To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.

Kai - 24 Grudnia 2010, 10:19

ilcattivo13, czyli nawet to, co się u nas jako kindziuk sprzedaje, jest normalną podróbą. Dobrze wiedzieć.

Swoją drogą, kolację wigilijną mam gotową. Tylko podgrzać. Karp ma śliczną, chrupiącą skórkę :) Teraz tylko choinka, seansik przed lustrem i pełny luz. Aaa. pierogi trzeba będzie podgrzać.

dalambert - 24 Grudnia 2010, 10:27

Kai napisał/a
czyli nawet to, co się u nas jako kindziuk sprzedaje, jest normalną podróbą. Dobrze wiedzieć.

Czy aż podróbą :? , to "swobodna wariacja na temat' wykonana przez, jednak zakład masowej produkcji wędliniarskiej, ech kto jeszcze półgęski pamięta i wie jak się je robi. Łza się w oku kręci, ale kotlety rybne w galarecie z rodzynkami wykonae :)
Dobrze jest.

merula - 24 Grudnia 2010, 10:53

ja się dzisiaj zebrać nie mogę, ale może dlatego, że niewiele zostało. pierogi, sałatka pieczarkowa, ryby dopieścić i tiramisu. chyba dam radę :wink:
Kai - 24 Grudnia 2010, 10:54

dalambert, to niech to nazwą "wyrób kindziukopodobny " :) W sumie to powinna być zastrzeżona nazwa.

Karp wyszedł cudnie, przed kolacją tylko na 5 minut do piekarnika :)

ilcattivo13 - 24 Grudnia 2010, 20:12

ufff... już po kolacji :D Najpierw barszcz z uszkami, potem pierogi z kapustą i grzybami, a żeby grzybów nie było za mało na dokładkę podsmażane kurki, borowiki w occie i pieczarki. Potem jeden maciupeńki kawałek ryby (żebym jutro mógł jasno i bezbłędnie określić, co mi zaszkodziło) z jedną łyżką ziemniaków (tak samo), za nim jeszcze kilka pierogów (bo dobre wyszły), potem 4 szklany kompotu, żeby utorować drogę kutii i łazankom. A potem piętnaście minut przerwy, jabłuszko dla apetytu i trzeba było zabrać się za ciasto (snikers w wersji kakaowej). I kutia na koniec raz jeszcze (z dokładką). I ciągle mam wrażenie, że jestem głodny 8)

dalambert - to co u nas produkują masarnie, to jest po prostu grubo zmielona gruba kiełbasa. Tyle, że gdy w zwykłej kiełbasie jest ~40% wody i ze 20% mączek kostnych i innych takich "dobroci", to w masarnianych kindziukach (i w tzw. "suchych kiełbasach") jest tej wody i mączki kostnej mniej (stąd cena takiego kindziuka przewyższa ceny kiełbas). A jeśli chodzi o prawdziwego kindziuka, to powinno się go robić wyłącznie z chudego mięsa w kawałkach, a nie, tak jak w naszych masarniach, z mielonego. I szczerze wątpię, czy da się prawdziwego kindziuka kupić w Polsce w cenie poniżej 100 (a może i 120) pln za kg.

merula - 24 Grudnia 2010, 20:46

u mnie tatar ze śledzia ( a w sumie sałatka fajna), do tego śledzie w czterech postaciach, barszcz z uszkami, pierogi z kapustąi grzybami, karp smażony, pstrąg pieczony i okoń nilowy jako ryba a'la Eremanta, a na koniec kluski z makiem. ufff... prawie pękłam.
mBiko - 24 Grudnia 2010, 21:08

Ja również się cieszę, że już po kolacji. Zazwyczaj jadalne dla mnie w Wigilię są tylko ciasta.
Martva - 24 Grudnia 2010, 23:44

Włożenie gorsetu na Wigilię było dobrym pomysłem, po zjedzeniu róznych dobrych rzeczy i wypiciu herbatki miałam wrażenie przeżarcia, wróciłam do domu (kolacja w drugiej połowie bliźniaka była), rozsznurowałam się i jest mi po prostu dobrze, a mama narzeka że nie wie czy dziś zasnie, tak jest pełna :D

Kompot z suszu - fajna rzecz. U nas w domu się nie robi, pamiętam z czasów większych rodzinnych wigilii że próbowałam i mi nie smakował. Ciocia albo robi inaczej, albo - jak powiedział kuzyn - zestarzałam się :D

Kai - 25 Grudnia 2010, 00:08

ilcattivo13, szacun!
Ja zjadłam dzwonko karpia i pół kromki chleba z hekelami i było po mnie. Nie tknęłam ani pierogów, ani krokietów, barszcz owszem, wypiłam, kompot częściowo. A w kolejce czekała jeszcze sałatka, surówka z kapusty i marchwi, kilka rodzajów grzybków, pieczarki w sosie śmietanowym, podsmażane ziemniaczki i takie tam.

Już przywykłam, że kolację wigilijną kończę jeść w sylwestra.

