Mechaniczna pomarańcza [film] - Gra o Tron (HBO) - aktualnie omawiany Sezon 7 (są spojlery!)
konopia - 10 Kwietnia 2014, 10:03
Słyszeliście, oprócz obecnego będę jeszcze dwa sezony, ciekawe czy Martin zdąży z książkami
hrabek - 10 Kwietnia 2014, 13:53
Jak nie zdąży, to będzie miał gotowy scenariusz
Stormbringer - 10 Kwietnia 2014, 14:17
Dwa będą na pewno, bo HBO je właśnie zamówiło, ale przecież nie jest powiedziane, że na tym koniec. To i tak rzadko spotykana sytuacja, bo po premierze każdego kolejnego sezonu telewizja zazwyczaj zamawia tylko następny (żeby się nie rozpędzać). Natomiast "całościowy" plan dla serialowej "Gry" to podobno 7, może 8 sezonów - przy założeniu, że słaba oglądalność nie odstraszy producentów, na co się na szczęście nie zanosi.
Farin - 10 Kwietnia 2014, 18:49
Zróbmy to na lata 80-te!
http://d24w6bsrhbeh9d.clo...rdZ_700b_v4.jpg
dziko - 10 Kwietnia 2014, 19:41
Wracam wczoraj do domu, a tam dziecko marudzi, że babcia coś na pilocie kablówki kliknęła i nie da się włączyć MiniMini, tylko jakiś film leci. Patrzę, a tu... pierwszy odcinek IV sezonu Okazało się, że jest dodany przez operatora kablówki do on-demand (nawet jak się nie ma HBO, pierwsze odcinki poprzednich sezonów też) i można sobie było spokojnie obejrzeć, a nie walczyć z obciążonym HBOGO
Martva - 14 Kwietnia 2014, 22:55
Trochę się rozczarowałam,
chyba że coś przeoczyłam?
marekz - 14 Kwietnia 2014, 23:27
Drugi odcinek też trzyma poziom.
dalambert - 15 Kwietnia 2014, 00:06
No i wreszcie
Edit: Ukryłem, co trzeba. dalambercie, uważaj z tym
thinspoon - 15 Kwietnia 2014, 07:20
dalambert, a słyszałeś może o ładnym zwyczaju, żeby informacje zdradzające fabułę ukrywać pod magicznym guzikiem "spoiler"?
dalambert - 15 Kwietnia 2014, 10:17
thinspoon, jaka "zdrada" serial na "chomiku" za darmo, 90 % forumowiczów czytało książkę, trochę ma HBO.
O czym Ty opowiadasz!
thinspoon - 15 Kwietnia 2014, 10:19
dalambert napisał/a | thinspoon, jaka zdrada serial na chomiku za darmo, 90 % forumowiczów czytało książkę, trochę ma HBO.
O czym Ty opowiadasz! |
O odrobinie szacunku dla tych, którzy nie czytali, nie mają HBO, nie lubią chomika i mogą nie przepadać za streszczaniem im fabuły poszczególnych odcinków. Jakoś nikt nie widzi problemu w tym, żeby ostrzec przed spoilerem. Ciebie obowiązują inne reguły?
Martva - 15 Kwietnia 2014, 10:44
dalambert napisał/a | thinspoon, jaka zdrada |
Taka, że niektórzy mogą nie zdążyć obejrzeć. Kurdeż, mamy guzik do spoilerów, nie trzeba się bardzo męczyć, korzystajcie z niego, proszę.
konopia - 15 Kwietnia 2014, 13:15
dalambert, ma rację
w końcu to forum fantastów, nie wierzę by ktoś nie przeczytał tego. a jak nie przeczytał to niech się wstydzi i uzupełnia braki.
thinspoon - 15 Kwietnia 2014, 13:36
konopia napisał/a | dalambert, ma rację
w końcu to forum fantastów, nie wierzę by ktoś nie przeczytał tego. |
Twoja wiara rozmija się mocno z rzeczywistością. Wystraczy, że prześledzisz sobie posty z okolicy czerwca ubiegłego roku, żeby to sobie uświadomić. I wtedy też ludzie narzekali na spoilery w necie, które odebrały im sporo przyjemności płynącej z zaskoczenia.
konopia napisał/a |
a jak nie przeczytał to niech się wstydzi i uzupełnia braki. |
Daj mi listę lektur, po przeczytaniu których mogę przestać się wstydzić. Przy okazji opowiedz, jak się kończą, na pewno mnie to zachęci. Martina czytałem, więc możesz go pominąć.
mesiash - 15 Kwietnia 2014, 14:26
Obaj macie rację. Bo z jednej strony, należy szanować, że inni mogli tego jeszcze nie przeczytać, ale z drugiej strony - kto nie znając serialu, pakuje się do wątku forumowego o nim? Bo spoilery z książki, to rzeczywiście powinny być ukryte.
