Zadomowienie - powitania na forum - Luźne rozmowy bez tematu
Agi - 22 Października 2011, 09:30
krisu napisał/a | Pismo padło kilka lat temu, teraz czas na forum... nurs wiedział co robi. |
krisu, w charakterze Kasandry nas odwiedzasz z rzadka, czy sępa?
Chal-Chenet napisał/a | Agi napisał/a |
Możemy eksperymentalnie wprowadzić głosowanie z możliwością przyznania tylko jednego punktu dla najlepszego tekstu. |
Jeśli to propozycja na serio, ja również byłbym za powrotem do tej formy. |
Serio. To jest moja propozycja.
hijo - 22 Października 2011, 10:16
Agi napisał/a | Serio. To jest moja propozycja | Ja się podpisuję
czterdziescidwa - 22 Października 2011, 10:59
btw. Postanowiłem sprawdzić co słychać w SFFH i kupiłem internetowe wydanie w egazety. Dostałem... numer 73 wydany 1 listopada Szkoda że można czytać tylko z ekranu, nie da się przegrać na czytnik ebooów. Fajnie że są elektroniczne archiwalne.
mBiko - 22 Października 2011, 11:39
Pomysł z głosowaniem jednym punktem podoba mi się. Co prawda sam zazwyczaj daję dwa lub trzy, ale przynajmniej unikniemy nagradzania pięciu na sześć zamieszczonych tekstów.
xan4 - 22 Października 2011, 14:13
W najbliższym numerze jest aż osiem opowiadań, jeden może być mało, proponuję więc, żeby zrobić 2 punkty na opowiadania i 1 na felietony. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
hijo - 22 Października 2011, 14:21
xan4, ja bym wolał jeden - zawsze to skłania do poważniejszej refleksji nad tekstami.
Agi - 22 Października 2011, 14:24
Też wolę jeden, bo jeśli dwa, to dlaczego nie trzy i wracamy do punktu wyjścia.
Nie twierdzę, że tak musi być na stałe, ale na przykład spróbujmy przez trzy miesiące.
hijo - 22 Października 2011, 14:30
Agi napisał/a | Też wolę jeden, bo jeśli dwa, to dlaczego nie trzy i wracamy do punktu wyjścia. | otóż to
Agi napisał/a | Nie twierdzę, że tak musi być na stałe, ale na przykład spróbujmy przez trzy miesiące. | Ważny byłby też jakiś sygnał od RD, czy mu to w czymś pomaga, czy nas słucha(czyta)
Lis Rudy - 22 Października 2011, 14:53
Ja też przychylam się do jednego punktu. Może z racji tego że nasz projekt jest uchwałą obywatelską, RD przychyli się do naszych sugestii i zacznie wrzucać interesujące nas klimaty.
Anonymous - 22 Października 2011, 16:05
Agi napisał/a | krisu, w charakterze Kasandry nas odwiedzasz z rzadka, czy sępa? |
Agi, ani to ani to. Po prostu ta formuła pisma chyba się już nie sprawdza IMO. Jestem w uk co prawda ale jak jestem w domu w pl to wyciągam pisma fantastyczne, bo mój brat też się fantastyką interesuje i kupuje. A od 2 lat chyba już nie kupuje SFFH i muszę się zgodzić z nim że teksty są takie sobie. A NURS wiedział co robi, sprzedał pismo jak mógł, bo oprócz bycia redaktorem, pisarzem, tłumaczem jest też biznesmenem. Trafiła się okazja to sprzedał. Fabryka chętnie kupiła je wyłącznie w celach marketingowwych, bo wydaje dużo fantastyki, jest gdzie reklamy zamieścić. Teraz pismo jest jak ten pacjent w śpiączce. Niby żyje, ale jak odłączą respirator i kroplówkę to umrze.
Może należałoby coś zmienić w piśmie żeby przyciągnąć czytelników? Zobaczcie NF. Kilka lat im zajęły eksperymenty, ale zmienili pismo w coś nowego.
Co do forum. Nie da się rozgraniczyć pisma i forum tegoż pisma, mam nadzieję że rozumiecie. Wytykanie palcami w stylu "to przez takiego i takiego użytkownika ludzie odchodzą z forum" jest dalekie od prawdy. To co dzieje się z pismem przekłada się na to tutaj. Ja sam przeglądam czasem forum, ale tylko strony o filmach, serialach i ksążkach. A udzielam się rzadko, bo skoro już gazety nie czytam, to i coraz mniej mnie łączy z forum. I inni użytkownicy też IMO odeszli, bo przestali kupować SFFH. To tyle w kwestii wyjaśnienia.
