To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Adashi - 11 Kwietnia 2008, 22:58

Dobra Ziuta jedziesz dalej. Oficer zwał się Izenbek.
dalambert - 14 Kwietnia 2008, 09:11

dareko, a u diabla na jakiej podstawie uważasz, ze to jacyś wyznawcy "jedynie słusznej wiary" zniszczyli to cos co dziś uchodzi za "Świeeeętą Księgę Słowain"
Ps. jestem niewatpliwie słowianinem i proszę mi nie wciskać, że to moja świętość. :twisted:

dareko - 14 Kwietnia 2008, 09:34

dalambert napisał/a
dareko, a u diabla na jakiej podstawie uważasz, ze to jacyś wyznawcy jedynie słusznej wiary zniszczyli to cos co dziś uchodzi za Świeeeętą Księgę Słowain
A gdzie ja to napisalem?
dalambert napisał/a
Ps. jestem niewatpliwie słowianinem i proszę mi nie wciskać, że to moja świętość.
A gdzie ja cos takiego wmawialem?
dalambert, dziegciu Ty moj, jak chcesz sie odgryzac, to ogryzaj sie do moich postow, nie tych wyimaginowanych. :mrgreen: Wiem, to okrutne, imagainacja to woja mocna strona. :twisted:

dalambert - 14 Kwietnia 2008, 10:03

dareko napisał/a
moze, gdyby wyznawcy jedynie slusznej wiary nei zniszczyli prawie wszystkiego co laczylo sie z wierzeniami slowianskimi,

czyżby to naprawdę oni niszczyli - bylo nie było biskup Kadlubek nawet staral się opisać wierzenia pogńskie / jak mu wyszlo to inna spraw/
a może slowiańskie tempole zmieniając wiare na prawdziwą nie uważali za stosowne chwalić się bylym balwochwalstwem przed potomnością- dopuszczasz taką możliwość. :?:
/oftop duszą forum - hej :wink: /

Kruk Siwy - 14 Kwietnia 2008, 10:05

dalambert, bredzicie historyku sztuki, choć rozumiem zacną prowokację, by pogadać wreszcie o czymś ciekawym!
Adashi - 14 Kwietnia 2008, 10:35

Ziuta orientuj się!!!
dalambert - 14 Kwietnia 2008, 10:36

Kruk Siwy, naprawde uważasz ,że nowo nawróceni neofici mysleli jeno o tym jak pamięć balwanów ktorych się wlaśnie wyrzekli zachować dla potomności ?
Zdrowie browaru Mieszko! o browarze "świećdowitt" nie słyszalem hej :wink:

Kruk Siwy - 14 Kwietnia 2008, 10:41

Cui bono?
Znasz zasadę?
No.
A ci neofici to początkowo zdaje się tylko oficjalnie starych bóstw się wyrzekli bo się księciu cóś uwidziało. Przejdzie mu to się szybciukto do porządnych wierzeń wróci...
Na tem kończę offtopa bo pomarańczowych i zielonych wyczuwam w okolicy.

Agi - 14 Kwietnia 2008, 10:44

I słusznie
dareko - 14 Kwietnia 2008, 10:50

dalambert napisał/a
a może slowiańskie tempole zmieniając wiare
Faktycznie, tempole skoro zmienili. :)
dalambert napisał/a
na prawdziwą
Pod tym wzgledem to niczego nie zmienili :)
dalambert napisał/a
chwalić się bylym balwochwalstwem przed potomnością- dopuszczasz taką możliwość.
No wiec skoro zmienili na chrzescijanstwo, to niszczyli slady poprzedniej wiary juz chrzescijanami bedac. Nie rozumiem wiec dlaczego polemizujesz. z tym: :twisted:
dareko napisał/a
moze, gdyby wyznawcy jedynie slusznej wiary nei zniszczyli prawie wszystkiego co laczylo sie z wierzeniami slowianskimi,

Edit; tak, tak, ja tez juz offtopa koncze :)

dalambert - 14 Kwietnia 2008, 11:06

Agi, ja też konczę, ale
jak się nie quizuje
to się offtopuje hej :P Ziuta Gdzie jesteś :?:

Słowik - 14 Kwietnia 2008, 20:07

Mały przerywnik.
Wpadła mi w ręce "Kultura ludowa Słowian" Kazimierza Moszyńskiego.
Zgadnijcie czego dotyczy mapka :D

EDIT: odpowiedź.

