Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
Fidel-F2 - 13 Sierpnia 2008, 20:11
to ja coś wrednego dam
jaka była różnica w skuteczności torped z zapalnikiem uderzeniowym i magnetycznym (zakładając, że te wybuchały)?
Rodion?
gorbash - 14 Sierpnia 2008, 07:04
30% dla magnetycznych
Tequilla - 14 Sierpnia 2008, 07:10
Podbijam do 40% mniejsza o to czego...
Rodion - 14 Sierpnia 2008, 08:09
Doprecyzuj trochę pytanie.
Niemieckie, Alianckie? Celność, efektywność?
ilcattivo13 - 14 Sierpnia 2008, 08:25
i czy wczesno- czy późno-wojenne modele
Fidel-F2 - 14 Sierpnia 2008, 20:59
ok, pytanie było kiepsko postawione, więc nie będe kombinowal tylko sam odpowiem o co mi chodziło
różnica o którą mi chodziło wynikała z techniki uzycia
torpeda z zapalnikiem uderzeniowym musiala uderzyc w burtę i do zatopienia większego statku czy okrętu potrzeba ich było czasem dwie lub trzy bo jedna zwykle powodowała zalanie kilku przedziałów wodoszczelnych i jednostka mimo, że uszkodzona, utrzymywała się na wodzie
torpeda z zapalnikiem magnetycznym nastawiana była głębiej, tzn tak by przechodziła kilka metrów pod statkiem, gdy juz się pod nim znalazła zapalnik powodował detonację przełamując stępkę co było w zasadzie w 100% zgubne.
Dyskusja o procentach była by trudna, gdyż pierwsze zapalniki magnetyczne (opieram się na amerykanach) były bardzo zawodne, co poprawiano stopniowo w ciągu kilku lat. Niemniej wierchuszka amerykańska nalegała na uzywanie przez dowódców OP zapalników magnetycznych, gdyz teoretcznie, znacznie oszczędniej można bylo zatopić wroga, a amerykanie przez pierwsze lata wojny cierpieli na wyraźny niedobór torped.
zadaje gorbash, jako pierszy próbujący zmierzyć się z kiepskim pytaniem
gorbash - 15 Sierpnia 2008, 08:18
Ile lat (oficjalnie) ma inżynieria oprogramowania?
Można się pomylić o trzy lata.
ilcattivo13 - 15 Sierpnia 2008, 08:23
wiem - ale nie powiem
może ktoś z nie-informatyków też będzie chciał pochwalić się swoją wiedzą.
agnieszka_ask - 15 Sierpnia 2008, 10:25
pod koniec lat 60 ubiegłego wieku
wiem, że troszkę za mało precyzyjnie
gorbash - 15 Sierpnia 2008, 10:56
Rzuć liczbę. Może trafisz
agnieszka_ask - 16 Sierpnia 2008, 10:06
no jak końcówka to pomiędzy 1966-69
gorbash - 16 Sierpnia 2008, 10:35
Każdy rok w zakresie się łapie, także uznaje:)
W tym roku mija 40 lat.
agnieszka_ask - 17 Sierpnia 2008, 10:01
w takim razie pytanie ode mnie.
Po powrocie do krainy deszczowców zostałam przywitana Claddagh.
Kto wie, co to takiego?
Selithira - 17 Sierpnia 2008, 14:33
irlandzki pierścień symbolizujący przyjaźń
dalambert - 17 Sierpnia 2008, 15:26
Selithira, żeby tylko przyjaźń, zależy jak założysz i na której łapie nosisz możę być:
1/ Osoba do wzięcia
2/Osoba wzięta
3/Osoba zaręczona
4/Osobą poślubiona
agnieszka_ask, a u Ciebie co
Selithira - 17 Sierpnia 2008, 15:35
| dalambert napisał/a | | Selithira, żeby tylko przyjaźń, zależy jak założysz i na której łapie nosisz |
O, tego nie wiedziałam, pamiętałam tylko, że generalnie pozytywne uczucia Teraz zajrzałam w Sieć i faktycznie...
agnieszka_ask - 18 Sierpnia 2008, 15:53
Selithira, troszkę za mało precycyjnie
dalambercire jesteś bardzo blisko, jednak podałeś tylko sposoby noszenia go
< takie małe uściślenie:
- na prawej dłoni, symbolem do dołu – osoba nosząca pierścień nie jest w żadnym poważnym związku i najprawdopodobniej szuka partnera
- na prawej dłoni, symbolem do góry – osoba nosząca ma partnera
- na lewej, symbolem do dołu – dana osoba jest zaręczona
- na lewej, symbolem do góry – dana osoba znajduje się w związku małżeńskim >
Mnie jednak bardziej interesuje, co oznacza sam symbol Claddagh.
