Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - David Weber: cykl o Honor Harrington
Ixolite - 6 Maj 2009, 19:25
Zaraz, to teraz ja się pogubiłem To znaczy wszystko rozumiem, tylko sens pytania początkowo do mnie nie dotarł
Adanedhel - 6 Maj 2009, 19:29
dalambert napisał/a | zdarzają się takie kwiatki jak w Cieniu Saganami gdzie statek przemytniczy z Messy wlatuje do systemu Montana , w realnej przestrzeni, z szybkościa ponad 700 000 / km na sekundę czyli dobrze ponad dwie predkości światła.!! |
Jakiś czas temu chyba Ci mówiłem, że ktoś w polskiej redakcji musiał mu dodać jedno lub dwa zera. Tłumacz pewnie wbił i nie zauważył, a potem, w redakcji, nie znający się ludzie nie poprawili
dalambert - 6 Maj 2009, 22:15
Adanedhel, i dlatego traktuję te wszystkie nudnawe dywagacje o m/g na kwadratowe sekundy jako ładną dekoracje, a nie rzeczy którymi warto sobie głowę zawracać , mimo że powieśc nieźle usajenfikszyniają
Ixolite - 6 Maj 2009, 22:44
No ale dzięki tym g, można tak jak napisałem, łatwo połapać się w klasie i możliwościach jednostki.
Adanedhel - 22 Maj 2009, 12:55
Mam w łapkach najnowszy katalog Rebisu. Sporo tu ciekawego w kwestiach weberowych.
Co prawda nie ma tu nic o najnowszej części Honor po polsku, ale jest zapowiedź "Weteranów" oraz dwie inne książki:
- "Rafa armagedonu" i "Rozdarta przez schizmę" - dwa tomy cyklu Safehold.
Poza tym piąta część Starfire, "Exodus", ale tym razem bez Webera. Za to ze Stevem Whitem i niejaką Shirley Meier.
dalambert - 23 Maj 2009, 10:03
Adanedhel, dzieki, nie ma to jak wywiad Floty, ale ten kawalek od Starfire to z jakiego "miejsca" cyklu?
Bo wydawali zupełnie nie pokoleji- właściwa/ chronologiczna/ to
Krucjata , W martwym terenie, Opcja Sziwa, Powstanie. - czyli rozumiem, ze ten nowy kawałek to czort wie gdzie pasuje?
A "Weterani" to chyba Bolowerse?
Adanedhel - 23 Maj 2009, 10:41
Diabli wiedzą, w które miejsce Starfire należałoby to wpasować. Do tej pory, poza "W martwym terenie" i "Opcją Sziwy", chronologicznie była tam olbrzymia dowolność. O istnieniu "Exodusa" dowiedziałem się ledwie kilka miesięcy temu i jakoś nie chciało mi się sprawdzić, czym konkretnie jest.
"Weterani" to Boloverse. Ale z tego świata to czekam (będę to powtarzał do znudzenia) aż zabiorą się za tłumaczenie "Drogi do Damaszku". John Ringo, jeśli chodzi o walki na lądzie, to jednak inna klasa.
Adanedhel - 2 Czerwca 2009, 10:11
Jeszcze jedna informacja. Na Facebooku obudzili się twórcy Honor Harrington Game. Gra ponoć nie umarła. Ma zostać wydana w tym roku.
Ixolite - 2 Czerwca 2009, 10:33
Ha-ha. Może lepiej nie...
Adanedhel - 2 Czerwca 2009, 10:57
Zobaczymy czy lepiej tak, czy lepiej nie
dalambert - 2 Czerwca 2009, 12:11
Adanedhel, na googlu wyczaiłem jakiś filmek 54'' z Angeliną G. jako HH ale to chyba animacja, jako, że nie kumam po murzynsku więc jeno obrazki widziałem /ladne, jak to bum,bum w kosmosie/ wisz coś o tem ?
hrabek - 2 Czerwca 2009, 12:23
Linka daj, stary chytrusie, a nie tylko dla siebie trzymasz
dalambert - 2 Czerwca 2009, 13:45
hrabek, unka to nie umiem, ale wpisałem w googla Honor Harington i w połowie pierwszej strony były dwa linki z obrazkami , tyn po lewej z HH, a po prawej jakieś dywagacje o dekomresji Kosmicznego Krążownika / w oparciu o Star Treck/ i tyle powiedziec mogę
gorbash - 2 Czerwca 2009, 13:53
To jest fanowska przeróbka Sky Captain and the World of Tomorrow (Angelina) + domowe efekty specjalne.
