To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

ilcattivo13 - 6 Sierpnia 2008, 23:18

a zagadka będzie rano :mrgreen:

muszę wymyślić coś naprawdę trudnego

Adashi - 6 Sierpnia 2008, 23:20

Ja wymyśliłem ostatnio i musiałem zadać drugą, tak więc nie przeginaj ;P: :wink:
ilcattivo13 - 6 Sierpnia 2008, 23:37

no niech będzie.

I WŚ. Dwie bitwy morskie, w których po jednej ze stron występowali ci sami bohaterowie, ale z różnym skutkiem. Co dokładnie łączy te dwie bitwy.

Fidel-F2 - 7 Sierpnia 2008, 00:21

Chodzi o eskadrę von Spee? i bitwy pod Coronelem i Falklandami? A co je łączy poza eskadrą niemiecką? Trudno powiedzieć co masz na myśli, może to, że w obu wypadkach zwycięzca wyszedł prawie bez strat.
ilcattivo13 - 7 Sierpnia 2008, 08:41

Żeby nie przedłużać zaliczam odpowiedź.
Dodam tylko, że w czasie pierwszej bitwy (pod Coronelem), Brytyjczycy mieli wolniejsze okręty, krótszy zasięg dział i płynęli na tle pięknie zachodzącego słońca - dzięki czemu Niemcy strzelali do nich jak do kaczek. W czasie drugiej bitwy, pod Falklandami, było dokładnie na odwrót - tym razem to Brytyjczycy mieli przewagę w prędkości, zasięgu dział i mieli Niemców płynących na tle znowu pięknie zachodzącego słońca. I tym razem to Brytowie strzelali do Fryców jak do kaczek.

Tak więc, Fidelu zadajesz :bravo

Fidel-F2 - 7 Sierpnia 2008, 20:52

Z Falklandami to trochę inaczej było, Niemcy mieli szansę wygrać bitwę a przynajmniej narobić niezłych szkód Anglikom bo zaskoczyli ich z nieruchomymi okrętami w porcie. Gdyby nie zatrąbili do odwrotu ale zaatakowali wszystkim co mieli pod ręką, nie wiadomo jak by było.

Gdzie znajduje się ( a moze raczej znajdowała) Okcytania ( chodzi mi o rzeczywistą krainę, nie wymyśloną)? Jako pytanie dodatkowe, pozakonkursowe, skad ta nazwa?

ilcattivo13 - 7 Sierpnia 2008, 21:10

a w przypadku bitwy pod Coronelem, brytyjska Admiralicja znając wielkość eskadry niemieckiej mogła w ogóle nie wysyłać mniejszych i gorszych jakościowo sił do walki. Można dużo gdybać, ale historii już się nie zmieni (przynajmniej na razie jeszcze nie można :) ).
Fidel-F2 - 7 Sierpnia 2008, 21:36

Pod Coronelem Anglicy zchrzanili organizacjyjnie, część okrętów które miały należec do eskadry nie dotarła na pole bitwy. Wogóle przygotowali rzecz na szybko. Na papierze, pełny stan angielskiej eskadry nie wyglądąl tak źle w porównaniu z Niemcami. Dodatkowo angielski dowódca czuł silną potrzebę szybkiego sukcesu, wcześniej był krytykowany za inna bitwę z której się wycofał (już nie pamiętam szczegółów) a według niektórych miał szansę na sukces.
mBiko - 7 Sierpnia 2008, 22:25

Kojarzy mi się południowa Francja, może kawałkiem zahaczając o Hiszpanię i/lub Włochy.

Nazwa, hm... chyba nic nie wymyślę.

Fidel-F2 - 7 Sierpnia 2008, 22:38

Ok, nie będe się znęcał, tak , to południowa Francja, Langwedocja - langue d'oc - occytania, nazwa pochodzi od słowa oznaczającego twierdzenie. Langue d'oc wywodzi się oczywiście z łaciny i różnił się od języka uzywanego na północy, nazwanego Langue d'oil.
mBiko - 7 Sierpnia 2008, 23:28

W którym roku i gdzie została przeniesiona siedziba zakonu joannitów z Birgu?
Adanedhel - 8 Sierpnia 2008, 19:15

Z Birgu przenieśli się do Valletty po drugiej stronie zatoki. Kiedy dokładnie - nie pamiętam. Koniec XVI wieku.
mBiko - 8 Sierpnia 2008, 19:44

Z braku laku. 1571.

Zadawaj, Lucku.

Adanedhel - 8 Sierpnia 2008, 19:56

Phi, mi tu się oczy zamykają ze zmęczenia, a Ty jeszcze narzekasz? Phi!

Pobawmy się angelologią. Który papież policzył, ilu aniołów wzięło udział w walkach podczas rebelii Lucyfera? Jako bonus możecie podać przybliżoną liczbę Lucyferian i lojalistów ;)

Adanedhel - 9 Sierpnia 2008, 15:14

No co? Nikt nie wie, który papież zabrał się za liczenie aniołków?
Adanedhel - 10 Sierpnia 2008, 12:04

Dobra. Aniołów policzył papież Jan XXI w 1273 roku. Wyszło mu, że po stronie Lucyfera opowiedziało się dokładnie 133,306,668 aniołów, 266,613,336 pozostało wiernych Bogu.

To zmieńmy dziedzinę.
Który z białych człowieków odkrył Nową Zelandię?

Agi - 10 Sierpnia 2008, 12:39

Holender Abel Tasman
Adanedhel - 10 Sierpnia 2008, 14:00

Jawohl! Zadajesz :)
Agi - 10 Sierpnia 2008, 14:50

Biała Liga - co kryje się pod tą nazwą?
Witchma - 10 Sierpnia 2008, 14:56

Brzmi jak nazwa jakiejś rasistowskiej grupy.
Agi - 10 Sierpnia 2008, 14:57

Ciepło
Witchma - 10 Sierpnia 2008, 14:59

Pewnie z Ameryki... może to jakiś odłam KKK?
Agi - 10 Sierpnia 2008, 15:21

Trafiłaś :bravo , ale nie inny odłam, tylko inna nazwa.

Zadawasz :)

Witchma - 10 Sierpnia 2008, 15:37

To może kto jest autorem jedynej znanej fotografii Fryderyka Chopina?
Słowik - 10 Sierpnia 2008, 17:14

George Sand?
Witchma - 10 Sierpnia 2008, 17:43

Nie :)
gorbash - 10 Sierpnia 2008, 21:17

Fryderyk Chopin (byłoby to takie, wiecie, emo-zdjęcie)?
Tequilla - 11 Sierpnia 2008, 05:55

Niewątpliwie Adam Mickiewicz.
Witchma - 11 Sierpnia 2008, 07:03

Auguste Bisson, niech zadaje, kto chce :)
Tequilla - 11 Sierpnia 2008, 07:48

O Karlu Friedrichu Gaussie, wybitnym niemieckim matematyku krąży następująca anegdota. Otóż pewnego dnia, jego nauczyciel matemetyki, chcąc mieć chwilę sppokoju kazał policzyć dzieciom sumę wszystkich liczb naturalnych od 1 do 100. Jakież było jego zdziwienie, gdy po kilku minutach młody Gauss przybiegł z gotową odpowiedzią.
Jaką metoda zastosował Gauss, aby obliczyć tą sumę?
Metoda jest prosta i łatwo na nią wpaść :)

Partner forum