Melodie przestrzeni [muzyka] - Nasze fantastyczne gusta muzyczne
Fidel-F2 - 9 Wrześ¶nia 2006, 08:28
Akurat w Black Sabbath to raczej nie było wirtuozów (przynajmniej na pocz±tku, potem to nie wiem) i nie ma co się wygłupiać. Chłopaki nadrabiali zapałem. Ale trzeba przyznać, że nadrabiali nieĽle. Do dzi¶ dla mnie to rockowa czołówk której do pięt nie dorastaj± te dzisiejsze wymoczkowate siusiumajtki (generalizuj±c )
Pako - 9 Wrześ¶nia 2006, 08:31
No wirtuozów nie bylo Przez cały okres działalno¶ci. Ale mimo wszystko był to kawał muzy, która w ucho wpadała i wyj¶ć nie chciała (nie czuję jak rapuję). Po prostu miała to co¶, czego wielu brakuje. Co¶.
Fidel-F2 - 9 Wrześ¶nia 2006, 08:40
Ano wła¶nie. Ikrę boż±.
maggus - 9 Wrześ¶nia 2006, 10:00
Ja słucham głównie Dire Straits, Genesis, T- Love. Ogólne lubię przeboję z lat 70,80 i pocz±tku 90. Lubię też Jazz u blues, nie trawię Hip-hopu.
Fidel-F2 - 9 Wrześ¶nia 2006, 10:01
Ale Genesis z jakiego okresu?
Dunadan - 9 Wrześ¶nia 2006, 10:10
Cytat | Słuchałem utworu ale w zasadzie słyszałem tylko perusję na ten przykład. |
Szczegolnie w Moby Dick
Cytat | Do dzi¶ dla mnie to rockowa czołówk której do pięt nie dorastaj± te dzisiejsze wymoczkowate siusiumajtki (generalizuj±c ) |
Pamietam jak kiedys zachwycalem sie koncertem Gunsow, a dokladnie momentem kiedy Slash gral na gitarze jednoczesnie dzwiek gitary modulujac swoim glosem ( wydawal odglosy do takiej rurki i jednoczesnie gral - wychodzi ze ma glos jak gitara - bardzo ciekawy efekt ). Potem zobaczylem koncert chyba Bloodwyn Pig z 67' albo 68' - robili to samo... 25 lat wczesniej!!!
Fidel-F2 - 9 Wrześ¶nia 2006, 10:18
W latach 60tych i 70tych chłopaki robili naprawdę masę fajnych rzeczy. Było też sporo fajnych, dzisiaj mało znanych kapel robi±cych bardzo różn± muzykę. Grand Funk Railroad, Creedence Clearwater Revival, Colloseum, 13th Floor Elevator, Focus i masa innych.
Fidel-F2 - 9 Wrześ¶nia 2006, 10:19
Zdublowany post
Dunadan - 9 Wrześ¶nia 2006, 10:32
Wow... nie znam Grand Funk Railroad ani 13th floor elevator... hehe znasz Focus?! wow, jestes pierwsza osoba ktora spotkalem ktora zna Focus. Niestety posiadam tylko jedna plyte 'Hocus Pocus' - i przyznam ze jest... nuuudna - takie tam plumkanie na gitarze i to wcale nie psychodeliczne. Mnie plyta znudzila... poza jednym utworem oczywiscie
Grahf - 9 Wrześ¶nia 2006, 11:10
Cytat | NIe no... z BlackSabbathem to nie przesadzaj ze taki lagodny i lekki... imho to jest kwintesencja CIEZKIEGO acz wolnego metalu - a nie ostrego i lekkiego jak powiedzmy Metallica czy Judas Priest... |
Kwintesencj± ciężkiego i powolnego metalu jest raczej doom (a ¶ci¶lej funeral doom), jak przykładowo brytyjski Esoteric czy fiński Shape of Despair .
A co do ostro¶ci Metalliki też bym nie przesadzał. Inna rzecz że to co teraz panowie graj±... , jaki¶ cholerny nu metal pod nastolatki .
Ziuta - 9 Wrześ¶nia 2006, 11:18
A co naród my¶li o Pink Floyd? Dla mnie rewelacja i legenda.
MrMorgenstern - 9 Wrześ¶nia 2006, 11:36
Kapelki z tamtego okresu - pełny respekt! Ale ja wole co¶ zabarwionego rock'n'rollem; np. Status Quo
A kto¶ tu mówił o UFO? Nigdy tego (chyba) nie słyszałęm, a to ponoć hardkorowi SFiarze
Dunadan - 9 Wrześ¶nia 2006, 11:54
no ufo za bardzo nie znam : D ale chyba nie do konca tacyjakby sie wydawalo... a skoro przy rock'n'roll - ktos kojarzy T.Rex i Marc Bolan?
Grahf - 9 Wrześ¶nia 2006, 11:59
Słodkie czasy glam rocka, co . Je¶li T.Rex to oczywi¶cie ich hymn Children of the Revolution .
