Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
Rodion - 14 Lutego 2008, 11:45
Czyli co? Mam zapodać mapkę sytuacyjna z polami ostrzału armatek ppanc. które tak zadały bobu niemieckim tankistom, ze ci rozjechali własne tabory? Czy może podać co takiego jadł na śniadanie maszynista pociągu pancernego który w bitwie owej niebagatelna role odegrał?
W skrócie: Dnia owego nacierająca "bohatersko" niemiecka 4 DPanc, wsparta artyleria oraz lotnictwem ( potęga! ), nadziała sie na Wołyńską Brygadę Kawalerii, doskonale ustawiona i wstrzelana a na dobitkę wspierana przez pociąg pancerny. Starcie nie przebiegło po myśli strony nacierającej, bardzo nie po myśli
dalambert - 14 Lutego 2008, 11:49
Brawo Rodion,
ZADAJESZ
Rodion - 14 Lutego 2008, 11:59
No to dalej Kapania wrześniowa. Obrona Helu
Obrońcy wymyślili dość niezwykłe stanowiska dla karabinów obrony plot. na czym to polegało?
I pytanie dodatkowe dla ambitnych: jak zamaskowano ORP Ryś w pocie na Helu?
Tequilla - 14 Lutego 2008, 12:07
odpadłem w przedbiegu...
Rodion - 14 Lutego 2008, 12:11
Na wiki tego nie znajdziesz
Kruk Siwy - 14 Lutego 2008, 12:14
Rodion, siedzieli jak ptaszki na drzewach...
Rodion - 14 Lutego 2008, 12:18
A coś tak bardziej? ( wzorem dalamberta)
Kruk Siwy - 14 Lutego 2008, 12:19
A bardziej to już dawno czytałem... niech odpowiedzą ambitni. A jak nie odpowiedzą szybko to zejdę... do biblioteki i zapodam.
Rodion - 14 Lutego 2008, 12:21
Koniecznie! ( ciekawe czy myślimy o tej samej książce? )
dalambert - 14 Lutego 2008, 13:54
Kruk Siwy, DO BIBLIOTEKI i zapodawaj co wiesz i
niech się bitwa dalej toczy !!!!!!
Kruk Siwy - 14 Lutego 2008, 15:32
No i dobrze. Wiedzę swą czerpię z ksiażki Włodzimierza Steyera dowódcy Rejonu Umocnionego Hel. Tytuł - Samotny półwysep.
Dla cekaemów plot budowano stanowiska poniżej koron sosen - około dziesięć metrów nad ziemią. Mocno dały się we znaki niemieckim bombowcom. Stanowiska te nazywano bocianimi gniazdami a strzelców - wiewiórkami.
Rysia przykryto w nocy lekką konstrukcją drewnianą, i zamaskowano workami jutowymi i gałęziami.
Po dalsze szczegóły odsyłam do ksiażki kmdr Steyera.
Rodion - 14 Lutego 2008, 15:37
Tak jak myślałem, książka ta sama.
Zadajesz dajej.
Kruk Siwy - 14 Lutego 2008, 15:46
Póki nie ma gremlinka i tym podobnych stworzonek kontynuujemy Wrzesień.
Jeden z pułków piechoty walczył w 39 na terytorium Niemiec. Dowódcą jego był słynny później polski pułkownik a następnie generał - to jedno ze sztandarowych nazwisk naszych PSZ. Jak się zwał generał, który pułk walczył w Niemczech w 39?
Dla znawców jak to się stało że po zakończeniu odwrotu pułk stal się liczniejszy niż przy wymarszu pomimo poniesionych ciężkich strat?
Wystarczy nazwisko dowódcy.
