To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mechaniczna pomarańcza [film] - Gra o Tron (HBO) - aktualnie omawiany Sezon 7 (są spojlery!)

Lowenna - 31 Lipca 2013, 12:35

Galeria strojów
Robi wrażenie. A człowiek podczas oglądania nie dostrzega takich szczegółów :roll:

Matrim - 7 Sierpnia 2013, 10:56

Skończyłem trzeci sezon.

Widać, że większa popularność przekłada się na większą oglądalność, a ta na większy budżet i od razu jest widowisko. Jeśli sezon czwarty ma zamknąć wątki z "Nawałnicy...", to chyba możemy się spodziewać dość wiernego odwzorowania, bo już niewiele im zostało do opowiedzenia.

Mam jednak pewien niedosyt w przypadku Centralnego Punktu Całego Sezonu, czyli... wiadomo. Pomijając fakt, że z punktu siedzenia amerykańskich scenarzystów powinien być to ostatni odcinek serii, to jakoś tak wyszło to kulawo, zbyt oczywiście i przewidywalnie. No i domieszano do tego Jeyne... Z drugiej strony, cały wątek prowadzący do uczty był nawet sprawnie zrobiony, mimo skrótów i zmian. Tym bardziej jego finał jest rozczarowujący. Aaa, potem jest przecież jeszcze cały jeden odcinek o gadaniu, z finałową poprawną polityczną sekwencją. Bessęsu. Odcinek nr 9, powinien być finałem z odpowiednim suspensem i oczekiwaniem na ciąg dalszy (dla tych, oczywiście, którzy nie czytali książek).

Co mi się podobało? Wątek Aryi i pijany Tyrion na weselu :) I Tyrion w ogóle, choć to już standard.

No, to pomarudziłem. Kiedy nowy sezon? ;P:

jewgienij - 7 Sierpnia 2013, 12:13

Jestem przy pierwszym sezonie, po siódmym chyba odcinku i muszę przyznać, że mi się bardzo podoba. To zaskoczenie, podchodziłem jak pies do jeża, bo książka mnie odrzuciła.
Farin - 7 Sierpnia 2013, 17:58

Tak sobie przeglądałem o serialu i zobaczyłem to:

jewgienij - 8 Sierpnia 2013, 07:59

To mój idol :D
Plus karzełek.

Dunadan - 8 Sierpnia 2013, 10:29

Farin, dobre ;)
jewgienij - 2 Wrzeœśnia 2013, 12:57

Trzeci sezon za mną.

Fajnie się rozkręciło, wciągnęło mnie mocno, przedostatni odcinek jest niemal szekspirowski, bardzo mocny.

Najlepszy serial, jaki oglądałem.

Oczywiście są minusy, aktorstwo - poza wyjątkami - nie jest mocną stroną. Na szczęście :D mdli aktorzy giną za sprawą scenariusza, prócz Jona Snowa, którego sam bym chętnie zakopał w śniegu Północy, aby nie widzieć tej zbolałej miny.

Niepokojące są też wtręty "fantasy" , takie filmowo w manierze Władcy Pierścieni. Do tej pory oglądało się to jako odrealnioną trawestację Królów Przeklętych, teraz wchodzą nie wiadomo z jakiego wuja olbrzymy, tolkienowskie kukły z okropnymi minami. Smoki jeszcze połknę, bo dla fabuły konieczne, ale reszta jest wobec całej realistycznej maszynerii wprawionej w ruch przez autorów czymś jak kwiatek u kożucha.

Anonymous - 2 Wrzeœśnia 2013, 14:51

Tyrion Krasnalem ludu.

