Melodie przestrzeni [muzyka] - Nasze fantastyczne gusta muzyczne
mad - 19 Września 2006, 00:31
Słuchałem trochę Velvetów, ale tak raczej z ciekawości. Fajne toto, chociaż generalnie nie są to moi faworyci. Podobają mi się koncertowe dłużyzny - klimat niesamowity. Nie wiem, czy takie są też na albumach studyjnych - za mało znam.
Dunadan - 19 Września 2006, 06:26
Przyznam sie szczerze ze nie wiem ktory to album studyjny a ktory nie - po prostu slucham... i czasem mam tak ze w pewnym miejscu nagle 'budze' sie i mysle - w morde, czego ja slucham - i wylaczam bo muzycy dra skore z kotow miejscami az sie dziwie, jak ja tego moge sluchac ale wciaga normalnie, zwalszcza jak muzyka leci w tle a ty czytasz ( mp. forum ). Tej muzyki nie trzba jakos zglebiac. Mozna, owszem ale nie ma takiej koniecznosci. Mnie rozbroila 'Lady Godiva's Operation', 'The Murder Mystery' i 'The Gift' - co za kompozycje!!! IMHO arcydziela niekt inny czegos takiego nie zagral w historii...
Ze nie wspomne o najbardziej FANTASTYCZNYM kawalku grupy, pt.: Oh, Gin! uwtor obowiazkowy dla kazdego fana Andrzej Ziemianskiego!!! - Andrzejowi bardzo przypadl do gustu ten kawalek
Dunadan - 22 Września 2006, 19:32
Alan Parsons' Project - slucham wlasnie pierwszej plyty 'Tales of Mystery nad imagination' inspirowanej, jak gdzie czytalem, tworczoscia E.A. Poe... niestety nie czytalem ( nie bijcie ). Plyte slucham pierwszy raz. Dla mnie dotychcasz istnial tylko jeden album tegoz autora 'I, Robot' - inspirowany oczywiscie ksiazka Isaaca Asimova pod tym samym tytilem... kurde, tej knigi tez nie cyztalem - tez nie bijcie porsze 'I, robot' jest po prostu boski...
Fajny jest tez kawalek 'What goes up, must come down' z trzeciej plyty - ale to jedyny kawalek ktory mi sie spodobal... a potem zaczelo sie robic coraz dziwniej i mi sie juz nie podobalo...
Kto zna? slyszal? moze cos jeszcze polecic?
hjeniu - 22 Września 2006, 21:48
Uwielbiam La Sagrada Familia, dzięki temu kawałkowi usłyszałem o Alan Parsons Project bo Kaczkowski puszczał go zawsze przed świętami.
Dunadan - 23 Września 2006, 02:28
Z jakiego to albumu, wiesz moze?a ja jakos nigdy nie mialem okazji sluchac Kaczkowskiego przed swietami... swoja droga MiniMax juz za 40,5 godzin hmm... moze zalozyc nowy watek - MiniMax?
hjeniu - 23 Września 2006, 10:30
Album "Gaudi" z 1987. Tutaj możesz sobie posłuchać mp3.
Anonymous - 23 Września 2006, 22:08
A ja ostatnio zapragnąłem zmienić gusta muzyczne, bo do tej pory to tylko pop techno i disco słuchałem. Kolega w pracy miał mp3 "System of a down". Pożyczyłem, posłuchałem i wpadłem w to. Całkiem niezła muza. Już mam wszystkie ich płyty i katuję domowników na okrągło. Prawdziwa fantastyczna muza!!
Dunadan - 23 Września 2006, 22:16
ty tak serio? to wiesz, moze zacznij od poczatku, nie od konca... bo jak sie zaczyna od konca to sie czesto traci te 40 lat ( z kawalkiem ) historii muzyki rockowej... a na poczatke najlepsza jest tradycja Led Zeppelin Deep Purple i inne... nie bede podawal przykladowych plyt bo w wieksdzosci wypadkow wszystkie PIERWSZE plyty to najlepsze nagrania muzyczne w historii ludzkosci... polecam
Anonymous - 23 Września 2006, 23:28
Dzięki za radę Dunadan. Znalazłem stronę z dużą ilością takich dinozaurów rocka i chyba sobie urządzę lekcję historii muzyki ostatnich lat.
Dunadan - 24 Września 2006, 01:48
Zazdroszcze ci... nawet nie wiesz jak bardzo ci zazdroszcze - mozliwe ze jestes jednym ze szczesliwszych ludzi na tym forum... a wiesz czemu? bo WSZYSTKO jest przed toba... wszystko... Nowy swiat, nowa rzeczywistosc. Ta muzyka to ze soba przyniesie...