Acha, tytuł Rejtana roku 2011 otrzymuje Żerań za obronę zamykanych wątków. Akurat tu nie powinno być demokracji, zgadzam się i wierzę że Adminicja wie co robi.
Lis Rudy - 22 Października 2011, 16:41
krisu napisał/a | Po prostu ta formuła pisma chyba się już nie sprawdza IMO |
krisu napisał/a | Teraz pismo jest jak ten pacjent w śpiączce. Niby żyje, ale jak odłączą respirator i kroplówkę to umrze.
Może należałoby coś zmienić w piśmie żeby przyciągnąć czytelników? |
krisu, szacun za szczerość.
Chyba jednak właśnie w tej chwili, to MY użytkownicy próbujemy zmobilizować redakcję do jakiegoś działania. Temu ma służyć cała powyższa dyskusja, przynajmniej ja mam taką nadzieję. Cała nasza para którą (ja także) z zaangażowaniem pompowaliśmy w zablokowane tematy przekierowała się tu, w wątek dotyczący pisma.
Na razie rzucamy pomysły, zobaczymy jak i czy w ogóle coś się zmieni. Jeśli tak, oznaczać to będzie że powstaje ruch oddolny, czytelniczy, który dąży do polepszenia jakości miesięcznika. Coś jak Ruch Palikota, tylko Palikota wśród nas brak.
Jeśli coś osiągniemy, to będzie nasz sukces. Jeśli nie, to wyjdzie na to, że respirator faktycznie się schrzanił, a my ten fakt przespaliśmy i pozostaje już tylko odprawić "ostatnią ceremonię".
mBiko - 22 Października 2011, 17:28
Co do tej śpiączki to chyba brak nam podstawowej informacji, to jest wysokości sprzedawanego nakładu.
Ziuta - 22 Października 2011, 18:05
Smażę właśnie długaśny post na temat fantastycznego kryzysu. Czekajcie nowego tematu. Stay tuned.
ilcattivo13 - 22 Października 2011, 19:47
Ziuta napisał/a | Smażę właśnie długaśny post na temat fantastycznego kryzysu. Czekajcie nowego tematu. Stay tuned. |
normalnie chciałoby się powiedzieć "Woe to You on Earth and Sea, for Ziuta smażes długaśniego posta...
Ziuta - 22 Października 2011, 19:57
Ein moment bitte, jak powiedział wróżka do Hitlera, gy zapytał, jak długo pożyje
Rafał - 23 Października 2011, 00:17
Panie i Panowie, jak się okazuje, na całe szczęście troszeczkę nam się rozjechały obawy i rzeczywistość. mBiko, na twoje pytanie nie można z oczywistych względów odpowiedzieć wprost, ale jest całkiem OK i oby tak dalej. Mam nadzieję, że RD za ten przeciek głowy mi nie zetnie przy następnej okazji, mam taką delikatną szyję ...
Iscariote - 23 Października 2011, 11:02
Są nas miliony Możemy startować z Partią Polskiej Fantastyki w kolejnych wyborach. Paru użytkowników na forum z wizją lepszej Polski się znajdzie i jakiś sensowny program naskrobią, fantaści przerobią tak do formy bardziej docierającej do ogółu i jedziemy.
Witchma - 23 Października 2011, 19:37
czterdziescidwa napisał/a | Szkoda że można czytać tylko z ekranu, nie da się przegrać na czytnik ebooów |
Serio? No kompletnie bez sensu...
mBiko - 23 Października 2011, 19:59
I bardzo dobrze,dzięki za informacje Rafał.
Oczywiście pełnej odpowiedzi nawet nie oczekiwałem, chciałem tylko zaznaczyć, że informacje o rychłym zejściu SFFIH mogą być lekko przesadzone.
czterdziescidwa - 23 Października 2011, 20:26
Witchma napisał/a | czterdziescidwa napisał/a | Szkoda że można czytać tylko z ekranu, nie da się przegrać na czytnik ebooów |
Serio? No kompletnie bez sensu... |
da się jeszcze z ipada. Podobno. Szukałem info czy da się wrzucić na kindla, widzę że ludzie się o to pytali na forach, ale nie znalazłem nikogo, komu się udało.
