To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Summa Technologiae - przepraszam, kto mi powie...?

merula - 15 Maj 2009, 22:47

przetestuję, sporo ciuchów do reanimacji sie nazbierało
Adashi - 16 Maj 2009, 12:12

Jest taki proszek do prania "IXI Lite", stosując go nie potrzebujesz żadnych odplamiaczy :wink:
gorat - 16 Maj 2009, 13:02

Czyżbym miał powody do podejrzeń, dlaczego ostatnio jednego forumowicza nie widać? :|
dzejes - 16 Maj 2009, 15:11

Chciałem podziękować Baronowi za podsunięcie tematu żarówek błyskowych. Wydałem na sprzęt ~200 zł, a z efektu jestem bardzo zadowolony :)
Duke - 18 Maj 2009, 15:16

Ziemniak napisał/a
elektronika. Akumulatory li-ion i li-poly mają dość skomplikowaną elektronikę, która chroni je przed zwarciem, niedoładowaniem, przeładowaniem itp. Niektóre mają też liczniki cykli ładowania, po określonej liczbie cykli odmawiają posłuszeństwa. Od czego masz te akumulatory?

Akumulatory Li-Poly zwane lipolami są dobrymi i wydajnymi akumulatorami, ale wymagają specjalistycznej ładowarki mikroprocesorowej. Mają niestety dwie wady - łatwo je przeładować i wtedy nadają się tylko do kosza, jak również mają tą przypadłość że raz rozładowane na maxa nie dają się już naładować. Generalnie jeżeli chcesz sie nastawić na lipola musisz przerobić urządzenie tak aby przy spadku napiecia do krytycznego poziomu samo się rozłanczało. Pakiety ogniw i ładowarki można nabyć w sklepach modelarskich i w sklepach ze sprzętem ASG ładowarka baterie

gorat - 18 Maj 2009, 15:54

Niezły zestaw, te - które wskazujesz - są jednak ogólnego użytku. Choć wzmianka o przeładowaniu i rozładowaniu (tj. że też nie można ładować?) jest niepokojąca... liionów też to dotyczy?
baron13 - 18 Maj 2009, 20:50

dzejes napisał/a
Chciałem podziękować Baronowi za podsunięcie tematu żarówek błyskowych. Wydałem na sprzęt ~200 zł, a z efektu jestem bardzo zadowolony :)

Powiem Ci, że mi się udało w komisie nabyć ruskie lampy Łucz M1 po 10 zł 3 sztuki w dość długich odstępach czasu. Zmajstrowałem takie urządzenie:
http://baron13.republika....ozdzielacz.html
Za grosze można się pobawić:
http://www.baron13.friko.pl/ekspery/expery.html
"W pokojowym nastroju". To jest po prostu próba lamp. Użyłem tu tylko jednej z tych ruskich bo są za mocne. Tym niemniej uważam, że najbezpieczniej jest polecić żarówki błyskowe, bo to jest najprostsza droga do celu, tym bardziej, że miało to działać w pomieszczeniu. Cieszę się, że się udalo!

dzejes - 18 Maj 2009, 21:14

To już nie moja półka ;) Żarówki mają jedną zaletę - prostotę obsługi. Miałem statywy, oprawki, dokupiłem tylko kostkę sterującą montowaną na sankach aparatu i szaleję.
Jak strzelę, to mi sąsiad z dołu truje, że burza idzie, bo się błyska i błyska. :lol:

Lynx - 18 Maj 2009, 23:14

Potrzebuję prawnika.
xan4 - 18 Maj 2009, 23:18

Lynx, jakiego i do czego :?:
Duke - 19 Maj 2009, 08:13

gorat napisał/a
Niezły zestaw, te - które wskazujesz - są jednak ogólnego użytku. Choć wzmianka o przeładowaniu i rozładowaniu (tj. że też nie można ładować?) jest niepokojąca... liionów też to dotyczy?

Li on też tam są, ale mozna też je złozyć w pakiety u elekronika (pakiet Sanyo albo Firefoxa). Tak jak potrzebujesz. Pamiętaj Liopole mają inną wydajność i taki mały pakiecik da Ci tyle mocy ile 20 ogniwowy pakiet lion. Do ogniw Lion też tam znajdziesz profesjonalną ładowarkę mikroprocesorową. Z tymi ogniwami mozesz robić co chcesz pod warunkiem że ich nie przemrozisz, lub nie przegrzejesz (tolerancja od -15oC do + 50oC). Dodatkowo wystepuje w nich tzw efekt pamięci - czyli jak częściowo rozładujesz i zostawisz nie rozładowany do końca to zmniejszasz zywotność pakietu (w ogniwach odkłada się tlenek kadmu który potem blokuje poziom maksymalnego naładowania) - dlatego warto odżałować te 100 PLN i kupić ładowarkę która najpierw rozładuje do końca ogniwo, a potem je naładuje na maxa. Potem taki pakiet można trzymać bez utraty napięcia pare tygodni. Dodatkowo jak Ci zalezy na zywotności pakietu lepiej go nie doładowywać.
Generalnie przy wyborze trzeba mieć na uwadze wagę pakietu - lipole są leciutkie. Co do samej ładowarki mikroprocesorowej to ma ona jeszcze jedną zaletę - jak się naładuje przechodzi w tryb czuwania - nie musisz się bawić obliczanie czasu ładownia i zawsze masz pakiet naładowany maksymalnie.

