To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Rodion - 11 Czerwca 2008, 10:23

Coś tak czuje, ze nie chodzi Ci o zbiorniki na wodę z czasu WWI, tylko o to coś czego użyła armia Asyryjska do zdobycia Jerozolimy? :roll:
ilcattivo13 - 11 Czerwca 2008, 12:48

dobrze kombinujesz, pamiętasz imię króla i rok oblężenia?
Rodion - 11 Czerwca 2008, 13:42

Po łbie chodzi mi dwóch gości: Aszurbanipal i Nabohonodozor. A rok to tak cos ok> 560 - 590 lat przed nasza era. Choć na dobra sprawę Asyryjczycy w drodze do Egiptu tez tamtędy przechodzili.
ilcattivo13 - 11 Czerwca 2008, 14:26

imiona się nie zgadzają i data też się nie zgadza

te oblężenie to trochę dawniejsza historia - jest nawet w Starym Testamencie

dzejes - 11 Czerwca 2008, 14:49

Zdobycie Jerozolimy też jest :roll:

A Tobie zapewne chodzi o zdobycie miasta Gilead przez Syryjczyków, gdzie użyto "sań żelaznych". Tylko trudno to nazwać czołgami (wóz bojowy na gąsiennicach, z uzbrojeniem zamontowanym na ruchomej wieży - za SJP).

EDIT: A co do władcy, sprawdziłem w Księdze Amosa - Ben-Hadad, ale numerka nie podam.

ilcattivo13 - 11 Czerwca 2008, 15:07

dzejes - nie trafiłeś

przyznasz, że trudno to nazwać saniami żelaznymi

EDIT: i właśnie chodzi o zdobycie Jerozolimy - co potwierdziłem już wcześniej - brakuje tylko właściwego króla i roku oblężenia

dzejes - 11 Czerwca 2008, 15:11

To, co opisałem jest nazywane czołgami. Masz jakieś starsze wspominki w ST?
ilcattivo13 - 11 Czerwca 2008, 15:29

mam, podpowiem tylko, że doradcą wojskowym króla hebrajskiego Ezechiasza (chyba tak to się pisze) był prorok Izajasz
dzejes - 11 Czerwca 2008, 15:35

No to musi Ci chodzić o Dawida i zdobycie Jerozolimy ok 1000 pne. przez Izraelitów.
ilcattivo13 - 11 Czerwca 2008, 15:40

zoong

u Rodiona był "niedaliot", u Ciebie "piereliot" :)

dzejes - 11 Czerwca 2008, 15:44

A to ciekawe, Jerozolima była podbijana między 1000, a 590 pne? Przez kogo?
ilcattivo13 - 11 Czerwca 2008, 15:55

przez kogo nie napiszę, bo to by była połowa odpowiedzi. W każdym bądź razie ten "miuy" pan oblegał Jerozolimę, bo się zbuntowała (podobnie jak większość państewek z tamtego regionu) przeciwko niemu.
A Izajasz opisywał to co widział... Chociaż trzeba pamiętać, że był nie tylko prorokiem, ale i politykiem i w dodatku stał po stronie, która przegrała. Więc nie ma się co dziwić, że w ST cała historia oblężenia jest napisana tak, a nie inaczej.

Już bardziej podpowiedzieć nie mogę :) I jakby co, to polska Wiki ma bardzo ograniczoną wiedzę na ten temat - radzę szperać w zachodnich uniweryteckich lub muzealnych stronach.
Ewentualnie oglądać programy dokumentalne tego pana

Rodion - 11 Czerwca 2008, 16:14

Chodzi ci o Sargona bodajże 3 i rok 700 któryś?
Swoja droga ciekawe jak takie coś sie poruszało i manewrowało?

ilcattivo13 - 11 Czerwca 2008, 17:18

rok 700 któryś - jesteś coraz bliżej

Sargon 3 - jesteś naprawdę blisko. Tyle, że ostatnim Sargonem był numer 2, a jego syn trochę inaczej się nazywał :D

co do sposobu poruszania, mówisz - masz:

Zdjęcie modelu jest trochę niewyraźne:
- w środku, na samym dole siedzieli niewolnicy, ktorzy napędzali pojazd. Widać ich w przedniej części modelu;
- z tyłu jest platforma, na której stali łucznicy;
- z przodu wystawała włócznia z hakami służącymi do zakotwiczenia pojazdu o mur.

Manewrować to cuś nie musiało, atak był prowadzony po prostej rampie. Prawdopodobnie mogły być w tej rampie wyżłobione rowki prowadzące dla kół. Niestety Żadne źródła historyczne o tym szczególe nie wspominają.

EDIT: jak do 20:00 nie będzie dokładniejszej odpowiedzi, to zaliczę Rodionowi.

Rodion - 11 Czerwca 2008, 19:01

Co powiesz na w takim razie na Sargona II i rok 712 przed Chrystusem?
Jak sie zdaje głowy królów powędrowały wtedy na włócznie przy bramach i wtedy także zaginęła Arka Przymierza ?

ilcattivo13 - 11 Czerwca 2008, 19:11

trochę szybciej podaję odpowiedź, bo śpieszę się na film.

