To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane

Lis Rudy - 13 Lipca 2011, 15:15

Ja memłam "Głowobójców".

Jest słabo. I to bardzo.

Zaspojleruje trochę, inaczej nie będę w stanie napisać uzasadnienia.
Napisałem memłam, bo z z 5-ciu opowiadań i jednej gry jakie na razie wessałem, to: czytanie gry jest bez sensu-nijak jej nie widzę jako rzeczy niezbędnej w tej książce. I dlatego gry nie skończyłem, nie byłem się w stanie przez nią przebić.
No i opowiadanie "Dotyk pamięci" - jakiś dziwny miks kosmologicznej religii ortodoksyjnej, SF i inspiracji zaczerpniętych z judaimu i islamu. Przegryzłem się przez kilkanaście stron (wymieniając po drodze jak rekin, drugi komplet uzębienia) i poległem. Próba zmierzenia się z tym opowiadaniem, to tak jak z próbą najedzenia się książką telefoniczną-niby można, tylko po co.

Zostają jeszcze dwa opowiadania, ale już nie będę o nich pisał bo a nuż komuś książkę zobrzydzę, a być może chce ją nabyć.

Na razie ocena 3/10
:|

Chal-Chenet - 14 Lipca 2011, 01:43

Marek Krajewski - Śmierć w Breslau
Dobry kryminał z subtelnymi elementami horroru. Myślę, że niedługo wrócę do tego cyklu.
7/10

ketyow - 14 Lipca 2011, 20:12

Anderson Kevin J., Beason Doug Budowniczowie nieskończoności - świetna książka, może zakończenie nie odpowiada na wszystkie nasze pytania, ale mimo tego, właśnie takie SF lubię. 5,5/6

Dzięki Ziemniak :)

Ilt - 14 Lipca 2011, 20:22

Jon Stewart Earth (The Book): A Visitor's Guide to the Human Race. Rzeczywiście, reklama mówiła prawdę, ta książka uczyniła inne zbędnymi. Uśmiałem się jak łysy pod górkę (tudzież koń, tudzież inny idiom :-) ).
marcolphus - 15 Lipca 2011, 08:28

Frederik Pohl Gateway: Brama do gwiazd Bardzo fajne, choć początkowo mi się nie podobało - dopiero gdzieś od połowy mnie wciągnęło. No i końcówka ekstra. Ostrzę sobie zęby na pozostałe tomy, ale nie wiem czy warto? Ponoć są w kompletnie innym klimacie.
Kruk Siwy - 15 Lipca 2011, 08:32

Zależy od preferencji. Ja je wyparłem i wracam wyłącznie do "Bramy..."
Fidel-F2 - 15 Lipca 2011, 10:00

Świat bez końca - Follet Nic nie traci z atmosfery części pierwszej. Fabuła równie wciągająca, czyta się równie dobrze. Zdecydowanie polecam.
Romek P. - 15 Lipca 2011, 10:28

Pohl - reszta Gateway jest słaba, bardzo. Oczywiście, w porównaniu do jedynki.
Natomiast a propos Pohla, ze zdumieniem dowiedziałem się, że istnieje druga część świetnego "Człowieka Plus". Czy ktoś to w Polsce wydał?

Kruk Siwy - 15 Lipca 2011, 10:38

Chyba nie, nie spotkałem się. Ale nie spoczniemy nim sprawdziemy.
Rafał - 15 Lipca 2011, 10:53

Romek P. napisał/a
istnieje druga część świetnego Człowieka Plus
:shock:

Co by to mogło być? O robotach? Ciekawe tylko czy nie idzie w stronę rozwiniętą w popłuczynach po Hechach tom IV - maszynowo zapisane osobowości psychoanalizują świnie Woo-Doo ? :roll:

mBiko - 15 Lipca 2011, 22:38

Dwa słowa o Mars Plus Pohla.

Pobieżne sprawdzenie nie wykazało polskiego wydania.

Iscariote - 17 Lipca 2011, 09:51

Zatonięcie Japonii - Sakyo Komatsu
Wygrzebałem w bibliotece i wziąłem, bo japońskie i trochę w temacie w związku z nie tak dawnymi mocnymi trzęsieniami w kraju kwitnącej wiśni.
Ogólnie jest to opis zatonięcia całego archipelagu z punktu widzenia różnych ludzi, ale głównie badaczy dna morskiego. Nie jakieś bardzo odkrywcze, bo i zaskoczyć nie ma czym, ale autor postawił na realizm i ja jestem w stanie uwierzyć, że tak mogłoby to pewnego dnia wyglądać.

