To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

dalambert - 25 Kwietnia 2008, 08:32

Kruk Siwy, a no fakt moj śp. Ojciec też go tłukł i to w tej samej brygadzie / czy aby to Dywizja nie była?/ale jako 17 letni ochotnik już w kraju zaciągniety.
Ech miala wtedy młódź rozrywki , a teraz to jeno internet i inny popcorn :twisted:
A powód o który pytan to był dość spektakularny bo nasze ułany jednym ruchem tow.Gaja w miękkie trafiły, Co to bylo ?

Kruk Siwy - 25 Kwietnia 2008, 08:36

Może jednak ktoś wie. Poczekajmy spokojnie.

To może chłopaki się spotkały? Dziadek miał lat osiemnaście, ale już weteran...

dalambert - 28 Kwietnia 2008, 08:59

No milośnicy historii i anegdot wiedza wasza MAŁA jest, więc Wam odpuszczam :
Nasi tuż przed uderzniem Marszałka z nad Wieprze na Mozyrską grupę i dalej udanym zagonem kawalerii skasowali uderzajacemu na północy Gajowi radiostację korpusu i pozbawili go lączności.
Marszałek już Siedlce zajmował , a ten ciagle wykonywal uprzednie rozkazy i Płock szturmowal, w fefekcie tegoż jak się zaczął wycofywać to go nasi do Prus Wschodnich zapędzili gdzie resztki jego korpusu zostały internowane,
Zadawajta jak tam chceta hej :mrgreen:

Alatar - 28 Kwietnia 2008, 15:45

To podniosę ... co to cyzjojan?
Agi - 28 Kwietnia 2008, 16:02

Średniowieczny wierszowany kalendarz pamięciowy
dalambert - 28 Kwietnia 2008, 16:05

Agi, Ok czyli załatwione, co gorsza mam dla Ciebie moją następną publikację / w kwietniu wyszła/ hej
Alatar - 28 Kwietnia 2008, 21:49

No i Agi zadaje. :wink:
Agi - 29 Kwietnia 2008, 04:53

Odnoszę dziwne wrażenie, że kwestionujesz dochowanie przeze mnie zasad quizu.
Zatem podaję źródło informacji:
Wielka Encyklopedia Oxford tom 4 str. 75 z odsyłaczem do tomu 3-go str. 300.
Wiesz, niektórzy oprócz internetu mają jeszcze biblioteki :wink:

Pytanie przechodzi dalej, na następnego chętnego.

Edit: dalambert nie mogę przesunąć Twojego posta. w tym wątku nie działają mi polecenia moderatorskie (próbowałam z dwóch komputerów). Może goratowi się uda.

Rafał - 29 Kwietnia 2008, 07:26

Ile osób, w całym ubiegłym roku, na całym świecie zginęło wskutek ataku rekina? Można pomylić sie o 10.
dzejes - 29 Kwietnia 2008, 07:35

Jedna.
Fidel-F2 - 29 Kwietnia 2008, 07:37

10
Rafał - 29 Kwietnia 2008, 07:38

Jedna.

Zadasz coś o wężach?

dzejes - 29 Kwietnia 2008, 07:45

Co to jest pole sił kolorowych?
Alatar - 29 Kwietnia 2008, 20:35

Agi, odnośnie mnie masz owo wrażenie?
Agi - 29 Kwietnia 2008, 20:46

Alatar napisał/a
Agi, odnośnie mnie masz owo wrażenie?

Owszem, jeśli dobrze odczytałam to perskie oko.
Alatar napisał/a
No i Agi zadaje. :wink:

Jeśli źle, to przepraszam.

Tequilla - 29 Kwietnia 2008, 21:46

pole sił kolorowych - optowałbym za jakimiś siłami łączącymi kwarki kolorowe w leptony (?), ale to spekulacja jeno.
Andrenikus - 30 Kwietnia 2008, 07:35

a te siły kolorowe to takie, których się nie da "przełamać"? Jak się ciągnie za kwarki z całą mocą to kwarki się przyciągają mocniej jeszcze? To wtedy pole sił to ta przestrzeń pewnie między kwarkami (i antykwarkami:) )
Alatar - 30 Kwietnia 2008, 09:14

Niesłusznie Agi. :)
dzejes - 30 Kwietnia 2008, 10:28

Tequilla napisał/a
pole sił kolorowych - optowałbym za jakimiś siłami łączącymi kwarki kolorowe w leptony (?), ale to spekulacja jeno.

