Planeta małp - Co nas przysmuca
ihan - 15 Grudnia 2012, 20:04
Taselchof, zwykle nagromadzenie takich choler kumuluje się w najmniej odpowiednich momentach. Współczuję ogromnie.
Martva - 19 Grudnia 2012, 11:40
Jakiś pierzasty bardzo mocno walnął łebkiem w okno, odbił się, wylądował na daszku i wygląda na nieżywego
joe_cool - 19 Grudnia 2012, 12:03
Martva, może się tylko chwilowo ogłuszył i zaraz wstanie, otrzepie piórka i poleci dalej. U mnie często to się zdarza.
Martva - 19 Grudnia 2012, 12:08
kurde, wygląda na to że jest grubodziobem o wybitnych talentach aktorskich. Jak wyjrzałam przez okno, to leżał na plecach i agonalnie podkurczał nóżki, a potem przestał się ruszać. Jak zajrzałam drugi raz, od spodu (daszek jest z grubej folii), to siedział i się rozglądał. A teraz wyjrzała mama i mówi że odleciał.
Uff.
Żelazny - 19 Grudnia 2012, 15:19
Muszę zrobić przegląd techniczny autka - minus 160 z kieszeni
Rafał - 19 Grudnia 2012, 15:24
No to nie rób. Ale czemu aż 160 zł?
Godzilla - 19 Grudnia 2012, 15:50
Nam, kurcze, ze dwa kafle poszły na tę przyjemność. Auto ma już ponad 10 lat, trochę przebiegu, to i owo trzeba było wymienić bo grzechotało... i pieniądze poszły się bujać A potem jeszcze ubezpieczenie
merula - 19 Grudnia 2012, 19:42
przegląd to trudny temat dla mnie
Taselhof współczuję Ci przeżyć.
Martva - 23 Grudnia 2012, 18:01
Zmarł mój znajomy - niezbyt bliski, ale ten typ człowieka że zawsze się rozpromieniałam na jego widok, życzliwy, spokojny, ciepły. Nagle, we śnie. Dowiedziałam się wczoraj wieczorem, ale nie dotarło, do teraz nie mogę uwierzyć
Lynx - 27 Grudnia 2012, 23:04
Wczorajszej nocy odszedł nasz sąsiad. Długo walczył z rakiem.
Pomiot Chaosu - 27 Grudnia 2012, 23:14
Muszę się przeprowadzić. Spakować wszystko i na swoich wąskich ramionach przenieść to w nowe, nieznane miejsce. Oby był w moim przyszłym lokum chociaż internet.
ihan - 5 Stycznia 2013, 22:56
Przy okazji śmierci zgwałconej studentki w Indiach, porozmawiałam sobie z naszą ukochaną Hinduską jak to u nich od środka wygląda. I strasznie smutno mi się zrobiło, że tak są traktowane kobiety, nie jednostkowo, tylko systemowo teraz, wcale nie tak daleko. Nie wiem na ile prawdziwa jest jej diagnoza, że spory problem stanowi tez to, że obyczaj zakazuje mieszkać przed ślubem, seksu przed ślubem i inne bzdury, co skutkuje stadami nierozładowanych, napalonych samców. Może i słuszna ta diagnoza, i trochę straszne, że jakoś nie patrzy się z tej perspektywy na ile obyczaje mogą tak głęboko wpływać na życie ludzi. I niezwykle się cieszę, że urodziłam się tu i teraz
Kruk Siwy - 5 Stycznia 2013, 22:58
Ej a u nas to nie ma zakazu seksu przed ślubem? Co na to KK?
hijo - 5 Stycznia 2013, 23:10
Kruk Siwy napisał/a | Ej a u nas to nie ma zakazu seksu przed ślubem? Co na to KK? | na naukach przedślubnych wmawiano nam, że przebywanie narzeczonych w jednym pomieszczeniu bez przyzwoitki jest grzechem śmiertelnym.
Kruk Siwy - 5 Stycznia 2013, 23:12
I u nas też przecież kobiety są gwałcone i zabijane. Ale czy dlatego, że po ulicach chodzą "stada napalonych samców" którzy nie mogą pociupciać z powodu religijnych zakazów? Bezudura.
Anonymous - 5 Stycznia 2013, 23:33
Kruk Siwy, skala zjawiska jest jednak nieporównywalna. Tylko myślę, że przyczyny są złożone i sprowadzenie ich do religijnych zakazów to grube nadużycie.