Magnis - 18 Lipca 2011, 11:21

Stephen King Czarna bezgwiezdna noc :

1922 - mikropowieść Kinga, która ukazuje ciemną stronę ludzi i przerażających wypadków spowodowanych pewnym wydarzeniem.Narracja jest prowadzona w pierwszej osobie, która opowiada historie, jest ciekawa i wciągająca.Zakończenie jest dobre i widać, że cały utwór jest przemyślany.Ocena 8/10.

Wielki kierowca - ciekawy pomysł i dobry początek, ale niestety czym dalej to historia staje się przewidywalna, a zakończenie z morałem do mnie nie przemówiło.Ocena 6/10.

Dobry interes - King miał dobry pomysł i początek daje nam szansę na dobrą lekturę, ale niestety końcówka tego krótkiego opowiadania jest taka sobie.Widać tak jakby Kingowi zabrakło pomysłu na zakończenie.Ocena 6/10.

Dobrane małżeństwo - świetnie napisana mikropowieść, z ciekawą fabułą, bohaterami i zaskakującym zakończeniem.Podobało mi się.Ocena 8/10.

Zbiór udany chociaż nie przełomowy, ale dobrze się go czyta.Ocena ogólna 7/10.

ilcattivo13 - 19 Lipca 2011, 00:28

Przemysław Słowiński "Szeryf z miasta bezprawia. Wyatt Earp i inne legendy Dzikiego Zachodu". 9/10 Więcej w "Palu męczeńskiej śmierci..."
Ziuta - 19 Lipca 2011, 11:55

Kontra, czyli Józef Mackiewicz po raz drugi (po świetnej Drodze donikąd). Powieść historyczna osnuta na losach kozackiej rodziny Kolcowów w latach 1860-1945. Z naciskiem na straszny rok 1945. Ten nacisk stanowi feler książki, na pierwszych 90 stronach streszczająca to, co inni rozpisaliby na opasły tom. Nie, żebym miał coś przeciwko, ale przy pozostałych 2/3 to nie jest ani streszczenie, ani równorzędna część opowieści. Tyle narzekania. Kontra to bardzo smutna powieść o skazanych na pewną śmierć o tym jakim tępym draństwem potrafi się popisać Zachód.
qbard - 22 Lipca 2011, 19:06

Charles Bukowski Kłopoty to męska specjalność. Opowiadania które wchłania się błyskawicznie. Bukowski to mistrz, czytam czwartą jego książkę i każda jest rewelacyjna. Facet nie męczy czytelnika zawiłościami i opisami, trafia po prostu w sedno.
feralny por. - 22 Lipca 2011, 19:16

Pył snów Ericksona - Robi wrażenie. Autor tradycyjnie gra na uczuciach, za to tym razem fabuła jest zaskakująco liniowa, wręcz przewidywalna (jak na Ericksona). Od początku wszystko zmierza do finałowego rozstrzygnięcia, które faktycznie jest na końcu i to mniej więcej takie jakiego można się spodziewać.
Chal-Chenet - 22 Lipca 2011, 19:28

Poul Anderson - Stanie się czas
Przeciętne. Sama dobra końcówka nie jest w stanie uratować nie za ciekawego obrazu całości.
5/10

Orson Scott Card - Gra Endera
Lepiej późno niż wcale. Jestem zachwycony i na pewno przeczytam kolejne części.
10/10

Harry Harrison - Planeta Śmierci 1
Lekkie i całkiem przyjemne przygodowe czytadło w płaszczyku sci-fi.
6/10

Mario Puzo - Ojciec Chrzestny
Drugie czytanie, ale pierwsze było wystarczająco dawno, by książkę czytało się znakomicie. Cóż tu dużo mówić... Wspaniała powieść.
10/10

ketyow - 22 Lipca 2011, 22:02

Czytam Accelerando i jestem zachwycony - rewelka!
Ziuta - 22 Lipca 2011, 22:07

Czyli dobrze polecałem :)
ketyow - 22 Lipca 2011, 22:17

No jak polecałeś, to już stało na półce od miesiąca lub więcej (od promocji w empiku :wink: ), ale przyspieszyłeś jego kolej :)
illianna - 23 Lipca 2011, 09:39

Gaiman, Księga cmentarna
Nesbo, Człowiek nietoperz
Dick, Głosy z ulicy
Baciagalupi,Nakręcana dziewczyna
Forbenius, Pokażę wam strach