Gra o Tron jednoczy współlokatorów studenckich mieszkań. Pomimo walk, swarów i psikusów, zawsze co tydzień siadaliśmy wszyscy razem obejrzeć kolejny odcinek... :)

mesiash - 2 Wrzeœśnia 2013, 20:11

jewgienij, olbrzymy i insze okazy fantastyczne też są w fabule nie bez powodu :)

bardzo proszę by osoby nie czytające książki nie czytały spoilera, ale musiałem:
Spoiler:

Fidel-F2 - 3 Wrzeœśnia 2013, 14:10

jewgienij napisał/a
Najlepszy serial, jaki oglądałem.
nie dałem rady dalej niż do połowy I sezonu. :P
Homer - 19 Października 2013, 18:05

Ha! :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=5Krz-dyD-UQ

hijo - 19 Października 2013, 18:33

:mrgreen: padłem
dalambert - 19 Października 2013, 19:04

Po angielsku nie kumam, ale na ogląd fabuła wydaje się być wysoce orginalna :wink:
aniol - 18 Grudnia 2013, 11:29

gra o tron w muzycznym skrocie

muzyczka

marekz - 20 Stycznia 2014, 23:42

Trailer 4 sezonu

Migawki z planu

6 kwietnia premiera.

dalambert - 20 Stycznia 2014, 23:50

marekz, w polskim HBO tyż ?
marekz - 21 Stycznia 2014, 00:14

Planów polskiego HBO nie znam, ale zapewne zostanie zachowana tradycja, że emisja w PL dzień lub dwa po premierze światowej danego odcinka. Nie istnieją powody aby to mogło ulec pogorszeniu, może być ewentualnie lepiej (emisja w tym samym dniu), tylko trudno to zrobić z powodu różnicy czasu do USA.
Luc du Lac - 21 Stycznia 2014, 09:11

zeszły sezon miał tydzień opóźnienia
marekz - 21 Stycznia 2014, 13:02

Faktycznie, masz rację, coś mi się pomyliło.

No cóż, niewiele osób będzie czekało na polską emisję przy takim opóźnieniu, biorąc pod uwagę, że polskie napisy są dostępne zazwyczaj do 12 godzin po emisji w USA.

mesiash - 21 Stycznia 2014, 14:47

marekz, seriale sieci FOX mają u nas ~18h opóźnienia względem stanów, np. The Walking Dead
marekz - 19 Marca 2014, 22:26

Pierwszy odcinek w polskim HBO 7 kwietnia o 22:00. czyli jeden dzień opóźnienia. czy się później pogorszy, zobaczymy.
Luc du Lac - 20 Marca 2014, 09:13

marekz napisał/a
Pierwszy odcinek w polskim HBO 7 kwietnia o 22:00. czyli jeden dzień opóźnienia. czy się później pogorszy, zobaczymy.

czyli zostało mi 18 dni na obejrzenie 28 odcinków ;)

Homer - 23 Marca 2014, 10:56

Luc du Lac napisał/a
zeszły sezon miał tydzień opóźnienia

marekz napisał/a
Faktycznie, masz rację, coś mi się pomyliło.

Nic ci sie nie pomyliło. Od początku serial jest emitowany dzień po premierze... (a nawet nie pełne 24h po... to jest w zasadzie emisja w tym samym dniu)...

http://pl.wikipedia.org/w..._telewizyjny%29

Homer - 7 Kwietnia 2014, 10:56

Dobre otwarcie! :bravo

To może być bardzo dobry, wierny książce sezon...

Oberyn kradnie sceny...

Homer - 7 Kwietnia 2014, 11:12

A tutaj możecie obejrzeć 1 odcinek za darmo z napisami już teraz. Legalnie.

http://www.hbogo.pl/pages...df-6ac52c4cdfc4

Rodion - 7 Kwietnia 2014, 19:13

Mrrrruuu.... Ogar wymiata :mrgreen:
Radomir - 7 Kwietnia 2014, 21:25

Odcinek jak najbardziej udany. Ogar - miodzio.
m_m - 7 Kwietnia 2014, 23:24

No nie wiem, IMO najsłabszy odcinek całego serialu. Ale będzie lepiej, mam nadzieję.
dalambert - 8 Kwietnia 2014, 03:22

m_m, a co tu słabego ? wszystko po bożemu, znaczy książkowemu :wink:
jewgienij - 10 Kwietnia 2014, 09:33

Rodion napisał/a
Mrrrruuu.... Ogar wymiata :mrgreen:

Tak? Dla mnie robi dokładnie to samo, co robił przez trzy poprzednie sezony :wink:

Trochę mi ten pierwszy nie wszedł, taki nijaki, może taka rozgrzewka. Nie czytałem książki, to nie wiem, co tam jeszcze nawywijają.

Partner forum