To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.

Godzilla - 6 Stycznia 2011, 14:48

Zrobiłam go kiedyś na ostro i kompletnie nie podeszło mi to zestawienie. On jest mdły i słodki, gryzł się z tymi przyprawami. Teraz widzę taki przepis:
http://listeklaurowy.blog...pieprzowym.html
i znowu mam wątpliwości, czy to się da zjeść.

Agi - 7 Stycznia 2011, 17:45

Naszła mnie dziś ochota na pierogi. Zamiast usiąść i poczekać aż przejdzie, rzuciłam się do kuchni i nalepiłam z kilograma mąki.
Do nadzienia użyłam mrożonych truskawek oraz twarogu z cukrem i odrobiną suszonej mięty.
Jestem najedzona po kokardę.

Martva - 7 Stycznia 2011, 17:50

Też się przeżarłam, zrobiłam kotleciki z soczewicy, usmażyłam do nich wczorajsze ziemniaki (niech żyje lekka dieta wegetariańska ;P: ) rozsądnie nie wypiłam potem herbaty, ale i tak miałam ochotę pójść trawić przez trzy tygodnie ;)
Godzilla - 7 Stycznia 2011, 18:55

A ja się wczoraj zdziwiłam, bo zrobiłam coś na kształt chińskiego - wieprzowina z kapustą, porem i cebulą, w sosie jak się patrzy, na podstawie wypróbowanego kiedyś przepisu na kapustę na czerwono oraz paru przepisów na chińszczyznę różnej maści. Szok, Potwór Starszy, wybredziuch znany, zjadł i powiedział że dobre!
dalambert - 7 Stycznia 2011, 22:41

Godzilla, generalnie miałaś racje , bataty to NIE jest to :(
Godzilla - 7 Stycznia 2011, 23:34

No właśnie, i nie mam pojęcia co ludzie z nimi robią, że je lubią. Chyba muszą być jakieś metody, ale dotąd nie trafiłam na taką.
Kai - 9 Stycznia 2011, 13:40

Agi, ja dzisiaj się odważyłam i zrobiłam :) Według Twojego przepisu na ciasto, wyszły pyszne, musiałam się powstrzymać, bo kokardę to ja mam wysoko :D

Bataty? Uwielbiam, a ten przepis jest zbliżony do tego, jak ja je robię, choć nie całkiem to samo. Ale to trzeba lubić, jak kokos.

Godzilla - 9 Stycznia 2011, 16:22

Albo być może oliwki.
Kai - 9 Stycznia 2011, 17:06

Gdzie je kupujecie, bo od dwóch lat nie miałam przyjemności...?
Godzilla - 9 Stycznia 2011, 17:19

U mnie bataty są w Piotrze i Pawle. Bo z oliwkami chyba nie ma problemu?
Kai - 9 Stycznia 2011, 17:47

Mogę się zaoliwkować na śmierć :D Oczywiście, że o bataty. U nas w P&P nie ma, ale mam podejrzenia co do Intermarche. Może akurat nie trafiałam dotąd.

2:1 dla Deli Skarbek. Jest nie tylko arborio i carmaroli, ale jeszcze czerwony i do sushi, i jeszcze czerwone curry w małych torebkach. Teraz do IM będę jeździć tylko po owoce morza.

Godzilla - 9 Stycznia 2011, 18:33

U nas jeszcze Bomi jest, tylko dalej. Albo bardziej wyspecjalizowany warzywniak na którymś bazarze, taki celujący w różne cudaki.
dalambert - 10 Stycznia 2011, 22:17

Kai, u nas przed Świętami Pucek kupiła w "carskiejfurze" , ale w Tesco chyba też widziała / bataty oczywiście/ :)
Kasiek - 13 Stycznia 2011, 13:18

Ciasto śliwkowe z kruszonką... Matko i córko z babcią na dodatek... lato w styczniu :D
Agi - 13 Stycznia 2011, 13:57

Kasiek, skąd surowe śliwki wzięłaś?

Wczoraj wieczorem przygotowałam saganek gołąbków w liściach włoskiej kapusty, na samą myśl ślinka mi cieknie, a radość, że nie muszę gotować dziś obiadu jest równa apetytowi.

Martva - 13 Stycznia 2011, 14:05

Agi napisał/a
skąd surowe śliwki wzięłaś?