Grahf - 24 Września 2006, 12:20
Różnie z tym to bywa Dundan. Dinozaury nie zawsze się lubi. Przykładowo The Doors organicznie nie trawie, za Deep Purple też nie przepadam. Z resztą ogólnie za całym klasycznym rockiem nie przepadam.
Star of Ash - "iter.viator."
Czyli solowy projekt Ihriel z progmetalowego Peccatum. Za muzykę odpowiadają takie tuzy jak Ihsahn (Emperor) i Garm (Ulver). Ciakawa avant-gardowa mieszanka jazzowych klimatów z delikatną elektroniką.
Dunadan - 24 Września 2006, 12:51
ale... to tak jakby nie lubic jednocvzesnie Diuny, WP i Sapkowskiego... i czytac tylko najnowsze powiesci i w nich sie zachwalac. No, OK - gusta. Ale ja sibie jakos tego nie wyobrazam... wszystko co teraz powstaje jest tylko wtornym produktem...
Grahf - 24 Września 2006, 12:58
Tu bym się nie zgodził. Twierdzenie że wszystko co teraz powstaje jest tylko wtórnym produktem jest bardzo ryzykowną tezą.
Dunadan - 24 Września 2006, 13:04
Zaryzykuje slyszalem wiele nowych rzeczy i jakos nie widze niczego nowego - ba! widze nawet powrot do starych dobrych czasow! wez taki White Stripes... nawet sie 'sztucznie' stylizuja na zespoly z lat 60' i 70'
Grahf - 24 Września 2006, 13:07
Tak, ale nie znasz wszystkiego. Nie da się znać. Tak więc nie można mówić podobnych rzeczy .
Dunadan - 24 Września 2006, 13:13
mozna - statycznie rzecz ujmujac jesli wszystko nowe co slyszalem w jakims stopniu jest wtorne wiec zakladam ze wszystko jest wtorne. Tak sobie po prostu upraszczam zycie. Jak uslysze cos co jestw moim mniemaniu nowe to dam ci znac...
Ale powiem jedno - po tym jak ludziw ymyslili bluesa - wszystko jest wtorne OK, tak by powiedzial moj tata ale ja coraz czesciej zaczynam zauwazac ze to chyba prawda No... moze elektronika troszke odstaje, ale ona wywodzi sie z muzyki klasycznej i rocka wiec...
Anonymous - 24 Września 2006, 16:23
Posłuchałem sobie Led Zeppelin i Deep Purple.... Gdzie ja miałem głowę? Ta muza jest zajefajna. Ale to może dlatego że wcześniewj nie miałem sprzętu hifi z prawdziwego zdarzenia, a tego nie można słuchać cicho ani w autobusie. W autobusie jeden próbował i o mało co nie wyrżnął połowy pasażerów. Na pewno jest to muzyka dla nas fantastów. Jak przypomnę sobie Zaklętą w sokoła i tamtą muzykę...To jest to co my tygrysy lubimy najbardziej.
Dunadan - 24 Września 2006, 16:27
a co dokladniej przesluchales?
mad - 24 Września 2006, 17:49
Led Zeppelin, Black Sabbath i Deep Purple to giganci (chyba w takiej kolejności dla mnie) i każdy miłośnik współczesnego rocka musi znać chociaż najważniejsze płyty tych grup. Z drugiej strony jednak... nie zgadzam się, że wszystko już było, że nowe rzeczy to kopie, itp. Widzę to zwłaszcza jako miłośnik metalu, także jego ekstremalnych odmian. Ale o metalu dużo już było, nie będę ciągnął
Grahf - 24 Września 2006, 18:14
mad ma rację, po prostu Dunadan za mało rzeczy znasz i pleciesz bzdury .
Cytat | No... moze elektronika troszke odstaje, ale ona wywodzi sie z muzyki klasycznej i rocka wiec... |
A to kolejny już kwiatek w Twoim wykonaniu Dunadan . Podwaliny tej muzyki powstawały kiedy nikomu się nie śniło jeszcze takie zjawisko jak rock. A i zklasyką to raczej nie miało nic wspólnego.