Uznaję. Pole sił kolorowych to pole oddziaływania gluonów przenoszących ładunki koloru między kwarkami.

Andrenikus napisał/a
a te siły kolorowe to takie, których się nie da przełamać? Jak się ciągnie za kwarki z całą mocą to kwarki się przyciągają mocniej jeszcze? To wtedy pole sił to ta przestrzeń pewnie między kwarkami (i antykwarkami:) )

Da się przełamać. Po prostu gdy przyłoży się odpowiednią siłę - powstanie nowa para kwark - antykwark. Dzieje się tak, gdy siła* konieczna do zachowania kwarka w układzie będzie większa, niż ta konieczna do stworzenia nowej pary. Więc da się "wyrwać" kwarka, nie da się mieć go bez połączenia z anty- partnerem tworzącymi razem cząstkę neutralną kolorowo.

EDIT: Energia! Energia! e=mc2! Sorki.

Tequilla - 30 Kwietnia 2008, 14:57

To ja zapytam tak - pewne sławne zagadnienie matematyczne ( topologia/geometria) zostało udowodnione przy pomocy komputera. Cóż to za zagadnienie?
Tequilla - 1 Maj 2008, 17:15

No nie gadajcie, że zabiłem temat...

Podpowiedź: zaczęło się od kolorowania mapy, a sam problem zdaje się banalny, ale taki nie jest.
Barwy i mapa wystarczy podać jak znane jest to zagadnienie w matematyce.

Fidel-F2 - 1 Maj 2008, 18:55

nie wiem jak sie nazywa ale chodzi o pokolorowanie regionów tak by nie stykały się regiony o tym samym kolorze
Tequilla - 1 Maj 2008, 19:20

Fidel wiesz gdzie dzwonią, więc zaliczam i już.

Nazywa się to problemem czterech barw i chodziło o to, czy podzielony na kawałki płaski fragment ( czyli np. mapa) może być pokolorowana tylko przy uzyciu 4 kolorów, tak aby właśnie dwa sąsiadujące fragmenty nie miały tej samej barwy. dowod podano w latach 70-tych, po stu latach od postawienia zagadnienia i okazało się, że cztery barwy wystarczą. do wygenerowania dowodu przyczyniły się komputery, co nie wszystkim matematykom było w smak.
I jeszcze jedno - podobne rozwazania prowadzono dla trzech i więcej wymiarów, dla powietrzni torusa itp. Paradoksalnie okazało się, że problem na płaszczyźnie jest najtrudniejszy do rozwikłania.

Fidel zadawaj.

Fidel-F2 - 1 Maj 2008, 19:42

co by tradycja nie umarła...

co za jeż zadomowił się na okrętach w czasie IIwś?

feralny por. - 1 Maj 2008, 19:47

Ten jeż to był miotacz ładunków do zwalczania okrętów podwodnych, który pozwalał zaatakować zanurzony op, znajdujący się przed eskortowcem. Umieszczano go zamiast jednej z wież artylerii na dziobie okrętu eskortowego.
Fidel-F2 - 1 Maj 2008, 19:50

feralny por., jak miło, zadawaj
feralny por. - 1 Maj 2008, 20:27

Co to jest flejtuch?
gorbash - 1 Maj 2008, 20:35

Osoba nie dbająca o swój wygląd.

Edit: a po sprawdzeniu w necie dochodzę do wniosku że jednak nie o to chodziło...

Adashi - 1 Maj 2008, 20:38

Osoba niechlujna, zachowująca się niezbyt estetycznie.
feralny por. - 1 Maj 2008, 20:39

Nie chodziło o brudasa, lecz o pewien przedmiot.

Partner forum