Zadomowienie - powitania na forum - Luźne rozmowy bez tematu
Rafał - 26 Kwietnia 2010, 14:37
Ambioryks napisał/a | Zawsze jestem trzeźwy. | Śmiem wątpić
Ambioryks napisał/a | Masz coś konstruktywnego do napisania? Jakieś kontrtezy? |
Ambioryks napisał/a | Niemcy to pasożyty |
Ambioryks napisał/a | Niemcy to rak toczący Europę | Kategoryzujesz, uogólniasz i obrażasz oraz nawołujesz do nienawiści na tle rasowym (narodowościowym). Posługujesz się językiem Goebelsa i Stalina.
Naprawdę będę zdziwiony jeśli ujdzie ci to płazem.
dalambert - 26 Kwietnia 2010, 14:43
Ambroży zmiłuj się nad sobą.
Prawo magdeburskie, ustrój miast, szkolnictwo elementarne /XIX/ wzorce wojskowe na których się cała Europa wzorowała i administracyjne tyż /XVIII/
i jak przez niektórych ulubiony Luther i reformacja .
że o poetach i muzykach nie wspomnę.
A podstawy organizacj Europy/ Karol Wielki - tyż szkop/
chłopie zapamiętaj sobie na całe życie
NAJPIERW FAKTY/ ze zrozumieniem/ TEZA POTEM
Ambioryks - 26 Kwietnia 2010, 14:47
Rafał napisał/a | Kategoryzujesz, uogólniasz i obrażasz oraz nawołujesz do nienawiści na tle rasowym (narodowościowym). |
Gdzie tu widzisz nawoływanie do nienawiści? To tylko taka moja luźna refleksja dotycząca historii. Dotycząca lat 928 - 1945. Czy "nawoływanie wsteczne" (do cofnięcia historii, albo nawoływanie nie istniejących już Wieletów ani nieżyjących królów i książąt do czegoś, co powinni byli wtedy zrobić) też jest nawoływaniem?
Rafał napisał/a | Posługujesz się językiem Goebelsa i Stalina. |
Przegrałeś dyskusję - zgodnie z prawem Godwina. Użyłeś argumentum ad hitlerum (czy raczej: ad goebbelsum ). Tak się zastanawiałem, czy ktoś mnie do tego porówna - i nie zawiodłem się.
dalambert - 26 Kwietnia 2010, 14:52
Ambioryks, co to znaczy "przegrałeś dyskusję' Ty do cholery udział w teledurnieju bierzesz, człowieku weź się opanuj
Ambioryks - 26 Kwietnia 2010, 14:54
dalambert napisał/a | Prawo magdeburskie, ustrój miast |
Nom. Szkoda tylko, że to szło w parze ze sprowadzaniem szkopów na ziemie polskie i oddawaniem im zarządu nad polskimi miastami i ich mieszkańcami.
dalambert napisał/a | szkolnictwo elementarne /XIX/ |
Bismarck? Germanizacja, dozór szkolny, usuwanie polskiej kadry nauczycielskiej i zastępowanie jej niemiecką? Dziękuję, postoję.
A skoro już o tym mowa: gdyby szkolnictwo wszędzie było prywatne, to jego germanizacja byłaby niemożliwa. Rusyfikacja zresztą też nie. Germanizacja to skutek państwowego szkolnictwa.
dalambert napisał/a | wzorce wojskowe na których się cała Europa wzorowała |
Ale chyba tylko w części - bo taki dryl, surowa i bezduszna dyscyplina, to chyba tylko w armii pruskiej występowała.
dalambert napisał/a | jak przez niektórych ulubiony Luther i reformacja . |
Ojcami reformacji byli John Wycliffe i Jan Hus. Pierwszym protestanckim władcą był Jerzy z Podiebradów. Nie wiem, z jakiej racji o nich zapominano i wspomina się o Lutrze (który notabene palił domniemane czarownice bez litości, w przeciwieństwie do Wycliffe'a i Husa).
dalambert napisał/a | że o poetach i muzykach nie wspomnę. |
Tych akurat miało wiele narodów.
dalambert napisał/a | A podstawy organizacj Europy/ Karol Wielki - tyż szkop/ |
Frankowie to szkopy? To tylko jedno z wielu plemion germańskich. A nie wszyscy Germanie to przodkowie Niemców. Niektórzy to przodkowie Alzatczyków, Austriaków, Duńczyków, Szwedów lub Norwegów.
edit:
Dalambert:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Godwina
Cytat | W 2007 „The Economist” stwierdził, że „w większości dyskusji dobrą zasadą jest, że pierwsza osoba, która wyzwie drugą od nazistów, automatycznie przegrywa dyskusję”. |
feralny por. - 26 Kwietnia 2010, 14:55
Rafał napisał/a | Naprawdę będę zdziwiony jeśli ujdzie ci to płazem. | Nie kuś losu, bo znowu bedziemy, przez trzy tygodnie czytali o tym, ze A został potraktowany niesprawiedliwie, i że na innym forum nie dostałby krawata.
