Zadomowienie - powitania na forum - Luźne rozmowy bez tematu
Martva - 5 Lipca 2012, 11:10
Miałam wrażenie że gdzieś rozmawialiśmy o bankach, ale przegrzebałam wyszukiwarkę i nie znalazłam. Chcę zlikwidować mój WBK i przenieść się gdzie indziej. Potrzebuję konta do płacenia w sklepach internetowych (bardzo rzadko wypłacam z bankomatu, nigdy nie płacę kartą). Ponieważ od czasu do czasu zdobywam garść gotówki, potrzebuję też wpłatomatu, żeby nie musieć biegać do oddziału zrobić przelew na trzy stówy. Chciałabym uniknąć konta które jest darmowe pod warunkiem wpływania jakiejś stałej kwoty co miesiąc, rzadko mi wpływa coś regularnie póki co.
Waham się między mbankiem i Allior Bankiem. Allior troszeczkę prowadzi, bo można załozyć konto bez odwiedzania placówki i spotkania z kurierem. Na mbank parę osób narzeka że wprowadza jakieś opłaty. Ktoś ma, zna i wie na co uważać?
Agi - 5 Lipca 2012, 11:20
Martva, w sytuacji przez Ciebie opisanej nie polecam Getin Banku.
Martva - 5 Lipca 2012, 11:33
Nie nie, do Getin banku przeprowadzę rodziców i założę sobie u nich lokatę jak jeszcze będę miała z czego A potrzebuję czegoś dla siebie do transakcji internetowych.
hrabek - 5 Lipca 2012, 11:39
Zdecydowanie Alior. Właśnie założyłem, jest piękny, kolorowy i ogólnie ZJB. Kartę też dają. Oczywiście wszystko za darmo, plus możliwość zakładania lokat w kilkanaście sekund.
A wniosek o zamknięcie konta w mBanku już wypełniłem, leży i czeka na wysłanie.
Martva - 5 Lipca 2012, 11:47
I nie ma nigdzie małych literek że trzeba mieć stałe wpływy albo płacić kartą za ileś złotych miesięcznie?
hrabek - 5 Lipca 2012, 11:51
Absolutnie nie.
Mało tego:
Cytat | To krok w dobrym kierunku, który podwyższa konkurencyjność oferty banku, która i tak jest na dość wysokim poziomie - wszak darmowy rachunek, darmowa karta, zwrot 5% zakupów internetowych, darmowe przelewy natychmiastowe (dochodzą w kilka minut) to pakiet dóbr, który trzeba docenić. |
Cytat z blogu Macieja Samcika, dziennikarza finansowego Wyborczej, cały artykuł tu:
http://samcik.blox.pl/201...nku-Symbol.html
Nawet wpłatomaty Euronetu zrobili darmowe (wcześniej nie były, przynajmniej z tego co czytam w blogu).
Witchma - 5 Lipca 2012, 12:09
O, to ja się muszę zastanowić nad przenosinami z ING.
Martva - 5 Lipca 2012, 13:02
hrabek, a masz Sync czy zwykły?
gorbash - 5 Lipca 2012, 13:12
I czy jest tam za darmo jakieś fajne konto oszczędnościowe?
hrabek - 5 Lipca 2012, 13:22
Sync, założyłem konto w 10 minut w kapciach, nie wychodząc z domu, aczkolwiek działać zaczęło dopiero po dwóch dniach (bo trzeba autoryzować przelewem z innego banku, a później oni wysyłają przelew zwrotny z numerem login).
Naprawdę fajne rozwiązania mają.
Konta oszczędnościowego nie zauważyłem, być może się pojawi, ale są konfigurowalne lokaty, a także świnki skarbonki, czyli lokaty zadaniowe, w których zobowiązujesz się wpłacać co miesiąc określoną kwotę (ewentualnie można zdefiniować wpłaty nieregularne), żeby na koniec osiągnąć zakładany budżet. I jak go osiągniesz to do nominalnego oprocentowania dostajesz jeszcze dodatkową premię.
Martva - 5 Lipca 2012, 13:33
No ja się właśnie waham między zwykłym a Syncem, bo on podobno jeszcze nie jest do końca gotowy i miewa jakieś wady. Ale Alior już na pewno, i przyznaję że zwyciężyli tym że da się założyć to konto całkowicie przez internet
Agi - 5 Lipca 2012, 13:42
Właśnie wygrałam z Getinem bitwę o zasady, tzn. wymusiłam na nich przestrzeganie ustanowionych przez bank zasad konta skarbonkowego.
Mała rzecz (10 zł), a cieszy bardzo.
ilcattivo13 - 5 Lipca 2012, 17:12
hrabek - Allior bank jest do odstrzału: od początku generuje straty i jest od dłuższego czasu wystawiony na sprzedaż. I poza Rosjanami nikt go kupić nie chciał.
