Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - e-booki, kto się na tym zna.
Witchma - 9 Października 2012, 09:00
Ja mam wersję bez 3G i przez rok nie zdarzyło mi się, żebym odczuła jego brak.
joe_cool - 9 Października 2012, 15:22
Szczerze mówiąc to 3G przydało mi się raz, jak musiałam coś w necie sprawdzić, jak byłam w mieście. Ale zaznaczam, że nie mam smartfona, więc była to moja jedyna opcja.
ketyow - 9 Października 2012, 17:40
Ależ na pewno żadnej książki przez 3G nie będę kopiował - jak wyląduje w jakimś porcie, to nawet jak nie będzie hotspota, będę mógł wysłać maila czy sprawdzić w google maps, gdzie jest najbliższy pub z zimnym piwem
Witchma - 9 Października 2012, 17:43
ketyow napisał/a | gdzie jest najbliższy pub z zimnym piwem |
Ech, ta dzisiejsza młodzież... wystarczy iść tropem tubylców
hrabek - 10 Października 2012, 08:02
ketyow napisał/a | Ależ na pewno żadnej książki przez 3G nie będę kopiował - jak wyląduje w jakimś porcie, to nawet jak nie będzie hotspota, będę mógł wysłać maila czy sprawdzić w google maps, gdzie jest najbliższy pub z zimnym piwem |
Tylko, że w tej sytuacji 3G jest płatne.
ketyow - 10 Października 2012, 14:33
Ale jak to płatne? W sensie, że w tym z reklamami? Nawet na aukcjach allegro piszą, że bezpłatne.
hrabek - 10 Października 2012, 15:55
Z tego co wiem (i co czytam na Amazon.com), to surfowanie po sieci przez 3G Kindle'a jest płatne. Darmowe jest tylko do ściągania książek.
http://www.amazon.com/gp/...odeId=200506200
Amazon co prawda pisze, że "możemy obciążyć", ale z tego co wiem, to możemy bardzo często staje się ciałem.
ketyow - 11 Października 2012, 11:09
hrabek, zastrzegają sobie, że może być płatne, albo wyłączone, póki co, odkąd system działa, nikomu żadna opłata nie została naliczona.
hrabek - 11 Października 2012, 11:19
Przeczytaj sobie ten artykuł:
http://swiatczytnikow.pl/...mb-miesiecznie/
Rzeczywiście opłat nie ma, ale po przekroczeniu 50MB połączenie przestaje działać (ograniczone jest tylko do sklepu Amazon i Wikipedii). W Kindle Touch w ogóle nie ma możliwości wyjścia poza te dwa serwisy.
Słowik - 11 Października 2012, 11:40
hrabek napisał/a | W Kindle Touch w ogóle nie ma możliwości wyjścia poza te dwa serwisy. |
A czy to dotyczy również wi-fi?
hrabek - 11 Października 2012, 11:47
Nie, WiFi jest i darmowe i odblokowane. No chyba, że operator WiFi nalicza opłaty za podpięcie do HotSpotu.
ketyow - 11 Października 2012, 12:41
hrabek, dzięki, to przegapiłem. Tak czy owak, na maile w portach 50 MB i tak wystarczy, a być może często będzie to dla mnie jedyna możliwość kontaktowania się z bliskimi. A jest opcja wyłączenia ładowania obrazków?
hrabek - 11 Października 2012, 13:09
Tego nie wiem, nigdy aż tak daleko nie grzebałem w ustawieniach. Pomijam już fakt, że mam tylko wersję WiFi, ale zakładam, że podobnie łączyłby się z siecią.
Ale jeśli zamierzasz do odbierania maili używać przeglądarki webowej (zresztą nie da się chyba inaczej, bo Kindle nie ma klienta poczty), to wyłączenie obrazków możesz zrobić z poziomu przeglądarki (przynajmniej w przychodzących mailach). Czy w samej przeglądarce da się to zrobić, to nie wiem, trzeba by sprawdzić.
Pytanie też, w jaki sposób strony rozpoznają Kindle'a, bo jeśli jako urządzenie mobilne, to same dostosowują formę przekazu do wersji mobilnej - zminimalizowanej.
Czarny - 12 Października 2012, 11:17
No dobra - mam i ja czytnik (Kindle Classic) i nie zawaham się go użyć
Właśnie dotarł, teraz będę go trochę rozgryzał, więc mogę mieć jakoweś głupie pytania do bardziej zaawansowanych e-czytaczy.
hrabek - 12 Października 2012, 11:32
Wal śmiało
Witchma - 12 Października 2012, 11:46
Czarny napisał/a | mam i ja czytnik (Kindle Classic) |
Też masz wrażenie, że przyciski do przerzucania stron są za małe? Bo Tomek trochę na to narzekał (dla mnie są w sam raz, ale ja mam nieco mniejsze dłonie).