Witchma - 26 Kwietnia 2010, 15:02
Wróciły powiadomienia mailowe
dalambert - 26 Kwietnia 2010, 15:03
Ambioryks napisał/a | To tylko jedno z wielu plemion germańskich |
a germanie to oczywiście słowianie inaczej Ambioryks napisał/a | . Szkoda tylko, że to szło w parze ze sprowadzaniem szkopów na ziemie polskie i oddawaniem im zarządu nad polskimi miastami i ich mieszkańcami. |
synek a dlaczego nie kogo mieli po np. dżumie sprowadzac filipińczyków, coś Ci dzisiaj logika nie służy/ o wiedzy nie wspomnę/
dyskysja z Tobą jest nie możliwa.
Ogłosiłeś tezę Niemcy to świnie, i rozpaczliwie w śmietniku swych nieuporządkowanych wiadomości szukasz co by tu rzucić na forum ,
a jak Ci wykazać bzdurę i uproszczenie / bunt krakowski/ to rozbrajająco oświadczasz tak , ale i tak ja mam rację -
dziecko urządasz sobie harce , ale już mnie to nie bawi .
Inni jak im się będzie chciało moga się pobawić.
Kai - 26 Kwietnia 2010, 15:04
Witchma napisał/a | Wróciły powiadomienia mailowe |
Właśnie zauważyłam i aż podskoczyłam, bo u mnie to dopiero pierwsze
Matrim - 26 Kwietnia 2010, 15:06
Ambioryks napisał/a | ze sprowadzaniem szkopów na ziemie polskie |
To negatywne określenie Niemców, to chyba dopiero od połowy XX wieku się pojawiło, panie histöryk.
Chal-Chenet - 26 Kwietnia 2010, 15:08
A czego dotyczą te powiadomienia? Pw czy odpowiedzi w tematach?
Kruk Siwy - 26 Kwietnia 2010, 15:09
Ja miałem odpowiedzi w tematach.
Kai - 26 Kwietnia 2010, 15:10
PW, odpowiedzi w tematach nie mam zaptaszkowanych.
Ambioryks - 26 Kwietnia 2010, 15:18
dalambert napisał/a | germanie to oczywiście słowianie inaczej |
WTF?
Przecież nie napisałem, że wszyscy Germanie to świnie. Pisałem tylko o Niemcach, i to nie jako takich, ale o ich polityce w latach 928-1945 i konsekwencjach ich polityki.
dalambert napisał/a | a dlaczego nie kogo mieli po np. dżumie sprowadzac filipińczyków |
Zaraz Filipińczyków. Mogli Czechów, Węgrów, Bizantyjczyków. Ale nie - Brodaty i Mazowiecki wybrali Niemców (Brodaty sam był z pochodzenia Niemcem i miał Niemkę za żonę).
dalambert napisał/a | Ogłosiłeś tezę Niemcy to świnie |
W latach 928-1945 (z niewielkimi przerwami - np. za Ottona III) Niemcy realizujący politykę wobec wielu krajów słowiańskich i bałtyckich - owszem.
Polecam "Kronikę ziemi pruskiej" Piotra z Dusburga, który, Niemiec i krzyżak, usprawiedliwia wszystkie zbrodnie popełnione na Prusach i Litwinach, ale im nie zaprzecza. Czytałeś może?
Matrim napisał/a | To negatywne określenie Niemców, to chyba dopiero od połowy XX wieku się pojawiło, panie histöryk. |
Fakt, jest to pewien anachronizm pod tym względem.
dzejes - 26 Kwietnia 2010, 16:19
Ambioryks napisał/a | Widać więc, że Niemcy to pasożyty, które podbijały cudze ziemie i wysysały z nich żywotne soki. Niemcy to rak toczący Europę. |
Opanuj się. To nie jest prośba.
Agi - 26 Kwietnia 2010, 16:38
Ambioryks, czytając to co napisałeś w tym czasie, gdy nie było mnie na Forum zaczęłam się już za czerwonym krawatem dla Ciebie rozglądać, ale widzę, że dzejes, mnie uprzedził, co prawda w łagodniejszej formie.
Nie przeciągaj struny, bo naprawdę wylecisz stąd z hukiem.
