Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - David Weber: cykl o Honor Harrington
dalambert - 29 Lipca 2009, 13:49
Jest informacja co 2 tom "Królowej niewolników opublikują w listpadzie 2009 / Weber z Flintem/ , a Misję Honor w 2010.
ADI = wywiad Floty do roboty - dawaj szczegóły
hrabek - 29 Lipca 2009, 14:01
Generalnie Honor na Wygnaniu bardzo mi się podobało, aczkolwiek kilka razy poważnie musiałem się zastanowić nad fabularnymi uproszczeniami. Porównując lud Graysona do Polski, wydaje mi się mało prawdopodobne, że zawalenie kopuły doprowadziłoby do takich manifestacji i zamieszek wśród ludzi.
Jak w Katowicach zawaliła się hala, to nic takiego nie było. Oczywiście projektanta i właściciela hali aresztowano, ale nikt nikogo nie chciał linczować. Szczególnie, że w tym samym miejscu Weber pisze, że Grayson ma bardzo dokładnych dziennikarzy, którzy nie puszczają artykułów bez dokładnego sprawdzenia materiału dowodowego.
Takich uproszczeń mających na celu granie na emocjach jest więcej, w części taktycznej także są widoczne.
Swoją drogą, nie wiem jak to się potoczy dalej, ale póki co, jeśli RMN chce zastawić pułapkę na Republikę powinni po prostu wysłać w tamto miejsce Honor, bo ona ma dar przyciągania nieprzyjaciela
dalambert - 29 Lipca 2009, 14:19
hrabek, spojlerował Ci nie będę, ale następna historia dzieje sie w Konfederacji Silezjanskiej - ją chyba właśnie z lekka Weber do Polski porówuje szczególnie jeśli chodzi o bardach i bezchołowie, ale opowieść jest znakomita, a i parę nowych fajnych postaci się pojawia i jest niezła intryżka na okręcie, więc jest co czytać.
Adanedhel - 31 Lipca 2009, 09:39
dalambert, ale szczegóły są te same, jak wtedy, gdy pierwszy raz o tym informowałem
Adanedhel - 3 Sierpnia 2009, 21:35
Hmm, znalazłem okładkowe streszczenie "Pochodni...":
Torch of Freedom napisał/a | As the slavemasters of Mesa plot against the Star Empire of Manticore and newly liberated slave planet of Torch, Anton Zilwicki and notorious Havenite secret agent Cachat set off on a dangerous mission to uncover the truth concerning a wave of mysterious assassinations that have been launched against Manticore and Torch. Most people are sure that the Republic of Haven is behind the assassinations, but Zilwick and Chachat suspect others of being the guilty party.
Queen Berry of Torch was one of the targets of the unknown assassins. The former head of the Ballroom slave liberation organization, Jeremy X - now one of Torch's top officals, but still considered by many the most dangerous terrorist in the galaxy - calls in some past favors owed to him. In reponse, a security officer from Beowulf arrives to bodyguard Queen Berry, despite the security officer's own growing attachment to her.
Meanwhile, powerful forces in the Solarian League are maneuvering against each other to gain the upper hand in whay they all expect to be an explosive crisis that threatens the very existence of the League itself. |
Niech ktoś przetłumaczy, nie mam czasu.
Start chyba 2 listopada.
Prócz tego ruszyła w końcu oficjalna strona autora: http://www.davidweber.net/
O "Mission of Honor" nic nie wiadomo.
dalambert - 4 Sierpnia 2009, 13:05
Ixi gdzie jestes , bo Adi licencjatu broni i na co insze czasu nie ma
Ixolite - 4 Sierpnia 2009, 20:55
Magisterkę piszę
dalambert - 4 Sierpnia 2009, 22:07
Ixolite, od kiedy ? Obcyndalaczu jeden
Adanedhel - 6 Sierpnia 2009, 19:24
Dobra, Dalambercie, to w skrócie:
Cytat | Mesa spiskuje przeciwko Manticore i Torch. Anton Zilwicki i Cachat wyruszają na niebezpieczną (a jakąż by innA?) misję, żeby odkryć prawdę na temat tajemniczych (a gdzie tam, treecaty wiedzą co i jak) zabójstw wymierzonych przeciw Manticore i Torch. Większość ludzi myśli, że to Haven postanowiło załatwić kilku wrogów, ale Zilwicki i Cachat są mądrzejsi.
