Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
aniol - 22 Kwietnia 2008, 13:15
dobra, no to czyj spacer i w jaki sposob zawazyl o wyniku pewnej czerwcowej bitwy w 1815?
dalambert - 22 Kwietnia 2008, 14:17
aniol, zacne pytanie, ale rwac się z odpowiedzią nie rwę, bo dostęp do netu mi się kończy i jak nikt do jutra rana nie odpowie to dam głos,
ilcattivo13 - 22 Kwietnia 2008, 22:54
anioł - chodziło Ci o "krajoznawczą wycieczkę" korpusu marszałka Grouchy'ego? Na którego tak bardzo liczył Napoleon pod Waterloo?
aniol - 23 Kwietnia 2008, 05:50
zadajesz
dalambert - 23 Kwietnia 2008, 06:59
ilcattivo13, aniol, Panowie jak edukacja to edukacja NIE Grouchy ale
Drouet d'Erlon,
NIE pod Waterloo, ale miedzy bitwami pod Qatre-Bras i Ligny
pętał sie wapomniany generał ponaglany do pospieszenia z pomocą przez sprzeczne rozkazy Ney'a i Napoleona i łażąc tam i z powrotem w tych bitwach udziału nie wziął.
Szczególnie gdyby przybył pod Ligny Prusacy Bluchera zostali by rozbici w cholere i w trakcie rozprawy pod Waterloo nie miałby kto Wellingtona ratować ,
Ot co, a pozatym wszystko dobrze hej
Kruk Siwy - 23 Kwietnia 2008, 08:56
dalambert, tak po prawdzie to Grucha się spóżnił na pole bitwy, dostał pilne wezwanie od Napka po sześciu (!) godzinach a wtedy bił się krwawo pod Wavre z Prusakami i już niewiele mógł zrobić.
A w historii mianem "spacer" określa się rzeczywiście pętanie się d'Erlona niezawinione zresztą przez niego.
ilcattivo13 - 23 Kwietnia 2008, 09:32
dalambert - może okres wojen napoleońskich nie był moim ulubionym tematem na historii, ale kilka książek na ten temat przeczytałem.
Co do d'Erlona, to coś mi się zdaje, że jego I korpus stanowił prawe skrzydło wojsk francuskich w czasie ostatecznej bitwy, więc spacerować za bardzo nie mógł
No i trzeba pamiętać, że mianem "Bitwy pod Waterloo" określa się całokształt działań toczących się w dniach 15-18 czerwca 1815 roku. I obejmuje nie tylko Qatre-Bras i Ligny, ale też Wavre.
aniol - 23 Kwietnia 2008, 09:33
wrrr
chodzilo mi o spacer d'Erlona oczywiscie i o to ze nie skopal zadkow Prusakom przed Waterloo
ale starcza demencja spowodowala iz bylem przekonany ze wycieczki tam i spowrotem robil sobie Grouche
moj blad przyznaje
dlatego bijac sie w piersi proponuje :niech zadaje kto chce
ilcattivo13 - 23 Kwietnia 2008, 09:35
chociaż z drugiej strony, to mogłem się zasugerować niedawno oglądanym filmem
Kruk Siwy - 23 Kwietnia 2008, 09:37
ilcattivo13, to znaczy?
a d'Erlon był pod Waterloo. I Prusacy też byli niestety. A jakby się nie pętał wcześniej to by ich nie było...
ilcattivo13 - 23 Kwietnia 2008, 09:44
"Waterloo" z 1970 r. z Rodem Steigerem w roli Napoleona - kilkanaście dni tem pisałem o tym filmie na "Ostatnio oglądane filmy"
Kruk Siwy - 23 Kwietnia 2008, 09:46
Mam wersję rosyjską okropnie się ten film zestarzał ale i tak jest fajny.
No kto zadaje?
