To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.

corpse bride - 11 Kwietnia 2010, 02:26

nie ma to jak dobry rosół z wołem :)
i dobra pizza też. lubię domową, ale lubię też taką z dostawy. niestety, m. żywi się taką w pracy, więc nie ma już na nią ochoty w domu (tak często jak ja).
natomiast jeśli chodzi o domową, to polecam kompozycję podpatrzoną w carlito, którą stosujemy z dużym powodzeniem:
- sos pomidorowy
- anszua
- salami
- zielony pieprz marynowany
- oliwki czarne
- czosnek marynowany w oleju (opcjonalnie, w carlito tego nie ma)
no i ser.

Rafał - 11 Kwietnia 2010, 02:36

To mówisz, że te śledzie z osłem się nie pogryzą? :roll: :wink:

Zielony pieprzyk z oliwkami i salami ok, śledzie z pomidorami też, ale zusamen do kupy też ok? :wink:

corpse bride - 11 Kwietnia 2010, 02:40

własnie wszystko to fajnie się składa. o ile lubisz poszczególne składniki, to powinno ci posmakować :)
Rafał - 11 Kwietnia 2010, 03:05

No kiedy właśnie lubię :) , muszę popróbować.

Ostatnio (no, jakieś 3 miechy nazad) jadłem grzanki serowe z anszua, rewelacja :D

ihan - 11 Kwietnia 2010, 10:06

Mmmm, anchois jest pyszne. I curry też. Zastanawiam się nad ich połączeniem. Tylko ryba i pomidory, nie bałdzo.
Fidel-F2 - 11 Kwietnia 2010, 10:14

nigdy nie jadłaś ryby po grecku albo makrelki w pomidorach z puszki?
ihan - 11 Kwietnia 2010, 10:30

Nie pisze, że nie jadłam, tylko, że nie lubię specjalnie tego połączenia. Bo zjeść to zjem wszystko z wyjatkiem tego, czego się brzydzę. Z puszki zdecydowanie wolę w oleju niż w pomidorach, w "po grecku" jeszcze dochodzi marchewka, a połączenie marchewka-sos pomidorowy to bardzo takie sobie jest.
Fidel-F2 - 11 Kwietnia 2010, 10:33

też wolę w oleju, śledziki najlepiej mocno uwędzone i suche, ale w pomidorkach tez niczego sobie
Godzilla - 11 Kwietnia 2010, 10:52

Moja mama robi doskonałe śledziki właśnie w sosie marchewkowo-pomidorowym. Tylko: daje dużo cebuli, przesmaża na szklisto, dodaje sporo ziela angielskiego i listek bobkowy, do tego dodaje ugotowaną w skórce, obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę i koncentrat pomidorowy. I o ile dobrze kojarzę, doprawia to przede wszystkim cukrem. Sól będzie ze śledzi, które idą tam nie wymoczone. Musi to-to postać parę godzin, żeby się przegryzło.
Kai - 11 Kwietnia 2010, 11:01

Jadłam coś podobnego, pychota. Cukru dużo chyba nie trzeba, marchewka i cebula dają słodki smak. Ale śledzie wolę zwyczajnie z cebulą, listkiem laurowym i zielem angielskim w oleju albo oliwie.
Lynx - 11 Kwietnia 2010, 11:58

ihan, anchowis(anchois?) połącz z jajeczkiemna twardo, ze śmietaną i posiekanym zielonym porem albo białym serkiem. Jadłam też z mozarellą i pomidorkiem. Mniamuśne było- jako zimna przekąska.
ihan - 11 Kwietnia 2010, 13:49

Dzięki Lynx. Zwykle, jako osobnik leniwy, ograniczam się do połączenia anchois + serek homo. A absolutnie najpyszniejsza sałatkę Cezara z anchois właśnie, grzankami i zieloną sałatą jadłam w Krakowie w Masce.
Virgo C. - 11 Kwietnia 2010, 21:23

Curry z soczewicą zrobiłem. Nie wyszło może tak dobre jak te, które robią illianna czy Urbaniuk, ale też całkiem niezłe. Jutro spróbuje dorzucić jeszcze jedną puszkę pomidorów i trochę jogurtu naturalnego, a nuż smak poprawi :)
Martva - 11 Kwietnia 2010, 21:33

Nie dawaj jogurtu, jego główną funkcją jest łagodzenie smaku, a na tym Ci chyba nie zależy ;) A pomidorów do tych wszystkich dhalopodobnych rzeczy chyba nigdy nie dawałam. Chociaz nie mówię że nie pasują.