Prawidłowa odpowiedź to: asyryjski król Sanherib (syn Sargona II) użył w 701 r. p.n.e. czołgów do ... zdobywania murów zbuntowanej Jerozolimy. Jerozolima była ostatnim ( z 47) zbuntowanym miastem jakie pozostało do zdobycia dla Sanheriba. W dodatku jako jedyni bronili się tak skutecznie, że wymusili zastosowanie niekonwencjonalnych (nawet jak na dzisiejsze czasy) metod.

Czołgi Sanherida atakowały po wielkiej, zbudowanej przez jeńców i niewolników rampie (wg. historyków straty w "budowlańcach" musiały być ogromne).

Obrońcy (Izraelici) na widok zbliżających się do murów machin wyrazili chęć polubownego załatwienia sprawy, co kosztowało ich i ich króla Ezechiasza "...30 talentów złota, 800 talentów srebra, ogromne ilości innych kosztowności, do tego jego córkę, harem, muzyków męskich i żeńskich oraz spore ustępstwa terytorialne na rzecz Filistynów...". Ale przynajmniej nie skończyli tak, jak inni buntownicy:

W dodatku, Jerozolima zachowała status jedynego miasta niezdobytego przez Sanheriba :) , a według Izajasza i ST wyszła z konfliktu zwycięsko ;P:
:roll: ech, ci politycy

W każdym bądź razie - Rodion zadaje.

EDIT: lit.

Fidel-F2 - 11 Czerwca 2008, 19:23

ilcattivo13, to raczej BWP albo transporter opancerzony niż czołg :P
Rodion - 11 Czerwca 2008, 19:31

Niedawno była tu mowa o kominach okrętowych.
Ich największą ilością mógł sie w czasie WWI pochwalić francuski krążownik Joan D'arc. Miał ich dokładnie sześć. taką sama ilość kominów posiadał jeden z wielkich okrętów z okresu WWII. Jak sie nazywał ten okręt, do jakiej klasy należał i opcjonalnie co było niezwykłego z jego kominami?

ilcattivo13 - 11 Czerwca 2008, 19:36

Byłby to BWP gdyby z niego wysiadali żołnierze, a w tym wypadku nikt z pojazdu nie wysiadał. Jak już, to można to na upartego nazwać Bojowym Wozem Wsparcia Piechoty :D
Fidel-F2 - 11 Czerwca 2008, 20:43

to był jakis amerykański lotniskowiec, nie pamietam teraz nazwy, mial po trzy kominy z każdej burty

edit edukacyjny: to był jeden z pierwszych lotniskowców, zanim ustalono na dobre, że najlepsza opcja to komin w wyspie, te sześć kominów na czas operacji lotniczych były odchylane by uchodzące z nich gorące spaliny nie utrudniały startów i lądowań

Rodion - 11 Czerwca 2008, 22:27

Jak do jutra nikt nie poda nazwy to zadajesz.
Na dodatek kominy te zupełnie niestandardowo znajdowały sie na rufie :mrgreen:

Fidel-F2 - 12 Czerwca 2008, 08:37

no to jest jutro

wygooglałem CV-4 USS Ranger

i obrazek poglądowy http://en.wikipedia.org/w...Ranger_CV-4.jpg

Pytanie

W pacyfikacji Powstania Warszawskiego brały udział czołgi typu Tygrys. Do której dywizjii należały?

savikol - 12 Czerwca 2008, 08:54

Może to były czołgi dywizji Hermana Goringa?
Zdaje się, że jego dywizja została przerzucona do Warszawy z frontu włoskiego na parę chwil przed wybuchem powstania. Już 1 sierpnia zaskoczyli i rozbili w pył Zgrupowanie Wola, którego żołnierze zupełnie nie spodziewali się czołgów w mieście. Zawsze jak przejeżdżam pod wiaduktem kolejowym na Woli, to mi się ten epizod przypomina. Czołgi właśnie na niego wjechały i zmasakrowały powstańców strzałami z nasypu. (ale właściwie nie wiem, czy to były tygrysy).

Rodion - 12 Czerwca 2008, 10:17

Było to parę maszyn które przechodziły remont w warsztatach mieszczących sie w Warszawie ( dwie zdobyte przez powstańców Pantery, tez do nich zmierzały). Niestety nie pamiętam z jakiej były one jednostki.
Fidel-F2 - 12 Czerwca 2008, 22:45

Tygrysy nie były z Herman Goring, ale podpowiem, że to dywizja SS i to dość znana
Iwan - 13 Czerwca 2008, 08:41

3 Dywizja Pancerna "Totenkopf" :?:
ilcattivo13 - 13 Czerwca 2008, 12:03

"HG" i "Totenkopf" były, to ja stawiam na "Viking"
Fidel-F2 - 15 Czerwca 2008, 11:30

Iwan, zadajesz, część źródeł podaje dywizję 'Viking' ale to błąd
Iwan - 15 Czerwca 2008, 13:57

jak nazywa się najwyższe drzewo na świecie?

i nie chodzi tu o nazwę gatunku choć ten też można podać przy okazji :D ale o imię jakie mu nadano tak jak np naszemu dębowi Bartek

Agi - 15 Czerwca 2008, 14:29

Co do gatunku, to jestem niemal pewna, że chodzi Ci o sekwoję.
Imienia tego konkretnego drzewa nie znam.

Partner forum