To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Godzilla - 10 Marca 2008, 11:51

Na Capitolu?
Rodion - 10 Marca 2008, 11:54

Inne sławne miejsce. Podpowiem że widać je np. w pewnym filmie o pewnym szeregowcu :wink:
Rodion - 10 Marca 2008, 12:36

Dobra coby nie przedłużać tej męki, a i dla tego iż do kieraty wybywam. Odpowiedz.

Maszt, dzwon i kotwice można znaleźć w Maine memorial, który jest częścią cmentarza Arllington.

Taselchof był w sumie najbliżej, niech wiec zadaje.

PS. Kruku sprawa z cmentarzem w tle a Waści nic? :wink:

Kruk Siwy - 10 Marca 2008, 12:39

Rodion, o co mnie innego chodziło. Ja i owszem wiem. I co z tego. To quiz EDUKACYJNY. Jak byś zapytał o Maine, co się z nim stało, o hipotezy związane z zatonięciem o konsekwencje... no.
A Ciebie podwiązki dowódcy co to mu zdmuchnęło interesują...

Rodion - 10 Marca 2008, 12:44

O Maine już był w tym wątku. Zatonięciu, hipotezach i związanej z tym propagandzie.
I jakoś nie widzę czemu należy porównywać historie powstania jednego z amerykańskich pomników narodowych do podwiązek?

Kruk Siwy - 10 Marca 2008, 12:46

Rodion, pogadamy przy piwie.
Nie ma co dalej ciągnąć sprawy. Maszt z wątku, edukowanym lżej. Taselchof daje.

Taselchof - 10 Marca 2008, 15:49

sorka ale dopiero z uczelni wróciłem :P jak nazywał się pierwszy cesarz rzymski którego rodzice uchodzili za barbarzyńców on zaś sam na początku kariery wojskowej miał nie umieć władać nawet łaciną?
Tequilla - 10 Marca 2008, 20:28

Filip Arab bodajże. Chyba, że Maksymin Trak, w sumie rządził wcześniej.

edit: bardziej obstawiałbym Filipa Araba, bo to prosty chłopak był :)

Taselchof - 10 Marca 2008, 20:44

Dobrze Trak :) zadajesz
Tequilla - 10 Marca 2008, 20:48

A jednak Trak :)

To odejdźmy od historii:

Niesporczaki, Wrotki i niektóre Nicienie łączy pewna cecha, która pozwala im przetrwać nawet w wyjątkowo trudnych warunkach. Co to takiego?

Fidel-F2 - 10 Marca 2008, 21:08

hibernacja?
Tequilla - 10 Marca 2008, 21:28

nie:) trochę inaczej się to nazywa.
dzejes - 10 Marca 2008, 21:37

Otorbianie.
Fidel-F2 - 10 Marca 2008, 21:40

ale chodzi o wyhamowanie procesów życiowych do minimum?
Tequilla - 10 Marca 2008, 22:37

tak, chodzi o stan uśpienia procesów życiowych, dzięki czemu mogą one przetrwać nawet jakiś czas w temperaturze bliskiej zera absolutnego, jak i 200 stopni celsjusza

Zgadujcie dalej.

edit: jeśli się do jutra nie dowiem, uznam odpowiedź dzejesa, bo otorbienie w pewien sposób jest procesem pokrewnym. ( ale chyba jednak nie tożsamym z tym o który mi chodzi)

Adashi - 11 Marca 2008, 00:00

Anabioza?
Tequilla - 11 Marca 2008, 06:09

:bravo tak, dokładnie anabioza. Dzięki temu procesowi wrotki, czy niesporczaki stają się chyba jednymi z najbardziej wytrzymałych organizmów na świecie.

Adashi zadajesz.

