To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

agnieszka_ask - 8 Lutego 2008, 21:04

ale mi się już nie chce
jak następnym razem zgadnę, to sobie zadam

Madar - 8 Lutego 2008, 21:05

Taselchof napisał/a
...płk Schaumayer poskarżył się jego cesarskiej mości na zła kondycje psychiczną żołnierza czeskiego ,,ilustrując to przykładem, że trzy bataliony Praskich Dzieci, 1400 żołnierza, przy dźwiękach pułkowej kapeli, ohne einen Schuss abzugeben (bez jednego wystrzału) przeszły na stronę rosyjską. o to jakby chodziło :P ?

o to biegało ;-)

Taselchof - 8 Lutego 2008, 21:08

vox populi vox dei zadawaj Aga :D
agnieszka_ask - 8 Lutego 2008, 21:13

chcecie to macie, mówiłam, że będę złośliwa to proszę:
dział: filozofia niemiecka przełomu romantycznego (lub też inny, którego nie podam, bo będzie za łatwo)
jaka jest zasadnicza różnica pomiędzy owismem, a animakulizmem

myśleć, nie okularować! ( ;P: )

Adashi - 9 Lutego 2008, 00:35

Ło, matko :mrgreen:
agnieszka_ask - 9 Lutego 2008, 12:20

co Adashiu? :D
no przecież proste. prostsze niż wam się wydaje ;)

podpowiadam: odpowiedź można znaleźć w książce jakże szacownego, przeze mnie mało lubianego, jednak docenianego prof. Leona Miodońskiego, Całość, jako paradygmat rozumienia świata w myśli niemieckie przełomy romantycznego i... w podręcznikach do biologii ;)

Rodion - 9 Lutego 2008, 12:26

Zabiłaś temat! :evil:
Kruk Siwy - 9 Lutego 2008, 12:34

Był to mord z premedytacją. Następnym razem zapytam o kompleksowe dane na temat wyposażenia plutonu saperów 21 Pułku Dzieci Warszawy 31 sierpnia 1939 o godzinie 23.59
Będzie łatwiej.

agnieszka_ask - 9 Lutego 2008, 12:39

;P:
w cale nie zabiłam
jak mawiał inny powszechnie znany filozof (patrz Zwierzak) myśleć, myśleć, myśleć!

Iwan - 9 Lutego 2008, 15:35

jak to takie proste to pewnie nie ma żadnej różnicy :D
Taselchof - 9 Lutego 2008, 15:37

a jak nie widać różnicy to po co przepłacać :P
Tequilla - 9 Lutego 2008, 18:47

animakulizm to żyworództwo, a to drugie jajorództwo ;P:
agnieszka_ask - 9 Lutego 2008, 19:29

Tequilla, blisko, blisko, ale szukaj bardziej w kierunku preformacji ;)
owiści i animakuliści bardzo długo i głośno się sprzeczali. musieliście o tym słyszeć na lekcjach biologi podczas omawiania rozwoju :)

no widzicie, wcale nie takie trudne ;P:

Tequilla - 9 Lutego 2008, 19:44

że człowieczek jest już ukształtowany w plemniczku? Czy o to chodzi? Taki miniaturowy ludzik? :) to by byli animakuliści ;)
agnieszka_ask - 9 Lutego 2008, 19:58

Tequilla, :bravo :bravo :bravo
tak, dokładnie tak. reszta to już ciąg logiczny, więc nie będę Cię męczyć o dopisywanie.

skoro animakuliści twierdzili, że jak to ładnie nazwałeś człowieczek jest w plemniku, to oczywiście musieli mieć przeciwników i byli nimi owiści, którzy twierdzili, że miniaturka człowieka znajduje się w jajku. ot i cała odpowiedź.

czasem pytanie jest trudne tylko z pozoru :)

pytanie przechodzi w ręce inteligentnego.
Tequilla, teraz ty zaskakuj :)

Taselchof napisał/a
vox populi vox dei

ps. Taselchof, następnym razem nie prowokuj i żadnym bogiem mnie nie strasz. rzekłam

:wink: :wink: ;P:

Tequilla - 9 Lutego 2008, 20:28

Kurcze fajnie :D

Ciężko coś wymyślić.. Powiedzcie mi w takim razie jaki kaliber miała armata, która jako pierwsza wystrzeliła podczas zdobywania Konstantynopola i o której to było? ;)

żartuję oczywiście. :)

Ale niech będzie z historii.

Wódz skirów Edeko jeden z najbardziej zaufanych ludzi Attyli miał syna który odegrał później dość istotną rolę w historii. Jak się ów człek nazywał?