Kruk Siwy - 14 Lutego 2008, 16:31
Dam podpowiedź bo znikam: pułk walczył w składzie 8 DP Armia Modlin.
dalambert - 15 Lutego 2008, 08:20
Kruk Siwy, dla młodzi róznica miedzy kampanią wrzesniową, a Powstaniem Listopadowym jest taka sama jak między bitwą pod Cedynią , a pod kannami tyż nic nie wiedzą, a i wygooglać ciężko ciekawe jak to sie dalej potoczy chyba bedziesz musial odpusćić .
elam - 15 Lutego 2008, 08:24
gremlinek jest caly czas i czeka na jakies pytanie dla.... LUDZI a nie kustoszow muzeum....
dalambert - 15 Lutego 2008, 08:45
| elam napisał/a | | .... LUDZI a nie kustoszow muzeum |
a co Kustosze to nie ludzie.
narody które traca pamięć tracą zycie. to tak na marginesie
Kruk Siwy - 15 Lutego 2008, 09:14
No dobra. Kolejna - rzekłbym ostateczna podpowiedź: dowódca tegoż pułku piechoty dowodzil później Brygadą Spadochoronową...
No dziewczynki i chłopaki ktoś wie? Czy całkowita amnezja?
Iwan - 15 Lutego 2008, 09:23
no to strzelam generał to Stanisław Sosabowski, był dowódcą 21 pułku piechoty Dzieci Warszawy
Kruk Siwy - 15 Lutego 2008, 09:29
He, he.
Dobrze. Mam nadzieję że strzelałeś z karabinu piechoty mauser.
W zasadzie to chciałem zapytać o to kto był dowodcą pułkowych saperów ale uznałem, że jednak może to zbyt szczegółowe.
Bo wiecie dowódcą tam był podpor Jan Bochiński...
Iwan, zadajesz.
Iwan - 15 Lutego 2008, 09:34
strzelalem ze starej encyklopedii PWN ostatnia podpowiedz mi pomogła
Tequilla - 15 Lutego 2008, 09:42
A pytanie?
Iwan - 15 Lutego 2008, 09:46
zaraz będzie
edit: oto i one:
W 1982 roku, miasta leżące na wyspach archipelagu Florida Keys , w proteście przeciwko dokonanej przez Straż Graniczną USA blokadzie międzystanowej drogi US-1, deklarowały niepodległość- choć fikcyjna i żartobliwa raczej była to flagi, koszulki i inne emblematy tego państwa do dziś są bardzo dobrze sprzedającymi się pamiątkami.
Jak nazywało sie to "państwo"?
Tequilla - 15 Lutego 2008, 09:58
Uuu truudne.
Kiedyś w Anglii widziałem album o takich właśnie państwach - było min państwo stworzone przez pewnego delikwenta ( który został jego księciem) obejmujące przyczepę kempingową i przyległy do niej trawnik. Pewnie i to twoje się w tej książce znalazło, ale niestety nie wiem co to takiego.
gorbash - 15 Lutego 2008, 09:58
Petoria?
Iwan - 15 Lutego 2008, 09:59
no niestety gorbashu,
Alatar - 15 Lutego 2008, 10:32
Takie pytanie ogólne: w jakim stopniu posiłkujecie się książkami oraz innymi źródłami wiedzy w zadawaniu pytań i odpowiadaniu? Ja na przykład z niczego nie korzystam (raz zadałem pytanie z książki) w efekcie czego nie odpowiadam na pytania ... i tak się dziwię czy Wy to wszystko (większość) wiecie?
Kruk Siwy - 15 Lutego 2008, 10:33
Alatar, dopuszczalne jest zaglądanie do książek. Generalnie wykluczone są przeglądarki internetowe.
Madar - 15 Lutego 2008, 10:39
| Kruk Siwy napisał/a | | Alatar, dopuszczalne jest zaglądanie do książek. Generalnie wykluczone są przeglądarki internetowe. |
a mozna korzystać z netu jesli sie wie na której stronie szukac? Jakieś fora o odpowiedniej tematyce czy wirtualne biblioteki.
Kruk Siwy - 15 Lutego 2008, 10:58
Netowi mówimy nie. Żeby korzystać z książki COŚ trzeba jednak wiedzieć. Internet to tylko sprawność palców...
Zresztą to zabawa jest i gimnastyka szarych komórek. I tak to traktujmy...
|
|
|