Adashi - 14 Kwietnia 2008, 22:06

A może tak założymy sobie wątek o naszych pogańskich przodkach, hmmm? Mogą być ciekawe dyskusje :wink:

A tymczasem... Och Ziuta!!!.

gorbash - 16 Kwietnia 2008, 08:23

Ziuta dostaje kartę "Możesz zadać pytanie w dowolnym momencie".
A ja zapytam: co to jest kamień z Rosetty?

dareko - 16 Kwietnia 2008, 08:31

Kamien nerkowy wyjety z pani Rosetty. Niestety nie wiem, czy go urodzila, czy wyjeli go operacyjnie, czy zwyczajnie wydlubali w czasie autopsji.
dzejes - 16 Kwietnia 2008, 08:32

Kamień z tym samym tekstem zapisanym greką i hieroglifami egipskimi oraz egipskim pismem uproszczonym, nazwa mi wyleciała z głowy.
dalambert - 16 Kwietnia 2008, 08:36

Blok kamienny znaleziony w trakcje ekspedycji egipskiej Napoleona / słynny rozkaz "osły i uczeni do śroka- czworoboku- wydany w czasie bitwy pod Piramidami, czyli uczonych też na tę wycieczkę zabrali/
ale ad rem na tym kamieniu byly napisy w trzech pismach m/n po grecku /bodajże/ i w heroglificznym zapisie co stalo się podstawą do rozszyfrowania i przeczytania heroglifów staro egpskich.
wprawdzie wersja artysty Chyly głosi iż kamień po znalezieniu zacijał / krakowiaczek ci ja, oj dana/ ale jest to raczej konfabulacja wybitnego twórcy niż fakt zaszły, hej :wink:

gorbash - 16 Kwietnia 2008, 08:36

dzejes, :bravo
Myśle że warto wspomnieć, że dzięki tej płycie odczytano hieroglify.

dalambert - 16 Kwietnia 2008, 08:37

dzejes napisał/a
egipskim pismem uproszczonym
- pismo demotyczne hej
dzejes - 16 Kwietnia 2008, 08:44

Pierwszy patent na spinacz biurowy to rok... (+/- 5 lat).
gorbash - 16 Kwietnia 2008, 08:44

1890
dzejes - 16 Kwietnia 2008, 08:45

Nie.
Słowik - 16 Kwietnia 2008, 08:46

1900
dzejes - 16 Kwietnia 2008, 08:46

Nie.
dareko - 16 Kwietnia 2008, 08:55

1920?
dzejes - 16 Kwietnia 2008, 08:58

Nie
dalambert - 16 Kwietnia 2008, 09:12

ale loteria - 1870 :?
dzejes - 16 Kwietnia 2008, 09:17

I wygrałeś w niej ;)
dalambert - 16 Kwietnia 2008, 09:35

O qurcze - ale to li go Egiptem
Małżonek pięknej Neferetii, tar / róznie ją piszą/ nieźle namieszal w Egipskim panteonie / z głośnym zresztą, choć nie trwalym skutkiem/
Coż on takiego wymyślil i czym narozrabial ?
Ps. Może jeszcze ktoś wie jak mu było ?

Witchma - 16 Kwietnia 2008, 09:40

otóż on (Echnaton mu było) wymyślił religię monoteistyczną, gdzie zdaje się jedynym bóstwem był bóg-słońce, a prócz tego przeniósł stolicę (przy okazji niejako)
ciekawe też było to, jak był przedstawiany - z żoną i dziećmi w pięknych sielankowych obrazkach, kiedy to rodzina się przytula itp. :P (a jednym z jego synów był oczywiście Tutanchamon, który miał naprawiać, co ojciec napsuł)

edit. literówki

Partner forum