To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Fidel-F2 - 13 Sierpnia 2008, 20:11

to ja coś wrednego dam

jaka była różnica w skuteczności torped z zapalnikiem uderzeniowym i magnetycznym (zakładając, że te wybuchały)?

Rodion?

gorbash - 14 Sierpnia 2008, 07:04

30% dla magnetycznych
Tequilla - 14 Sierpnia 2008, 07:10

Podbijam do 40% mniejsza o to czego...
Rodion - 14 Sierpnia 2008, 08:09

Doprecyzuj trochę pytanie. ;P:

Niemieckie, Alianckie? Celność, efektywność? :roll:

ilcattivo13 - 14 Sierpnia 2008, 08:25

i czy wczesno- czy późno-wojenne modele :wink:
Fidel-F2 - 14 Sierpnia 2008, 20:59

ok, pytanie było kiepsko postawione, więc nie będe kombinowal tylko sam odpowiem o co mi chodziło

różnica o którą mi chodziło wynikała z techniki uzycia
torpeda z zapalnikiem uderzeniowym musiala uderzyc w burtę i do zatopienia większego statku czy okrętu potrzeba ich było czasem dwie lub trzy bo jedna zwykle powodowała zalanie kilku przedziałów wodoszczelnych i jednostka mimo, że uszkodzona, utrzymywała się na wodzie
torpeda z zapalnikiem magnetycznym nastawiana była głębiej, tzn tak by przechodziła kilka metrów pod statkiem, gdy juz się pod nim znalazła zapalnik powodował detonację przełamując stępkę co było w zasadzie w 100% zgubne.

Dyskusja o procentach była by trudna, gdyż pierwsze zapalniki magnetyczne (opieram się na amerykanach) były bardzo zawodne, co poprawiano stopniowo w ciągu kilku lat. Niemniej wierchuszka amerykańska nalegała na uzywanie przez dowódców OP zapalników magnetycznych, gdyz teoretcznie, znacznie oszczędniej można bylo zatopić wroga, a amerykanie przez pierwsze lata wojny cierpieli na wyraźny niedobór torped.

zadaje gorbash, jako pierszy próbujący zmierzyć się z kiepskim pytaniem

gorbash - 15 Sierpnia 2008, 08:18

Ile lat (oficjalnie) ma inżynieria oprogramowania?
Można się pomylić o trzy lata.

ilcattivo13 - 15 Sierpnia 2008, 08:23

wiem - ale nie powiem :mrgreen:

może ktoś z nie-informatyków też będzie chciał pochwalić się swoją wiedzą.

agnieszka_ask - 15 Sierpnia 2008, 10:25

pod koniec lat 60 ubiegłego wieku
wiem, że troszkę za mało precyzyjnie :roll:

gorbash - 15 Sierpnia 2008, 10:56

Rzuć liczbę. Może trafisz :)
agnieszka_ask - 16 Sierpnia 2008, 10:06

no jak końcówka to pomiędzy 1966-69
gorbash - 16 Sierpnia 2008, 10:35

Każdy rok w zakresie się łapie, także uznaje:)
W tym roku mija 40 lat.

agnieszka_ask - 17 Sierpnia 2008, 10:01

w takim razie pytanie ode mnie.

Po powrocie do krainy deszczowców zostałam przywitana Claddagh.
Kto wie, co to takiego? ;)

Selithira - 17 Sierpnia 2008, 14:33

irlandzki pierścień symbolizujący przyjaźń
dalambert - 17 Sierpnia 2008, 15:26

Selithira, żeby tylko przyjaźń, zależy jak założysz i na której łapie nosisz możę być:
1/ Osoba do wzięcia
2/Osoba wzięta
3/Osoba zaręczona
4/Osobą poślubiona
agnieszka_ask, a u Ciebie co :?:

Selithira - 17 Sierpnia 2008, 15:35

dalambert napisał/a
Selithira, żeby tylko przyjaźń, zależy jak założysz i na której łapie nosisz

O, tego nie wiedziałam, pamiętałam tylko, że generalnie pozytywne uczucia :) Teraz zajrzałam w Sieć i faktycznie...

agnieszka_ask - 18 Sierpnia 2008, 15:53

Selithira, troszkę za mało precycyjnie

dalambercire jesteś bardzo blisko, jednak podałeś tylko sposoby noszenia go

< takie małe uściślenie:
- na prawej dłoni, symbolem do dołu – osoba nosząca pierścień nie jest w żadnym poważnym związku i najprawdopodobniej szuka partnera
- na prawej dłoni, symbolem do góry – osoba nosząca ma partnera
- na lewej, symbolem do dołu – dana osoba jest zaręczona
- na lewej, symbolem do góry – dana osoba znajduje się w związku małżeńskim >