Czarny - 12 Października 2012, 11:47
Na razie: zarejestrowałem w Amazonie, wgrałem książki które miałem w calibre i właśnie zainstalowałem font Apolonia 500 - i o dziwo wszystko działa
Przyciski za małe? Mówimy o tych po bokach? Są kobylaste , to kwadracik u dołu jest taki w sam raz może ze 2 mm większy by się przydał na mój gruby kciuk, ale poza tym jest OK
Fidel-F2 - 24 Października 2012, 14:30
WiFi jest włączone w lapku, czemu kindle go nie znajduje?
gorbash - 24 Października 2012, 14:38
Fidel-F2 napisał/a | WiFi jest włączone w lapku |
W sensie lapek jest podpięty do jakiegoś access pointa?
Może masz filtrowanie MACów włączone na APku a nie dodałeś kindle'a?
Edit:
Chociaż wtedy by widział sieć tylko się do niej nie podpiął...
Głupie pytanie: włączyłes sieć na kindle'u?
Fidel-F2 - 24 Października 2012, 14:42
a po lucku?
Stoi sobie lapek, ma włączone WiFi. Myślałem, że każę Kindle znaleźć sieć i on ją znajdzie. Ale nie znalazł i nie wiem jak go dodać bo niby jak?
edit owszem
hrabek - 24 Października 2012, 14:43
Ale dlaczego miałbyś Kindle dodać do lapka? W Kindle musisz ustawić takie same ustawienia sieciowe, jakie ma lapek, czyli podłączyć go do tej samej sieci bezprzewodowej (SSID) i użyć tego samego hasła.
Bo rozumiem, że dostawcą twojej sieci bezprzewodowej nie jest lapek (który jest dalej podłączony kablem do dostawcy internetu), tylko jakiś bezprzewodowy router (stojący np. na szafie).
gorbash - 24 Października 2012, 14:44
Sam laptop nie jest Access Pointem więc nie da się do niego podpiąć po WiFi.
Musisz mieć jakiś router z WiFi albo Access Pointa.
hrabek - 24 Października 2012, 14:46
gorbash napisał/a | Sam laptop nie jest Access Pointem więc nie da się do niego podpiąć po WiFi.
Musisz mieć jakiś router z WiFi albo Access Pointa. |
Po prawdzie to można ustawić lapka, żeby był AP, ale oczywiście nie o to Fidelowi chodzi, jak mniemam. Tak tylko doprecyzowuję.
Wciąż jednak połączenie Kindle'a z siecią ustawić należy z poziomu Kindle.
Fidel-F2 - 24 Października 2012, 14:47
Ok, lapek jest połączony kablem z siecią i nie mam routera. Czyli nie da się.
Co nie znaczy, że ogarniam, czemu lapek ma WiFi ale go nie ma.
dzięki chłopaki
Fidel-F2 - 24 Października 2012, 14:49
hrabek napisał/a | Po prawdzie to można ustawić lapka, żeby był AP, ale oczywiście nie o to Fidelowi chodzi, jak mniemam. | tak, o to by Fidelowi chodziło
Czarny - 24 Października 2012, 14:53
Na kindlu masz kilka rodzajów zabezpieczeń sieci które wyszukuje, może jesteś na innego rodzaju sieci na lapku niż domyslny wyszukiwacz kindle'a - ja tak musiałem sobie przestawic w swoim i zobaczył sieć
Fidel-F2 - 24 Października 2012, 14:58
Nie wiem WiFi to chyba WiFi.
dzejes - 24 Października 2012, 15:00
Tylko na ile to pytanie nadaje się tutaj (już miałem nadzieję, na jakąś rozmowę o e-bookach), a na ile do wątku z pytaniami technicznymi?
hrabek - 24 Października 2012, 15:04
Fidel-F2 napisał/a | hrabek napisał/a | Po prawdzie to można ustawić lapka, żeby był AP, ale oczywiście nie o to Fidelowi chodzi, jak mniemam. | tak, o to by Fidelowi chodziło |
Jaki masz Windows?
Generalnie (dla Visty i W7) wchodzisz w ustawienia bezprzewodowej karty sieciowej, wybierasz zakładkę udostępnianie i zaznaczasz "zezwól innym użytkownikom na łączenie się do internetu... bla bla bla" jakoś tak. Po angielsku dokładne informacje tutaj:
http://windows.microsoft....nection-Sharing
W XP będzie podobnie, chociaż pewnie opcje będą się różniły w detalach.
Jak to ustawisz, wtedy powinieneś móc wykryć swojego lapka z poziomu Kindla.
Fidel-F2 - 24 Października 2012, 15:05
dzięki sprawdzę
|
|
|