To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Planeta wygnania - Ale za co?

mawete - 19 Maj 2009, 18:10

znowu Wam zajęcia brakuje? :mrgreen:

//edit: nie chodziło o działania podjęte przez modów :mrgreen:

Anonymous - 19 Maj 2009, 18:13

mawete, a Tobie?
mawete - 19 Maj 2009, 18:13

No właśnie mi się nudzi - szwagierka przyszła to poczytałem :D
ihan - 19 Maj 2009, 21:05

hrabek napisał/a
Przeczytałem ostatnią dyskusję w wątku Pilipiuka jeszcze raz i nie widzę tam nic obrzydliwego.

No to miło. Modzi, którzy nie widzą żadnego problemu. W jakiejś rzeczywistości alternatywnej widocznie żyję. Bede brała pod uwagę w przyszłości rozbieżność w ocenie i postaram się pamiętać (dzieki NURSie), że atakować ogólnie można ale personalnie to już nie. Aha.
I jeszcze, Agi, szczerze: twoja reakcja w najmniejszym stopniu nie sugerowała, że zachowanie bohatera wątku autorskiego było niestosowne. Raczej zbaczanie z tematu i offtopowanie, a nie konkretne określenia. I czy w regulaminie jest napisane, że nie można odnosić się do decyzji/zachowania modów? Może łatwiej napisać wprost kto jest świętą krową i go ruszać nie można, żeby forumowicz był przynajmniej świadomy gdy zbliża sie do krawędzi.
I proszę bardzo napiszę bardziej wprost: nie podoba mi się przyznanie przez moda, że w wątku Pilipiuka nic złego nie widzi. Bo prywatnie może sobie nie widzieć, ale zadaniem moda jest dbanie o jakiś poziom wypowiedzi, kulturę dyskusji. przynajmniej na forum, na którym wielu się ekscytuje, że jest elitą bo czyta książki. Widać samo czytanie nie wystarcza.

EDIT: Ambioryks też pisał ogólnie o dzieciach, a nie personalnie o którymś dziecku konkretnie. Proszę o wskazanie różnic między wypowiedziami Pilipiuka i Ambioryksa.

Agi - 19 Maj 2009, 21:17

ihan napisał/a
I jeszcze, Agi, szczerze: twoja reakcja w najmniejszym stopniu nie sugerowała, że zachowanie bohatera wątku autorskiego było niestosowne. Raczej zbaczanie z tematu i offtopowanie, a nie konkretne określenia.

Poniżej cytat mojej pierwszej reakcji na zastaną sytuację w wątku A. Pilipiuka:
Agi napisał/a
Byłabym bardzo wdzięczna. Dyskusja zdecydowanie przekroczyła granice dobrego smaku.

Naprawdę uważasz, że o offtop mi chodziło?

Pilipiuk uznał, że raczej nie:
A. Pilipiuk napisał/a
Dobra. Przyjmijmy że ludzie od Piocheta przegięli z torturowaniem.

*

Może za dużo się nasłuchałem w domu i naczytałem książek o wyczynach CzK/NKWD/KGB i zatraciłem przez to trzeźwość osądu ulegając nadmiernym emocjom. Ja naprawdę boję się lewactwa. Za dużo sie dowiedziałem o tym do czego jest zdolne. Za dobrze wczylem sie w daty, za bardzo przeraża mnie szybkość z jaką mogą następować kolejne etapy.
Staram się stosować minimalne represje wystarczające do załatwienia sprawy. Po przeprosinach gospodarza wątku nie widziałam potrzeby dalszego karcenia.
Czy moje wyjaśnienia uznajesz za wystarczające?
Przepraszam jeśli ktoś poczuł się urażony.

Edit: Staram się dostosowywać "środki represyjne" do sytuacji. W tej konkretnej po przeprosinach gospodarza wątku uznałam sprawę za załatwioną.
Czy uznajesz moje wyjaśnienia za wystarczające.

elam - 19 Maj 2009, 21:21

widze ze niewiele sie zmienilo kiedy mnie nie bylo...

i dzejes moderatorem.... koniec swiata bliski :)

ihan - 19 Maj 2009, 21:25

Agi. W swojej reakcji moderatorskiej odpowiedziałaś na propozycje Pilipiuka żeby wrócić do dyskusji o literaturze. Napisałaś personalnie, że posty tego pana przekroczyły granice dobrego smaku? Nie wydaje mi się. Choc i tak miło, ze przynajmniej zareagowałaś. Na forum NF moderator miał odwagę postawić się KTLowi (za to go szanuję), mimo konsekwencji (wyrobiłam sobie zdanie i dobrze). Widać nie wszędzie się da.
Agi - 19 Maj 2009, 21:31

Czy używając słowa "dyskusja" wyłączyłam z jego zakresu posty Pilipiuka?
Odniosłam się do całości, a że skorzystałam z pretekstu, to inna sprawa, akurat na ten moment trafiłam i nawiązanie do ostatniego posta wydało mi się naturalne.
I gwoli wyjaśnienia: nie dostałam zakazu, ani oficjalnego, ani nieoficjalnego zwracania uwagi Andrzejowi Pilipiukowi.

jewgienij - 19 Maj 2009, 22:55

Agi napisał/a
Czy używając słowa dyskusja wyłączyłam z jego zakresu posty Pilipiuka

Wyglądało, że to dyskutanci zostali pouczeni, a nie mistrz. Zresztą wykazałaś się i tak uczciwością i odwagą, w przeciwieństwie do cykorów w postaci NURSa, Gorata, Hrabka i Dzejesa.
Szacunek.

