Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
Tequilla - 8 Lutego 2008, 10:41
| Kruk Siwy napisał/a |
Stulatek biegający z giwerą po barykadach...
|
Wtedy się lepiej odżywiali...
Kruk Siwy - 8 Lutego 2008, 10:44
Tequilla, brukiew, czarny chleb i lebioda. Mniam! A jakie kaloryczne!
Fidel-F2 - 8 Lutego 2008, 10:45
moja prababcia umarła w wieku 98 lat, gdy miała 90 pracowała czasem ciężej od niejednego młodego chłopa
Kruk Siwy - 8 Lutego 2008, 10:47
Fidel-F2, kobiety insza sprawa...
Ale w międzyczasie dalambert podał odpowiedź. Zadajesz!
Tequilla - 8 Lutego 2008, 10:50
Mimo wszystko czynny udział w walce to trochę inna kategoria. Tam chyba nawet nie tyle wysiłek fizyczny, ile szybkość działania, myślenia decyduje.
ale fakt, wielu starszych ludzi zachowuje sił witalne i nie tylko bardzo długo.
A swoją drogą, gdyby Navajero miał rację byłaby to bardzo intrygująca sprawa.
Kruk Siwy - 8 Lutego 2008, 10:51
Też byłbym za tym. Fajną legendę mógłbym wstawić do któregoś tekstu o Pradze...
Dalambert, gdzie jesteś hieno cmentarna!
Fidel-F2 - 8 Lutego 2008, 10:52
Tequilla, walka w powstaniu to nie było tylko noszenie dział przeciwlotniczych na plecach
Kruk Siwy - 8 Lutego 2008, 10:54
Fidel-F2, byłeś w powstaniu?
Ja też nie byłem ale pamietam taką kolację gdzie przy jednym stole siedział człowiek od "Zośki", szefowa łączniczek od Gozdawy a oprócz tego paru innych powstańców. Zaprawdę powiadam Ci, noszenie dział przeciwlotniczych to betka!
Tequilla - 8 Lutego 2008, 10:54
W sumie prawda. Niekoniecznie trzeba od razu z giwerą i szkopów naparzać...
w googlach na jednej stronie jest potwierdzenie tej informacji, którą podał Navajero. ale przydałoby się więcej i jakieś bardziej wiarygodne źródło.
Offtop. Czekamy na pytanie dalamberta.
edit: Jeśli to prawda, to ponoć nosił mundur oficerski, żeby podtrzymywac rodaków na duchu. Dziw, że Gestapo go za to nie chapneło. Mundur ze styczniowego nosił, czy jak??
Fidel-F2 - 8 Lutego 2008, 10:59
Kruk Siwy, pewnie masz rację, chyba trudno mi sobie w pełni wyobrazić ówczesne warunki
Kruk Siwy - 8 Lutego 2008, 11:05
Tequilla, przed II wojną światową wszyscy powstańcy zostali awansowani do stopnia oficerskiego. Nosili specjalnie zaprojetkowane i uszyte dla nich mundury. I jeszcze jedno. Każdy oficer WP musial im pierwszy salutować. Nawet generał.
Navajero - 8 Lutego 2008, 11:13
Ja o tym powtańcu czytalem w jakiejś książce, albo czasopiśmie naukowym. Na tej wygooglanej stronie są przypisy i podane źródło cytatu o tym noszeniu munduru, ale nie mogę zgrokować, bo z jakichś powodów nie daję rady założyć konta na googlach. Jak ktoś ma konto, to wystarczy zerknąć na przypis i sprawdzić w bibliotece
Kruku - jak to dołączysz do cyklu "praskiego" to wisisz mi piwo
dalambert - 8 Lutego 2008, 11:13
No to z Pragą związane - Kiedy pierwszy raz Żydzi po upadku Jerozolimy stworzyli zwarty regularny oddział wojska i gdzie on walczyl?
Dla ambitnych pod czyim dowództwem ?
Kruk Siwy - 8 Lutego 2008, 11:18
Navajero, ja i bez tego piwa się chętnie z Tobą napiję. Postawić mogę... no problema.
A ja o powstańcu co zmarł 1942 to chyba w szkole powiedzieli... nie pamiętam. To już tyle lat. Może jakieś nowe informacje zdobyto w tzw. międzyczasie.
dalambert - 8 Lutego 2008, 11:19
Kruk Siwy, ty mi tu nie gledź tylko odpowiadaj hej
Kruk Siwy - 8 Lutego 2008, 11:22
A nie odpowiem. Inni też niech coś z tego mają. Obrońców Masady to wszyscy pamietają a obrońców... tfu tfu mało się nie wygadałem.
Madar - 8 Lutego 2008, 11:27
Może chodzi o lekkokonny pułk żydowski Berka Joselewicza.
dalambert - 8 Lutego 2008, 11:55
Madar, Ok uznaję, aczkolwiek nie byl to pułk lekko konny ale piechoty /Berek wprawdzie przed karierą powstańczo,legionowo wojskową handlem końmi się zajmował/ ale w Insurekcji Kościuszki pułk pieszy z rewolucyjnie nastawionej młodzi żydowskiej utworzyl, któren to pułk dzielnie stawał w czasie oblężenia Warszawy przez Prusaków, a następnie bronił Pragi przed Suworowem i ogromne straty w ludziach miał / cieżko rannego Berka za Wisłę przewieziono/
Tak,że pierwszą walką Żydów w regularnej formacji wojskowej od starożytnych czasów był udzial w Insurekcji Kościuszki i to waleczny wielce,
Zadajesz
Madar - 8 Lutego 2008, 12:03
Pisałem wg tego co u Kobylińskiego ale pewnie to marne zródełko.
zapodam cos wieczorem bo teraz uciekam pracowac.
dalambert - 8 Lutego 2008, 12:09
A tak fajnie było i co z Takim robić? / a Berek owszem zginąl jako kawalerzysta, konkretnie grossmajor 5 pulku strzelców konnych Księstwa Warszawskiego w 1809 r.pod Kockiem w czasie ofesywy ks. Józefa Poniatowskiego na Galicję/
Navajero - 8 Lutego 2008, 12:27
| Kruk Siwy napisał/a | | Navajero, ja i bez tego piwa się chętnie z Tobą napiję. |
Może kiedyś będzie okazja
| Kruk Siwy napisał/a |
Postawić mogę... no problema. |
Tylko pierwszą kolejkę, nie jestem skąpy
To może ktoś coś zada, zanim Madar wróci?
Kruk Siwy - 8 Lutego 2008, 12:28
Pytek.
Navajero - 8 Lutego 2008, 12:31
Ok. Co w staropolszczyźnie znaczyło słowo "sapor"?
Edit:
Podpowiedź - z gatunku: kulinaria.
savikol - 8 Lutego 2008, 12:50
Para wodna?
dareko - 8 Lutego 2008, 13:00
cebula?
Agi - 8 Lutego 2008, 13:16
jakaś przyprawa?
Tequilla - 8 Lutego 2008, 13:24
czosnek?
Modan - 8 Lutego 2008, 13:49
smak?
Navajero - 8 Lutego 2008, 13:54
Nie, choć jedna osoba była blisko, próbujcie dalej
dalambert - 8 Lutego 2008, 14:01
pardon, abyModan, nie ma racji bo, chyba sapor to po łacinie smak ?
|
|
|