To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Kruk Siwy - 28 Maj 2008, 13:19

dalambert, nie rób bałaganu!
Obowiązujące pytanie Ziemniaka: CO TO JEST HELIOSFERA!

ihan - 28 Maj 2008, 13:20

dalambert napisał/a
miszcze piura

Piękne.

dalambert - 28 Maj 2008, 13:37

ihan, a no To pisarze jak wiesz dzielą się na mistrzów piora i miszczuf piura/ niektórzy nawet pirza/ hej
Kruk Siwy, zapytalem o ten Księzyc bo mnie ciekawi to / stosunki pozamałżeńskie z Boginią Selene sie nie liczą/, a Ziemniak się dwa dni ukrywał i cósś by się moglo dziać, ledwie zapytalem a on się szczęśliwie odnalazl :!:
ot co :wink:

Rodion - 28 Maj 2008, 14:29

Heliosfera to obszar oddziaływania wiatru słonecznego ( można spokojnie urządzać regaty) :wink:

dalambert ponoć Grek z Chilos, w piątym wieku po Chrystusie opisał wyprawę galera na księżyc. :roll: ( info z "Drogi do Science Fiction tom. 1)

Ziemniak - 29 Maj 2008, 07:00

:bravo :bravo
Dokładnie to obszar gdzie ciśnienie wiatru słonecznego jest wyższe niż ciśnienie materii międzygwiazdowej.

Zadawaj.

Rodion - 29 Maj 2008, 10:13

W czasie WW II u wybrzeży Afryki doszło do zatopienia dużego transportowca. Podczas akcji ratunkowej doszło do incydentu który w konsekwencji doprowadził do wydania bardzo kontrowersyjnego rozkazu, nazwanego od nazwy statku.
Jaka to była nazwa?
I opcjonalne jaki był udział w tym wydarzeniu Polskiego wojska?

Sandman - 29 Maj 2008, 11:08

Rozkaz Lacoński - U-156 zatopił transportowiec Laconia z jeńcami włoskimi na pokładzie (coś około 2000). Widząc rozbitków w wodzie nadał otwartym tekstem wiadomość o pozycji tonącego okrętu i o nieatakowaniu żadnych jednostek, które udzielą mu pomocy. Z tego co pamiętam to najbliżej były inne niemieckie u-boty, które rozpoczęły akcję ratunkową. Wtedy nadleciał Amerykański samolot, który widząc wynurzony okręt podwodny zbombardował go. Okręt uległ ciężkim uszkodzeniom, a holowana przez niego szalupa z rozbitkami została zniszczona. Wtedy Donitz wydał rozkaz zakazujący niemieckim okrętom podwodnym ratowania rozbitków tzw. "rozkaz lacoński"

Edit- zapomniałem o 2 części pytania - jeńców eskortowali polscy żołnierze.

i dla zainteresowanych tekst rozkazu :
Laconia-Befehl

Zakazuje się wszelkich prób ratowania załóg zatopionych statków. Zakaz ten obejmuje wyławianie osób z wody i umieszczanie ich na łodziach ratunkowych, podnoszenie wywróconych szalup oraz podawanie rozbitkom jedzenia i wody. Akcja ratunkowa sprzeczna jest z elementarnymi zasadami prowadzenia wojny na morzu, której celem jest niszczenie nieprzyjacielskich statków i ich załóg. Należy być twardym i pamiętać o tym, że nieprzyjaciel podczas lotniczych ataków bombowych na miasta niemieckie nie oszczędza kobiet i dzieci.

Rodion - 29 Maj 2008, 11:16

Zgadza się.
Można także dodać, ze atak nie był decyzja załogi Liberatora, która dwa razy meldowała iz zlokalizowany Uboot ma na pokładzie rozbitków. Mimo to dostała rozkaz bombardowania.
Polski udział w tym wydarzeni, to obecność na pokładzie polskich żołnierzy przewożonych z Afryki do Anglii. Niestety nie zapisali sie oni zbyt chwalebnie w czasie akcji ratunkowej, co było potem obiektem dochodzenia.

Zadajesz.

Sandman - 29 Maj 2008, 11:39

Jakie 4 bitwy najczęściej nazywa się polskimi Termopilami i dlaczego
Fidel-F2 - 29 Maj 2008, 21:02

wizna, dytiatyn więcej nie wiem

o Laconia-Befehl pytałem jakiś czas temu w tym wątku

Sandman - 29 Maj 2008, 21:54

Dwie się zgadzają, więcej nikt już nie poda więc pytanie twoje.
Dla uzupełnienia pozostałe dwie bitwy to:
Bitwia pod Węgrowem 3 lutego 1863
Bitwia pod Zadwórzem 17 sierpnia 1920

Fidel-F2 - 29 Maj 2008, 22:16

dla rozluźnienia coś lekkiego

W Szczebrzeszynie, od kilku lat stoi specyficzny pomnik. Co przedstawia?

mBiko - 29 Maj 2008, 22:18

Chrząszcza?
Fidel-F2 - 29 Maj 2008, 22:19

taka odpowiedź nasuwa się sama, co ciekawe większość tak na niego mówi ale to nie jest prawda
mBiko - 29 Maj 2008, 22:29

Fidel

http://www.roztocze.net/n...zebrzeszyn.html
http://www.robaczki.bai.pl/prasa.html
http://www.dziennikwschod...AMOSC/527864833

Biedacy sami nie wiedza co mają.