Marcin Robert - 5 Lipca 2012, 18:45
Najlepsza jest skarpeta. Skarpeta nikogo nie oszuka.
ilcattivo13 - 5 Lipca 2012, 18:50
Martva ma przeca ogródek i słoiki, więc po co skarpeta
Martva - 5 Lipca 2012, 19:27
Jak mi wymyślicie jak zapłacić za koralikowe zakupy w sklepie internetowym zawartością skarpety bez wychodzenia z domu to ok, nie ma problemu
Witchma - 5 Lipca 2012, 19:42
I wtedy bogowie wymyślili przesyłkę za pobraniem
ilcattivo13 - 5 Lipca 2012, 23:40
Oho Martva - słowo się rzekło
hrabek - 6 Lipca 2012, 10:03
ilcattivo13 napisał/a | hrabek - Allior bank jest do odstrzału: od początku generuje straty i jest od dłuższego czasu wystawiony na sprzedaż. I poza Rosjanami nikt go kupić nie chciał. |
W tym artykule: http://wyborcza.biz/bizne..._sprzedaz_.html
mówią co innego, szczególnie jeśli chodzi o generowanie strat.
ilcattivo13 - 6 Lipca 2012, 12:19
Tia... A Sky Club dwa dni przed ogłoszeniem bankructwa ogłaszał świetną sytuację finansową i absolutnie żadnych problemów. Nie wierz we wszystko, co mówi szefostwo jakiejś firmy. A Włosi nie chcieliby sprzedać Alliora, gdyby przynosił zyski - mają wystarczająco dużo nierentownych banków-córek. No i ten artykuł jest taki ździebko przeterminowany...
Martva - 11 Lipca 2012, 10:07
Chyba zaryzykuję Allior Sync, w zwykłym musiałabym płacić 9 zeta miesięcznie za kartę. W syncu nie do końca rozumiem jednej rzeczy z tabeli opłat, ale może mnie oświeci
hrabek - 11 Lipca 2012, 11:13
poczatuj z bankowcem
A co to dokładnie za opłata?
Martva - 11 Lipca 2012, 11:20
Spojrzałam jeszcze raz uważniej w tabelkę i już chyba rozumiem. Trzeba się będzie zebrać, założyć alliora i pójść zlikwidować wbk. Wkurza mnie że nie mogę sobie zakupów przez sieć zrobić.
ihan - 13 Lipca 2012, 09:48
Bardzo proszę, jeśli ktoś ma Dallas'63 Kinga przy sobie, o dopisanie mi reszty wyliczanki z Charlie Chaplinem, bo taka niezupełna mnie męczy.
Godzilla - 13 Lipca 2012, 23:52
http://protestuj.pl/
Podpisałam. Niech sobie Madonna śpiewa (no, o ile to można nazwać śpiewaniem), ale żeby odstawiała swój cyrk w Warszawie 1 sierpnia, to za wiele. To jakby zaprosić striptizerkę na uniwersytecką uroczystość. Za wysokie progi na jej nogi.
baranek - 14 Lipca 2012, 00:06
Cytat | Madonna po raz kolejny chce zakpić z Polaków |
To pewnie dlatego, że koncert organizują Węgrzy.
Godzilla, jak Cie lubię - przesadzasz.
Ale to oczywiście tylko moje zdanie.
Godzilla - 14 Lipca 2012, 11:35
Baranku, moje zdanie wyraziłam w poście powyżej. Nawet jeżeli nie podpisałabym się pod każdym słowem z zalinkowanej strony, tej pani sobie w moim mieście tego dnia nie życzę. Zbyt wiele lat pracowała na opinię, jaką o niej mam. Że zaraz zleci się tutaj stado postępowych użyszkodników aby mi prostować światopogląd, wiem dobrze.
ihan - 14 Lipca 2012, 11:48
I na tym polega wolny rynek, nikt nie kupi biletów, nikt na koncert nie przyjdzie. Sprawa rozwiązana.
EDIT: i nie nabijam się wyjątkowo. Tylko organizatorzy protestu strzelają sobie w stopę jadąc i na katolicyzmie (czyli niewierzący nie mogą być patriotami, czy jak) i na argumentach w stylu stadion wybudowany za "nasze pieniądze", bo tym tropem wybudowany był też za pieniądze tych, co na koncert chcą przyjść. To odstraszy wielu. Nie zgadzamy się, pokażmy co proponujemy zamiast. A nie: "nie bo nie". Powstańcy to w dużej mierze byli młodzi ludzie, tacy, co dzisiaj pewnie najchętniej by i potańczyli i na koncert poszli. To zorganizujmy coś obok, coś wesołego właśnie, zamiast kolejnej nudnej akademii ku czci.
baranek - 14 Lipca 2012, 12:05
Godzilla, ja nie zamierzam nikomu niczego prostować. Po prosu się dziwię. U mnie w Lubiczu, jak na Lipnowskiej jest festyn, to na Piaskowej jest cicho i spokojnie. Bez problemu mogę się zadumać nad dowolną klęską narodową. Widocznie Warszawa jest mniejsza, niż myślałem.
Nie prostuję, nie potępiam, po prostu nie rozumiem reakcji. To wszystko.
Kruk Siwy - 14 Lipca 2012, 12:13
Wolałbym koncert Sabatonu, ale Madonna nie uraża żadnych moich uczuć. Jest gwiazdą. Jest w stanie zapełnić ten monstrualny koszyk wiklinowy. Niech śpiewa na zdrowie.
|
|
|