To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - David Weber: cykl o Honor Harrington

Adanedhel - 5 Marca 2009, 20:48

To postaram się przeczytać do Skofy :)
Lynx - 5 Marca 2009, 20:50

Zaczynam mruczeć. :mrgreen:
Adanedhel - 5 Marca 2009, 20:55

Tylko nie zacznij ostrzyć pazurków jak będziesz czytać ;)
dalambert - 9 Marca 2009, 08:58

Bolo przeczytany - hmmm, przeczytac się dało - sprawnie zrobone opowiadanka ale i błyskawiczy przelot przez dzieje owego Uniwersum z kompletnym kolapsem na koniec - mało optymistycze chyba mie nie "wciągnie" ale ...?
Lynx - 9 Marca 2009, 10:01

dalambert, no wiesz...
dalambert - 9 Marca 2009, 10:41

Lynx, co wiem / Weber podłącza sie pod "uniwersum" funkcjonujące w space-opera już kilkanaście lat, z kupą autorów pomysl głównie polega na inteligentnej maszynie bojowej / od czołgu do 15000 tonowego drobiazgu z kupą morderczych możliwości/ a literacki kosmos głównie zajmuje koszmarna wojna na wyniszczenie między ludźmi a imperium "psowatych" bez szczegółów za to łubudu i trup, trup.
Rebis pewnie bedzie to wydawał bo istniejącego materiału dużo jest i nie trzeba czekać , aż Weber coś raczy napisać / Honor gdzie jesteś?/ to i się poczyta
i to by było narazie na tyle :P

Ixolite - 9 Marca 2009, 10:49

Co do Honor, to już jak u Hitchcocka: najpierw było trzęsienie ziemi, a teraz napięcie rośnie :shock:
Lynx - 9 Marca 2009, 10:49

Czyli czytadełko na przetrwanie? Taki ersatz ulubionego pokarmu duchowego?
dalambert - 9 Marca 2009, 11:13

Bolo to opowiadania "ilustrujace" dzieje uniwersum na przestrzeni jakiś 600 do 1000 lat, a więć jedyne do czego się można przywiązać to sam pomysł owych Bolków co to maszyny, a inteligiencyja z modelu na model rośnie, aż do "sprzęgu" z człowiekiem.
Ale co opowiadanko to inny bohater i inny Bolek / z reguły bohatersko giną na koniec w słusznej sprawie zreszta/ tak, ze z czym tu się zaprzyjaźnić ?

Adanedhel - 9 Marca 2009, 12:55

Jestem po tej pierwszej minipowieści i jednym opowiadaniu. I na razie powiem, że toto dobre jest, choć, jak to z Weberem, gdy przeczytało się kilkanaście części Honor będzie się wiedzieć co i jak pójdzie. Tylko z tego, że przewidziałem zakończenie "Wielu mil" w 3/4, nic nie wynikło i dalej świetnie się czytało ;)
I taki już urok Bolków będzie. Z tego wszystkiego, co podałem, tylko pięć części to powieści. Reszta to zbiory opowiadań. Jeśli Rebis będzie to dalej wydawał (a pewnie będzie, z wielu powodów dobrze zrobili, że na dzień dobry wydali Webera), to z niecierpliwością czekam zwłaszcza na książkę Johna Ringo. (Przy okazji - zdaje się, że jego SheVy też wyewoluowały od Bolo ;) .)

dalambert - 10 Marca 2009, 10:22

Adanedhel, Weber ma te zaletę, że tworzy postacie i sytuacje z którymi człek się zaprzyjaźnia przy czytaniu i chce wiecej, a i do opowieści po jakimś czasie daje się powrócić i z chęcią przeczytać sobie jeszcze raz.
Czy Bolowersum pisane przez tak wielu autorów / patrz wstęp/ będzie miało jako całość zalety weberowskie , no to się zobaczy, ale faktycznie narazie nie jest źle, a to już dużo. :)

Adanedhel - 10 Marca 2009, 11:26

Przerobiłem Bolo! i jest różnie. Pierwsze dwa-trzy opowiadania są naprawdę dobre, w dobrym weberowym stylu. Ale ostatnie mnie zmęczyło. Jest po prostu słabe. Mimo to cała książka jest nadal dobra.
Co do całej serii - sądzę, że opowiadania innych autorów mogą być ciekawsze. Weber nie jest najlepszy w opisach wojny lądowej, Stirling, Drake a zwłaszcza Ringo są lepsi. Poza tym pojawia się Resnick (!) i ciekawe, jak pisał sam Laumer.