Fidel-F2 - 29 Maj 2008, 22:32

ale mimo wszystko nie jest to chrząszcz, a linki w tym temacie przed rozwiązaniem zagadki są IMO trochę... nieetyczne
dalambert - 30 Maj 2008, 06:55

Fidel-F2, ten pomnik nawiązuje do ilustracji Szancera do Brzechwy, więc skoro jego Twórca twierdzi, że rzeźbi chrząszcza to JEST TO CHRZĄSZCZ choćby pytkowi inaczej się myślalo więc mBiko, rację ma , a najpierw podal rozwiązanie, a potem linki jakies się bzdyczyć zaczął :P
Fidel-F2 - 30 Maj 2008, 07:29

dalambert, bredzisz; nie wiem co twórca twierdził, że rzeźbi ale chrząszcz mu nie wyszedł; ale wiem, że Ty z tych co to wiedzą lepiej i 'nikt ich nie przekona, że białe to białe, a czarne to czarne' więc na razie jestem spokojny ale pohamuj się odrobinę bo będę musiał być dla Ciebie niegrzeczny.

dla jasności; mBiko odpowiedział źle, owszem, w Szczebrzeszynie stoi pomnik chrząszcza ale nie przedstawia on chrząszcza

Kruk Siwy - 30 Maj 2008, 08:38

Fidel-F2, tak miedzy nami. Wali Ci w dekiel? Że tak niegrzecznie nadmienię?
Akurat tutaj dalambert, odezwał się kulturalnie i zasadnie.

Fidel-F2 - 30 Maj 2008, 08:43

Kruk Siwy, kulturalnie ale nie zasadnie bo pytanie nie brzmiało 'czyj pomnik?' ale 'co przedstawia?' a pomik nie przedstawia chrząszcza.
Ziuta - 30 Maj 2008, 08:45

Zasadniczo to coś to przypominający lekko humanoidalnego pasikonika owad, dość duży, aby utrzymać skrzypce i z dość rozwiniętą puszką mózgową, by układ nerwowy umożliwił istocie grę na rzeczonym instrumencie.
Kruk Siwy - 30 Maj 2008, 08:48

Fidel-F2, na litość przodków! Masz rację tylko po co tak nieprzyjemnie. Uśmiać się z dalamberta, można że czyta pan mafister bez zrozumienia. Ale po Twoim dictum jakbyś tak się do mnie oko w oko odezwał to już bym zdejmował okulary. A potem spokojnie bym Cię (z całym szacunkiem) kopnął nowym butem w samo sedno.
Fidel-F2 - 30 Maj 2008, 08:48

Ziuta, perfekcyjna odpowiedź
Fidel-F2 - 30 Maj 2008, 08:57

Kruk Siwy, racja

przepraszam w takim razie dalamberta, za niestosowną wypowiedź, zirytowany byłem protekcjonalnym tonem wypowiedzi

Kruk Siwy - 30 Maj 2008, 09:01

Fidel-F2, dzięki. A co do protekcjonalizmu - ten typ tak ma i sam nie wie kiedy przestać. Ale poza polityką można z facetem wytrzymać.
Zdaje się że Ziuta zadaje?

dalambert - 30 Maj 2008, 09:02

Fidel-F2, problem czy to "Chrząszcz" jest trochę inny, stoi w Polsce trochę rzeźb i pomnikow które niczego nie przedstawiają , ale SĄ UWAŻANE zgodnie z wolą twórcy za to co symbolizują tu była "intencja" chrzaszcza a poparto się bajką o świerszczu niefrasobliwym grajku i "tworczą" interpretacją, ale niech wam będzie pasikonik. ostatacznie w Rzeszowie postawiono pomnik "iluślecia PZPR" ,a i tak wszyscy nazywaja go cytuję "Pomnikiem *beep*" lub dosadniej ,
A pozatym to aroganckie wrzaski to toleruję tylko przy "rozmowach" o PO i PiS bo i sam je czynię :twisted: ;P:

ihan - 30 Maj 2008, 09:02

Kruku, czy do walki zawsze zakładasz nowe buty?
A fakt faktem, pasikonik chrząszczem jako żywo nie jest.

Kruk Siwy - 30 Maj 2008, 09:04

ihan, skąd. Tylko wtedy kiedy naprawdę chcę komuś (nie) przyjemność zrobić.
Fidel-F2 - 30 Maj 2008, 09:06

ihan, dzięki,

w końcu to edukacujny quiz jest, nieprawdaż?

edit a miało byc dla rozluźnienia, nie ma co się wyrywać, trza zadawać pytania z wojny

Ziuta - 30 Maj 2008, 09:25

jej... skoro zadaję, to postaram się o coś mniej kontrowersyjnego.
O, mam jedno całkiem proste. Kto jest autorem wyrażenia "koniec żartów, zaczęły się schody"?

Partner forum