Adashi - 11 Marca 2008, 14:43

Ok :)

Operacja Paperclip. Jaki miała cel? I kto ją przeprowadził?

dalambert - 11 Marca 2008, 15:18

Czy to aby nie dzięki tej operacji Werner von Braun nie mial okazji wspomagać postępowej ludzkosći i jej imperium pokoju i dobrobytu w zdobywaniu kosmosu tylko musiał slużyć okropnym imperialistom z USA.
Adashi - 11 Marca 2008, 15:49

Ano!

Operacja "Paperclip" przeprowadzona przez Amerykanów w końcowej fazie II W.Ś. i po jej zakończeniu miała na celu przechwycenie nazistowskich naukowców i projektów związanych z programem rakietowym III Rzeszy.

dalambert, :bravo Zadajesz!

dalambert - 12 Marca 2008, 07:59

Pardon, siadł mi wczoraj internet no i dopiero teraz ględzę :
Pytanie będzie wojskowo historyczno trudne, ale tylu tu militarystów, że ...:
Jaka armia i w jakiej wojnie pierwsza zaczęła stosować do walki ogniowej rozproszony bojowy szyk piechoty czyli tyralierę i dlaczego ?

mawete - 12 Marca 2008, 08:06

Postawiłbym na Francję jakiś 17 (18?) wiek - wolne kompanie, ale głowy za to nie dam, a sprawdzać mi sie nie chce...
dalambert - 12 Marca 2008, 08:10

mawete, nie ,
to Wam podpowiem bardziej na Zachód hej

hijo - 12 Marca 2008, 09:16

Ja bym postawił na którąś z armii w wojnie secesyjnej
Iwan - 12 Marca 2008, 09:24

to może armia francuska w wojnie francusko angielskiej w Ameryce Północnej :?:
dalambert - 12 Marca 2008, 09:46

hijo, Iwan, a tak miedzy tymi to nie było przypadkiem niezłej wojenki i to nieźle obecnie zmitologizowanej hej :wink:
I co wróbelki - myśleć, myśleć / dodane o godz 10/ ;P:

Tequilla - 12 Marca 2008, 11:22

A może amieriekańce, kontra meksykańce bodaj 1846? Albo druga wojna o niepodległość?
dalambert - 12 Marca 2008, 11:34

Tequilla napisał/a
Albo druga wojna o niepodległość?

brrr, a Pierwsza to nie łaska, toż wtedy ochotnicze pulki Waszyngtona usilujące walczyc zgodnie z wymogami linearnej taktyki byly rozstrzeliwane przez zdyscyplinowanych angoli i hesów / patrz film "Patriota" z melem Gipsem/ ale, ze ochotę do walki mieli to usilowali sie bronić w szyku luźnym, szczególnie gdy mieli "kuentyackie" rusznice myśliwskie, ktore jako strzelby dlugie ladowane były "skosem w przykęku " strzelca, a bily na dlugi dystans.
i tak to się zaczęlo, a były te walki wspierane przez francuzów i ich obserwacje pomogly w przeniesieniu tej taktyki do wojsk republikańskiej Francji, co zaowocowalo pelnym wyksztalceniem formacji tyralierow strzelcow w wojskach Konsulatu. Zresztą dobry pomysł wszędzie się przyjmuje - patrz sztucery kozienickie i strzelcy u kosciuszki i rosyjskie pulki jegierskie. Ale źródło to Wojna o Niepodległośc Stanow .
Iwan, przynajmiej zadzwonileś wiekiem XVIII to zadaj coś latwego, a ja się wyłączm by Was żuczki nie zamęczyć hej :P

Iwan - 12 Marca 2008, 13:02

ok :D czy łatwe to nie wiem bo to w sumie nie moja dziedzina ale ostatnio czytałem taka ciekawostkę to się nią podzielę :D

z jakiego kraju pochodził i jak się nazywał snajper który ma najwięcej potwierdzonych śmiertelnych trafień ( z tym że zsumowane są te z karabinka snajperskiego i karabinu maszynowego)

dzejes - 12 Marca 2008, 13:06

Finlandia

Partner forum