Melodie przestrzeni [muzyka] - Nasze fantastyczne gusta muzyczne
Nexus - 28 Sierpnia 2006, 22:14
Znalazłem odpowiedni wątek, chociaż czytając poprzednie posty nie zauważyłem miłośników ciężkiej elektroniki No może poza Dabliu.
Moje typy ze względu na baaaardzo poważne wpływy fantastyczne:
1. Delerium Spheres i Spheres II - inspiracją dla tych dwóch płyt była 2001: Odyseja Kosmiczna. Zresztą korzystają z fragmentów dialogów z filmu wplecionych w utwory.
2. Front Line Assembly Tactical Neural Implant - to jest już klasyka EBM'u. Utwór "Bio-mechanic" mógłby być hymnem wszystkich generacji Nexusów . Teledysk do "Mindphaser'a" jest jednym z najlepszych w gatunku (aczkolwiek w 99% korzystano z fragmentów filmu "G.U.N.H.E.D" - raczej kiepskiej produkcji japońskiej).
3. C-Drone-Defect Nemesis - gratka dla miłośników "Equilibrium". W zasadzie jest to jakby alternatywna ścieżka dźwiękowa do filmu. "Adolescence" po prostu wymiata
4. Synaesthesia Ephemeral - nie wiem dlaczego, ale za każdym razm jak słucham tej płyty to kojarzy mi się "Unreal" Eksploracja planet, kilka słońc i księżyców na niebie, plemiona Obcych, nieznana flora i fauna....
5. Apoptygma Berzerk Welcome to Earth - wyraźna fascynacja możliwością kontaktu z obcymi cywilizacjami. Okładka i wkładka zainspirowana tzw. "kręgami zbożowymi". Teksty rodem z sekty zbierającej się na najbliższym pagórku i wspólnie wyciągającej dłonie ku kosmosowi w celu odebrania przesłania skierowanego do Wybrańców
Ufff... chyba na razie wystarczy...
mad - 31 Sierpnia 2006, 00:57
Nieznane to dla mnie klimaty, lecz ja z gruntu ciekawy świata jestem. Gdzie można o tym poczytać i - co ważniejsze - gdzie legalnie posłuchać? Może jakieś ciekawe linki podasz?
Z elektroniką zatrzymałem się na poziomie Jarre`a i Tamdaram dam Coś tam jeszcze słyszałem Schulze`a.
Nexus - 31 Sierpnia 2006, 07:40
Jest kilka ciekawych miejsc, gdzie można poczytać o tego rodzaju muzyce. Ale jeśli chodzi o legalne posłuchanie, to mogę tylko zaoferować własny kąt, bo w Polsce ciężko jest namierzyć te płyty. Ja praktycznie wszystkie sprowadzam z zagranicy.
Nie wiem, czy akurat to jest ten rodzaj elektroniki, który można zaszufladkować z Jarre'm, czy Tamdaram dam , ale zawsze możesz spróbować. Namiary na strony podam jak wrócę do domu...
Grahf - 31 Sierpnia 2006, 21:57
Może to nie ciężka elektronika, ale zawsze jakaś - u mnie przezacny ambient czyli Raison d'Etre i "Within The Depths Of Silence And Phormations" .
Nexus - 31 Sierpnia 2006, 22:33
Jak obiecałem... na początek dwie: jedna nasza Postindustry i jedna zagramaniczna Side-Line
mad - 3 Września 2006, 23:55
Kupiłem sobie nową płytkę Iron Maiden. Kudre, podoba mi się!!! Stara miłość nie rdzewieje.
Tomcich - 4 Września 2006, 00:01
A ja zakupiłem w tym tygodniu płytkę Michała Bajora "Za kulisami" Wyszła już jakiś czas temu, lecz jakoś mi umknęła. Jak ktoś lubi te klimaty to polecam.
Fidel-F2 - 4 Września 2006, 05:54
Dzięki chłopaki. Już myślałem, że na tym forum to słucha się tylko wykonawców których nikt nie zna.
gorat - 6 Września 2006, 12:30
Wkręciłem się wreszcie (już dawno temu mi polecali, ale jakoś wtedy nie wyszło) w Farben Lehre, Kult i Myslovitz. Poszukam chyba też Świętego PiXela
Pako - 6 Września 2006, 15:27
Kult znam, polecam. Reszty nie znam No... kojarzę Myslovitza ale nie są to dobre skojarzenia
A Comę znacie? Dobry kawał roboty.
gorat - 6 Września 2006, 16:45
Właśnie leciało mi "I nikomu nie wolno się z tego śmiać" Farben Lehre, a teraz "Nowe helikoptery".
