To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mistrzowie i Małgorzaty - Adam Przechrzta

Hubert - 8 Października 2009, 15:06

Bardzo chętnie :wink:
BTW, będziesz na Falkonie?

Navajero - 8 Października 2009, 15:56

Wątpię. Chyba nie wyrobię czasowo.
Hubert - 8 Października 2009, 21:34

Szkoda.
Rendor - 9 Października 2009, 14:19

Udało mi się wczoraj nabyć egzemplarz "Wilczego legionu" i zdążyłem przeczytać pierwszy rozdział. Wciąga, niestety pora nocna zmusiła mnie do przerwania lektury.
Od razu mam pytanie do autora. Czy wykorzystanie medyczne a zwłaszcza bojowe (vide "Zgniatarka") "siły odycznej" to fakt historyczny czy fantazja autorska??
Pozdrawiam.

Navajero - 9 Października 2009, 14:30

Generalnie fantazja, choć może nie do końca. Tzn. przed II wojną badania nad siłą odyczną, "promieniami sztywnymi" i innymi takimi, prowadzili prominentni badacze. Więcej w posłowiu, gdzie do każdego tekstu zamieściłem notkę historyczną, właśnie dla czytelników zainteresowanych kwestią czy między wykorzystanymi w książce pomysłami a realem istniał jakikolwiek związek.
Pozdrawiam wzajemnie :)

Rendor - 9 Października 2009, 14:35

Dzięki. Pierwsze zdania opisu efektów i wyglądu zgniatarki zasugerowały mi działanie silnej wiązki mikrofalowej lub/i infradźwięków - kołacze mi się po głowie, że były próby bojowego wykorzystania takich "wynalazków".
seba - 9 Października 2009, 15:27

Za kilka dni bede miał już "Wilczy Legion"
Każdego wieczoru bede miał wspaniała uczte. :)

Navajero - 9 Października 2009, 15:52

Mam nadzieję seba, mam nadzieję :)
Pentele - 12 Października 2009, 11:43

"Wilczy Legion" przeczytany. Książkę czyta się świetnie, napisana jest w sposób ciekawy i przystępny, obfituje w zaskakujące przygody głównego bohatera - pułkownika Krohne, dostarcza wiele rozrywki i ciekawostek na temat okresu międzywojennego, a przede wszystkim niesamowicie wciąga. Całość zaś zmierza to zaskakującego finału. No i duży plus za Posłowie,dzięki któremu łatwiej zrozumieć niektóre kwestie.
Książka zdecydowanie warta polecenia :)
Teraz czekam na kontynuacje przygód Krohna.

hrabek - 12 Października 2009, 11:47

A my czekamy, Pentele, aż się przywitasz. Najlepiej tu: http://www.science-fictio...topic.php?t=179
Navajero - 12 Października 2009, 15:16

Pentele - dzięki za opinię. Ciąg dalszy ( druga i ostatnia cześć) jest w planach.
Hubert - 12 Października 2009, 16:10

Navajero, powieść sensu stricte, czy dalej taka forma?
Navajero - 12 Października 2009, 16:39

Opowiadania. Opisujące sytuację w 2 - 3 lata po przedstawionej w "Wilczym..."
Hubert - 12 Października 2009, 16:46

Czyli już II WŚ?
Navajero - 12 Października 2009, 16:56

Nie, tam nie będzie II wojny. Doczytaj to zobaczysz dlaczego :)
Hubert - 12 Października 2009, 21:24

Okej. 8)
Szara opończa - 13 Października 2009, 09:07

Navajero napisał/a
Nie, tam nie będzie II wojny. Doczytaj to zobaczysz dlaczego

NIE SPOJLERUJEMY!!! A FEE AUTOR!!!! jeszcze nie zdazylem zakupic a tu juz po niespodziance.... wrrrrrrrrrrrrrr....... :evil:

Navajero - 13 Października 2009, 10:06

Posypuję głowę popiołem. Obiecuję, że się poprawię i na przyszłość, jakby co - na biało :) Robię ostatnio masywne tłumaczenia z rosyjskiego ( trudne do przekładu teksty ruskich piosenek i materiały nt. szkolenia Smiersz - a) i stąd moja lekka dezorientacja.
Szara opończa - 13 Października 2009, 10:13

oko:)
przyjmuje:)

Rendor - 13 Października 2009, 14:27

A kiedy można się spodziewać drugiej części "Wilczego Legionu". Bardzo mnie wciągnął i mam (wilczy) apetyt na dalszą część. No i przynajmniej 5 potencjalnych czytelników na c.d., podobnie jak na "Drugi krok". Coś się zmieniło w planach co do "Drugiego kroku"?
Navajero - 13 Października 2009, 14:49

Na razie fani księcia de Sarnac będą musieli poczekać :) Być może, aby to czekanie się nie dłużyło, wyjdzie jakieś opowiadanko ze świata Pierwszego Kroku. Aktualnie piszę drugą część "Chorągwi...", kiedy skończę, mam w planach dwa projekty - jeden z nich to ciąg dalszy "Wilczego..."
agrafek - 13 Października 2009, 14:52

Ja akurat jestem zadowolony z dalszego ciągu "Chorągwi...". "Wilczy..." dopiero czytam. De Sarnac niech sobie poleży i ustąpi miejsca walecznym polskim naukowcom :twisted:
Rafał - 13 Października 2009, 14:53

Daj namiar na swoją żonę, kiedyś się zdradziłeś, że jest fanką księcia de Sarnac, podpowiem jej jak można w prosty sposób zmotywować autora do pracy we właściwym kierunku :wink:
Navajero - 13 Października 2009, 15:07

Ona mnie i tak motywuje. Myślisz, że skąd to opowiadanie? ;P:
Rafał - 13 Października 2009, 15:23

Masz dobrą żonę, przekaż wyrazy uszanowania :D
Navajero - 13 Października 2009, 16:25

Przekażę :)
mBiko - 17 Października 2009, 19:04

Z żalem donoszę, że pierwsza partia "Wilczego legionu" w mojej ulubionej księgarni rozeszła się podobno w godzinę. Dla mnie niestety brakło.
mawete - 17 Października 2009, 19:59

Przeczytałem "Wilczy Legion". Bardzo dobre jednak mam kilka uwag - prześlę Ci na PW (spoilery) w poniedziałek.
:bravo

Ozzborn - 17 Października 2009, 20:01

Melduję, że w ępiku przy palmi w Wawie stoi na półce z nowościami i z fantastyką.
Navajero - 17 Października 2009, 20:10

mawete - cieszę się, że Ci się spodobało :) Za uwagi będę wdzięczny.

mBiko - myślę, że jeszcze jest w magazynach :)

Ozzborn - thx za info :)

Partner forum