Agi - 23 Kwietnia 2008, 09:47
Pytek
aniol - 23 Kwietnia 2008, 09:51
no to jeszcze raz ja
moge?
w Polsce mowi sie o nim Dziadek
w Anglii Oldmen
w Japonii O'sensei
o kogo chodzi (poprosze imie i nazwisko) i z czego ow pan zaslynal?
dalambert - 23 Kwietnia 2008, 10:52
w Polsce to jedynie
Józef Piłsudski a kto to był to wstyd pytać
wsio jasno
aniol - 24 Kwietnia 2008, 06:01
wszystkie trzy okreslenia dotycza tej samej osoby
(nie wiem czy Pilsudski jest znany w Japonii)
i podejrzewam ze okreslenie "Dziadek" mimo wszystko jest u nas wspolczesnie, uzywane czesciej dla osobnika o ktorego mi chodzi niz dla Marszalka...
dzejes - 24 Kwietnia 2008, 09:17
Wygóglałem i powiem Ci, że nikt na to nie odpowie, bo o ile świtać komuś o co chodzi może, to podać dokładnie imię i nazwisko? Wiesz - to jest zabawa, chodzi o to, żeby inni mogli odgadnąć
aniol - 24 Kwietnia 2008, 10:32
patrzac na avatarki to przyznam sie ze liczylem na mawete
no ale fatycznie moze to moje skrzywienie zawodowe...
chodzilo o Morihei Ueshiba tworce aikido
niech zadaje kto chce
dalambert - 24 Kwietnia 2008, 13:06
aniol, nie desperuj, do Mirmiła jeszcze Ci daleko - Myśl i zadawaj hej
aniol - 24 Kwietnia 2008, 13:30
kiedy mnie do lba przychodza same pytania zwiazane z artystycznym mordobiciem...
ale ok: co to jest kama? (uwaga sa dwie poprawne odpowiedzi - wystarczy jedna)
Agi - 24 Kwietnia 2008, 13:36
skojarzyło mi się ze sztuką
gorbash - 24 Kwietnia 2008, 13:38
margaryna
aniol - 24 Kwietnia 2008, 13:47
| gorbash napisał/a | | margaryna |
o w mordke! jeszcze jedna poprawna odpowiedz!
no i mam zgryz bo nie o to mi szlo...
gorbash - 24 Kwietnia 2008, 13:50
To raczej taki żarcik - także uznasz jeśli nikt inny nie odpowie...
dalambert - 24 Kwietnia 2008, 14:04
mnie się to /kama/ z sztyletem czy inną "szpadryną" kaukaską łączy, ale mialem też znajomą którą Kama wolali wyjątkowo wredna lala / Kruk Śiwy może potwierdzić bo też ją znal/ hej
ps a rzeki takiej nie ma gdzieś na Syberii ?
aniol - 25 Kwietnia 2008, 05:49
brawo, chodzilo min. o kaukaski puginal o charakterystycznej rekojesci
druga poprawna odpowiez to sierp japonski (czasem klasyfikowany jako nadziak) stosowany min. w jiu-jitsu, kobudo i niektorych szkolach szermierczych
(mowilem ze moje zboczenie zawodowe dominuje w moim sposobie myslenia )
zadajesz dalambercie
Fidel-F2 - 25 Kwietnia 2008, 07:25
dalambert, na syberii jest Lena
dalambert - 25 Kwietnia 2008, 07:56
Fidel-F2, Aby tylko ? Ob , Irtysz, i od cholery innych Syberia to duży kraj
Co było przyczyną niepowodzenia natarcia armi konnej tow. Gaja w roku 1920 ? może wiecie też ptaszyny kto go głównie tłukł?
Fidel-F2 - 25 Kwietnia 2008, 08:18
ano zapomniałem, że Ob i Irtysz to też żenskie imiona i jak żadne do Kamy podobne
Kruk Siwy - 25 Kwietnia 2008, 08:24
dalambert, tłukł go głównie mój dziadek w Brygadzie Syberyjskiej. Spróbuj mi udowodnić, że nie.
No młodzieży? Kto wie jak to z tym Korpusem Gaj-Chana było?
|
|
|