To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.

Pucek - 8 Lipca 2010, 10:30

Sos koperkowy (do mięsa), koperek w sałatkach, do ziemniaczków?
Coś innego ciekawego mi potrzebne, na bazarku wreszcie piękny pachnący koper z pola. Wielkie pęki, tanio, trudno spożytkować na raz, a nie chcę już zapychać zamrażarki.

Agi - 8 Lipca 2010, 10:37

Kiedyś w Warszawie poczęstowano mnie młodą kapustą gotowaną i doprawioną na słodko-kwaśno z dużą ilością koperku. Dobre to było.
Martva - 8 Lipca 2010, 10:45

Jakoś nie przepadam za koperkiem (z wyjątkiem młodych ziemniaków, mmm), za natkę pietruszki uwielbiam maniakalnie :)
Jakieś zupy, pasty (serowe i jajeczne na przykład?)

Kai - 8 Lipca 2010, 11:06

Agi, taka z jabłkiem i ew. śmietaną? Potwierdzam, z koperkiem przepyszna.

Zupa koperkowa? Norweska zupa z łososia? Tam też potrzeba sporo koperku.

Agi - 8 Lipca 2010, 11:34

Kai, szczegółów przepisu nie znam, nie wypadało dopytywać.
Normalna kapusta "na gęsto", tylko zamiast podsmażonej cebulki koper.

Kai - 8 Lipca 2010, 11:37

Aha, ja do takiej młodziutkiej daje jabłka, łyżkę masła, trochę śmietany (z mąką powinna być, ale nie daję) i mnóstwo koperku właśnie.

Z kolei nie znam wersji z podsmażoną cebulką. :mrgreen:

Fidel-F2 - 8 Lipca 2010, 11:40

Agi napisał/a
Normalna kapusta na gęsto, tylko zamiast podsmażonej cebulki koper.
w życiu nie robiłem bez sporej ilości koperku, a do młodej kapusty podsmażana cebula jakoś mi tak nie leży, boczuś to co innego
illianna - 8 Lipca 2010, 11:46

tarta z jagodami i malinami, koktajl, barszcz czerwony, pierożki z grzybami, a drugie może sobie daruję ;P:
Pucek - 8 Lipca 2010, 11:56

Lubię młodą kapustę z koperkiem i pomidorami (zamiast wody,bo będzie zupa), cebula ugotowana razem dosładza.
Ale wspomniana zupa z łososia smaku mi narobiła. Idę na zakupy.

Agi - 8 Lipca 2010, 12:42

Fidel-F2 napisał/a
w życiu nie robiłem bez sporej ilości koperku, a do młodej kapusty podsmażana cebula jakoś mi tak nie leży, boczuś to co innego

To nie jest cebula, tylko młoda cebulka zeszklona lekko na tłuszczu do tego dodaję szczyptę mąki co razem daje zasmażkę. Zakwaszam sokiem z cytryny, bo octu nie używam.
U nas nie dodaje sie koperku do kapusty, pierwszy raz w takiej wersji jadłam w Warszawie, dlatego to podkreśliłam.

Fidel-F2 - 8 Lipca 2010, 12:50

Agi napisał/a
To nie jest cebula, tylko młoda cebulka zeszklona lekko na tłuszczu
a to insza inszość, ja dodają mładą cebulkę bez podsmażania ale ze szczypiorem
Agi - 8 Lipca 2010, 12:51

pędy też dodaję,
nureczka - 8 Lipca 2010, 13:44

Nie jadłam kapusty ze szczypiorkiem, ale jak Agi tak robi, to na 200% musi być smaczne.
Miałam szczęście obżerać (biorąc pod uwagę, ile tego wchłonęłam z czystego łakomstwa, nie mogę użyć tu słowa "jeść") się działami sztuki kulinarnej Agi.

Agi - 8 Lipca 2010, 14:00

nureczka, bo dla mnie gotowanie jest tfurczością, a nawet twórczością. :mrgreen:
Zapraszam ponownie.

nureczka - 8 Lipca 2010, 14:24

Agi, nie szafuj zaproszeniami bo przyjadę! I to z Młodym! U Ciebie jest boooooosko!
Agi - 8 Lipca 2010, 14:34

nureczka, przyjedź, nie boję się :D
nureczka - 8 Lipca 2010, 14:54

Agi, mówisz i masz. Wysyłam wniosek urlopowy, a potem dzwonię do Ciebie :twisted: :twisted: :twisted:
Agi - 8 Lipca 2010, 16:18

Zaczynam urlop od 2 sierpnia,.

