To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Fidel-F2 - 16 Kwietnia 2008, 20:54

znaczy dobrze mi dzwoni i nie mrowisko, znaczy mamy podpowiedź

jak nie mrowisko to może termitiera

żart

to moze owady na płasko?

nie żart

Rafał - 17 Kwietnia 2008, 07:54

Pleń to formacja owadzia, sczepiają się robaczki w kupę i tłuką się po świecie, po łąkach i gościńcach. Bardzo żadkie zjawisko.
merula - 17 Kwietnia 2008, 08:02

Rafał, bój się boga, rzadko.
Rafał - 17 Kwietnia 2008, 08:03

Boję się :oops: , niech będzie, że rzadko, kto za?
dareko - 17 Kwietnia 2008, 08:18

Rafał, Juz nieco dokldaniej. Niech bedzie, zadajesz.
Plen jest dosc tajemniczym zjawiskiem. Nie wiadomo po co i jak, larwy muchowki tworza cos na ksztalt weza i w ten sposob sie przemieszczaja. Znika nagle, po prostu zapada sie pod ziemie. Dzieje sie tak niezwykle rzadko, dlatego ciezko plenia zbadac.
Tutaj mozna sobie go zobaczyc, takze na filmie:

pleń

Rafał - 17 Kwietnia 2008, 08:35

Co dała światu Chorwacja? Mam na myśli rzecz, którą można wziąć do ręki i która jest prawdopodobnie w każdym domu w Europie i większości domów Ameryk?
dzejes - 17 Kwietnia 2008, 08:35

Krawat
Rafał - 17 Kwietnia 2008, 08:36

Mam cię, zadajesz :bravo
Dadatkowa nagroda za ustanowienie rekordu szybkości odpowiedzi, nie ma szans na pobicie go :bravo :bravo :bravo

dzejes - 17 Kwietnia 2008, 08:48

Kiedy wymarły trylobity? Ile lat temu, ewentualnie jak określa się ten okres w dziejach Ziemi.
Rafał - 17 Kwietnia 2008, 10:05

To te miłe zwierzątka co miały oczy z kryształów? Jakieś 350 mln lat temu chyba, cos mi się kambr kojarzy, ale to strzał w ciemno.
Witchma - 17 Kwietnia 2008, 10:19

ja obstawiam perm, ale jakby co, to zagadkę sceduję na jakiegoś ochotnika ;)
dalambert - 18 Kwietnia 2008, 07:02

dzejes, OBUDŻ sie :!:
Tequilla - 18 Kwietnia 2008, 11:11

Dokładnie 353 487 324 lata i 82 dni temu. :)
aha. O godzinie jedenastej piętnaście.

ihan - 18 Kwietnia 2008, 11:35

Nie wiem Tequilla czy wystarczająco dokładnie. Znaczy czy dokładność do minut wystarczy do określenia okresu zwanego Wielkie Wymarcie Trylobitów Przed Południem.
dzejes - 18 Kwietnia 2008, 11:43

Tequilla napisał/a
Dokładnie 353 487 324 lata i 82 dni temu. :)
aha. O godzinie jedenastej piętnaście.

Pomyliłeś się cirka ebałt o 100 milionów lat i jedno przedpołudnie.

Zadaje Witchma

Tequilla - 18 Kwietnia 2008, 11:47

Niestety ihan zegarek ostatniego trylobita o imieniu pvjk-hgtu ( kto powiedział, że trylobity miały przyjazne imiona?) został uszkodzony, bo dostała się do niego woda ( pomimo iż był to zegarek wodny, też mógł zamoknąć) wobec czego możliwe, że mylimy się w przypadku tego wymierania o całe pięć do dziesięciu minut.

A tak na powaznie też mi się wydaje, że to był perm. A może juz trias?

edit: mój zegarek też się spóźnia i nie zauważyłem postu dzejesa.

Witchma - 18 Kwietnia 2008, 21:38

Tequilla, chętnie odstąpię Ci przywilej zadawania, dopiero weszłam do domu po całym dniu załatwiania miliona dziwnych spraw i ledwo żyję, tryb myślenia włączy mi się najwcześniej pojutrze (bo jutro cały dzień na konferencji, więc myślenie nie jest obowiązkowe ;) )
Tequilla - 19 Kwietnia 2008, 06:58

A to jeśli tak to dziękuję, zadam. :)

Jak nazywały się polskie jednostki tworzone w armii austiackiej i niemieckiej w 1917 i 1918 roku dowodzone przez generała Szeptyckiego. A może przy okazji ktoś wie, czyim on był wnukiem?