dalambert - 13 Marca 2009, 22:08

Ixolite, gdzie sie obcyndalasz drogi Komandorze :?:
dalambert - 16 Marca 2009, 17:24

No,no W martwym terenie Weber & Stheve White - dobre jestem w trakcie ale :
Fabula znacznie mniej skomplikowana niż w Honorci / jedna wojna - wredni obcy/ ale opisy batalistyki ciekawsze i barwniejsze = reszta jak skończę :)

Ixolite - 19 Marca 2009, 19:31

Cichać mi tam :P

Zakończyłem lekturę 'oopsie', ale skubany takiego cliffhangera zaserwował, że jeszcze się nie mogę otrząsnąć!

Niebawem coś pospojleruję jak mnie kto ładnie poprosi :P

Lynx - 20 Marca 2009, 12:07

Ixolite, :mrgreen: ładnie proszę :mrgreen:
dalambert - 20 Marca 2009, 13:11

Ixolite, Komodorze do roboty - proszony również jesteś DO RAPORTU :!:
Czyli Ixi niębądź wiśnia - DAWAJ :D

Ixolite - 20 Marca 2009, 16:35

Spoiler pierwszy, czyli o osobach dramatu, dość ogólnie na razie.

Spoiler:

dalambert - 20 Marca 2009, 20:06

Ixolite, dzieki, ale dwaj dalej - toż, ze w gromadzie Talbot Veroczio będzie z Messą kręcić to już po cieniach było wiadome - jeno JAK :?:
No i nasi wykryli na czym polega i jak się bronić przed metodą wirusowego programowania - czy jeszcze wojna z Haven trwa i po co ?
Ixi do boju :lol:

Lynx - 20 Marca 2009, 20:14

:mrgreen: jeszcze...
Ixolite - 20 Marca 2009, 23:08

OK, spojler drugi, czyli nie całkiem miłe złego początki :>

Spoiler:

dalambert - 20 Marca 2009, 23:22

Ixolite, pięknie , ale znaczy sprzedają nam jeszcze raz ta samą historię może nieco rozbudowaną!
To przecież w "Za wszelką cenę" i " W cieniu Saganami" było opisane - dobrze czynisz -czyli :
DAWAJ DALEJ Komodorze :)

Adanedhel - 21 Marca 2009, 09:37

Nie będę na razie tego czytał. Udało mi się zwiększyć tempo czytania, jeśli je utrzymam, to w ciągu kilku dni sam skończę czytać :D
Ixolite - 21 Marca 2009, 11:08

dalambert napisał/a
Ixolite, pięknie , ale znaczy sprzedają nam jeszcze raz ta samą historię może nieco rozbudowaną!
To przecież w Za wszelką cenę i W cieniu Saganami było opisane - dobrze czynisz -czyli :
DAWAJ DALEJ Komodorze :)

Toć nie pierwszy raz kiedy opisywane są wydarzenia mające miejsce w tym samym czasie, tyle że tym razem na pierwszym planie są te, które wcześniej pojawiały się tylko w tle głównej historii, i na odwrót :)

Spoiler trzeci pewno jakoś wieczorem dopiero będzie, bom zajęty mocno i w domu mnie nie będzie też, o.

Lynx - 21 Marca 2009, 11:13

Czytać, czytać, czytać. Ale nie mam czasu.
Adanedhel - 21 Marca 2009, 12:36

Lynx, przecież Bolo! to w kilka minut da się przeczytać ;)
dalambert - 21 Marca 2009, 13:16

Ixolite, OK czekamy z utęsknieniem, a rozumiem przecie. Co w dużym uniwersum rzeczy dzieją się symultanicznie , jak i to, ze jeżeli się chce złapać nowego czytelnika któren od środka zaczyna bo mu rzecz w łapy wpadla , to tak pisać trzeba co by i się uradował i dowiedział o co biega. Wiec powtórzenia są niezbędne , jeno bez przesady. :)
Ixolite - 21 Marca 2009, 23:02

OK, spojler trzeci, czyli napięcie rośnie!

Spoiler:

dalambert - 21 Marca 2009, 23:15

Brawo Komodorze - dzialaj dalej - Masz oficjalną pochwałę przed pododzialu frontem :)
Szenute - 22 Marca 2009, 12:57

Nie bardzo trawię HH ani pozostałe pozycje pióra Webera. Nie bardzo jestem w stanie się wczuć w klimat tych opowieści. Tym niemniej jeśli ktoś lubi militarne sf to autor ten jest na pewno klasykiem :)

Partner forum