Nieznani zamachowy postanowili ukatrupić Berry (nie da się ukryć). Wobec tego Jeremy X - jak wszyscy wiemy uważany za najgroźniejszego terrorystę w galaktyce - postanawia wykorzystać swoich dłużników, żeby ją ochronić. Z Beowulfa przysyłają ochroniarza, żeby pilnował Berry (w domu po północy i te sprawy).
W tym samym czasie tajemnicze, mroczne i niewątpliwie żądne władzy siły w Lidze Solarnej zajmują jak najlepsze pozycje przed walką (zdaje się, że ją przewidują), która ma wybuchnąć (tak, chyba ją przewidują), i zagrozić istnieniu tego tworu.
Po drodze kilka bitew, parę zamachów, wątek miłosny i tragiczna śmierć w niewyjaśnionych okolicznościach (tak tylko dopowiadam). |
Owca.von.Kozic - 16 Sierpnia 2009, 20:52
czekać, czekać, czekać... a podobno tortury wyszły z mody
dalambert - 16 Sierpnia 2009, 21:23
Adanedhel napisał/a | i tragiczna śmierć w niewyjaśnionych okolicznościach (tak tylko dopowiadam). |
CZYJA ?
Owca.von.Kozic, a no można dostać owścieku , i co zrobić ty Rebisowym kunktatorom, że o samym Weberze nie wspomnę
Adanedhel - 17 Sierpnia 2009, 21:09
Owca.von.Kozic napisał/a | a podobno tortury wyszły z mody |
Kiedy?
dalambert napisał/a | CZYJA ? |
A skąd mam wiedzieć? Ale stawiam, że czyjaś będzie.
Adanedhel - 1 Września 2009, 11:55
Z cyklu ogłoszeń drobnych - właśnie ukazało się to:
http://www.rebis.com.pl/r...=print&id=K3753
dalambert - 1 Września 2009, 12:31
Dzięki Adanedhel, wprawdzie to nie Honor, ale i tak się kupi i przeczyta
hrabek - 1 Września 2009, 12:35
a tak na szybko, ile jest wszystkich tomów powieści o Honor (nie liczę jakichś albumów o statkach, czy uzbrojeniu - chodzi mi o same fabularne powieści)? Weber wciąż pisze nowe, czy to już zamknięta seria?
dalambert - 1 Września 2009, 13:12
hrabek,
Honor Harrington - powieści czyli podstawowy cykl:
Blacówka Basilik
Honor królowej
Krótka zwyciezka wojenka
kwestia honoru
Honor na wygnaniu
Honor wśród wrogów
W rękach wroga
Honor ponad wszystko
Popioły zwycięztwa
Wojna Honor
Za wszelka cenę
Zbiory opowiadan uzupełniających historie:
Więcej niz Honor
Nie tylo Honor
Światy Honor
W służbie miecza.
Powiesci zaczynające nowe cykle
Cienie Saganami
Burza nad Saganami / jeszcze po polsku nie wydane/ zapowiadają /Rebis/ na rok2010
Królowa niewolników
cześć następna zapowiadana przez Webera na październik 2009 / czyli tuż tuż/
Wiecej grzechow nie pamiętam
Ps. Weber na przyszły rok zapowiada wydanie "Misji Honor" kolejnej części cyklu głównego.
hrabek - 1 Września 2009, 13:26
No to jeszcze dużo czytania przede mną. Tylko że w którymś momencie skończą mi się zasoby własne i trzeba będzie sięgnąć do portfela, a to mi wygląda na spore wydatki
Ale to będę się martwił, jak mi się skończy zapas.