Kruk Siwy - 5 Stycznia 2013, 23:34
O tym mówię. A skala... macko bosaka toż tam żyje ponad miliard ludzi.
Anonymous - 6 Stycznia 2013, 00:03
Sugerujesz, że sytuacja kobiet w Indiach i w Europie jest porównywalna a liczba gwałtów, aborcji wykonywanych ze względu na płeć i przypadków przemocy wobec kobiet wszelkiego rodzaju jest taka sama proporcjonalnie do wielkości społeczeństwa? No proszę Cię.
Kruk Siwy - 6 Stycznia 2013, 00:10
Nie, bo ja staram się nie upraszczać. Ale temat jest na obszerną analizę. Między innymi uwzględniającą ilość obszarów biedy a nawet skrajnej nędzy, która zawsze powoduje wzrost ilości zachowań aspołecznych. To między innymi. Generalnie zdziwiło mnie stwierdzenie ihan bo nawet dla słabo rozgarniętych jest jasne, że znajoma Induska głupstwa plecie.
dalambert - 6 Stycznia 2013, 00:18
Kulturowo jest jednak różnica między Polską, a Indiami.
U nas generalnie tradycyjne wzorce zachowań wobec pań są znacznie bardziej "cywilizowane" niż tam
Czy, rzeczywiście " stada napalonych samców" są ta głównym problemem ? Może?
Ale na pewno jest problemem traktowanie kobiety jako towaru do dostarczania przyjemności panom i to od tysięcy lat / Kamasutra, nie jest bynajmniej instruktarzem równego partnerstwa/ podobnie jak u licznych muzułmanów hinduskich.
Ot draństwo jest wszędzie, ale tam ma dodatkową podbudowę kulturową.
Fidel-F2 - 6 Stycznia 2013, 02:43
Ogólnie idzie o poziom szacunku do drugiego człowieka. Problem braku szacunku do kobiety zwykle koreluje ze sztywnością religiiną społeczeństwa. Religie tworzone przez mężczyz i dla mężczyzn stawiały kobietę w roli przedmiotu lub co najwyżej służącej. Tam gdzie religię traktuje się luźno lub od nich odchodzi okazuje się, że kobieta to jednak człowiek. W przeciwieństwie do kulturowej dziczy typu np muzułmańskiego czy hinduskiego.
ihan - 6 Stycznia 2013, 09:28
Nie wiem, nigdy nad tym się strasznie głęboko nie zastanawiałam. Nie zdawałam sobie sprawy ze skali zjawiska. I jednak jest różnica między kulturą, która sobie ma zakazy i je olewa i kulturą, gdzie zakazy są traktowane poważnie. Z wyjątkiem dużych miast i tych "prowincji", gdzie przy władzy są bardziej świadomi, w Indiach kobieta po zmroku nie może się czuć bezpiecznie wychodząc sama. I to nie na poziomie, że ktoś będzie nie wiem, komentował czy gwizdał gdy będzie przechodzić. Nie w określonych dzielnicach, tylko globalnie. To inny poziom zjawiska jednak niż przeliczanie ilości ludzi na ilość zachowań określonych.
Lynx - 6 Stycznia 2013, 11:06
Ale przynajmniej kara za gwałt jest jednoznaczna i jedynie słuszna.
charande - 30 Stycznia 2013, 16:48
Dociera do mnie ogrom błędu popełnionego lata temu.
Lis Rudy - 30 Stycznia 2013, 17:14
charande, wspominasz przygodę z IFRYTem?
charande - 30 Stycznia 2013, 18:10
Lisie Rudy, nie. Kwestia z innej dziedziny życiowej i większego raczej kalibru.
ihan - 2 Lutego 2013, 23:28
A propos wpisu Mirii w wątku partnerskim
Przykro mi, że wystarczy, że ktoś nagada głupot w mediach i mu ślą walentynki, a nie ma
takiej akcji, żeby na przykład tak miłej sobie jak na przykład ja, masowo walentynki przesyłać
Anonymous - 2 Lutego 2013, 23:29
Podaj adres.
ihan - 2 Lutego 2013, 23:31
Agi - 2 Lutego 2013, 23:35
ihan, zaczekaj dwa tygodnie.
|
|
|