Dziś na obiad ogórkowa autorstwa Taty.
Co za ulga najeść się bez stania przy garach w tym upale.

merula - 8 Lipca 2010, 16:36

Właśnie dlatego zamówiłam dziś pizzę :mrgreen:
Agi - 8 Lipca 2010, 16:38

Na mojej wsi to niemożliwe, poza tym nie lubię pizzy.
Martva - 8 Lipca 2010, 20:27

No nie, znów o pizzy, zue kobiety :(
Kai - 9 Lipca 2010, 12:11

Wie ktoś może, jak się nazywają takie brzoskwiniopodobne twory, ale spłaszczone w kształt torusa? Są przepyszne, na targu opisano je jako "oponki" ale wątpię, aby to była właściwa nazwa :lol:
Godzilla - 9 Lipca 2010, 12:19

U nas było to UFO :lol:

I nawet jest, ale po 20 zł/kg :shock:

Kai - 9 Lipca 2010, 12:25

Ups, u nas po 9.90, jak zwykłe brzoskwinie :shock:
Anonymous - 9 Lipca 2010, 12:46

U nas też UFO. Pychota.

Edit:Brzoskwinie płaskoowocowe , pff, nie brzmi fajnie.

Kai - 9 Lipca 2010, 12:53

Jak dla mnie UFO brzmi bardzo poprawnie ideologicznie :D Też miałam już tego linka w edycji, więc kasuję.

Są naprawdę niesamowite, jak nie przepadam za owocami...

Gdzieś widziałam "brzoskwinia perska". Wolę UFO.

Edit po wczoraj - nie po 9.90 tylko po 8.90 i nazywają je "paraguayos".

dzejes - 10 Lipca 2010, 15:43

Zrobiłem gazpacho.

6 dużych pomidorów obrałem ze skórki i zmiksowałem z dwoma ogórkami małosolnymi, dużą, czerwoną cebulą, papryką zieloną i białą oraz zawartością puszki opisanej jako "pomidory krojone bez skóry z czosnkiem". Dodałem dużo oliwy, trzy ząbki czosnku, ocet winny, pół suszonej papryczki chili, świeże zioła (bazylia, lubczyk, tymianek), też rozpuszczoną w szklance wody kostkę rosołową warzywną i też zmiksowałem. Potem pokroiłem w drobną kostkę ogórka małosolnego, po połowie ww. papryk i cebuli i jednego, świeżego pomidora i dorzuciłem.

Micha z zupą stoi w lodówce na jutro, będzie wszamana ze świeżymi ziołami, grzankami, oliwą i śmietaną. A może nawet uprażę orzechy!

Martva - 10 Lipca 2010, 16:14

Ha, a mnie ostatnio ktoś sklął za dodanie do gazpacho kiszonych ogórków (pokrojonych w kosteczkę), uważam że zarąbiście uzupełniają smak i pal sześć 'przegięte mieszanie kuchni'.

Cholera, moglam kupić paprykę, to też bym zrobiła, litr soku pomidorowego jest, pieczywo jakieś jest...

A dziś przyszłam do domu i okazało się że jest pizza. Mrrr 8)

illianna - 10 Lipca 2010, 16:46

a u mnie bigosik: cukinia, bakłażan, cebula, czosnek, pomidory, mięso mielone, zioła, papryczka jalapeno
a wczoraj pirogi ze szpinakiem domowej roboty, pycha :)

dzejes - 10 Lipca 2010, 16:51

Martva napisał/a
uważam że zarąbiście uzupełniają smak i pal sześć 'przegięte mieszanie kuchni'.

Co.

Ja tam nie wiem, ja o ogórkach małosolnych usłyszałem od nauczycielki hiszpańskiego, a dodawanie ogórków zwykłych to jak dolewanie wody. Poza tym gdybym dodał świeżych, to Miria by nie zjadła.

Partner forum