W skrócie, wszystkie do czytania, Gaiman zaskakująco dobry (to książka dla dzieci, ale i tak), Dick trochę rozczarowujący, ale to jedna z pierwszych powieści i to głównonurtowa.

ketyow - 23 Lipca 2011, 09:46

A Nakręcana dziewczyna?
Fidel-F2 - 24 Lipca 2011, 00:03

Baranek - Christopher Moore Najbliższy przyjaciel i towarzysz wędrówek Jezusa, Levi zwany Biffem (z zawiści 'zapomniany' przez ewangelistów) opisuje co robili razem przez pierwsze trzydzieści lat życia Jezusa i później aż do ukrzyżowania. Możemy dowiedzieć się jak religie hinduistyczne, buddyzm, konfucjanizm wpłynęły na Jezusa, jaki z nim związek ma dżudo, dlaczego anioły to tłuki, kto pierwszy wymyślił zapałki, czy słonia da się nauczyć jogi, dlaczego wizerunki matki boskiej pojawiają się na czym popadnie, co się stało z Yeti, kto wymyślił sarkazm i prawidłowe zasady jego stosowania i dlaczego chrześcijaństwo odrzuciło darwinizm na długo przed narodzeniem się Darwina. I sporo innych podobnych ciekawostek podanych w przesympatycznym sosie doprawionym genialnym hunorem - czasem trafiają się cudeńka w tym aspekcie. Fajna, niegłupia lektura.

Wspomnienia lekarza okrętowego ze służby na Batorym 1943-1944 - Kazimierz Parkita 40% objętości książki zajmują opisy burdeli które autor odwiedzał, informacje gdzie i kogo bzykał i jak toczyła się korespondencja z panienkami z kolejnych portów. 15% to informacje o tym co, kto i gdzie pił nawet jeśli w czasie rejsu był zakaz spożywania alkoholu. No i że potem ten i ów miał takiego albo innego kaca. Kolejne 15% tekstu to cytaty z encyklopedii na temat geologii, geografii i historii terenów na których znajdowały się wszystkie porty jakie odwiedził Batory. 10% to zachwyty nad postawą ZSRR w II wojnie światowej i opisy jak to wszyscy wokół żywiołowo i radośnie witali wszelkie wieści ze wschodniego frontu. Pozostałe 20% zajmują informacje i opisy jakich czytelnicy mogliby się spodziewać po tytule tego 'dzieła'. Zasadniczo autor to burak i kabotyn z którym szarża na Batorym nie za bardzo chce utrzymywać kontakty inne niż służbowe i stąd musi on pić z majtkami których szacunek zaskarbia sobie pomagając w szmuglu kontrabandy oraz lecząc ich kaca spirytusem z aptecznych zapasów Batorego.
Posumowując autora nie lubię a książkę mam za dodupną. Odradzam.

illianna - 24 Lipca 2011, 13:44

ketyow, 7 na 10, choć początkowo trudno się wczytać, no i trochę znudziło mnie ostatnie 50 stron, ale środkowe 300 stron bardzo dobre, przypomina trochę Clavella tylko w wersji przyszłościowej.
Fidel-F2 - 24 Lipca 2011, 23:18

Kłopoty w Hamdirholm - Wojciech Świdziniewski Przesympatyczna lekka lektura z momentami niezłego humoru.
Zgaga - 26 Lipca 2011, 12:16

Anny Brzezińskiej Wiedźma z Wilżyńskiej Doliny . Cóż - takie sobie poczytajki dydaktyzujące ciut (choć to można wybaczyć, dawne baśnie też "pouczały"), miejscami nawet zabawne.
Stormbringer - 26 Lipca 2011, 13:53

Co do "Nakręcanej dziewczyny:

illianna napisał/a
przypomina trochę Clavella tylko w wersji przyszłościowej.

Miałem identyczne odczucia. :)

Magnis - 27 Lipca 2011, 18:43

George Pelecanos Zawrócić
Autor przedstawił losy kilku postaci, które są ze sobą powiązane ale intrygę kryminalną przeniósł na dalszy plan.Czyta się dobrze i co najważniejsze nie nudzi.Ocena 8/10.

Memento - 27 Lipca 2011, 20:38

Wkręciłem się w Zieloną Milę Stefka Króla. Myślałem, że po Czarnej Bezgwiezdnej Nocy i po Ręce Mistrza czytanych praktycznie jednym cięgiem, jego pisanina zbrzydnie mi na parę tygodni, ale książka 'wchodzi' mi gładko i bez oporów.

Partner forum