Zadomowienie - powitania na forum - Luźne rozmowy bez tematu
ilcattivo13 - 19 Lutego 2012, 17:05
ihan napisał/a | ilcattivo13 napisał/a | Tyle, że np. wyrobienie wszystkich papierów na koparko-ładowarki, to 4 różne kursy po 1500 pln każdy (przynajmniej tyle kursów można zrobić tu u nas, bo może są jeszcze jakieś bardziej specjalistyczne). |
Na wózki widłowe jest całe stado kursów bezpłatnych, dla bezrobotnych, finansowanych ze środków UE. Oprócz bezpłatnego kursu dla uczestników jest zwrot kosztów dojazdu i obiad. Pewnie jak by dobrze się rozejrzeć, na koparko-ładowarki takie kursy tez by się znalazły. |
pozwoliłem sobie pogrubić to, o czym nie doczytałaś w tamtej wymianie postów - rozmawialiśmy o ludziach pracujących, a nie o bezrobotnych . A poza tym, jest jeszcze jedna grupa bezrobotnych, którzy z takich szkoleń nie mogą skorzystać. Są to bezrobotni, którzy dopiero co zamknęli działalność, finansowaną z dotacji unijnych. W ich przypadku wchodzą w grę przepisy o pomocy de minimis i o żadnych szkleniach czy innej pomocy z urzędów pracy itp., na dobre kilka lat, mogą zapomnieć (chyba, że pomoc jakimś cudem nie podlega pod de minimis).
A co do tego co napisałaś później - dzięki temu, że się tak wszyscy rzucają na studia, ludzie z wykształceniem podstawowym, ale mający jakiś fach w ręku, mogą pracując po 8 godzin dziennie mieć takie miesięczne zarobki, jak menadżer po SGH. Tyle, że albo trzeba samemu mieć obie "prawe" ręce, albo umieć sobie takich pracowników znaleźć
ihan - 19 Lutego 2012, 18:29
Eh, napisałam z przekąsem, ale wiadomo, nikt nie siedzi w mojej głowie. Koleżanka prowadzi kursy m.in. właśnie na wózki widłowe, kursy podstaw księgowości, kelnerskie i kilka innych (w zakresie jakichś podstaw księgowości, bo przy kursie na wózki jest np. szkolenie z wystawiania WZetek i innych dokumentów magazynowych), czasem od niej coś usłyszę. Przykre, to ograniczenie grup docelowych kursów finansowanych z UE, zwłaszcza dla młodych, do zaraz po szkołach. Sporo jest kompletnie niezainteresowanych, a ci, którym są potrzebne nie mają kasy na nie, bo się nie łapią. Myślę sobie, tak kilku obserwatorów z UE, a może byliby bardziej celowo skierować pomoc. Tylko wiem, wiem, kogo to obchodzi. Dokładnie to samo się teraz zaczyna dziać w nauce, namnożyło się różnych stypendiów dla doktorantów, studiów doktoranckich międzywydziałowych, programów typu Doctus, grantów diamentowych, Iuventusów i innych, w sumie miesięcznie można kosić lepszą kasę niż pensja profesorska. Nawet kilka razy lepszą. I fajnie, tylko sposób rozpatrywania tych wniosków, to szczerze mówiąc trochę mało elegancki jest, wcale nie dostają najlepsi z najlepszych, ale MNiSW musi się wykazać, że stawia na młodych. I potem, po skończeniu magicznych 35 lat się kończy, bo żaden normalny grant NCNowski nie daje możliwości takiej wypłaty dla wykonawcy. Swoja drogą, po ostatnich nominacjach na wiceministrów, jestem bardzo ciekawa co się będzie działo
Hubert - 20 Lutego 2012, 12:47
Wiem, że to nie wątek polityczny, ale do tego prawdziwego nie chcę mieć dostępu, a tymczasem ACTA to nie wszystko, szykuje się dogrywka na stricte naszym podwórku... http://www.youtube.com/watch?v=kHLSl9He0vU
ilcattivo13 - 20 Lutego 2012, 20:20
ihan - wnioski z drugiej części filmiku wrzuconego przez Hrabiego całkiem ładnie podpierają to, co napisałaś o tych grantach
Hrabio - to nie żadna dogrywka ACTA, które "walczyło" z piractwem/podrabianiem towarów, tylko chamski, komunistyczno-cenzorski "warianten Gołoten machen" dla wolności słowa w sieci. Wrzucisz na YT prezydenta mówiącego o "Wislawie Czymborskiej", dojdą po IP, że to Ty i ciach - nie masz już dostępu do sieci (ale pewnie dalej będzie trzeba płacić, bo providerzy musieliby w jakiś sposób pokrywać koszty działalności "komórek/działów ds. informacji bezprawnych lub o wątpliwej wiarygodności").
