To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Agi - 6 Marca 2008, 17:57

Zagrał Don Pedra
dalambert - 7 Marca 2008, 08:03

:bravo Tak - można jeszcze dodać, że była to postać "oświeconego" sceptyka-matematyka nie dającego wiary sugestiom dzialania duchów i cudów w zamku Kabalisty / Edmund Feting/ chciałem ty pytaniem przypomnieć i jedną z najlepszych powieści fantastycznych " Rekopis znaleziony w Saragossie" Jana Potockiego, jak i jadna z najciekawszych kreacji Gustawa Holoubka, hej
ZADAJESZ

dalambert - 7 Marca 2008, 09:27

Agi, Sloneczko gdzie jesteś hej,hej :?: :D :?: :!:
Agi - 7 Marca 2008, 10:26

dalambercie, od czasu do czasu, niestety, muszę popracować.

Pytanie: Kto napisał słowa, a kto muzykę piosenki z filmu "Prawo i pięść"?

dalambert - 7 Marca 2008, 10:29

Muzyka nie wiem, ale słowa to Agnieszka Osiecka / dziś rocznica śmierci - zmarła 7 marca 1997 r./
Agi - 7 Marca 2008, 10:38

Ta część odpowiedzi oczywiście poprawna.

Poczekamy jeszcze chwilę, może sobie przypomnisz kompozytora.
Podpowiedź: znany, właściwie kultowy i oczywiście nie żyje.

dalambert - 7 Marca 2008, 11:29

Agi, muzyka nie trafię bo to nie moja dziedzina, a p. Osiecką znalem osobiście, ajej twórczość poetycka jest genialna to wiem. Niech może zadaje kto muzyka zna.
Rodion - 7 Marca 2008, 11:35

Ciechowski?
Godzilla - 7 Marca 2008, 11:39

E tam, chyba za młody.
Taselchof - 7 Marca 2008, 11:44

skoro to lata 60 to pewnie Komeda się tym zajął a że kultowy zgadza się :D
Agi - 7 Marca 2008, 13:45

Taselchof, oczywiście, że Komeda. :bravo

Zgodnie z wolą dalamberta - zadajesz

Taselchof - 7 Marca 2008, 14:14

W czasie bitwy pod Olszynką Grochowską pewien generał na znak wiary w zwycięstwo wojsk polskich odśpiewał po szarży 2 pułku ułanów na kirasjerów pułku Albrechta Pruskiego Mazurek Dąbrowskiego.Który?
dalambert - 7 Marca 2008, 15:15

A poloneza nie zatanczyl, wszystkie te genierały były g...ucio warte, najpierw zmanowaly zwycięstwo w pbtwie pod Grochowem , a potem i całą wojnę, brrrrr :evil:
Taselchof - 7 Marca 2008, 23:39

może pare słów Niemcewicza o tej osobie pomoże wam zgadnąć :P

Cytat
Nic podobnego nie było pod słońcem; rozumny i szalony, okrutny i ludzki, lecz czy dobrze, czy źle czyni, z popędliwością zawsze.

Taselchof - 9 Marca 2008, 10:52

Przy bitwie podobno przed hymnem zakrzyknął "To moi chłopcy tak biją!" ;P: a Kozietulski o jego metodach szkolenia żołnierza pisał "Wszelkie surowe, obelżywe, gwałtowne obejście się z żołnierzem przy jego nauce jak najmocniej zakazuje się. Grubiaństwo zwykle jest dowodem własnej nieumiejętności, a niszczy punkt honoru, który duszą żołnierza być powinien" Więcej chyba nie ma co podpowiadać ;P:
Tequilla - 9 Marca 2008, 11:45

heh Ci co nie wiedzieli, nadal wiedzieć nie będa, ci co wiedzieli ( dalambercie, kruku, gdzie jesteście? :) ) jak powiedzieć nie chcą to i tak nie powiedzą.

Ja sobie strzelę i zapewne źle, tylko proszę się ze mnie nie śmiać :) - Prądzyński?

Taselchof - 9 Marca 2008, 11:57

niestety nie :) poczekam do jutra wieczór może ktoś odgadnie albo znajda się wiedzący wreszcie ;P:
Kruk Siwy - 9 Marca 2008, 13:35

To chiba nie generał ino Wielki K... ten tego Książę Konstanty...
Doprawdy dość dziwaczna postać...

Taselchof - 9 Marca 2008, 13:49

:bravo zgadł żeś ;] Wielki książę Konstanty Pawłowicz Romanow zadajesz :) dziwaczna i dość niejednoznaczna :D
Kruk Siwy - 9 Marca 2008, 13:53

Kto to był Omar Chajim?
Tequilla - 9 Marca 2008, 15:10

Taselchof napisał/a
:bravo zgadł żeś ;] Wielki książę Konstanty Pawłowicz Romanow zadajesz :) dziwaczna i dość niejednoznaczna :D

Podchwytliwe :) A o nim nie pomyślałem. Prawdziwy miłośnik Polaków :) , tylko go car potem po cichu za tą lubość ukatrupił.

Omar Chajim? Jakiś pakistański poeta? ;)

hijo - 9 Marca 2008, 16:22

Czy chodzi o jakiegoś derwisza, albo innego sufickiego mędrca
Kruk Siwy - 9 Marca 2008, 18:29

Tequilla, prawie prawie, ale niezupełnie...
uwaga podpowiedź: rubajaty.

Słowik - 9 Marca 2008, 18:46

Kruku, a nie chodzi ci przypadkiem o Omara HAJAMA?
Oryginalna pisownia عمر خیام.
Żona iranistka złapała się za głowę, jak zobaczyła pytanie, hehe.

Kruk Siwy - 9 Marca 2008, 18:59

Słowik, owszem. Pozdrów żonę. Transliteracja z innych alfabetów jest dość trudna...
powiedz kto to był, może też kiedy (Pakistan wtedy nie istniał) i dawaj.

Słowik - 9 Marca 2008, 19:24

Perski poeta zatem, z Niszapuru, wiek XI.

Żona też pozdrawia i pytanie już ode mnie:
Richard Feynman, wybitny fizyk, noblista, zafascynował się również pewnym krajem, którego nigdy nie odwiedził, choć bardzo o to zabiegał.
Co to za kraj i z czego słynie?

Tequilla - 9 Marca 2008, 20:30

wygoolgałem. Ciekawa sprawa, pasuje do Feynamana :) ciekawe czy ktoś będzie wiedział :)
Taselchof - 9 Marca 2008, 20:35

eee tam :P kto by tam googlał :) lepiej postrzelać sobie spokojnie :P ZSRR :?: ;P:

a co do wielkiego księcia ród Polaków był strasznym Rosjaninem wśród Rosjan miłośnikiem Polaków :wink: zwali go Moskalem z duszą Lacha :) niedoszły cesarz i niedoszły król :D może kiedyś jeszcze cuś o nim zadam ;P:

Słowik - 9 Marca 2008, 21:49

Ciepło Taselchof, ale to ZSRR go (Feynmana) tam nie chciało wpuścić :D
Taselchof - 9 Marca 2008, 22:06

jakiś sojusznik dobrowolny Wielkiego Brata (Polsza rozumiem odpada tam nikt normalny nie chciał jeździć ;P: ) :P ?? ( co do sajuza tam sporo naukowców chciało jeździć ;p szaleńcy :D )

Partner forum