To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

jewgienij - 9 Maj 2008, 22:55

"Wyzwolenie" :D
Fidel-F2 - 9 Maj 2008, 22:56

nie :P
ilcattivo13 - 9 Maj 2008, 23:18

Fidel - poczytuję to jako próbę mącenia i niszczenia pewności konkurenta ;P:

jewgienij - :bravo tym razem trafiłeś. "Wyzwolenie", czyli po oryginalnemu "Osvobozhdeniye", to film, o który pytałem.

Nakręcony na przełomie lat 60-tych i 70-tych. Polski aktor to oczywiście Jan Englert. Budżet był na tyle astronomiczy, że we wszystkich "zgniłokapitalistycznych" zestawieniach filmowych nie bierze się tego filmu pod uwagę - nikt na Zachodzie nie mógł uwierzyć, że można wydać tyle kasy na nakręcenie filmu. A wyjaśnienie jest proste - jeśli chodzi o budżet, to twórcy dostali od KC wolną rękę.
W niektórych ujęciach brało udział powyżej 200 autentycznych czołgów (nie licząc ciężarówek i pojazdów opancerzonych) i kilkanaście tysięcy ludzi. Pod względem ilości wykorzystanych samolotów, film bije na głowę takie hity jak "Tora, Tora, Tora" czy "Pearl Harbour". Trzeba wyraźnie zaznaczyć, że pojazdy biorące udział w filmie to nie atrapy, jak to miało miejsce w takich produkcjach jak "O jeden most za daleko" - praktycznie wszystkie były w pełni sprawne (a znając Sowietów podejrzewam, że te pojazdy, które zostały w filmie zniszczone też były sprawne :wink: ).
Inną sprawą jest to, że to jest film w 100% propagandowy, dlatego na ciekawą i mądrą fabułę raczej nie ma co liczyć.

W kazdym bądź razie jewgienij zadaje.

jewgienij - 10 Maj 2008, 08:01

No to zadaję :)
Kolejny film, gdzie Ruskie stają przeciw Niemcom. Klasyczna już scena batalistyczna w takt muzyki znanego kompozytora.

Fidel-F2 - 10 Maj 2008, 08:07

jewgienij, ale miałeś zadać pytanie
jewgienij - 10 Maj 2008, 08:28

Jaki tytuł? :D
Fidel-F2 - 10 Maj 2008, 08:36

Czterej pancerni jak ulał
jewgienij - 10 Maj 2008, 17:05

Nie :D
Film wcześniejszy. Bitwa zresztą też. To nie II wojna światowa.

Tequilla - 10 Maj 2008, 17:25

eee... w "Pancerniku Potiomkinie" to chyba nie było Niemców, co? :)
jewgienij - 10 Maj 2008, 18:04

Ci Niemcy to nie hitlerowcy. W czasie kiedy film powstawał, Ruscy byli jeszcze daleko od Berlina. Film powstał już w okresie dźwiękowym. Teraz powinno już być łatwiej :D
Tequilla - 10 Maj 2008, 18:16

nie znam się na kinie, zwłaszcza rosyjskim, ale może "Aleksander Newski"? Tam chyba lali kawalerów mieczowych?
jewgienij - 10 Maj 2008, 18:26

Brawo Tequilla :bravo
"Aleksander Newski" Sergiusza Eisensteina z muzyką Sergiusza Prokofiewa i ze słynną sceną bitwy na zamarzniętym jeziorze.
Twój ruch.

Tequilla - 10 Maj 2008, 18:30

bo wszystkim Niemcy i Rosjanie od razu kojarzą się z jakąś popierduchą z drugiego wojnia :)

Ojoj nawet nie wiem specjalnie co zadać.

