To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Agi - 4 Lipca 2008, 15:19

W obu przypadkach masz rację.
Żarcik zaiste makabryczny lekko, bo dziś jest rocznica rozstrzelania m. in. Tadeusza Boya - Żeleńskiego. Mija też rocznica śmierci Gustawa Herlinga- Grudzińskiego.

Zadajesz.

dzejes - 4 Lipca 2008, 16:52

Nie mam żadnego sensownego pomysłu, oddaję pierwszemu chętnemu.
Ziemniak - 4 Lipca 2008, 17:04

To może ja ;P:

Co to jest silnik rotacyjny i jakie ma wady i zalety.

Fidel-F2 - 4 Lipca 2008, 18:56

silnik stosowany na pewno w lotnictwie, czy gdzieś jeszcze nie wiem, wał korbowy jest nieruchomy a obraca się reszta silnika, co do zad i walet nie za bardzo mam zdanie ale na pewno trudniej zmiejszyć obroty z powodu inercji
feralny por. - 4 Lipca 2008, 22:37

Zaletą jest to, że dzięki wirowaniu cylindrów lepiej się chłodzi. Wadą największą jest, to, że wiruje, co niesie ze sobą szereg niezbyt przyjemnych implikacji. Przede wszystkim ogranicza możliwą do uzyskania moc (więcej niż 200 KM raczej nie wyciśniemy). Poza tym wirująca masa powoduje powstanie silnego momentu obrotowego, który sprawia, że samolot skręca w jedną stronę lepiej niż w drugą, a w skrajnych przypadkach skręca tylko w jedną stronę. Taki na przykład Cammel szybciej zakręcał o 270 stopni w prawo niż o 90 stopni w lewo. Do tego dochodzi to o czym wspominał Fidel-F2, czyli bardzo ograniczone możliwości w zakresie regulacji prędkości obrotowej. W praktyce podchodzący do lądowania pilot na przemian wyłączał i włączał zapłon. Koniec końców kariera silnika rotacyjnego była krótka, acz błyskotliwa, w końcu trójpłatowiec Czerwonego Barona był napędzany silnikiem rotacyjnym.
Ziemniak - 5 Lipca 2008, 18:43

:bravo :bravo :bravo feralny por., Zadawaj
feralny por. - 6 Lipca 2008, 14:32

Jakie dwa rodzaje spłonek spotyka się najczęściej, w nabojach scalonych, do broni strzeleckiej i czym się one różnią?
Rafał - 7 Lipca 2008, 07:02

O spłonkę zapłonu bocznego i centralnego może chodzi?
feralny por. - 7 Lipca 2008, 08:15

Przy zapłonie bocznym spłonka jako osobny element nie występuje wcale. Chodzi mi o rodzaje spłonek w nabojach centralnego zapłonu do kulowej broni strzeleckiej.
Rafał - 7 Lipca 2008, 08:38

No to ja pas, bo chyba nie chodzi o rodzaj materiału? O ile pamiętam używało się pirofosforanu rtęci, możliwe, że teraz pakuje sie w spłonki coś innego.
feralny por. - 7 Lipca 2008, 09:10

Chodzi o konstrukcję spłonki.
feralny por. - 8 Lipca 2008, 08:44

Kurcze, zabiłem temat, chyba.

Podpowiedź:
Nazwy obu typów spłonek o które pytam pochodzą od nazwisk konstruktorów i co ciekawe zaczynają się na tą samą literę.

Rafał - 9 Lipca 2008, 07:16

Wygooglałem, jeden typ znałem z napisów na pudełkach z amunicją myśliwską, ale druga nazwa w życiu. Zresztą google mówi, że ten drugi typ był uzywany w Rosji carskiej.
feralny por. - 9 Lipca 2008, 12:05

Dobra, widzę, że przesadziłem.