Może Twoje skojarzenia odnoszące się do Myslovitza wzięły się z "Długości dźwięku samotności"? Niektórym treść rzeczywiście może nie pasować
Pako - 6 Września 2006, 16:50
nawet nie treść.. po prostu całość tego co słyszałem mi nie siadła, a teraz nawet tytułów nie byłbym w stanie podać. Wolę kult i Kazika na żywo
Fidel-F2 - 6 Września 2006, 17:23
Kult to potęga. Z Farben Lehre mam ten proble, że muzyka była ok ale głos gościa mnie rozwalał i robiło mi się niedobrze. Nie dałem rady go słuchać.
Agi - 6 Września 2006, 18:11
Od dawna uprawiam kult Kultu. Pamiętacie Do Ani ?
Pako - 6 Września 2006, 18:14
Ba!
A Czterej jeźdzcy?
A Wódka?
A Wyjechali na wakacje wszyscy nasi podopieczni?
A lewe lewe loff loff?
A Dom wschodzącego słońca?
A dziesiątki innych... piękne. Kultowe
Agi - 6 Września 2006, 18:18
A jeszcze Tata Kazika i ten fragment:
... dopóki żyjesz możesz walić z obu luf!
To przez dłuższy czas było moje credo
Pako - 6 Września 2006, 18:24
Tata Kazika to w ogóle są świetne teksty. Staszek Staszewski bardzo fajnie pisał, chociaż podobno grał tragicznie. Jego syn za to zrobił z tego świetne piosenki. Tata Kazika 1 wymiata, dwojka mimo że gorsza, i tak świetna.
A baranek jest kultowy. 2 koncerty Kultu zaliczyłem, oba od Baranka się zaczęły.
elam - 6 Września 2006, 18:45
a mnie po powrocie do kraju rozmarzyla taka sobie pioseneczka - Maria Sadowska, "kiedy nie ma milosci". fajny tekst.
poza tym, od tygodnia sluchamy z asiontkiem Within Temptation i po prostu, wymiata nas z kapci.
Pako - 6 Września 2006, 18:48
Miałem okazję słszeć Withina parę kawałków (co najmneij jeden to był ) i pamiętam, że mi się podobało, ale w życui bym tego teraz nie poznał
To rząd oficjalny, system totalitarny. Rząd oficjalny, dobrze skonstruowany.
To rząd oficjalny, system totalitarny. Rząd oficjalny, on zawsze totalitarny..
Fidel-F2 - 6 Września 2006, 18:53
Lata temu waletowałem w akademiku u kumpla na podłodze. Wróciliśmy z Kozienaliów ok 6 rano. Zaległem na legowisku i zamierzałem zasnąć gdy usłyszałem cichutki śpiew wielu głosów. Okno było otwarte, głosy dochodziły z daleka. Grupa śpiewaków musiała się zbliżać bo śpiew był coraz wyraźniej słyszalny. W końcu przeszli pod moim oknęm drąc się w niebogłosy swoimi zapijaczonymi gardzielami, z chwili na chwilę śpiew cichł aż zanikł. Grupa studentów wracała po całonocnej zabawie na leże. Śpiewali Baranka Kultu. To było mistyczne przeżycie. Nie wiem, czy kiedykolwiek zdarzyło mi się słyszeć coś piękniejszego. Wciąż pamiętam to wydarzenie jakby zdarzyło się dziś rano.
Agi - 6 Września 2006, 19:19
A jeszcze o Celinie trzeba wspomnieć i o Dziewczynie bez zęba na przedzie.
Niewiele jes słabych kawałków Kazika. No może Muj wydafca (jako płyta) mniej mi się podoba, ale chyba tylko to
Fidel-F2 - 6 Września 2006, 19:20
pomyłkowy post
Pako - 6 Września 2006, 19:27
Mój wydafca jest ok Większość jego muzy jest ok. Dlatego jest kultowa
gorat - 6 Września 2006, 19:40
A zna ktoś godną polecenia muzę z lat np. pięćdziesiątych?
Ziuta - 6 Września 2006, 19:41
Kazik, Kazik – za mało go słucham. Znam właściwie może z dziesięć utworów. Baranek, Gdy nie ma dzieci, Komu bije dzwon, Wódka, Mars napada, Baranek, Radio Tirana, Malcziki, Kołysanka Stalinowska, Śmierć Poety, Brooklińska Rada Żydów, Panie Waldku.
Ale powiem, że to świetne kawałki. Na studiach będę na wydziale z jednym Kazikomaniakiem, to mże podratuje mnie swą płytoteką
Słucham teraz Warsaw She's Lost Control, New Dawn Fades, Day of the Lords i innych kawałków Joy Division. I Petera Seegera. Polecam What Did You Learn in School?
Cytat |
What did you learn in school today,
Dear little boy of mine?
What did you learn in school today,
Dear little boy of mine?
I learned that Government must be strong;
It's always right and never wrong;
Our leaders are the finest men
And we elect them again and again.
|
Kurcze, skąd ja to znam
Agi - 6 Września 2006, 19:42