MrMorgenstern - 9 Wrześ¶nia 2006, 12:09
Bolan żył krótko , ale jak żył
Fidel-F2 - 9 Wrześ¶nia 2006, 12:21
UFO, pierwsza płyta taka odjechana psychodelia a potem bardziej w stronę klasycznego, melodyjnego rocka z pazurem i oczywi¶cie we własnym stylu. Kilka kawałków powala mnie bardziej niż utytułowane szlagiery rockowe. Pierszych kilka płyt rewelka, potem trochę słabiej.
T.Rex, był moment, że odjechałem na ich punkcie.
Pink Floyd, tu może nie odjechałem ale to jest instytucja. Klasa sama w sobie. Nieporównywalna. Podobnie jak King Crimson. Fripp z kolegami robił genialne rzeczy. W pomysłowo¶ci i nowatorstwie nie dorównywał mu nikt. Schizofrenik, Epitafium co¶ niesamowitego.
gorat - 9 Wrześ¶nia 2006, 12:25
T.Rexa się posłucha
Z innej beczki: kto¶ spotkał się z Jeanette czy Tanit± Tikaram?
Fidel-F2 - 9 Wrześ¶nia 2006, 12:27
Prywatnie? Twist in My Sobriety - wielki przebój, poza tym słyszałem dawno temu jedn± płytę w cało¶ci. bardzo fajne nastojowe kawałki
Tej drugiej nie znam.
gorat - 9 Wrześ¶nia 2006, 12:34
Aj nie - czy słyszał zarówno utwory, jak i opinie
MrMorgenstern - 9 Wrześ¶nia 2006, 12:34
Fidel:
Cytat | UFO, pierwsza płyta taka odjechana psychodelia a potem bardziej w stronę klasycznego, melodyjnego rocka z pazurem i oczywi¶cie we własnym stylu. Kilka kawałków powala mnie bardziej niż utytułowane szlagiery rockowe. Pierszych kilka płyt rewelka, potem trochę słabiej.
|
No to będę musiał posłuchać. Na pewno okaże się lepsze, niż to niułejwowe rokgranie. Już się cieszę na to, jaki k±sek mnie czeka
Fidel-F2 - 9 Wrześ¶nia 2006, 12:39
UFO
# Flying (1972)
# Phenomenon (1974)
# Force It (1975)
# No Heavy Petting (1976)
# Lights Out (1977)
# Lights Out In Tokyo (1978)
To słyszałem w cało¶ci. Warto. Resztę znam fragmentarycznie i różnie bywało.
Agi - 9 Wrześ¶nia 2006, 13:10
ZiutaCytat | A co naród my¶li o Pink Floyd? Dla mnie rewelacja i legenda. |
Nie wiem, jak naród, ale ja słucham chętnie i zduż± przyjemno¶ci±. W MiniMaxie Piotra Kaczkowskiego zawsze można było posłuchać Pink Flloyd - często też tych mniej popularnych utworów.
goratCytat | Z innej beczki: kto¶ spotkał się z Jeanette czy Tanit± Tikaram? |
Mam nagrania Tanity Tikaram - ¶wietne
A The Doors to kto¶ jeszcze słucha Dla mnie to muzyka wprost niesamowita, że o tekstach nie wspomnę.
MrMorgenstern - 9 Wrześ¶nia 2006, 13:14
Dzięki, Fidel Na pewno się z wymienionymi zapoznam.
Agi55:
Cytat | A The Doors to kto¶ jeszcze słucha |
Tylko u babci na obiadku, po dużej dawce kompotu
Agi - 9 Wrześ¶nia 2006, 13:18
MrMorgensternCytat | Tylko u babci na obiadku, po dużej dawce kompotu |
Gratki Masz ¶wietn± babcię
Fidel-F2 - 9 Wrześ¶nia 2006, 13:18
The Doors jako¶ do tej pory umknęło. Genialna kapela. Oryginalne brzmienie, głos i teksty Morrisona, niepowtarzalna muzycznie. Na studniówce zmusili¶my go¶cia od muzyczki do puszczenia kilku kawałków. Parkiet opustoszał, zostało nas czterech czy pięciu i dali¶my pokaz tańca niesynchronicznego, pogo metalowców przy tym to betka. Pięknie było.
Dunadan - 9 Wrześ¶nia 2006, 13:48
eno... ludziska - to tak jakbysmy zachwalali Diune Herberta :Dto jest podstawa muzyki ktora chyba kazdy zna... moze by cos tak mniej znanego? Lucifer Was? dodam ze grali w latach 70' to nie jakis nowy black metal...
PS na trojce radiowej jest audycja o Diunie : D
MrMorgenstern - 9 Wrześ¶nia 2006, 14:26
A ja teraz wrócę do lat 80-tych: co powiecie na Poison? Wspaniałe, rockowe granie. Jak mam doła, zawsze przechodzi, gdy ich słucham!
Naprawdę polecam!
Fidel-F2 - 9 Wrześ¶nia 2006, 14:36
popowe granie raczej
MrMorgenstern - 9 Wrześ¶nia 2006, 14:44
Nie zgodzę się! Zwłaszcza je¶li chodzi o płytkę Native Tongue
Fidel-F2 - 9 Wrześ¶nia 2006, 14:48
Nie będę się kłócił. To co usłyszałem nie zainteresowało mnie (jaka¶ składanka to była, nie regularny album, nie wiem nawet czy oficjalne to było) i nie zgłębiałem tematu.
|
|
|