podpowiem, że składa się z trzech elementów. jakich i co oznaczają?
| dalambert napisał/a | agnieszka_ask, a u Ciebie co |
a ja dostałam w postaci wisiorka na łańcuszku, więc jakby nie patrzył problem z noszeniem rozwiązany
Godzilla - 18 Sierpnia 2008, 16:11
Rzuciłam hasło w Googla i wiem (ale nie powiem), nie znalazłam jednak wskazówki jak się owo "Claddagh" czyta. Słowo daję że przy każdym irlandzkim słowie obowiązkowo powinna być podana wymowa!
dalambert - 18 Sierpnia 2008, 16:27
agnieszka_ask, uważam, że o co biega podałaSelithira, ja jeno wskazałem na wręcz nieslychane możliwosci przekazu informacji jakie można osiągnąć z jednego pierscionka co to dwie lapki sece ukoronowane trzymają
agnieszka_ask - 18 Sierpnia 2008, 22:54
Godzilla, Claddagh Kladach
irlandzki jest pięknym językiem, ale bardzo trudnym. jedną emocję można przekazać na dziesięć różnych sposobów, za każdym razem używając innych słów. jak dla mnie w pisowni podobny jest do francuskiego, a fonetycznie z kolei do języków arabskich.
kiedyś myślałam, że piosenki śpiewane w języku francuskim są najpiękniejsze, nic bardziej mylnego, po prostu nigdy wcześniej nie słyszałam piosenek po irlandzku
no dalambert, rozwiń jeszcze troszeczkę
podałeś już jak wygląda symbol, Selithira, celowo, bądź przypadkiem rozszyfrowała znaczenie rączek. zostało jeszcze serduszko i korona
no proste przecież
dalambert - 18 Sierpnia 2008, 23:02
agnieszka_ask, nie mam pojecia cóż to może serduszko oznaczać / może zawał/ a korona to pewnie wieczysta wierność ziemi irlandzkiej Brytyjskim Monarchom
agnieszka_ask - 18 Sierpnia 2008, 23:17
dalambert, jesteś przewspaniały
należą Ci się brawa i powtarzalno-niepowtarzalna szansa zadania pytania w quizie
a korona to symbol lojalności wyłącznie wobec osoby, której podarowało się pierścień, a nie ogólnie ziemi irlandzkiej (ale to tak w nawiasie )
z tym symbolem są związane trzy legendy. pytałam tubylców, oni też nie wiedzą, która jest prawdziwa
jeśli ktoś ma ochotę, to polecam przeczytanie notatki na wiki. jest dość rzetelnie przygotowana.
Adanedhel - 19 Sierpnia 2008, 07:39
| agnieszka_ask napisał/a | | lojalności wyłącznie wobec osoby, której podarowało się pierścień, a nie ogólnie ziemi irlandzkiej |
Agnieszko, raz jeszcze - wierność ziemi irlandzkiej względem brytyjskich monarchów
agnieszka_ask - 19 Sierpnia 2008, 15:46
Adanedhel, raz jeszcze
| dalambert napisał/a | | cóż to może serduszko oznaczać / może zawał/ |
Adanedhel - 19 Sierpnia 2008, 15:53
Hm. Interesująca koncepcja
Na Twoim miejscu bym powtórzył, że przyznałaś zwycięstwo
agnieszka_ask - 19 Sierpnia 2008, 16:31
w takim razie powtarzam
ekhm, ekhm
dalamberciku, przyjemność zadania pytania w Twoje rączki
dalambert - 19 Sierpnia 2008, 18:09
Znamy wspaniały plakat mobilizujący gdzie baba w rozwianej kiecy wskazywała palem wprost na widza i wzywała 'Ot'czyzna Mat' zowiet'" i podobny z wujem Samem, ale to plagiaty / zresztą dość udane/
ale kto to wymyślił i kto był na pierwowzorze ?
Ziuta - 19 Sierpnia 2008, 18:37
Na pierwowzoreze był, o ile mi wiadomi, marszałek Kitchener. A autorem był Alfred Leete.
dalambert - 19 Sierpnia 2008, 19:27
Ziuta, Pierwsza to wojana była i wzoru dostarczyła plakat wzywał do wstepowania ochotniczego do brytyjskiej armii/ potem po stratach pobór wprowadzili/ Czyli
ZADAJESZ
Tequilla - 19 Sierpnia 2008, 20:06
A potem się całych miasteczek doliczyć nie mogli, bo ziomali z jednego podwórka w tym samym ataku na armatnije mięso przeznaczali...
|
|
|