To może takie proste: co to są liczby półpierwsze? :)

agnieszka_ask - 11 Maj 2008, 00:51

półpierwsze?? a trzeba było bardziej uważać na logice... :roll:
a nie moglibyśmy porozmawiać o liczbach zaprzyjaźnionych? bo wiesz Pitagoras i te sprawy ;) :mrgreen:

mawete - 11 Maj 2008, 08:26

Tequilla: no niby wiem, ale ile razy mogę odpowiadać na Twoje pytania? :mrgreen: - niech ktoś inny odpowie :twisted:
Tequilla - 11 Maj 2008, 13:57

ech mawete ja chyba przestanę zadawać pytania z matematyki... tu więcej osób wie, jaki kaliber miały działa na prawej burcie japońskich krążowników z okresu wojny 1905 roku, niż co to są liczby półpierwsze... :| ;)

agnieszka jeśli wiesz co to są liczby zaprzyjaźnione to już nieźle. :) Ale pokombinuj z półpierwszymi - podpowiedź : w rzeczywistości to one wcale nie są pierwsze. Chodzi o ilość czynników rozkładu.
Może teraz trochę łatwiej?
A jakby co to ratuj sytuację bosmanie. :)

p.s. To może jeszcze jedna podpowiedź - mają duże znaczenie w kryptografii, gdzie istotne jest to, by szybko rozłożyć daną liczbę na czynniki.

Teraz to już na pewno powinno być łatwo. :)

agnieszka_ask - 11 Maj 2008, 14:19

ehh Tequilla, kiedy ja mniej więcej wiem co to za kwiat te liczby półpierwsze, pomiędzypierwsze, czy pseudopierwsze. ja to wszystko miałam na logice (wiwat Fermat), ale ta logika to już jakiś czas za mną, a notatki 2000 km stąd ;)

tak więc mawete, nie krępuj się, bo wątek uschnie :)

mawete - 11 Maj 2008, 18:20

agnieszka_ask: poczekam do jutra - jak nikt nie powie to odpowiem
mała podpowiedź : 93, 94, 95 :mrgreen:

Fidel-F2 - 11 Maj 2008, 19:22

mają jeden dzielnik więcej niż pierwsze?

jeśli zgadłem to zadaje kto chce bo mnie przy kompie nie będzie przez 5 dni

gorbash - 11 Maj 2008, 20:34

Wychodzi mi że dzielą się tylko przez liczby pierwsze.
Tequilla - 11 Maj 2008, 20:46

niech będzie, że zgadłeś Fidelu :)

liczby półpierwsze mają tylko dwa czynniki, czyli np. tak jak podał mawete : 93=3*31, 94 = 2*47, 95=5*19. Mogą istnieć trójki kolejnych liczb półpierwszych, ale już nie czwórki ( bo czwarta będzie podzielna przez 4, a więc w rozkładzie będzie miała dwie dwójki).

Ciekawa jest liczba 216, która po jednej i po drugiej stronie ma dwie trójki liczb półpierwszych.

Niech więc zadaje Fidel, albo tak, jak powiedział, kto chce.

gorbash - 12 Maj 2008, 07:55

To ja sobie pozwolę:

co to jest parsek?

merula - 12 Maj 2008, 08:08

odległość kosmiczna, ale szczegółów nie znam.
gorbash - 12 Maj 2008, 08:18

Troche mało... Zalicze jak podacie ile wynosi (mniej więcej) albo co oznacza.
merula - 12 Maj 2008, 08:29

3,26 roku świetlnego mówi słownik

par(alaksa)/ sek(unda)

ponoć średni promień orbity Ziemi pod kątem jednej sekundy

gorbash - 12 Maj 2008, 08:38

Od razu lepiej :) Oczywiście zadajesz
merula - 12 Maj 2008, 08:57

Jak zwykle pomogła moja ulubiona lektura, tzn Słownik Wyrazów Obcych Kopalińskiego. :mrgreen:

Czy zajmuje się metrampaż?

dalambert - 12 Maj 2008, 09:02

"Starożyttny" / XX wiek/ drukarz a wlaściwie pracownik drukarni zajmujący się lamaniem tekztu, albo paracujący przy linotypie / co to jest linotyp ? he. he / tak mi się z pamięci kleci ...
merula - 12 Maj 2008, 09:04

całkiem nieźle Ci się kleci. Twoja kolej.
Agi - 12 Maj 2008, 09:08

linotyp - maszyna do składania tekstu w kolumny i strony

Partner forum