Agi - 19 Maj 2009, 22:57

jewgienij, zdecydowanie przesadzasz.
Zresztą, skończmy już maglować tę sprawę, bo niczego nowego nie wymyślimy.

jewgienij - 19 Maj 2009, 22:59

Wiem :wink: , ale niech się Twoi koledzy zawstydzą ociupinkę. Tylko na zdrowie im wyjdzie.
Agi - 19 Maj 2009, 23:00

jewgienij, chwatit!
NURS - 19 Maj 2009, 23:00

jewgienij, wybacz, ale czy nie posuwasz się w swoich osądach za daleko? tchórzostwem jest zabijac natychmiast niewygonego dyskutanta, a nie doprowadzić do porozumienia.
jewgienij - 19 Maj 2009, 23:09

Tchórzostwem jest siedzenie cicho, kiedy potrzeba coś powiedzieć i nadgorliwość, kiedy obija się słabszego.
NURS - 19 Maj 2009, 23:20

sugerujesz, ze kiedy sobie niedawno po mnie jeździłes, powinienem ci dac od razu bana?
nie pierwszy raz podważasz autorytet ludzi prowadzących to forum, ale któryś będzie ostatni. ja stąd już odchodze, a moi nastepcy moga nie mieć tyle cierpliwości do smerfa marudy, jakim się powoli stajesz z tymi wiecznymi pretensjami o wszystko. potraktuj te słowa, jako ostrzeżenie ode mnie prywatnie, nie od admina.

jewgienij - 19 Maj 2009, 23:39

Nie jeździłem po Tobie, bo Cię szanuję, nawet nie wiesz jak bardzo, mimo naszych sprzeczek. W polskiej fantastyce nie ma gościa, dla którego bym miał teraz większy szacunek niż do Ciebie właśnie. Bez ściemy. Ale to nie oznacza, że będę siedział cicho, kiedy nadużywasz władzy i że będę oszczędzał tych figurantów, nazywanych przez Ciebie modami( oprócz Agi, czyli zwykłych cieniasów

A następcami mnie nie strasz, bo nie jestem aż tak strachliwy.

dzejes - 19 Maj 2009, 23:43

jewgienij napisał/a
Ale to nie oznacza, że będę siedział cicho, kiedy nadużywasz władzy i że będę oszczędzał tych figurantów, nazywanych przez Ciebie modami( oprócz Agi, czyli zwykłych cieniasów

Zdajesz sobie sprawę, że przekraczasz granicę śmieszności?

jewgienij - 19 Maj 2009, 23:48

Cóż za odwaga i śmiałość!
Lynx - 20 Maj 2009, 09:54

Eeee jewgienij, wiesz, że nieco się nadąłeś? Chcesz szpileczkę? :twisted:
NURS - 20 Maj 2009, 10:07

Cóż jewginij, nazwanie modów cieniasami, zwłaszcza w sytuacji, kiedy nie masz pojęcia jak działa system, jest przegięciem. masz tydzień wolnego od forum za złamanie podstawowego punktu regulaminu.
nie pozwole nikomu na obrażanie osób, które dbają o to forum.

Martva - 20 Maj 2009, 10:13

Ej, ale może odbierać pw w takiej sytuacji?
Ozzborn - 20 Maj 2009, 10:13

Łoo, ale, motyw... akcja bez precedensu. Aktualny organizator konkursu szortowego zbanowany :shock: :lol:
Martva - 20 Maj 2009, 10:14

Spokojnie, ban sie skończy przed terminem, mam nadzieję że wróci już spokojny ;>
NURS - 20 Maj 2009, 10:17

Nie wiem, jak jest z privami, ale zawsze zostaje wam mail.
dareko - 20 Maj 2009, 11:28

Nie to, zebym uwazal Moffisa za meczennika, ani przyznawal racje jewgienijowi. Daleki jestem od tego. Ale....

Zdaje mi sie, ze jewgienij pierwsze ostrzezenie dostal za pisanie bardzo na temat. W watku "Ale za co?" pytal "Ale za co Moffis dostal urlop?". Ze nie dal sie przekonac i splawic, to drazyl. I za to ostrzezenie?
Wybaczcie, ale to troche jak klepniecie w dynke i mrukniecie "Nie podskakuj".
Nie dziwie, sie, ze sie nie podporzadkowal.
Inna sprawa, jak to robil. Nie bronie teorii jewgienija ani formy w jakiej swoje teorie pozniej glosil.