Witchma - 15 Kwietnia 2014, 14:30
mesiash napisał/a | kto nie znając serialu, pakuje się do wątku forumowego o nim |
Ja Serialu nie obejrzę, nie czytając książki, a książek nieskończonych nie zaczynam czytać.
konopia - 15 Kwietnia 2014, 14:53
szczere powiem, że nie wyobrażam sobie, by fantasta, który zaczął oglądać ten serial nie sięgnął po książki i nie skończył ich choćby z czystej ciekawości, by zobaczyć jak akcja sie potoczy, choćby z czystej ludzkiej ciekawości.
thinspoon, Dawno temu przyjąłem zasadą, że potrzeb mi jakiegoś czytelniczego planu jeśli chodzi o klasykę, staram się przeczytać te z tej listy (jeszcze kilka mi zostało ): http://scifilists.sffjazz...ooks_rank1.html i tego się trzymam, oczywiście czytam tez rzeczy spoza listy, cały czas piszą nowe książki, a ponieważ jest ich tak dużo , że pewnie nie dam rady wszystkich przeczytać, to przy wyborze książek posiłkuję się tez listami (zarówno nominowanych jak i laureatów) nagród: Hugo, Nebula.
co do zakończeń, to zazwyczaj kończą się dobrze, albo źle, choć zdarzają się takie które kończą się zaskakująco.
thinspoon - 15 Kwietnia 2014, 14:59
konopia napisał/a | szczere powiem, że nie wyobrażam sobie, by fantasta, który zaczął oglądać ten serial nie sięgnął po książki i nie skończył ich choćby z czystej ciekawości, by zobaczyć jak akcja sie potoczy, choćby z czystej ludzkiej ciekawości.
|
Ja przerwałem czytanie na Uczcie dla wron, bo mam zamiar przeczytać na nowo całość, jak Martin raczy cykl dokończyć. Oczywiście już mi zdradzono istotny motyw z Tańca ze smokami, za co jestem niewymownie wdzięczny
Fidel-F2 - 15 Kwietnia 2014, 16:02
thinspoon, przecież wiadomo że wszyscy muszą umrzeć.
Martva - 15 Kwietnia 2014, 16:25
Jest sporo ludzi, którzy oglądają nie czytając, z różnych powodów.
dalambert - 15 Kwietnia 2014, 19:52
thinspoon napisał/a | bo mam zamiar przeczytać na nowo całość, jak Martin raczy cykl dokończyć |
Bum ham ha i hi,hi, hi To se jeszcze ze 40 latek poczekasz
Rodion - 15 Kwietnia 2014, 19:54
On tyle nie pociągnie
A kogoś byś nie wymienił i tak zginie
I jakie tu spojlery? Wszyscy się tego spodziewaja
marekz - 16 Kwietnia 2014, 00:47
Rodion napisał/a | On tyle nie pociągnie :mrgreen:
A kogoś byś nie wymienił i tak zginie :twisted:
I jakie tu spojlery? Wszyscy się tego spodziewaja :wink: |
To nieprawda, oto lista osób, które przeżyją do końca tego sezonu:
dalambert - 16 Kwietnia 2014, 00:50
Rodion napisał/a | On tyle nie pociągnie |
No to jak szybciej zakończy to marudzenie , skończą za niego i to znacznie szybciej
thinspoon - 16 Kwietnia 2014, 07:13
dalambert napisał/a | thinspoon napisał/a | bo mam zamiar przeczytać na nowo całość, jak Martin raczy cykl dokończyć |
Bum ham ha i hi,hi, hi To se jeszcze ze 40 latek poczekasz |
No to całe szczęście, że planuję minimum tyle jeszcze pożyć a w międzyczasie mam sporo innych rzeczy do czytania
jewgienij - 16 Kwietnia 2014, 08:00
konopia napisał/a | dalambert, ma rację
w końcu to forum fantastów, nie wierzę by ktoś nie przeczytał tego.. |
Uwierz
Rodion - 16 Kwietnia 2014, 08:08
Inna sprawa, ze prowadzenie sensownej dyskusji dotyczącej serialu jest odrobinę problematyczne, bo czego by nie powiedzieć to komuś coś się zaspojleruje. Czy to tym nieczytającym czy to tym nie oglądającym, albo odwrotnie.
jewgienij - 16 Kwietnia 2014, 08:36
Fakt.
Jak ktoś nie oglądał, a się tak stracha spoilerów, to po co w ogóle odwiedza wątek? Powinno być na wstępie ostrzeżenie, żeby ci, co widzieli, mogli spokojnie przedyskutować wątki. Książka ma już pewnie z kilkanaście lat. To prawie jak obawa przed spoilerami przy dyskusji o Władcy Pierścieni.
Rodion - 16 Kwietnia 2014, 08:41
To działa w obie strony bo podobnie jak we Władcy i tu pewne watki zostały poprowadzone inaczej i jak tu podyskutować o naszej ocenie tego czy innego aspektu czy motywu ( np. giermek karła w burdelu ), jak zaraz wyskoczy ktoś ko czegoś nie widział lub nie czytał?
jewgienij, masz racje, na dzień dobry powinno być czerwona czcionka " Uwaga!! Spoilery wszelakie - czytasz na własna odpowiedzialność! Po przeczytaniu pretensje tylko do siebie "
Matrim - 16 Kwietnia 2014, 10:03
jewgienij napisał/a | Książka ma już pewnie z kilkanaście lat. To prawie jak obawa przed spoilerami przy dyskusji o Władcy Pierścieni. |
Ale świat nie skończył się na jednym pokoleniu. Przecież możliwe jest, że na Forum zajrzy piętnastolatek, który Władcę dopiero przeczytał, a za Grę się właśnie zabiera. Ja Wam powiem, że są nawet ludzie, którzy dopiero się dowiedzą, że
To naprawdę nie jest duży wysiłek, żeby użyć kilku dodatkowych klawiszy i przestrzec przed którymś z wielu punktów zwrotnych
|
|
|