Mnie jednak bardziej interesuje, co oznacza sam symbol Claddagh.
podpowiem, że składa się z trzech elementów. jakich i co oznaczają?

dalambert napisał/a
agnieszka_ask, a u Ciebie co :?:

a ja dostałam w postaci wisiorka na łańcuszku, więc jakby nie patrzył problem z noszeniem rozwiązany :)

Godzilla - 18 Sierpnia 2008, 16:11

Rzuciłam hasło w Googla i wiem (ale nie powiem), nie znalazłam jednak wskazówki jak się owo "Claddagh" czyta. Słowo daję że przy każdym irlandzkim słowie obowiązkowo powinna być podana wymowa! :)
dalambert - 18 Sierpnia 2008, 16:27

agnieszka_ask, uważam, że o co biega podałaSelithira, ja jeno wskazałem na wręcz nieslychane możliwosci przekazu informacji jakie można osiągnąć z jednego pierscionka co to dwie lapki sece ukoronowane trzymają :wink:
agnieszka_ask - 18 Sierpnia 2008, 22:54

Godzilla, Claddagh :arrow: Kladach
irlandzki jest pięknym językiem, ale bardzo trudnym. jedną emocję można przekazać na dziesięć różnych sposobów, za każdym razem używając innych słów. jak dla mnie w pisowni podobny jest do francuskiego, a fonetycznie z kolei do języków arabskich.
kiedyś myślałam, że piosenki śpiewane w języku francuskim są najpiękniejsze, nic bardziej mylnego, po prostu nigdy wcześniej nie słyszałam piosenek po irlandzku :)

no dalambert, rozwiń jeszcze troszeczkę ;)
podałeś już jak wygląda symbol, Selithira, celowo, bądź przypadkiem rozszyfrowała znaczenie rączek. zostało jeszcze serduszko i korona ;)

no proste przecież :D

dalambert - 18 Sierpnia 2008, 23:02

agnieszka_ask, nie mam pojecia cóż to może serduszko oznaczać / może zawał/ a korona to pewnie wieczysta wierność ziemi irlandzkiej Brytyjskim Monarchom :mrgreen:
agnieszka_ask - 18 Sierpnia 2008, 23:17

dalambert, jesteś przewspaniały :D
należą Ci się brawa i powtarzalno-niepowtarzalna szansa zadania pytania w quizie :)

a korona to symbol lojalności wyłącznie wobec osoby, której podarowało się pierścień, a nie ogólnie ziemi irlandzkiej (ale to tak w nawiasie ;) )

z tym symbolem są związane trzy legendy. pytałam tubylców, oni też nie wiedzą, która jest prawdziwa :)
jeśli ktoś ma ochotę, to polecam przeczytanie notatki na wiki. jest dość rzetelnie przygotowana.

Adanedhel - 19 Sierpnia 2008, 07:39

agnieszka_ask napisał/a
lojalności wyłącznie wobec osoby, której podarowało się pierścień, a nie ogólnie ziemi irlandzkiej

Agnieszko, raz jeszcze - wierność ziemi irlandzkiej względem brytyjskich monarchów ;)

agnieszka_ask - 19 Sierpnia 2008, 15:46

Adanedhel, raz jeszcze
dalambert napisał/a
cóż to może serduszko oznaczać / może zawał/

;)

Adanedhel - 19 Sierpnia 2008, 15:53

Hm. Interesująca koncepcja ;)
Na Twoim miejscu bym powtórzył, że przyznałaś zwycięstwo ;)

agnieszka_ask - 19 Sierpnia 2008, 16:31

w takim razie powtarzam
ekhm, ekhm

dalamberciku, przyjemność zadania pytania w Twoje rączki :)

dalambert - 19 Sierpnia 2008, 18:09

Znamy wspaniały plakat mobilizujący gdzie baba w rozwianej kiecy wskazywała palem wprost na widza i wzywała 'Ot'czyzna Mat' zowiet'" i podobny z wujem Samem, ale to plagiaty / zresztą dość udane/
ale kto to wymyślił i kto był na pierwowzorze ?

Ziuta - 19 Sierpnia 2008, 18:37

Na pierwowzoreze był, o ile mi wiadomi, marszałek Kitchener. A autorem był Alfred Leete.
dalambert - 19 Sierpnia 2008, 19:27

Ziuta, :bravo Pierwsza to wojana była i wzoru dostarczyła plakat wzywał do wstepowania ochotniczego do brytyjskiej armii/ potem po stratach pobór wprowadzili/ Czyli
ZADAJESZ

Tequilla - 19 Sierpnia 2008, 20:06

A potem się całych miasteczek doliczyć nie mogli, bo ziomali z jednego podwórka w tym samym ataku na armatnije mięso przeznaczali...

Partner forum