Witchma - 23 Października 2011, 20:37
Łeeee.. myślałam, że wersja elektroniczna jest przewidziana głównie na czytniki, żeby sobie można było w autobusie, tramwaju, pociągu czytać, a tak... to bardziej niż bez sensu.
Ziemniak - 23 Października 2011, 21:08
czterdziescidwa, a w jakim formacie jest ta wersja elektroniczna?
czterdziescidwa - 23 Października 2011, 21:23
ich własnym: http://www.egazety.pl/fab...y-i-horror.html
Format to jakiś zepsuty PDF. Do odczytania tylko przez czytnik egazet. Pliki o rozszerzeniu .par rozmieszczone w podkatalogach, jeden podkatalog na numer czasopisma.
A przecież e-booki można generować przy pomocy darmowego softu Amazona i dostarczać od razu na czytnik.
Nie wiem jak to jest z płatnymi pozycjami, ale darmowe świetnie dostarcza np. instapaper http://www.instapaper.com/extras
Matrim - 24 Października 2011, 21:32
Oglądacie "Teatr Telewizji Na Żywo"? Niesamowita sprawa. Jeśli TVP zrobi z tego cykl, to ma murowany hit - po raz pierwszy od dawna
hrabek - 25 Października 2011, 08:03
Obejrzałem pół tej sztuki, ale znudziła mnie. Natomiast sam pomysł znakomity - Orłoś w przerwie pytający aktorów jak się czują i generalnie jaka jest różnica między graniem na scenie, a przed telewizyjną widownią też dobry. No i TVP mocno reklamuje ten Teatr, więc myślę, że kolejne sztuki mogą być lepsze.
Słowik - 25 Października 2011, 08:45
Janda świetna, ale rzeczywiście mnie też trochę znudziło.
Następny spektakl może jeszcze w tym roku, ale konkretów nie ma.
Pokazywali też zwiastuny następnych sztuk 'zwykłego' teatru telewizji i wygląda to znów smakowicie.
mBiko - 25 Października 2011, 19:37
W sumie dosyć dawno nie oglądałem TT, a przecież bardzo wiele przedstawień podobało mi się bardzo. Może nastał czas na powrót do swoich przyzwyczajeń?
dalambert - 31 Października 2011, 10:40
Tak sobie patrzę na Wasze cudownie zmieniające się Avatarki i sobie pomyślałem,:
Czy mozliwe by było powstanie GALERII FORUM gdzie lądował by każdy awataek w momencie pojawienia się? toż to by była wspaniała galeria "sztuki mieszanej" we wszystkich możliwych i nie możliwych pomysłach.
Agi - 31 Października 2011, 10:45
dalambercie, kiedyś gorat archiwizował nasze avatary, a przynajmniej te, które mu się podobały. Każdy user ma swoją galerię na forum, można tam wklejać ku pamięci. Innej opcji chyba nie da się zrealizować.
Kyle Katarn - 31 Października 2011, 12:03
Wątek religijny jest zamknięty, więc wrzucę to tutaj.
http://wiadomosci.onet.pl...,wiadomosc.html
Cytat | Egzorcysta i demonolog, ks. Aleksander Posacki ostrzega, że 1 listopada ludzie najczęściej wywołują duchy. A może być to bardzo niebezpieczne. - W szczególnym niebezpieczeństwie są dzieci i młodzież, które po seansach spirytualnych atakuje zły duch - mówił kapłan cytowany przez Super Express.
Z doświadczeń kościelnych egzorcystów wynika, że to właśnie w okolicach 1 listopada ludzie są najbardziej narażeni na ataki złych duchów. - Wywoływanie duchów jest niebezpieczne, gdyż wciąga w diabelskie sieci - przekonuje kapłan.
Według duchownych najbardziej narażeni na ataki są ludzie parający się praktykami okultystycznymi: wróżbiarstwem, jasnowidztwem, chiromancją, horoskopami.
Nagrywam głosy zmarłych
- Wielu ludzi szuka pomocy nie w Bogu i rozsądku, ale u czarodziejek - przekonuje ks. Posacki i za pośrednictwem Super Expressu apeluje, aby ludzie nie tracili czujności w obliczu zła. |
W ogóle ten ksiądz Posacki jest bardzo płodnym autorem - masę tekstów zamieścił również na swojej stronie internetowej. Np.
http://www.aleksanderposa...ysta-dla-dzieci
Co o tym sądzicie?
|
|
|