Dunadan - 24 Września 2006, 18:59
Kwestia interpretacji no dobra, moze z ta elektronika przesadzilem ( kiedy byly te podwaliny? pytam sie bo sie nie znam, kojarze tylko ze jako taka muzyke elektroniczna to zaczal grac Jarre
A z tym metalem to... ehh, nie wazne slyszalem przerozne odmiany i jakos nigdy nie widzialem czegos naprawde nowego... bo owszem, mozna powiedziec ze powstalo cos nowego na podsatwie jakiegos innego sposobu na wykorzystanie znanych juz sztuczek... ale przeciesz rozmawiamy ( chyba ) o czyms NAPRAWDE nowym, rewolucyjnym... ciagly przemial tego samego. Nie mowie ze to zle czy cos... ale przydaloby sie jakies odswierzenie.
Dunadan - 24 Września 2006, 22:15
Wlaczcie radiowa trojke!!!! MiniMax obchodzi swoje urodziny!!! Kaczkowski odbywa podroz w czasie - przylaczcie sie do niej... macie jeszcze dwie godziny...
Anonymous - 24 Września 2006, 23:51
Deep purple:
highway_star
hungry_daze
hunted
soldier_of_fortune
Led zeppelin:
communication_breakdown
immigrant_song
kashmir
moby_dick
since_i`ve_been_loving_you
stairway_to_heaven
Mają tego po trochu na stronie, ale dużo zespołów.Jak chcesz Dunadan to prześlę ci linka, sam sprawdzisz, ale nie tutaj bo nie chcę dostać bana. Co ty robisz w Finlandii nawiasem mówiąc?? Pasiesz renifery
Grahf - 24 Września 2006, 23:51
Podwalin pod muzykę elektroniczną można się doszukać nawet i w koncówce XIX, a na pewno z początkiem XX wieku.
Kolego jeżeli nic sie nie doszukałeś oryginalnego w tak niesamowicie pojemnym gatunkowo fenomenie jakim jest szereko pojęty metal to albo nie masz słuchu, albo wiedzy i wrażliwości muzycznej, albo wreszcie przeraźliwie mało słuchałeś (możliwa jest również dowolna kombinacja powyższych).
Z resztą nie chodzi tu o sam metal. Postrock (np scena montrealska i zespoły skupione wokół Constellation Records), neofolk/apokaliptyczny folk (np Current 93, Death in June), Ambient (np Raison D'etre), Noise/Industrial (np Nurse with Wound), norweskie avant-gardowe grupy post-blackowe (z blackiem a nawet często z metalem w ogóle mające już niewiele wspólnego) jak np In the Woods, Ved Buens Ende, Naervaer etc etc etc. Można by tak godzinami wymieniać. Na twoim miejscu Dundan podszkoliłbym się muzycznie zamiast pleść zwykłe brednie .
Dunadan - 25 Września 2006, 00:06
Scinam drzewa Krisu Jesli chodzi o Zeppelinow - posluchaj wszystkiego z peirwszych 4 plyt... w przypadku Deep Purple w sumie tez
Grahf - ok, faktycznie, nie znam tych zespolow - ale nieomieszkam wkrotce ich poznac zobaczymy, przyznam ze nie moge sie doczekac
Henryk Tur - 25 Września 2006, 10:11
mad napisał/a | Black Sabbath |
He, to alurat nudziarze straszliwi, doprawdy dziwi mnie, jak mogli się ludziom podobać.
Pako - 25 Września 2006, 10:30
Nudziarze?! Henryku! Na ubitą wzywam! To świetny zespół jest! Melodyjni, ale ciężcy! Świetni! Nie nudni!
rumeli - 25 Września 2006, 12:51
Black Sabbath rzeczywiście przynudzają. Nie klękajmy przed legendami na kolana. Nagrali pełno fatalnych płyt, a najlepsze to pierwsze 3.
Dunadan - 25 Września 2006, 13:22
z Led Zeppelin to samo no, moze 4 fajne plyty... Deep pruplew sumie... Sex poistols tez... i Guns'N'Roses... i... no kurde - wiele legend, jesli nie znaczna wiekszosc nagrala tylko kilka dobrych kawalkow... ale za to jakich! nie ilosc panowie! JAKOSC
Henryk Tur - 25 Września 2006, 13:41
Pako napisał/a | :shock:
Nudziarze?! Henryku! Na ubitą wzywam! To świetny zespół jest! Melodyjni, ale ciężcy! Świetni! Nie nudni! |
A proszę bardzo, tylko gdzie i kiedy. I z czym
Znam BS baaardzo dobrze. Mieszkałem 9 mcy z maniakiem tej muzyki i do RP wróciłem z pełną dyskografią. Zebrałem się raz, usiadłem , posłuchałem od A do Z i stwierdziłem, że "już lepiej słuchać swego brzucha".
No i słucham teraz Elektrycznych Gitar.
Hej-hej-la-la-la-la-hej-hej-hej
|
|
|