Nie będę komentował dalej, bo same inwektywy mi się na usta cisną
tomkul - 21 Lutego 2012, 19:19
Hm... widzę więc, iż chociaż niektórzy z Was wiedzą jak uhonorować swojego przyszłego władcę i jego ludzi. Skoro będę czadzidełka i bita śmietana ciesz się śmiertelniku, albowiem osobiście nawiedzę Twoje włości. Niestety muszę Cię ostrzec - ma podstępna żona z pomocą jakiegoś podrzędnego kapłana-magika zmusiła mnie do rytuału w ramach którego noszę tę oto przeklętą obręcz na palcu, która nie na wszystko mi pozwala więc niewolników sobie darujmy. Zresztą obiecałem jej, iż z żadnym mężczyzną nigdy jej nie zdradzę...
shenra - 21 Lutego 2012, 19:24
tomkul, żona Cię chyba za mocno w głowę tym zaklęciem potraktowała
Fidel-F2 - 21 Lutego 2012, 19:27
shenra +1
tomkul - 21 Lutego 2012, 19:30
To chyba widać na pierwszy rzut oka w moich wypowiedziach.
Ale może jak jej świat podaruję to złagodzi urok. Który to Fidel i na co mam go nawracać?
Martva - 21 Lutego 2012, 19:31
tomkul napisał/a | Zresztą obiecałem jej, iż z żadnym mężczyzną nigdy jej nie zdradzę... |
Ojtam ojtam, trzeba poszerzać horyzonty.
tomkul - 21 Lutego 2012, 19:38
Cytat | Ojtam ojtam, trzeba poszerzać horyzonty. |
Niestety w pewnych kwestiach totalna ze mnie konserwa...
Anonymous - 21 Lutego 2012, 19:41
tomkul, nie od razu Kraków zbudowano,
ty możesz sobie nadal marzyć o podoju świata,
a my powoli wtajemniczymy cię kto jest kim
do szeregu Gollum
Martva - 21 Lutego 2012, 19:42
tomkul, spoko, do każdej konserwy znajdzie się właściwy otwieracz
Fidel-F2 - 21 Lutego 2012, 19:44
tomkul napisał/a | Niestety w pewnych kwestiach totalna ze mnie konserwa... | krok po kroczku i się zmienisz, mam telefon od znajomej do lekarza który pomoże Ci wydobyć się z konserwatywnych stereotypów i Ci te..., ekhem..., horyzonty poszerzy
tomkul - 21 Lutego 2012, 19:47
To prawda, ale są też drzwi których się nie otwiera. A konserwa może być w środku przeterminowana.
Anonymous - 21 Lutego 2012, 19:50
"Daj pokój, prze Bóg! Sama baczysz snadnie,
Że nic po cierniu, kiedy róża spadnie."
Fidel-F2 - 21 Lutego 2012, 20:01
tomkul napisał/a | To prawda, ale są też drzwi których się nie otwiera. A konserwa może być w środku przeterminowana. | nikt Cię o zdanie nie pyta
tomkul - 21 Lutego 2012, 20:01
"Być może jest gdzieś facet z moich marzeń
lecz nie dostarczy on mi pozytywnych wrażeń"
Fidel-F2 - 21 Lutego 2012, 20:02
tomkul, gwałć, pal, podbijaj świat... ale nie śpiewaj
tomkul - 21 Lutego 2012, 20:07
W sprawie gwałtów już Ci tłumaczyłem, że nie możemy. Ale miło mi, że wciąż pytasz.
A to była recytacja poematu a nie śpiew. Mój śpiew zwykle sprowadza deszcz i oczyszcza okoliczne lasy ze wszelkiej zwierzyny.
Martva - 21 Lutego 2012, 20:17
tomkul napisał/a | W sprawie gwałtów już Ci tłumaczyłem, że nie możemy. |
Ty nie możesz
Fidel-F2 - 21 Lutego 2012, 20:17
@tomkul
i doedukuj się odrobinę
shenra - 21 Lutego 2012, 20:17
Prowokatorka
Martva - 21 Lutego 2012, 20:18
E tam prowokatorka, ja tylko wierzę w Fidela.
shenra - 21 Lutego 2012, 20:19
Że podoła wyzwaniu kisielu?
Fidel-F2 - 21 Lutego 2012, 20:19
zwłaszcza, że Fidel ostatnio coś o poszerzaniu horyzontów ciągle
shenra - 21 Lutego 2012, 20:22
Tylko, żeby Cię ogrom wizji nie przygniótł
Martva - 21 Lutego 2012, 20:22
Co ma kisiel do wiatraka? Ogólnie wierzę że Fidel może.
shenra - 21 Lutego 2012, 20:23
Martva, jak może to i w kisielu może
Fidel-F2 - 21 Lutego 2012, 20:23
shenra napisał/a | to i w kisielu może | to zły kierunek jest
tomkul - 21 Lutego 2012, 20:24
Cytat | Ty nie możesz |
Prawda, prawda.
Cytat | i doedukuj się odrobinę |
W moim przypadku na edukacje już za późno. Nie lubię lekarzy i nie chcę poszerzać niczego w sobie.
A w kisielu to tylko na gołe klaty mogę. Ale z płcią nie moją.
|
|
|