Druga sprawa to regulamin.

Regulamin napisał/a
5. W przypadku nagminnego łamania zasad panujących na forum przez użytkowników zastosowany zostanie system ostrzeżeń. Każde ostrzeżenie zostanie podane z odpowiednim uzasadnieniem.
a. blokada pisania - po otrzymaniu 3 ostrzeżeń użytkownik będzie miał zablokowaną możliwość pisania na forum przez okres 1 dnia.
b. blokada wejścia na forum - po otrzymaniu 6 ostrzeżeń użytkownik będzie miał zablokowaną możliwość wejścia na forum przez okres 7 dni.

6. Administrator lub moderator proszą tylko raz użytkownika o wykonanie ich polecenia. W przypadku nie zastosowania się do niego przez upomnianego uzytkownika uruchomiony zostanie system ostrzeżeń.

Jak zadzialal system?
Nic, nic a potem bach... 6 ostrzezen. To ja sie spytam, co Moffis pomiedzy tymi ostrzezeniami nawywijal? Moze my jakos inaczej rozumiemy slowo "ostrzezenie" bo pojawila sie nowa wielkosc "wartosc ostrzezen" ktora sobie przyjmuje dowolna wartosc. Przecyzyjniej dwie dowolne, jeden albo maks. Jak u jewgienija.

Po co ten caly martwy system, po co 3 ostrzezenia i jednodniowy ban, skoro admiralicja w ogole go nie uzywa? Nie reagujecie w odpowiednim momencie, a pozniej nadrabiacie hurtem?

Duke - 20 Maj 2009, 12:02

dareko, MOFISOWI się należało - prześledziłem kilka stron jego wypowiedzi 33% to były płacze że nikt go nie rozumie, 33% snucia ogólnikowych oskarżeń pod adresem systemu i szarej sieci, plus ogólnikowe postulaty dotyczące naprawy sytuacji okraszone licznymi przechwałkami, 33% inwektywy pod adresem osób negujących jego zdanie. A wszystko w oprawie barokowej składni, którą (dziwne no nie) prezentuje user Staruch.
Żeby nie było, nie jestem uprzedzony do gościa, tylko wychodze z założenia że jak ktoś chce pisać głupoty w necie to niech komentuje na onecie - może go umieszczą na joemonsterze. Jak chce sobie powylewać nadmier żółci to też jest do tego odpowiednia strona bodajże www.narzekaj.pl czy jakoś tak, ale jak ktoś notorycznie obraża modów jedzie NURSOWI wyzywając go od ignorantów i amatorów... Wiesz jak wchodzisz na forum RM i chcesz jechać na KK to musisz się liczyć z banem. Wchodzisz na SFFiH forum i jedziesz NURSOWI, to też musisz się spodziewać bana.
Tak osobno na margninesie to napiszę że na pewnym forum (nie związanym kompletnie z tą branżą) spotkało się paru gości którym przeszkadzał fakt iż w Pozaniu w pewnej branży nie ma kompletnie konkurencji. Goscie na spokojnie bez obrażania nikogo zebrali się, dogadali na PW, otworzyli firmę. Firma działa funkcjonuje, zdobywa nowych klientów, a dotychczasowy monopolista ma problem, czego i MOFISOWI życzę.

dareko - 20 Maj 2009, 12:04

Duke, ale ja w ogole nie o tym.
Ze sie Moffisowi nalezalo, to ja doskonale wiem.

dalambert - 20 Maj 2009, 12:13

Duke napisał/a
Wchodzisz na SFFiH forum i jedziesz NURSOWI, to też musisz się spodziewać bana

Regularnie psztykam się z NURSem i jeszcze żyję, On też :mrgreen:

gorat - 20 Maj 2009, 12:21

NURS napisał/a
Nie wiem, jak jest z privami, ale zawsze zostaje wam mail.
I od biedy prośba do admina, ale wtedy trzeba byłoby ustalić, na jakich zasadach... np. określony tag w nazwie wiadomości i przez bazę byłyby wyszukiwane tylko wiadomości z tym tagiem.
Ale to dla desperatów wariant - najpierw mailujcie go, by robił swoje ;)

Virgo C. - 20 Maj 2009, 12:33

Wybacz NURS ale lekko przegiąłeś. Ani cieniasy nie są jakoś strasznie obraźliwe, a gorat w temacie Pilipiuka jak gdyby nigdy nic nie zwracał uwagi na to o czym się toczy dyskusja.
Dwa lata byłem adminem na ogólnopolskim forum i naprawdę chwali Ci się, że stajesz w obronie swoich modów. Ale też może warto we własnym gronie przedyskutować pewne zachowania i wypracować jednolite zasady. Bo wiele razy inni userzy doginali bardziej i nawet ostrzeżenia nie zgarneli. A modzi to też ludzie, mają prawo się pomylić. Userzy zaś powinni móc wyrażać swoje opinie na temat ich pracy, bo może i nie mają wpływu na wybór ale to ich działania modów (słuszne bądź nie) dotykają najbardziej.

Partner forum