To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

dzejes - 14 Maj 2008, 14:31

Nikt? Jestem zaskoczony.
Sandman - 14 Maj 2008, 14:45

Skoro 200 głowic to pewnie 20 rakiet po 10 głowic na rakietę.
Jeśli trafiłem to nich ktoś zada bo dziś jestem dość zajęty i nie wiem kiedy znowu na forum zajrzę.

dzejes - 14 Maj 2008, 14:53

Ano trafiłeś. W takim razie zagadka czeka na chętnego.
Alatar - 14 Maj 2008, 17:11

No to proste, żeby rozruszać ...

Co to jest i na czym polegać miało Renovatio Imperii Romanorum?

Jaden Kast - 14 Maj 2008, 17:20

Plan cesarza Ottona III zakładający jeden europejskie imperium składające się z 4 równoprawnych prowncji: Galii, Germanii, Italii i Słowiańszczyzny.

Tak jakoś pamiętam 8)

Alatar - 14 Maj 2008, 18:09

No dobra, nie będę się czepiał :wink: . Uznajemy. Zadajesz ...

Nie wiem czy to Otton III był autorem owego planu ... ale projekt taki starał się realizować. Mający wynikać z tradycji karolińskiej i konstantyńskiej pomysł zakładał zwierzchność cesarza nad chrześcijańskim imperium rzymskim ,w którego skład miały wchodzić (na takich samych prawach) ziemie należące do władztwa Karola Wielkiego, Roma (Italia), Galia, Germania i Sclavinia (według Einharda) + cesarstwo bizantyjskie (połączenia cesarstw - planowane małżeństwo z bratanicą Bazylego II-go (?)-Zoe). W realizacji RIR-u wtórował Ottonowi jego były nauczyciel papież Sylwester II.

Jaden Kast - 14 Maj 2008, 20:59

Cóż, tak to jest jak się uczy historii jedynie w zakresie podstawowym :wink:

To może: Na czym polega paradoks "Achilles i żółw" sformułowany przez Zenona z Elei?

gorbash - 14 Maj 2008, 21:36

Żółw scigał się z Achillesem, przy czym miał fory 10 metrów. Zenon "udowodnił" że Achilles nigdy nie dogoni żółwia. Problem w tym że rozpatrywał sytuację w coraz krótszych odcinkach czasu.
Czyli jeśli Achilles poruszał się 10 razy szybciej niż żółw to po czasie w którym Achilles przebiegł 10m, żółw przeszedł 1m. Achilles przeszedł 1m - żółw uciekł o 10cm, Achilles 10cm to żółw ~33 piko sekundy świetlnej itd...

EDIT: styl

Jaden Kast - 15 Maj 2008, 21:51

:bravo zgadza się, zadajesz
gorbash - 16 Maj 2008, 07:44

Na czym polega paradoks kata?
dalambert - 16 Maj 2008, 08:04

Zdaje mi sie, ze to podobny numer jak z :Achllesem i żólwiem" ale nie w bieganiu , a w czsie;
wyznaczamy skazańcowi termin egzekucji na jutro, a przecież dziś jest permanentne więc skoro mamy go utrupć jutro to w stosunku do dziś jutro jest zawsze i jak tu gościa zaciukać lege artis . :|

gorbash - 16 Maj 2008, 08:35

Nie o to mi chodziło, ale faktycznie chodzi o skazańca i jego egzekucje.
Adanedhel - 16 Maj 2008, 18:43

Hmm... Chyba chodzi o coś takiego:
egzekucja ma być wykonana na gościu w ciągu siedmiu dni od wyroku, ale skazany w dniu egzekucji nie będzie wiedział, że ma zginąć. Wobec tego odpada siódmy dzień - ponieważ byłby ostatni, i skazaniec już wiedziałby, że musi wtedy umrzeć. W tym momencie ostatnim dniem staje się dzień szósty. Ale ponieważ siódmy już odpadł, to teraz szósty jest dniem ostatnim itd.

jewgienij - 16 Maj 2008, 19:00

Chyba najważniejszy jest element zaskoczenia skazańca. Niedziela odpada, bo przeżył sześć poprzednich dni, więc siódmego jest pewien egzekucji. Ale jeśli będą go chcieli powiesić w sobotę, to zaskoczony nie będzie, bo niedziela i tak mu odpadła, to samo z innymi dniami tygodnia.
gorbash - 18 Maj 2008, 01:33

Jak dla mnie paradoks polega na tym że można gościa skasować każdego dnia tygodnia, ale można przedstawić rozumowanie które prowadzi do wniosku że nie można nigdy. Adanedhel, pierwszy byłeś. Zadajesz
Adanedhel - 18 Maj 2008, 16:13

To troszkę podobnie polecę:

na czym polega dowód ontologiczny na istnienie boga?

Tequilla - 18 Maj 2008, 18:37

kiedyś pamiętałem - czy to jednak nie tak, że gdyby Bóg miał stworzyciela, ten stworzyciel miał stworzyciela itd. to w końcu w tym ciągu muisałby być jakiś element pierwszy nie stworzony, czyli Bóg właściwy?

Oczywiście mogłem popaprać filozoficznie, albo i logicznie, ale to tylko odpowiedź przybliżona :)

dzejes - 18 Maj 2008, 23:19

Dowód ontologiczny mówi, że skoro można pomyśleć o Istocie nawyższej, to z tego wypływa fakt, że Istota taka istnieje. Uzasadnienie jest mętne, mówi, że skoro pomyślimy o bycie najwyższym, to gdyby ów byt nie istniał i byłaby to tylko myśl, to nie byłoby bytem najwyższym, jako że istnienie jest wyższą formą, niż sama myśl o istnieniu.

Idiotyzm straszny.

Adanedhel - 19 Maj 2008, 08:10

dzejes odpowiedział poprawnie, do tego dobrze to skomentował. Zadajesz.
dzejes - 19 Maj 2008, 08:54

Jaką firmę stworzył Adolf Dassler.
gorbash - 19 Maj 2008, 09:01

Adidasa
dzejes - 19 Maj 2008, 09:02

Yup. Adolf "Adi" Dassler ;)
gorbash - 19 Maj 2008, 09:07

Co oznacza termin "five nines" w kontekscie niezawodności produktu?
agnieszka_ask - 19 Maj 2008, 09:07

z tym milusim, czarnym kotkiem

ps. tyle pytań z mojej dziedziny, a ja przegapiłam :shock:

edit: ups, spóźniona :oops:

ilcattivo13 - 19 Maj 2008, 09:17

gorbash - "produktu" ogólnie czy oprogramowania? Tak się pytam, bo to ździebko inne definicje som :)
gorbash - 19 Maj 2008, 09:19

Produktu. Chodzi mi o ogólną definicje. Nie musi być formalna. Dawaj co wiesz to pogadamy :)
Witchma - 19 Maj 2008, 09:19

system też produkt :D
ilcattivo13 - 19 Maj 2008, 09:22

Witchma - nie każde oprogramowanie to od razu system ;P:

gorbash - nie mam przygotowanej zagadki, więc dam szansę innym :mrgreen:

Witchma - 19 Maj 2008, 09:24

ilcattivo13, ale każdy system to produkt :twisted:
ilcattivo13 - 19 Maj 2008, 09:29

Także system słoneczny, system liczbowy, system dedukcyjny, system metryczny.... Wyliczać dalej ? ;P:

Partner forum