To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ


Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.

Anonymous - 25 Sierpnia 2010, 15:35

Martva, rób i zdaj relację. :wink:

Obiad dzisiaj: twaróg (350 g) zmieszany z dwoma jajami, kilkoma łyżkami mąki i dwoma cukru, usmażyliśmy z tego placuszki, polaliśmy waniliowym jogurtem, posypaliśmy wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi i dodaliśmy szczyptę cukru waniliowego (trzcinowy też był w użyciu). Zjedliśmy ze smakiem. Jak kto nie ma awersji do słodkich obiadów, to polecam, bo robi się toto 15 minut. Ale kaloryczne jest.

W ramach akcji przetworowej powstał chutney brzoskwiniowy (ostry jak piekło ;P: ) oraz dynia do ryby, z papryką i pomarańczą (trochę za mało wyrazista w smaku, ale ujdzie). Tym samym akcja została zakończona w moim wykonaniu.

Kai - 25 Sierpnia 2010, 20:21

Nie miałam pojęcia, że pomidory w proszku mogą stworzyć iluzję panierki - nie dość, że wiążą soki z ryby, to rumienią się prześlicznie na złotobrązowo (papryka robi to samo, ale ma zbyt intensywny smak) i tworzą cieniutką, lekko chrupiącą skorupkę.
aniol - 26 Sierpnia 2010, 09:56

a ja znalazlem w sieci taka ksiazke
uwaga reklama
: http://www.tadzimir.pl/pr...roducts_id=2259 i calkiem powaznie zastanawiam sie a) nad zakupem
b) nad wyprobowaniem

Fidel-F2 - 26 Sierpnia 2010, 17:19

jeśm mozna wszystko, tylko po co?
Kai - 26 Sierpnia 2010, 21:31

Zapobiegliwość na gorsze czasy? :roll:
Lynx - 26 Sierpnia 2010, 21:42

Przetwory: z ogórków, papryki, ogórków, grzybów, ogórków, buraczków no i, oczywiście, ogórków. :wink:
merula - 27 Sierpnia 2010, 09:43

myślę, że nie powinnaś zaniedbywać ogórków i z nich też zrobić przetwory :mrgreen:
Kai - 27 Sierpnia 2010, 12:48

Lynx, merula, zapomniałyście o ogórkach, a przecież to sezon! :mrgreen:
Ozzborn - 27 Sierpnia 2010, 14:41

potrzebuje szybkiej podpowiedzi co do obiadu... mamunia wybyła z poleceniem: idź se do chińczyka, ale mi się nie chce w taką pogodę :P

zasadniczo mam tylko kuskus, tuńczyka w puszce, kawałek szynki i typowe rzeczy które są na stanie w domu, acz zaznaczam, że dosyć ubogie :P

edit: hmm mam też pomidory i tureckie przyprawy, więc chyba coś wybiorę stąd: http://www.goscinneprogi.pl/ku_kuskus.html

Anonymous - 27 Sierpnia 2010, 15:53

Gościnne Progi rządzą, zwłaszcza jeśli chodzi o przepisy na wegetariańskie kotlety. :) Wypróbowałam parę przepisów stamtąd i jak dotąd się nie zawiodłam. Myślę, że obiad będzie smakował.
Ozzborn - 27 Sierpnia 2010, 16:40

w końcu zrobiłem kuskus po turecku, ale bez natki, bo nie cierpię, za to w celu oszukania instynktu drapieżnika do zasmażki dałem trochę szyneczki :P a w ramach papryki dałem jalapeńo ze słoika (to było dobre posunięcie).

Ogólnie było całkiem niezłe, może ociapinkę przesadziłem z cytryną... tylko, że obszamałem całą michę i wcale się nie najadłem. Poza tym zdecydowanie pół średnio świeżej kajzerki powinno zostać zastąpione świeżą pitą.