Chodziło o spłonki typu berdan i boxer. Różnią się one tym, że w spłonce typu boxer występuje element zwany kowadełkiem, którego nie znajdziemy w spłonkach typu berdan (w tym wypadku funkcję kowadełka pełni odpowiednio ukształtowany występ w gnieździe spłonki w łusce)
Oba typy spłonek używane są do dziś. W zasadzie cała amunicja wyprodukowana w krajach Układu Warszawskiego posiada spłonki typu berdan (m.in. bardzo popularne i wciąż produkowane naboje 7,62x39mm i 7,62x54mm). Źle zinterpretowałeś informacje z viki.

Niech zadaje kto chce, nie mam pomysłu.

Rafał - 9 Lipca 2008, 12:32

Faktycznie pytanie specjalistyczne było, ale bardzo ciekawe i przynajmniej ja coś się nauczyłem.
Wykorzystam sytuację i zadam pytanie całkiem poważne i też edukacyjne: dlaczego woda jest mokra?

gorbash - 9 Lipca 2008, 12:35

Bo ma małe napięcie powierzchniowe, w efekcie się klei
Rafał - 9 Lipca 2008, 12:45

Lecz dlaczegóż to? Co jest powodem?
gorbash - 9 Lipca 2008, 12:48

Hmmmm... Być może wynika to z dipolowej budowy cząsteczki wody?
Rafał - 9 Lipca 2008, 12:58

O! Podaj jeszcze kąt wiązania (albo i nie) i zadawaj :bravo
gorbash - 9 Lipca 2008, 13:05

100 - 110 stopnie - nie pamietam dokladnie.

Niedaleko slynnego Stonehenge (20 mil) znajduje sie starszy kamienny krag. Sklada sie z trzech okregow: duzego zewnetrznego i dwoch mniejszych wewnetrznych.
Jak sie nazywa?

dalambert - 11 Lipca 2008, 20:01

A dziś już 11 lipca cos wiedza siadła, ja sam tyż nie wiem a googlać to wstyd ;P:
gorbash - 11 Lipca 2008, 20:06

Oddaje pytanie jako ze nie bedzie mnie jutro caly dzien. Miejscowosc oraz krag nazywaja sie Avebury.
dalambert - 11 Lipca 2008, 20:26

To skoro jutro na polach Grunwaldu rekonstruują sławetną bitwę pytam:
Jak wyglądała Wielka Chorągiew Wielkiego Mistrza Zakonu Szpitala Niemieckiego Najświętszej Marii Panny w Jerozolimie ?

Agi - 11 Lipca 2008, 23:22

Czarny krzyż z czarnym orłem pośrodku na białym tle
dalambert - 12 Lipca 2008, 09:11

OK Agi, jeno zapomniałaś co Czary krzyż miał szersze końcówki i złote 'środki" wzdłuż ramiom krzyża , a tarcza z orłrm cesatskim w środku krzyża była na złotym tle.
Jedni twierdzą, że chorągiew była jak dziś mocowana do drzewcai inni ,że noszona jako gonfalen czyli jak chorągwie kościelne.
Ale i tak fajnie, że ktoś wie. :)
Agi, budź się zadajesz :!:

Agi - 13 Lipca 2008, 14:55

dalambert, nie pamiętałam szczegółów, pozostało mi tylko tzw. wrażenie ogólne.

No to tak na szybko.
Kto wygrał wczorajszy półfinał Drużynowych Mistrzostw Świata na Żużlu?

dzejes - 13 Lipca 2008, 16:27

Australia?
Agi - 13 Lipca 2008, 18:52

Trafiłeś. :bravo
dzejes - 13 Lipca 2008, 19:44

Wirus Ebola - wywołuje gorączkę krwotoczną, w zależności od szczepu zgon zarażonego następuje od 4 do 9 dni od zarażenia. Śmiertelność 50 do 90%.

Skąd nazwa - Ebola?

ilcattivo13 - 13 Lipca 2008, 19:53

Ebol, Ebol... to nie był jakiś radziecki wirusolog? ;P:

Partner forum