To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Do redakcji - Nadsyłanie Prac

ktos - 11 Czerwca 2006, 18:43

pytanie do Nursa

czy ma znaczenie wiek autora, czy jeno jakość tekstu?

czy jakby napisał do was "nowy Dukaj" - nie twierdzę, że ja :wink: - to byście puścili tak młodego autora?

czy też bardzo młodzi autorzy są od razu odrzucani, jako prawdopodonie niewarci specjalnej uwagi?

elam - 11 Czerwca 2006, 18:57

a ktos cie pyta o wiek, kiedy wysylasz tekst? :shock: :)
przeciez Nurs nie wymaga od nikogo CV...

ktos - 11 Czerwca 2006, 19:49

hmmm, na przykład NF pyta, więc dla pewności zapytałem
NURS - 11 Czerwca 2006, 20:08

U nas liczy się tekst, a nie wiek autora. Nigdy nie pytałem nikogo o wiek, jesli jego tekst przeszedł przez sito recenzji.
Kuras - 11 Czerwca 2006, 20:14

Ale to jest SFFH i tu nie musisz sie obawiac i to sie chwali :bravo :bravo
Indy - 11 Czerwca 2006, 23:03

A jaki jest najmłodszy autor piszący do Science-Fiction FH ? (jeśli można wiedzieć :) )
MrMorgenstern - 12 Czerwca 2006, 12:36

Odkąd wydano Eragon to młodość jest atrybutem również w pisaniu książek 8)

No bo i tak SFFiH ma na pewno dobrych redaktorów, co umieją korygować :mrgreen:

gorat - 12 Czerwca 2006, 13:59

MrMorgenstern
Cytat
No bo i tak SFFiH ma na pewno dobrych redaktorów, co umieją korygować :mrgreen:

Zgryźliwiec :mrgreen:
Chciałbym się przy okazji zapytać: czy ilość nadsyłanych tekstów w porównaniu z początkiem istnienia SFFiH się zmieniła?

MrMorgenstern - 12 Czerwca 2006, 16:58

O kurcze, chyba podpadłem :o

Ale powiedziałem prawdę: na pewno są to dobrzy redaktorzy :D

gorat - 12 Czerwca 2006, 23:07

Nie, nie podpadłeś. Po prostu zwróciłeś uwagę na pewien fakt: w SFFiH pracują tak dobrzy korektorzy (redaktor dobiera teksty, tak jest i w innych działkach), że NURS może w nich wybierać - tak się garną do prestiżowej roboty, że już było kilka zmian w krótkim czasie. Powygryzali się :P :lol: :mrgreen:
MrMorgenstern - 13 Czerwca 2006, 12:00

Aha... :shock:

Moje opko sprawdzał fachura, który publikuje na zachodzie, więc też nie mogę mieć kompleksów :wink:

A proszę jeszcze o odpowiedź na pytanko: czy odsyłacie potwierdzenie o tem, że opko na maila redakcji doszło? Bo wysłałem w niedzielę, ale potwierdzenia nie mam.

NURS - 13 Czerwca 2006, 18:48

Odpowiem grupowo. Nie wiem, ile liczy najmłodszy, bo w metryki nie zaglądam. Z tego co wiem, to może być Drzewiński, ale junior!
Tekstów przychodzi tyle, co przedtem, ale średnia wyraźnie opada.
Odsyłamy, jak ktoś sobie zyczy potwierdzenia (z automatu).

MrMorgenstern - 13 Czerwca 2006, 22:52

Nurs, właśnie ja wysyłając, zaznaczyłem: żądaj potwierdzenia dostarczenia wiadomości. Niestety nie dostałem tego... Mam wysłać raz jeszcze?
MrMorgenstern - 16 Czerwca 2006, 18:42

Dunadan:
Cytat
Co się poniewiera[w Necie]? potencjalnie wszystko...od drugiego Sapkowskiego ( ba! Tolkiena! : )

Ach, nie ma co ironizować. Niby gdzie mają publikować osoby bez odpowiednich koneksji w wydawnictwach :?:

Henryk Tur - 16 Czerwca 2006, 22:02

That's the question
MrMorgenstern - 17 Czerwca 2006, 13:29

Henryk Tur napisał/a
That's the question

And who who will dare to answer it? 8)

NURS - 17 Czerwca 2006, 13:39

Dzisiaj już nie trzeba mieć koneksji. Dobry tekst znajdzie wydawcę bez problemu.
A co do odpowiedzi, to nie wiem czemu nie dostałeś, mam to tak ustawione, że automatem odpowiada.