EDIT: Jak robiłeś dziś, to jutro samo z siebie może smakować inaczej. Curry i takie tam różne indyjskie często nabierają z czasem mocy i ostrości ;)

Virgo C. - 11 Kwietnia 2010, 22:24

Na łagodzeniu na pewno mi nie zależy. Swoją drogą okazało się, że kiedyś już jadłem tą extra hot pastę curry. Wrzuciłem do jednego gara cały słoik, dwie piersi kurczaka i ryż. Ostre było jak diabli, a ja jadłem z radością dziecka, które dostało ulubionego cukierka ;)
Kai - 12 Kwietnia 2010, 09:37

Polecam sproszkowane pomidory, te puszkowe (mówię o całych w zalewie) mają okropnie dużo wody, a mało smaku. A koncentrat ma smak koncentratu, a nie pomidorów.
A jak kto lubi, cudownie smakują suszone.

Virgo C. - 12 Kwietnia 2010, 11:43

Martva napisał/a
A pomidorów do tych wszystkich dhalopodobnych rzeczy chyba nigdy nie dawałam. Chociaz nie mówię że nie pasują.

Pewnie dlatego, że nie pamiętałem jak to się nazywa i robiłem przepis na soczewicę curry ;)

@Kai
Akurat te których użyłem są całkiem w porządku, miałem parę okazji je jeść, a nie chciałem eksperymentować. Zresztą większość wody w czasie duszenia odparowałem :)
A sproszkowanych jakoś nigdy nie widziałem.

Kai - 12 Kwietnia 2010, 11:55

A jakiej firmy?
Sproszkowane właśnie nabyłam na mniammniam. Jadłam na nich zupę u znajomego - niesamowity smak. Też widziałam je po raz pierwszy.

Virgo C. - 12 Kwietnia 2010, 11:59

Mutti
robert70r. - 12 Kwietnia 2010, 11:59

Cholercia, smaka mi zrobiliście... :roll:
Kruk Siwy - 12 Kwietnia 2010, 11:59

Czas na drugie śniadanie!
Pufcio nawet mi coś tam zostawił w lodówce.

robert70r. - 12 Kwietnia 2010, 12:02

Kruk Siwy napisał/a
Czas na drugie śniadanie!

Bułeczka z szyneczka,serkiem i pomidorkiem o smaku malinowym. Mmmmm....

Kruk Siwy - 12 Kwietnia 2010, 12:03

Może być ino bez pomidora bo nie dowieźli a zamiast bułeczki własnoręcznie upieczona ciabatta. Mniam.
robert70r. - 12 Kwietnia 2010, 12:04

Kruk Siwy, smacznego, wiec. :wink:
Kruk Siwy - 12 Kwietnia 2010, 12:06

A dziękuję. Idź jedzonko do brzuszka!
robert70r. - 12 Kwietnia 2010, 12:09

A to się brzuszek ucieszy. :wink:
Kai - 12 Kwietnia 2010, 12:10

A ja dzisiaj kupiłam pomidorki, które smakują jak te z lat 60-tych :D słoneczkiem.
merula - 12 Kwietnia 2010, 12:10

Kruk Siwy napisał/a
A dziękuję. Idź jedzonko do brzuszka!

raczej w brzuszek i bioderka i dupcię... ;P:

robert70r. - 12 Kwietnia 2010, 12:13

merula napisał/a
raczej w brzuszek i bioderka i dupcię... ;P:

Aś, tam! Ładna pogoda jest, na spacerek i spalamy. :wink:

Kruk Siwy - 12 Kwietnia 2010, 12:55

Raczej koszenie zielonego w ogródku. I też spalamy.

Partner forum