Lynx jeżeli sprawa nie doczyczy KRO to może będę mógł pomóc

Nutzz - 25 Maj 2009, 18:56

Mam takie małe pytanie - czy bezpośrednie wchłanianie do organizmu wodnego roztworu sody oczyszczonej oddziałuje w jakikolwiek sposób na funkcjonowanie/zaburzenia układu nerwowego?
Ziemniak - 25 Maj 2009, 20:28

Nutzz, nie przypuszczam, bezpośrednie wchłanianie do organizmu wodnego roztworu sody oczyszczonej powoduje głównie gromkie bekanie ;P: Dawniej piło się tzw sodówkę, która składała się z octu cukru i sody oczyszczonej właśnie, i jakoś nikomu to trwale nie zaszkodziło.
Nutzz - 25 Maj 2009, 22:05

Hyhy, ale mi nie chodziło o wchłanianie poprzez żołądek, tylko poprzez hmmm... jakby to powiedzieć...
No, dentysta zalecił mi płukanie dziury po wyrwanym zębie roztworem sody, płucze od 2 dni i od 2 dni non-stop czuję się jak hmmm... nawalony?

Witchma - 25 Maj 2009, 22:07

Nutzz, może to po skofie jakoś? :D
merula - 25 Maj 2009, 22:17

chyba nie, mój dentysta tez tak zaleca
Ozzborn - 25 Maj 2009, 22:27

Jesteś pewien, że nie pomyliłeś słoików z białym proszkiem? :mrgreen:
Lynx - 25 Maj 2009, 22:29

Nutzz, a może tak reagujesz na znieczulenie?
Martva - 25 Maj 2009, 22:31

Albo jakies prochy przeciwbólowe, o ile dostałeś?
Nutzz - 25 Maj 2009, 23:38

Nie, nie biorę. Tzn. jedyne proszki jakie mam brać jeśli już coś, to Apapy itp.
Cóż, może jest to spowodowane czymś innym :)
Tak tylko byłem ciekaw, czy może to od tego zależeć.

Rafał - 1 Czerwca 2009, 14:04

Pomożitie pażausta, jak będzie po angielsku: Prezentacja informatycznych technik wspomagania zarządzaniem oraz Prezentacja zintegrowanego systemu monitorowania osiedli - potrzebuje na gwałt do prezentacji.

EDIT:

Dzięki, zaprawdę powiadam wam, Witchma jest mądra i szybka i dobra i ... bardzo dziękuję :D

Piech - 1 Czerwca 2009, 16:23

Presentation of computer technologies for management assistance.

Presentation of an integrated monitoring system for residential areas.

Spóźniłem się...

Rafał - 2 Czerwca 2009, 08:04

Co prawda już poszło w świat, ale też dzięki :D
Fidel-F2 - 2 Czerwca 2009, 15:57

poświadczenie bezpieczeństwa osobowego do dostępu do informacji niejawnych

powie mi ktos co to jest i kto to wydaje?

Agi - 2 Czerwca 2009, 16:31

Fidel-F2, w zależności od sytuacji wydaje ABW, albo pełnomocnik ds. ochrony informacji niejawnych. polecam lekturę ustawy o ochronie informacji niejawnych
Fidel-F2 - 2 Czerwca 2009, 19:44

dzięki Agi
ihan - 6 Czerwca 2009, 11:59

Jak legalnie zrobić sobie logo? Myślałam o ogłoszeniu konkursu np. w liceum plastycznym, jak zgodnie z prawem wypłacić np. nagrodę za zwycięstwo w takim konkursie (i przy okazji jaka kwota byłaby OK, bo kompletnie się nie orientuje), jak przekazać prawa autorskie? Na profesjonalnego grafika nie wiem czy nas będzie stać.
Ziemniak - 6 Czerwca 2009, 12:07

Ja mam kolegę, który bawi się grafiką, a jakie miałoby to być logo?
ihan - 6 Czerwca 2009, 12:10

Problem, że nie wiem jak by miało wyglądać. Jak zobaczę będę wiedzieć czy mi się podoba czy nie.
1. Logo Zakładu Biotechnologii Roślin z literami ZBtR, coś roślinnego, coś DNA, coś UJotowskiego w ostateczności.
2. Ośrodek Jazdy Konnej (OJK + nazwa) z czymś, oczywiste końskim.

Ziemniak - 6 Czerwca 2009, 12:13

Zapytam ile chce i czemu tak drogo ;P:

Partner forum