Henryk Tur - 17 Czerwca 2006, 14:27

NURS napisał/a
Dzisiaj już nie trzeba mieć koneksji. Dobry tekst znajdzie wydawcę bez problemu.
A co do odpowiedzi, to nie wiem czemu nie dostałeś, mam to tak ustawione, że automatem odpowiada.

To sprawdź coś, bo ja też zawsze tak i nigdy nic.

MrMorgenstern - 17 Czerwca 2006, 16:19

NURS:
Cytat

Może i tak, ale jeśli autor o nieznanym nazwisku wyślę powieść do jakiejś redakcji, to może zostać nie przeczytana. Tak było z moją powieścią (jestem przekonany na 99,99 % :D )

NURS:
Cytat

W takim razie wysłałem dzisiaj o 16.15 powtórnie moje opko do redakcji. Pozwolę sobie powiadomić Ciebie jutro, czy dostałem potwierdzenie wyświetlenia mojej wiadomości u Was.

Pako - 17 Czerwca 2006, 18:18

No.. z tymi redakcjami nie przesadzaj. Znajomy młody autor posłał powieść do redakcji i ładnie odpowiedzieli. Nie ma co narzekać.
A może przeczytali, ale po prostu nie byli zainteresowani i tyle? To, że nie chcei, jeszcze o niczym nie świadczy ;)
Spójrz na Fabrykę Słów, ile nieznanych nikomu bliżej nazwisk tam wypłynęło?
Runa też chyba paru autorów wypromowała ;)

elam - 17 Czerwca 2006, 20:36

tak? ja ich chyba nie znam :mrgreen:
Pako - 17 Czerwca 2006, 20:59

Tych z runy? Cholera.. moze się zagalopowałem ;)
Nie wiem, jak tam z Mortką było, jak było z Pawlakiem :P Możliwe, że już wcześniej byli znani. Ale tam chyba debiuty książkowe mieli.
Ale fabryka parę nazwisk wyprowadziła chyba, co do tego to jestem ow iele bardziej pewny ;)

Romek P. - 18 Czerwca 2006, 09:31

Ja debiutowałem w Runie.
Ale Fabryka miała m.in. takie debiuty książkowe: Pilipiuk, Komuda, Grzędowicz :D a obecnie cała seria jest dla debiutantów :)

MrMorgenstern - 18 Czerwca 2006, 12:56

Ja tylko informuję, że dostałem wczoraj potwierdzenie wyświetlenia mojego maila z opkiem (podpisanym, podpisanym :twisted: ) w redakcji SFFiH. Jestem ciekaw, ile teraz muszę czekać na przeczytanie samego opka... :roll: :mrgreen:
Pako - 18 Czerwca 2006, 13:23

Jak jest nie dość dobre, żeby je opublikować, to pewnie nigdy się nie dowiesz ;)
Ale jak jest wystarczająco dobre, to tylko patrzeć twojego nazwiska na okładce :)

MrMorgenstern - 18 Czerwca 2006, 16:49

Zobaczymy :wink: ... jak już mówiłem, nie wszczynałbym żadnych karczemnych awantur, gdyby ewentualnie opko okazało się be i gdybym się dowiedział, dlaczego... byłbym raczej wdzięczny za uzasadnienie - przecież to jest najlepsza nauka :!:
Sasori - 18 Czerwca 2006, 16:52

Cytat
Głód ciągnął ciało ptaka z nagą szyją w dół, lecz rozsądek hamował pochopne pragnienia idące z żołądka.

Nie liczyłbym na pozytywną odpowiedź.

MrMorgenstern - 18 Czerwca 2006, 17:31

Czyżbyś był redagującym? :o Jeśli tak, to jak to zmienić? Chyba, że chodzi Ci o kontekst 8)
Pako - 18 Czerwca 2006, 17:34

Nie musi być redagującym ;) Po prostu masz w podpisie linka i tam to przeczytał ;)
A jak to zmienić? wywalić? Bo to ogólnie cholernie niezrozumiale brzmi :)

MrMorgenstern - 18 Czerwca 2006, 17:40

Dzięki Pako! A możecie dać jakieś komenty pod linka (można tam komentować), coby tu nie robić offtopicu... chyba, że można, to bym był również wdzięczny. Zmieniłem posta, pytając, czy chodzi o kontekst, bo wyrazy mozna wymienić (np. pragnienia na impulsy) a fabułę to już ciężej, tutaj redagujący nie pomoże :wink:

Partner forum