Obstawiam, że z zamrażarki ;)

ilcattivo13 - 13 Stycznia 2011, 14:09

a ja, że z Lidla (RPA albo Nowa Zelandia) :wink:
Agi - 13 Stycznia 2011, 14:39

ilcattivo13 napisał/a
a ja, że z Lidla

To jest myśl :!: :idea:
Dawno w Lidlu nie byłam.

Kasiek - 13 Stycznia 2011, 14:58

Lidl rządzi :) ilcattivo 13 wygrał pochwałę wzrokową Kasieka :P

W zimie właściwie tylko Lidlu, kupuję warzywa-owoce, bo po 1. są, a po 2. są tanie. Poza tym uwielbiam ich tygodnie tematyczne - hiszpański, włoski, chiński...

Martva - 13 Stycznia 2011, 15:15

Ale to są takie śliwki typu węgierka? Wow :)
Kasiek - 13 Stycznia 2011, 16:55

Takie właśnie ;)
Kai - 13 Stycznia 2011, 18:19

dalambert, dzięki wielkie, zakrzątnę się, jak już turbiniarze mnie uwolnili :)

Kasiek, mam Lidla niedaleko, ale ile razy zajrzalam było... raczej chudo. Może to znów ma regionalny charakter?

ilcattivo13 - 14 Stycznia 2011, 12:04

Kasiek napisał/a
ilcattivo 13 wygrał pochwałę wzrokową Kasieka :P
oj, bo się spłonię :wink:

Kai
- Lidl najwyraźniej ściąga warzywa/owoce całymi statkami. Biorąc też pod uwagę, że są całkiem tani, to stąd może być tak, że możesz trafiać na momenty, kiedy towar jest po prostu wykupiony :wink:

Kai - 14 Stycznia 2011, 21:49

ilcattivo13, to bardzo prawdopodobne. Nic, zamiast batatów jutro ruskie i lasagne. Muszę się odmóżdżyć przy gotowaniu :)
Jedenastka - 15 Stycznia 2011, 19:38

Kai napisał/a
zamiast batatów jutro ruskie i lasagne.

I jak?

U mnie dziś wątróbka drobiowa, smażona z cebulką i jabłkiem.

Kai - 15 Stycznia 2011, 19:42

Lasagne już gotowa, zjedzona, co nie zostało pożarte, to się mrozi. Na fali ciepła - czyli w nagrzanym piekarniku - zrobiłam rogaliki z dżemem wiśniowym - z pełnej blachy zostały trzy.

Ziemniaki ugotowane, teraz jem "swoją" kolację i chyba zaatakuję pierogi.

Agi, dzięki za przepis na ciasto, wyszły przepyszne, Młody na dzień dobry wciągnął 10 (norma to 6).

Martva - 16 Stycznia 2011, 17:22

Pieczone warzywa: marchewka, buraki, seler, pietruszka, cebula, podgotowane ziemniaki - obrane, pokrojone w słupki/półplastry, ząbki czosnku na pół; oliwa, zioła, sól, odrobina miodu i octu balsamicznego. Na talerzu posypałam jeszcze ziarnami słonecznika i natką, bo lubię. Rodzina do tego wcinała jakieś mięcho, ja wędzony ser. Mrrr.
Kai - 16 Stycznia 2011, 19:57

Wciąż siedzę i się zdumiewam, bo nie przypuszczałam, że pierogi są takie łatwe, zawsze je omijałam, uważałam, że trzeba kupę czasu... no, ale moja Maman twierdziła, że wszystko jest trudne... w końcu dlatego gotuję od 14 roku życia.

Jeszcze odgrzebię przepis na tartę z budyniem :)

(no i rusz się dziadu, od jutra będziesz WSPOMNIENIEM :twisted: )

Jestem zachwycona ofertą różności DecoMorreno :) Gotowce na ciasta, jakieś makarony, siedziałam w tym IM i oglądałam.

ilcattivo13 - 17 Stycznia 2011, 21:54

flaki :D z pszennym chlebem z ziarnami własnego wypieku :D
Jedenastka - 17 Stycznia 2011, 22:17

ilcattivo13, jak wypiekasz ziarna? :wink:

A u mnie zupa grzybowa - z zielonych i szarych gąsek.
Troche tej jesieni uzbierałam i zamroziłam :D .

Partner forum