A jutro już czeka moja kochana zupa z krewetek, świątecznie doprawiona małżami.

ilcattivo13 - 25 Grudnia 2010, 23:09

Kai - a tam "szacun" - święta od tego są, żeby się obżerać :wink:
SithLady - 26 Grudnia 2010, 11:57

Będę się musiała rozejrzeć w almie - skoro mają chleb litewski z Litwy to może i prawdziwy kindziuk się trafi. A na razie na drugie śniadanie polski produkt kindziukopodobny
dzejes - 26 Grudnia 2010, 19:42

dalambert napisał/a
Czy aż podróbą , to swobodna wariacja na temat' wykonana przez, jednak zakład masowej produkcji wędliniarskiej,

Chorizo można dostać jednakowoż bez trudu, a to taki kindziuk z papryką.

Kai - 26 Grudnia 2010, 19:55

Albo z pieprzem. Osobiście wolę właśnie ten rodzaj, bo pieprz jest na wierzchu, a w środku mięso bez wydziwiania.
Kolega poczęstował mnie jeszcze cienkim chorizo, coś jak nasza myśliwska, tylko dużo twardsza i bardziej ziołowa. Też pychota, muszę się dowiedzieć, gdzie kupił, bo we FRAC-u nie ma - tylko grube.

dalambert - 26 Grudnia 2010, 20:42

Znajoma z bigosikiem polsko-australijskim / w środku mn. kiełbasa ze strusia i jeleń/ przybyła :D Czerwone mołdawskie :D :D
Czyli cacy jest :!:

Kai - 27 Grudnia 2010, 15:27

To nietłusty bigosik, strusina jest niezła, jak na mięso :D
Martva - 27 Grudnia 2010, 22:30

Piekę makowca jabłkowego i na razie wygląda jakby planował byc zakalcem.
merula - 28 Grudnia 2010, 11:35

Martva, jemu to nie przeszkadza zupełnie.
Martva - 28 Grudnia 2010, 15:49

Ja wiem, to nie pierwszy raz, ale zawsze mam lekką schizę ;)
Kasiek - 28 Grudnia 2010, 18:10

Ustaliłam menu na sylwestra. Sajgonki wegetariańskie (nie wiem, czy są inne, nigdy nie jadłam), wieże po nandrycku (przekładaniec warzywno-mozzarellowy i zapiekany), krem z pomidorów i papryki z ziołami, pierś z kaczki z gruszkami, sałatka z ryżem i orzechami po hawajsku, sałaty z kolorowymi warzywami i parmezanem, a na deser zapiekane pomarańcze. Robię się głodna... :twisted:
Fidel-F2 - 28 Grudnia 2010, 18:18

Kasiek napisał/a
Sajgonki wegetariańskie
to sś sajgonki wegetariańskie? nigdy nie słyszałem
Kasiek - 28 Grudnia 2010, 18:49

Ja zrobię w wersji wegetariańskiej, taki mam przepis. choroba wie, jakie są, ale przepis brzmi pysznie :P
Kai - 28 Grudnia 2010, 19:17

Kasiek, dawaj przepis, ja nie wiem za bardzo, co zrobić :) Idę gościnnie, gospodarz ma różne dziwne pomysły. A papier i makaron mam :) Sos też (przepis znaczy).

Gospodarz zapowiedział dziczyznę i sarninę. Dzisiaj próbowałam sarniny przy okazji - średnio mi podeszła. Chyba zawlokę kilo krewetek i zrobię wg przepisu Agi. I będę miała co jeść :P

Fidel-F2 - 28 Grudnia 2010, 20:12

Kasiek, a czym zastępujesz mięso?
cherryen - 28 Grudnia 2010, 20:22

Czy ktoś z Was jest w posiadaniu przepisu na nachos (chodzi mi o chipsy w kształcie trójkątów)?

I gdzie znajdę instrukcję dot. makowca jabłkowego? :-)

Fidel-F2 - 28 Grudnia 2010, 21:08

w sieci
Kasiek - 28 Grudnia 2010, 21:50

Dziś już lecę z nóg, jutro wrzucę przepis :) Poza tym maupiszon naczelny siedzi koło mnie, a jedzonko ma być niespodzianką, więc nie chcę mu pokazywać tych przepisów.
Martva - 28 Grudnia 2010, 23:46

Fidel-F2 napisał/a
w sieci

Fraza: makowiec japoński. Nie podam, bo mam gdzieś zapisane na papierze, ale generalnie podawane proporcje są dość różne, ale to jest taki typ ciasta że raczej nie ma szans nie wyjść ;)

Lynx - 29 Grudnia 2010, 00:13

cherryen, przepis na nachos:
1,5 szkl.mąki
2 jajka
szczypta soli
woda
łyżka oleju
Najpierw robimy placki tortilla- wyrabiamy ciasto z podanych składników, dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy na cienkie placki. Placki smażymy na rozgrzaneju patelni bez tłuszczu.
Placki kroimy na trójkąty
Takie nachosy wkładamy do mikrofalówki i włączamy na 700W na 3 minuty. Po tym zabiegu nachosy staną się suche i twarde. Mozna też do piekarnika nagrzanego na termoobiegu do 160 stopni max. Tu trzeba bardziej pilnować. :)

cherryen - 29 Grudnia 2010, 09:05

Lynx, a sprawdzony przez Ciebie ten przepis? Widziałam go w sieci :wink:

Martva dzięki!

Lynx - 29 Grudnia 2010, 15:42

cherryen, pogryzam właśnie. A produkowała Pomiot, czyli kategoria łatwe. :) Z sosem koperkowo-czosnkowym wręcz rewelacja :)

Partner forum