Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.
Anonymous - 23 Maj 2010, 12:17
W przepisie były zielone, ale ja zrobiłam białe. Jakoś szczęście szparagowe mamy w tym roku, bo białe szparagi trafiają się miękkie. Najlepsze kupiliśmy w Tesco, białe, polskie, cienkie i prawie pozbawione zdrewniałych części. W tej potrawie też się sprawdziły.
Zgaga - 23 Maj 2010, 12:30
A może jakiś sorbet owocowy, z dodatkiem wina.
Chodzi za mną coś lekkiego, chłodnego...
Gustaw G.Garuga - 24 Maj 2010, 16:10
Smażonemu ogórkowi warto dać szansę. Można nie lubić ogórka surowego (ja nie lubię) a uwielbiać kiszonego (ja uwielbiam). Ogórek smażony jest w tym samym stopniu odmienny.
Anonymous - 24 Maj 2010, 17:51
GGG, przekonałeś mnie, bo mam identycznie z lubieniem ogórków. Ale jakby co, to będzie na Ciebie!
Kai - 24 Maj 2010, 18:44
Zgaga napisał/a |
Chodzi za mną coś lekkiego, chłodnego... |
Moja letnia kolacja:
resztka makaronu dowolnego kształtu
kefir,
szczypiorek,
ogórek malosolny lub kiszony
pomidor
cebulka
sól, pieprz
Pomidor i ogórek w drobną kosteczkę, do tego cebulka i szczypior, posolić, popieprzyć, wrzucić makaron, zalać zimnym kefirem, wymieszać.
Bardzo lekka kolacja a dość syci.
GGG, ogórka spróbuję, minus papryczki, bo nie powinnam jeść ostrego. ASuszone pomidory powinny załatwić sprawę. Mam już na oku parę modyfikacji.
dalambert - 24 Maj 2010, 19:01
pęczek szparagów na bazarku/ 6 zł - białe/ i jutro szparagowa
Martva - 24 Maj 2010, 20:32
dalambert, buu, jakie macie tanie szparagi W krk widziałam po 10-12zł.
dzejes - 24 Maj 2010, 20:37
Te tescowe były po 4,89 za pół kg, a były najlepsze, jakie jedliśmy w tym roku
Kruk Siwy - 24 Maj 2010, 20:41
U nas (a mamy dość drogo w Iwicznej) nie przekroczyły 10 zł. Kolejny pęczek zielonych czeka na pożarcie.
Martva - 24 Maj 2010, 20:44
Co jestem na Kleparzu, to sprawdzam, ceny wciąż na tym samym poziomie.
Kruk Siwy - 24 Maj 2010, 20:47
Pewnie u nas większa podaż - generalnie 6 - 8 złotych przyzwoitej jakości. To miłe, nie jestem wegetarianinem ale chce mi się już bardzo wszelkich warzyw i owoców.
Zgaga - 25 Maj 2010, 10:10
A ja jeszcze nigdy szparagów nie jadłam. I jak sierota boża przybieram się do zastosowania przepisu nureczki, ale mój wrodzony leń bardzo mi w tym przeszkadza.
robert70r. - 25 Maj 2010, 19:14
dalambert, Smacznego.
Kai - 27 Maj 2010, 19:31
Odreagowuję dzień w pracy - surówka z młodej kapusty kiszonej, druga z pomidorów, kapuśniak na żeberkach, kalafior zapiekany... będzie co jeść przez cały weekend.
merula - 28 Maj 2010, 17:46
zapasy na weekend i dni następne przygotowane. kurczaki w trzech postaciach zamarynowane, gulasz dochodzi, mielone usmażone, pieczeń a'la rzymska mięsno-warzywna zaraz wyjedzie z piekarnia.
jeszcze tylko upiec babeczki czekoladowe i zebrę i będzie dość na dziś.
Agi - 28 Maj 2010, 17:50
merula, spodziewasz się najazdu Hunów?
Przygotowałam na obiad nóżki od kurczaka, młodą kapustę i ziemniaki.
Bardzo smaczne było.
merula - 28 Maj 2010, 17:55
nie, bardzo zajętego weekendu
Kai - 28 Maj 2010, 18:27
Wsuwam łososia z grilla, a właściwie z patelni grillowej, duszonego kalafiora z papryką i surówkę z młodej kapustki kiszonej i młodej marchewki. Tez pyszne.
merula, ja tak gotuję praktycznie co weekend, potem do zamrażarki i mam spokój.
nureczka - 28 Maj 2010, 21:57
Spagetti z serem ricotta i szparagami. (PS. Piękne szparagi kupiłam w Auchan po 7,50 pęczek ).
Ciasto ananasowo-imbirowe wg przepisu Lynx.
nureczka - 29 Maj 2010, 15:11
Rolada schabowa z żurawiną i chrzanem.
Specjalne podziękowania dla Agi za wsparcie.
Agi - 29 Maj 2010, 17:03
Miło, że się udała.
Dziś jedliśmy obiad w ogrodzie: karkówka z rusztu, sałata lodowa (sos włoski, pomidor, ogórek, feta), chleb słonecznikowy i piwo.
robert70r. - 29 Maj 2010, 18:06
Agi, Miałem dokładnie to samo - z tym, że sałata nie była lodowa, tylko zwykła. Piwo było (jest) zimnie. Mniammmm.
dzejes - 29 Maj 2010, 18:08
Na wieczornego grilla przygotowaliśmy:
- pstrągi
- cukinię w marynacie
- sos czosnkowy
- sałatka z tuńczyka
Do tego Ciechany i wino ryżowe świeżo zakorkowane
robert70r. - 29 Maj 2010, 19:04
dzejes, Mam pełny brzuszek, ale mmmmmniammmm. I smacznego!
Zgaga - 30 Maj 2010, 11:21
Dziś się zasładzam, nieludzko:
- ciasto rafaello zrobione przez kolegę,
- melba zrobiona własnoręcznie przeze mnie.
Dobrze, że mam miętę w kubeczku.
To jest takie pyszne.
Kai - 30 Maj 2010, 11:29
O rany
Młoda kapustka z jabłkami właśnie się gotuje. Makaron z kurczaka gotowy od wczoraj, sos słodko-kwaśny też. Zaraz biorę sie za ryż, a jak znajdę udko w zamrażarce, to za zupę ogórkową.
dzejes - 30 Maj 2010, 12:05
Bob1970r napisał/a | dzejes, Mam pełny brzuszek, ale mmmmmniammmm. I smacznego! |
Smaczne było, do tego kilka sałatek, pieczarki z grilla, wódka czysta. Oj, kac też
Lynx - 30 Maj 2010, 12:55
nureczka, a jak Ci wyszło? Smakowało?
nureczka - 30 Maj 2010, 14:42
Lynx, rewelacja. Smakowało wszystkim tak, że musiałam powtórzyć.
dalambert - 30 Maj 2010, 15:03
Lynx, wyszło - brałem udział - PYCHA
|
|
|