dalambert - 2 Czerwca 2009, 13:59
No tak czyli prędzej się moje wnuki własnych praprawnuczat doczekają niż jakiś film czy serial z Honorverse powstanie
aniol - 2 Czerwca 2009, 14:12
w pracy mam zablokowanego jutjiuba ale kojarze chyba ten filmik
scenki walk w przestrzeni sa wziete z jakiejs gierki komputerowej a Andzia jako Honor jest zmontowana z kawalkow "Sky kapitan"
wyskakuje zaraz po wrzuceniu w wyszukiwarke youtube'ową hasla Honor Harington
edytka: Gorbash byl szybszy
Adanedhel - 2 Czerwca 2009, 14:13
Zapewne to to:
http://www.youtube.com/watch?v=aEnHjBybiNM
dalambert - 2 Czerwca 2009, 15:00
Dzieki Adanedhel, -Wywiad Floty zawsze czujny
Adanedhel - 2 Czerwca 2009, 17:25
No ba. Jak to zobaczyłem to wymiękłem.
dalambert - 2 Czerwca 2009, 18:45
Adanedhel, dawałeś juz obszerną informację o tej szykowanej gierce, tylko nie chce mi się szukać, czy to było tu, czy w watku gierek wszelakich? Gdzieś tam w dali wisi
Adanedhel - 2 Czerwca 2009, 19:57
Był wątek o tej grze. Jest nawet jej strona (niesamowite, nie? ):
http://www.rulethehonorverse.com/Homepage.html
Nie wiem, czy cokolwiek z tego wyjdzie. Nie ma podanej daty premiery, trailery cały czas są sprzed roku (?), jedyne, co zrobili, to zaktualizowali wygląd strony. Cóż... Natomiast nawet, jeśli miałaby być schrzaniona, chciałbym ją zobaczyć. A nuż będzie do czegoś się nadawać, poza powieszeniem płyty na choince.
Ixolite - 2 Czerwca 2009, 20:24
Rzeczywiście jakby nieco inny wygląd jest. Ale materiały te same co dwa lata temu, czy coś koło tego.
dalambert - 2 Czerwca 2009, 20:39
Czy nie macie wrażenia, ze to co nam Rebis sprzedał jako albumy flot Mancitore i Haven to dokładnie elementa czy materiały powstałe do tej gierki?
Adanedhel - 3 Czerwca 2009, 10:33
Możliwe, że pochodzą one częściowo właśnie z gry. Ale nie wiem, czy do końca. W grze, przynajmniej teoretycznie, będzie można tworzyć własne klasy (tak myślę), więc podawanie klas weberowych mijałoby się z celem.
Choć z drugiej strony jako materiał promocyjny... Tyle, że za mało tam o grze.
Ixolite - 3 Czerwca 2009, 12:04
Hmm, mnie się zawsze wydawało, że to na podstawie twórczości fanowskiej powstało... Nie mogę teraz znaleźć szczegółowych informacji, ale przy okazji trafiłem na honorowe wiki, którego wcześniej jakoś nie widziałem:
http://honorverse.wikia.com/wiki/Main_Page
Adanedhel - 3 Czerwca 2009, 12:48
Tego nie widziałem. Natomiast jest też coś takiego:
http://en.wikipedia.org/wiki/Honorverse
Ixolite - 3 Czerwca 2009, 12:57
To dział Honorverse z wikipedii znam, sporo dobrych artykułów tam jest. Hm, jak spojrzałem, to wikia była w 2007 roku już założona, chyba słabo rozreklamowana jest, skoro dopiero teraz się na nią natknąłem.
sunlight - 23 Czerwca 2009, 22:06
Hmm... cześć.
Czy ktoś z Was dysponuje może tzw. "Listami Webera"?
Podobno jest tam sporo przydatnych informacji dla miłośników świata HH.
Pozdrawiam i byłbym wdzięczny, gdyby ktoś raczył podesłać
Co do artykułów tak na wikipedii, jak na honorkowej wikii - można sobie co nie co poukładać w głowie, zwłaszcza, jak się ma takie ciężkie myślenie jak ja
sunlight - 23 Czerwca 2009, 22:07
Pozdrowienia z pokładu HMS "McKeon"
hrabek - 24 Czerwca 2009, 09:14
sunlight: miłoby było, gdybyś przywitał się w tym wątku:
http://www.science-fictio...topic.php?t=179
Taki regulamin mamy
|
|
|