Taselchof - 9 Lutego 2008, 21:25

całkiem porządny pretorianin Odoaker ? :D

Dobra następnym razem nie będę prowokował :D powinno być głosem bogini :wink:

Tequilla - 9 Lutego 2008, 22:53

Bardzo porządny :)

:bravo zadawaj

Taselchof - 9 Lutego 2008, 23:14

jak dla mnie bardzo porządny :D

mhm to może coś prostego jak się nazywało najbardziej wysunięte na zachód miasto w dziejach Rosji??

mistique - 9 Lutego 2008, 23:35

Przeglądam atlas historyczny i wychodziłoby, że jakieś Pyzdry, tak na północny zachód od Kalisza. O ile to miasto.
Taselchof - 10 Lutego 2008, 11:30

okej Пыздры zadajesz :) :D
mistique - 10 Lutego 2008, 16:48

W jakich latach Katowice nazywały się Stalinogród? Jak ktoś wie, może podać dokładne daty.
dzejes - 10 Lutego 2008, 16:51

1953-56

Dokładnych dat nie znam.

mistique - 10 Lutego 2008, 16:55

7 marca 1953 - 10 grudnia 1956. Zadajesz dzejes.
dzejes - 10 Lutego 2008, 17:04

W Księdze Izajasza wspomniany jest pomazaniec, który prowadzony przez Jahwe pozwoli Izraelitom wrócić z niewoli babilońskiej do ojczyzny. Ten tekst, autorstwa t.zw. Deuteroizajasza jest niezwykły, gdyż określa mianem pomazańca, wybrańca - pogańskiego władcę, przez którego działać będzie Bóg.

O kogo chodzi?

Fearfol - 10 Lutego 2008, 17:20

Cyrus król perski, "41,1" księga Izajasza. Znalazłem w biblii :D
dzejes - 10 Lutego 2008, 17:31

Tak mówi Pan o swym pomazańcu Cyrusie: Ja mocno ująłem go za prawicę, aby ujarzmić przed nim narody i królom odpiąć broń od pasa, aby otworzyć przed nim podwoje, żeby się bramy nie zatrzasnęły. Ja pójdę przed tobą i nierówności wygładzę. Skruszę miedziane podwoje i połamię żelazne zawory. Przekażę ci skarby schowane i bogactwa głęboko ukryte, ażebyś wiedział, że Ja jestem Pan, który cię wołam po imieniu, Bóg Izraela. Z powodu sługi mego Jakuba, Izraela, mojego wybrańca, nazwałem ciebie twoim imieniem, pełnym zaszczytu, chociaż Mnie nie znałeś. Ja jestem Pan, i nie ma innego. Poza Mną nie ma Boga. Przypaszę ci broń, chociaż Mnie nie znałeś, aby wiedziano od wschodu słońca aż do zachodu, że beze Mnie nie ma niczego. Ja jestem Pan, i nie ma innego. Ja tworzę światło i stwarzam ciemności, sprawiam pomyślność i stwarzam niedolę. Ja, Pan, czynię to wszystko.

Znaczy tak, Cyrus. Zadajesz.

Dodam jeszcze, że to jeden z najistotniejszych fragmentów Biblii w ogóle, jeśli próbujemy (a to mnie akurat ciekawi najbardziej) dostrzec ewolucję, zmiany, które doprowadziły do tego, co jest dziś - istotne są trzy ostatnie zdania. To prawdziwa rewolucja, Bóg ogłasza, że niedola to też jego dzieło.

Fearfol - 10 Lutego 2008, 17:37

a mi się wydaje że cytat: ".... sprawiam pomyślność i ja stwarzam niedole" to synonimy nagrody i kary, a nie przyznanie się Boga do błędów ( bo niedola to chyba taki mały defekt co nie ?"

a co do pytania to chyba będzie proste : Jak się nazywał opracowany przez WFM pierwszy Polski skuter. Dodam że był to rok 1955.

Agi - 10 Lutego 2008, 18:45

Zdaje się, że Osa
dzejes - 10 Lutego 2008, 20:23

Fearfol napisał/a
a mi się wydaje że cytat: .... sprawiam pomyślność i ja stwarzam niedole to synonimy nagrody i kary, a nie przyznanie się Boga do błędów ( bo niedola to chyba taki mały defekt co nie ?

Nie przyznanie siędo błędów, co ogłoszenie, że Bóg stwarza wszystko. Dobro i zło. Do dziś instynktownie przyjmujemy, że jeśli dzieje się coś złego, to jest to kara, a tu już w (najprawdopodobniej) V w pne mowi się nam, że to nie tak.

Przepraszam za offtop.

Partner forum