dalambercie czekamy. :D

mawete - 19 Kwietnia 2008, 07:57

Wnukiem Fredry chyba był, nazwy jednostek nie pamiętam (miał chyba coś wspólnego z 3 Brygadą Legionów, ale nie wiem czy o to Ci chodzi)
Taselchof - 19 Kwietnia 2008, 09:01

Polnische Wehrmacht ?
Tequilla - 19 Kwietnia 2008, 11:20

Ha mawete na pytanie dodatkowe odpowiedziałeś poprawnie :) - ale Taselchof zgadł zagadkę i zje ciastko :)

Przy okazji przewrotne to bardzo: polnische wehrmacht z drugiej wojny światowej kojarzy się jadnoznacznie, gdy tymczasem formacje o tej samej nazwie powstałe wojnę wcześniej miały duży udział w kształtowaniu już niepodległego Wojska Polskiego.
Ot jak nazwa zalezy od sytuacji

Taselchofie zadawaj.

Taselchof - 19 Kwietnia 2008, 13:41

owszem chociaż tylko część żołnierzy po kryzysie przysięgowym tam trafiła ;] i dzięki za ciacho ;) to coś z klimatów ;P: 10 listopada 1918 roku z więzienia w Magdeburgu wrócił do warszawy brygadier Piłsudski witały go na stacji aż dwie osoby kim one były z urzędu imienia i nazwiska :)
dalambert - 21 Kwietnia 2008, 13:26

Zdzisław ks. Lubomirski z Rady Regencyjnej Królestwa Polskiego
Adam Koc szef Komendy naczelnej Polskiej Organizacji Wojskowej.

Taselchof - 21 Kwietnia 2008, 17:27

się zgadza :D zadajesz ;]
dalambert - 22 Kwietnia 2008, 07:03

No cóż pomęczę Was historią :
A w przypadku huncwockiem
Zginął Berek pod Kockiem

O kogo biega w tym wierszyku i co to za przypadek huncwocki ?

aniol - 22 Kwietnia 2008, 07:45

jedyny Berek jaki mi sie kojarzy to Joselewicz, dowodca zydowskiego oddzialu kawalerii bodajze w powstaniu styczniowym
no i patron specyficznej ulicy w Krakowie ;-)

dalambert - 22 Kwietnia 2008, 07:51

Kojarzy się dobrze. ale reszta do kitu poproszę o precyzyjniejsza informacje / podpowiedź napewno nie styczniowe/ :!:
a ulicę faktycznie Boy wspomina w wierszyku o Panu krytyku Feldmanie co to nie rozpoznał nie podpisanych wierszy Słowackiego gdy mu je.,dla kawalu. do oceny przeslano :wink:
w owym czasie na ul. Berka Joselewicza w Krakowie bajzle same były.

aniol - 22 Kwietnia 2008, 07:55

no to listopadowe - bez pamieci peryferyjnej (np ksiazek) nie wszystkie dane moj komputerek odtwarza - moze to brak lecytyny (no bo nie starosc!)
ale kurcze nie pamietam okolicznosci jego smierci :oops:
wiem ze z racji tego ze dla zydow byl za bardzo polski, dla polakow za bardzo zydowski to lezy sobie gdzies na rozstajnych drogach, bo ani jedni ani drudzy nie chcieli go na swoim cmentarzu
ot, smetny koniec bohaterow...
a agencje towarzyske do dzis na tej ulicy sa

aniol - 22 Kwietnia 2008, 08:37

dobra, przyznaje sie popierniczylem - kosciuszkowskie, w listopadowym to chyba jego syn albo brat byl...
ale nadal sie bede upieral ze dowodzil zydowskim oddzialem kawalerii, walczacym po stronie powstancow

dalambert - 22 Kwietnia 2008, 10:50

No dobrze, ale w kościuszkowskim to : handlarz koni berek syn Josela zorganizował w Warszawie pułk piechoty któren walczyl w obronie Warszawy przes prusakami , a nastepnie prawie w calości poległ broniąc Pragi przed suworowem / rzeź Pragi 4 XI 1794/,
Berk ranny zostal ewakuawany przez Wisłę i udał się na emigrację, walczyl w Legionach Dabrowskiego we Wloszech i do polski wrócil w 1806 . W armi Księstwa Warszawskiego służyl w kawalerii / sztrzelcy konni/ i w przypadku huncwockiem zginąl pod Kockiem w 1809 w trakcie rekonesansu wpodczas osensywy Galicyjskie Józefa xsięcia Poniatowskiego,
ZADAJESZ.

Partner forum