Witchma - 27 Sierpnia 2010, 16:42

Ozzborn, i to było to after party? :D
Ozzborn - 27 Sierpnia 2010, 16:47

no biorąc pod uwagę, że było to pół godz. temu to byłby to after z mocno spóźnionym zapłonem :P
Witchma - 27 Sierpnia 2010, 16:49

A nie, to już poprawiny...
Ozzborn - 27 Sierpnia 2010, 16:50

na poprawiny to czeka w lodówce kasztelan niepasteryzowany z kolei :P
ilcattivo13 - 27 Sierpnia 2010, 18:27

nowa odsłona makaronu z mieszanką pesto pomidorowego i bazyliowego, plus sos chili i zasmażane pieczarki z cebulką :D
Na to wszystko duuuuzo sera :D

Matrim - 27 Sierpnia 2010, 19:45

ilcattivo13 napisał/a
Na to wszystko duuuuzo sera :D


A pamiętasz jeszcze jak się nazywasz? ;)

Virgo C. - 27 Sierpnia 2010, 22:55

Matrim napisał/a
A pamiętasz jeszcze jak się nazywasz?

Jeśli nie poda że ma na imię Wallace - kłamie ;P:

ilcattivo13 - 28 Sierpnia 2010, 08:16

.......................... Gromit?
Fidel-F2 - 28 Sierpnia 2010, 19:57

pierogi ze śliwkami, mlask, placek ze śliwkami, mlask, a teraz idę gołąbki odgrzać, mlask
dalambert - 28 Sierpnia 2010, 20:00

Ozorek cielęcy w sosie kaparowym- dobre :)
Kai - 28 Sierpnia 2010, 20:03

Rybencja z patelni grillowej z cudownie chrrrrupiącą skórką :D
Matrim - 28 Sierpnia 2010, 20:08

Fidel-F2 napisał/a
a teraz idę gołąbki odgrzać


Też ze śliwkami? :)

Agi - 28 Sierpnia 2010, 21:24

Bigosik ze słodkiej kapusty zrobiłam. Dobry.
ilcattivo13 - 28 Sierpnia 2010, 22:03

Piazza-piazza :D Domowej roboty.

I tak się zastanawiam, czemu te "kupne" mają 1-1,5 cm grubości. Skoro moja ma 4cm... na brzegach.

Ale com zjadł, to moje. I po raz pierwszy w tym tygodniu, po obiedzie zjedzonym o 16-tej, o 22-giej nie jestem głodny :D Ino co mama trochę wilkiem patrzyła, jak całą "blachę" zeżarłem :mrgreen:

Meurglys - 28 Sierpnia 2010, 22:20

Ogórki małosolne dwudniowe. Polecam
Godzilla - 30 Sierpnia 2010, 19:14

Kupiłam w sklepie kilkanaście deko "świeżonki". Nazwa od dawna mnie w...pieniała, widywałam ją od czasu do czasu obok reklam "rożnów" przy szosie krakowskiej, ale skoro się coś takiego trafiło w sklepie, w końcu zachciało mi się spróbować co to za cudo. No cóż, smalec z wmieszanym drobno posiekanym mięsem, trochę doprawiony, trochę mdły. Dodałam trochę przesmażonej na złoto cebuli, do której na sam koniec dorzuciłam garstkę startego jabłka. Nabrało wyrazu.
Martva - 30 Sierpnia 2010, 19:20

Zażeram się kukurydzą (5 minut w posłodzonym wrzątku, masło, sól, pieprz), malinami i borówkami amerykańskimi. Borówki są mniam.
Na jutro nabyłam bakłażana i paprykę, dorzucę trochę cukinii, cebuli i będzie coś ratatujopodobnego.

Kai - 30 Sierpnia 2010, 19:26

U mnie warstwa papryki z przyprawami, na to kurze uda natarte czosnkiem i solą, obłożone cebulą, a na wierzchu kalafior posypany koperkiem i - para buch! Parowar w ruch!
Martva - 30 Sierpnia 2010, 19:33

A w ogóle najfajniejsze na świecie są warzywa pieczone. Marchewka, pietruszka, seler, buraki, cukinia, bakłażan, papryka, cebula, czosnek - wytaplać w oliwie z ziołami, sru na blachę i do piekarnika. I tam niech sobie siedzą godzinkę albo i dłużej. Obłęd. Strasznie tracą objętość, za to smak - oooch.
Bardzo żałuję że w Krakowie są sami uczciwi sprzedawcy i nikt nie fałszuje pietruszki pasternakiem :( Pieczony pasternak jest podobno pycha.



Partner forum
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group