To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Taselchof - 12 Lutego 2008, 15:04

nie bez powodu ich regent był admirałem :D ale nie w Bułgarii nowoczesnego pancernika za chiny ludowe nie uświadczysz :P
Rafał - 12 Lutego 2008, 15:04

Bo to byli Czesi z pancernikiem na Dunaju :wink:
Taselchof - 12 Lutego 2008, 15:08

Protektorat Czech i Moraw też nim nie dysponował :) mała podpowiedź Syjam to tez nie był :P
Adashi - 12 Lutego 2008, 15:12

Rumunia :?:
dalambert - 12 Lutego 2008, 15:12

Norwegia ? było nie było Quisling sojusznikiem szkopów był!
Albo z tej samej egzotyki Finowie cos na Szkierach schowali ?
to już raczej pytanie doo Sznownego Zagadkowicza, a nie udzial w konkursie , hej :)

Taselchof - 12 Lutego 2008, 15:17

Rumunia w nie miała nawet kawałka pancernika
hjeniu - 12 Lutego 2008, 15:24

Chorwaci podprowadzili makaroniarzom któregoś Littoria?
Taselchof - 12 Lutego 2008, 15:28

Cytat
Albo z tej samej egzotyki Finowie cos na Szkierach schowali

:bravo :bravo Rosjanie byli tak głęboko przekonani, że zatopili Vainamoinena, że nawet nie szukali (a Finowie z oczywistych względów nie śpieszyli się z ujawnianiem stanu posiadania)... zadajesz

dalambert - 12 Lutego 2008, 15:45

Nie bardzo mi się należy bo post poprawialem i strzelałem na wyczucie , ale skoro
to
moze dalej z historii :
Jaki Xiążę pod Warszawą Austryjaków bił ?

Taselchof - 12 Lutego 2008, 15:47

JP ?:P
dalambert - 12 Lutego 2008, 15:51

Ano już tuż tuż dawaj cale nazwisko boś trafil i zadawaj !
Taselchof - 12 Lutego 2008, 15:54

wcale nie trafiłem ;P: xiąże Józio Poniatowski herbu ciołek :P ale na następne pytanie trza by poczekać bo coś za łatwe mi wychodzą :P
dalambert - 12 Lutego 2008, 16:00

Taselchof, dawaj Jaskier bo dobrze się toczy, a ja od kompa odpadam hej / a bitwa pod Raszynem byla AD 1809 bum/ ZADAWAJ
Taselchof - 12 Lutego 2008, 16:01

No to coś w twoich realiach poprzedniej zagadki. Pierwszy żołnierz 1. Pułku Lekkokonnych Gwardii,który dostał Legię Honorową.Podać imię,nazwisko,stopień... <Łysiak się kłania ;P: >
Taselchof - 13 Lutego 2008, 10:22

Podpowiedź za Samosierrę ;P:
dalambert - 13 Lutego 2008, 10:28

Paru tam dostało, ale zgonie z piosenką / Napoleon z piersi order mu przyszpilił stawiam na Niegolewskiego.
Taselchof napisał/a
za Samosierrę
kolego zacny wąwóz, ewentualnie przełęcz z drogą do Madrytu to była "sOmosierra" , a "sAmosierra" to przekret niechlujno literacki / acz utrwalony w polskim bajzlu historyczno nomenklaturowym/ hej
Taselchof - 13 Lutego 2008, 10:37

przepraszam mea culpa z rozbiegu zaznaczyłem poprawienie Mozilli :D był to jeden ze "zdobywców" Somosierry :) zresztą imie nazwisko stopień ma być :P
dalambert - 13 Lutego 2008, 11:52

Niegolewskiemu to Andrzej czyli Jedruś było, a dowodzenie to po Jasiach Kozietulskim i DZiewanowskim przejąl, natomiast w jakiej byl w tym momencie rangi to nie pamiętam, ale chyba na porucznika postąpil .
Taselchof - 13 Lutego 2008, 11:56

dobrze ale to nie on jako pierwszy dostał Legie honorową ale jesteś dość blisko :)
Agi - 13 Lutego 2008, 14:42

Kozietulski dostał Legię
dalambert - 13 Lutego 2008, 14:55

I wysoce jest prawdopodobne, że jako dowódca szarży byl pierwszy na liscie odznaczonych, mimo,że szarżę zakończyl przed pierwsza baterią i przez resztę to wzorem Rysia III z okrzykiem "królestwo za konia" podkomendnych gonił , hej :mrgreen:
Taselchof - 13 Lutego 2008, 17:24

dostał ale nie jako pierwszy :) widzę że nie idzie wam ta zagadka to może podpowiem stopień ;P: poszukiwany przez was osobnik był wachmistrzem ;P: jak ktoś zbiera historyczne bitwy,to polecam R.BIELECKI "SOMOSIERRA 1808"tam to stoi :) (jak do jutra nie wymyślicie to sam odpowiem i zadam coś prostszego :P )
dalambert - 14 Lutego 2008, 08:52

Staram się odpowiadac z glowy, bez skakania po bibliotece domowej i ot tak :
Jak wachmistrz to Stadnicki, co to węgielkiem z cesarskiego ogniska faję przypalał i "Huraganowo" przez Sommosierrę gnał.
a tak na marginesie to w anegdotach historycznych prezentowalem kiedyś sugerowany, zresztą sensownie, przez
Taselchof napisał/a
R.BIELECKI SOMOSIERRA 1808
wariant rozstawienia hiszpańskich dział pod Sommosierrą / 2,2,2, 10/
no i z zagadkowanie dywagacjoniusz nam się zrobił :twisted: ;P: :mrgreen:

Taselchof - 14 Lutego 2008, 10:37

niestety nie Stadnicki :D więc nie udało się no to odpowiem sam na własne pytanie ehh :D wachmistrz Jakub Dąbczewski pierwszy otrzymał Legię Honorową za Somosierrę. Nie wiem cuś prostszego teraz trzeba jak niemcy nazywali Płock po włączeniu go do tysiącletniej Rzeszy ??
dalambert - 14 Lutego 2008, 10:59

he,he, Schrottersburg / o z umlautem/ ale nie mam go na klawiaturze, i o ile pamiętam to była ta nazwa wymyślona ku pamieci pruskiego burmistrza/prezydenta Płocka z czasów po rozbiorze Polski gdy Płock w zaborze pruskim podobnie jak Warszawa był / do 1806. jakby się kto pytał/ hej :wink:
Taselchof - 14 Lutego 2008, 11:01

Schröttersburg brawo wyczerpujaca odpowiedź :) teraz twoja kolej w zadawaniu pytań ;P:
Godzilla - 14 Lutego 2008, 11:10

ö: wciśnij lewy alt, trzymaj i w międzyczasie wystukaj na klawiaturze numerycznej 0246.
ü: to samo + 0252
Jest tego więcej, sprawdź w Character Map.

dalambert - 14 Lutego 2008, 11:16

DziekiGodzilla, niech Cie Bozia wspiera, ale powiedzcie mi słoneczka :
Cóż to się wydarzyło w dniu 1 IX 1939 pod Mokrą ?

Rodion - 14 Lutego 2008, 11:25

Zapewne chodzi Ci o bitwę w której Niemcy zdrowo dostali w ... ***... cztery litery. :twisted:

Ed: literówka

dalambert - 14 Lutego 2008, 11:31

A chodzi Rodionku ale może by tak nim Wam odpuszczę to troszke więcej / wiem,że wiesz ino Ci się pisać niechce/ czyli
Jazłowiak gdzie Waść ?

Partner forum