Ambioryks - 26 Kwietnia 2010, 19:36
Macie rację, przesadziłem. Zarówno z ostrym słownictwem, jak i generalizacją. I nie użyłem czasu przeszłego wszędzie tam, gdzie miałem go na myśli. Z drugiej strony, Rafał wyrwał część mojej wypowiedzi z kontekstu. A poruszana przeze mnie kwestia przestała być aktualna ponad 60 lat temu. Nie było to więc wzywanie do nienawiści, chyba, że możliwe jest wzywanie do nienawiści wobec tych, którzy już dawno nie żyją i których dzieła już dawno zostały zniweczone. Tak czy inaczej: korzę się.
Adanedhel - 26 Kwietnia 2010, 19:39
Żałosne.
hijo - 26 Kwietnia 2010, 19:40
Uoo ale mi skrzynkę zawaliło lubię powiadomienia bo inaczej zapominam, w których watkach gadam
Ambioryks - 26 Kwietnia 2010, 19:43
Adanedhel napisał/a | Żałosne. |
Co jest żałosne? Moje wyjaśnienia czy to, co napisałem wcześniej?
Potrafisz się zdobyć tylko na jednowyrazówki w odniesieniu do mnie?
Adanedhel - 26 Kwietnia 2010, 19:45
Twoje kłamliwe wyjaśnianie. Na jednym tchu wymieniłeś wszystkie ich wady, "brzydki język i brzydkie kobiety" odnosiło się do teraźniejszości, ergo reszta też.
Koniec.
Ambioryks - 26 Kwietnia 2010, 19:50
Adanedhel napisał/a | Na jednym tchu wymieniłeś wszystkie ich wady, brzydki język i brzydkie kobiety |
To akurat było odniesienie się do wypowiedzi Rafała o Bismarcku i Piłsudskim jako wymieniającym wady narodowe Polaków. Tylko że na takiej samej generalizującej podstawie można by wymienić wszystkie negatywne cechy Niemców. Obie wypowiedzi mają mniej więcej taki sam sens - zarówno stwierdzenie o wadach Polaków, jak i wadach Niemców.
Najpierw było o wadach, potem zacząłem pisać o historii - którą zamknąłem klamrą roku 1945. Rok 1945 to nie teraźniejszość, mimo że przeszłość całkiem niedawna.
RD - 26 Kwietnia 2010, 19:53
No cóż, Ambioryksie, stanowczo przesadziłeś, więc jury udaje się na naradę.
Także mam swoje poglądy na ekspansywność Niemców i ich rolę, często fatalną, w historii Europy, ale czym innym jest podawanie faktów i dyskutowanie o nich, a czym innym obrzucanie inwektywami. Co byś powiedział na twierdzenie "Co Polak to złodziej", wynikające z negatywnych doświadczeń Niemców, Francuzów i innych nacji? jako historyk powinieneś mieć świadomość, że sytuacji brzegowych nie można przekładać na codzienne funkcjonowanie czy to jednostek ludzkich, czy to narodów.
Ambioryks - 26 Kwietnia 2010, 19:56
Masz rację, RD, to była przesada z mojej strony, te inwektywy. Na przyszłość się powściągnę. Widzę, że na temat Niemców nie powinienem się wypowiadać, bo trudno mi wtedy powstrzymać emocje. Przyznaję i przepraszam.
Adanedhel - 26 Kwietnia 2010, 20:00
I jeszcze jeden, i jeszcze raz... Ciekawe ile jeszcze razy obrzucisz kogoś g*wnem a potem będziesz przepraszał, bo "trudno ci powstrzymać emocje".
Ambioryks - 26 Kwietnia 2010, 20:01
Adanedhel, sugerujesz, że ja robię to wszystko złośliwie? Jeśli tak, to na jakiej podstawie?
Gdybym był złośliwy, to obrażałbym personalnie też użytkowników tego forum, a nie tylko osoby trzecie. A tego chyba akurat nie można mi zarzucić.
Za to ty się do mnie przyczepiłeś. Dlaczego?
Fidel-F2 - 26 Kwietnia 2010, 23:00
Ambioryks, rzuć te prochy bo przed trzydziestką pozbędziesz się mózgu
dzejes - 26 Kwietnia 2010, 23:19
Fidel biegasz za Ambioryksem i rzucasz niespecjalnie śmieszna komentarze. Uspokój się.
Fidel-F2 - 26 Kwietnia 2010, 23:22
dzejes, ja za Twoje poczucie humoru nie odpowiadam, uspokój się, bo biegasz za mną i się czepiasz.
dzejes - 26 Kwietnia 2010, 23:23
Ja tu jestem od biegania m.in. za Tobą, więc się hamuj. To nie jest zaproszenie do dyskusji.
|
|
|