Ixolite - 1 Września 2009, 14:11
Jak coś to w bibliotece Baena są dostępne za darmo elektroniczne wydania (poza najświeższymi tytułami). Fakt, nie to co papier, ale tak też się można zapoznać, przynajmniej z krótszymi tekstami.
aniol - 1 Września 2009, 14:48
melduje poslusznie ze przeczytane
i jak na Webera slabe, przewidywalne do bólu (no moze poza jednym elementem w zakonczeniu) rozczarowujace
pierwszy tom byl ciekawszy
hrabek - 1 Września 2009, 14:49
Wiem, znam
Tylko jak się przeczyta kilka(naście) tomów po polsku, to czasem ciężko się przestawić na inny język i nazewnictwo. Na razie mam spokój, a stronę wydawnictwa mam w pamięci.
Ixolite - 1 Września 2009, 16:28
Polskie tłumaczenie ma masę błędów To była duża ulga w orginale coś poczytać.
Adanedhel - 1 Września 2009, 20:05
aniol napisał/a | i jak na Webera slabe, przewidywalne do bólu (no moze poza jednym elementem w zakonczeniu) rozczarowujace |
Weber powinien trzymać się z daleka od walk na lądzie. To specjalność Johna Ringo.
hrabek - 2 Września 2009, 11:26
Ixolite napisał/a | Polskie tłumaczenie ma masę błędów To była duża ulga w orginale coś poczytać. |
A możesz coś więcej?
R4venger - 11 Września 2009, 13:45
Czy dwa ostanie tomy Wojna Honor i Za wszelka cenę, są lepsze od powiedzmy dwóch ostatnich które ja posiadam, tj. Honor ponad wszystko, Popioły zwycięstwa? Nie wiem cz kontynuować serię czy dać sobie spokój. Po tych dwóch ostatnich książkach mocno się zastanawiałem nad zakupem kolejnych. Nie dość ze Weber coraz rozwleklej opisuje IMO jakoś niezbyt ważne wątki to na dodatek podkłada kolejne kłody pod nogi Honor i jej kompanom na siłę. Już nie mówię o sztucznym przeciąganiu tej całej wojny z Haven.
Ale się rozpisałem niepotrzebnie a pytanie zostało - dwa ostanie (wydane u nas) tomy są warte kupienia?
Adanedhel - 11 Września 2009, 18:34
Zmartvię Cię. "Wojna Honor" średnio, "Za wszelką cenę" jak najbardziej warte. Do spółki z "Cieniem Saganami".
R4venger - 11 Września 2009, 23:22
Czyli lipa, w tym właśnie problem, że jedna książka jest taka sobie, a następna o wiele lepsza. A Weber nadal pisze ten cykl. Niedługo dojdzie do tego ze cała jedna półka będzie świeciła czerwonymi okładkami.
Nie wiem w sumie, może jak będę robił większe zakupy książkowe to się jednak skusze na kolejne tomy, ale dzięki za info.
dalambert - 12 Września 2009, 11:25
R4venger napisał/a | Niedługo dojdzie do tego ze cała jedna półka będzie świeciła czerwonymi okładkami.
|
Moja już od dawna świeci, ale to przede wszystkim kwestia degustibusa, a ja przysięgłym fanem Honorwersum jestem, i w milczeniu znosze niektóre knotowatości pana Webera.
Np. Wojnę Honor która wg. mnie jest o dobre 300 stron za bardzo rozwleczona, natomiast Cienie Saganami mimo, ze długie to bardzo lubię. Za wszelka cenę / czytać PO przeczytaniu Saganami' też popieram acz trup się strasznie ściele.
Cieszy mnie , że Honorwersum się rozrasta / kwestia Torch czy gromady Talbot/ to wspaniałe możliwosci snucia fajnych opowieści, oby autor end consortens sobie z tym poradzili - SZYBKO
PS. Na Katedrze Żerań ma zamieścić recezję z Za wszelka cenę - drań tylko to czytał z całego Honorwersum, a recenzuje, ale może to być ciekawy tekst. jak ktoś kto NIE zna całości odbiera pojedynczą opowieść i to już mocno zaawansowaną w stosunku do całości
Kruk Siwy - 12 Września 2009, 11:56
Jaka półka? Słuchajcie ON śpi z Honor. Dosłownie.
dalambert - 12 Września 2009, 12:04
Kruk Siwy, poroszę się nie wtracac w moje sprawy intymne, bo i ja moge pysk rozpuscić
Kruk Siwy - 12 Września 2009, 12:09
Ja tam sypiam z żoną...
|
|
|