Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
Rodion - 10 Stycznia 2008, 21:55
Czy chodzi Ci o japoński atak na Darwin?
Fidel-F2 - 11 Stycznia 2008, 11:05
dawaj, jak masz ochotę to trochę rozwiń ale nie wiem czy jest zainteresowanie tą wiedzą
gorbash - 11 Stycznia 2008, 11:16
jest
dalambert - 11 Stycznia 2008, 11:22
Jest ten quiz to nie totolotek traf Pan w numerek i do przodu Rodion, gadaj zanim zadasz
a co do Twej poprzedniej zwieny to czy poza defiladami / cudnie to musialo na niebie nad czrwonym placem wyglądać/ i innych manewrach to było to coś w jakiś skuteczny sposób użyte ? bo wygląda jak wspanialy latający cel dla wrogów wszelkiej maści / z kusznikami włącznie/ hej
Tequilla - 11 Stycznia 2008, 11:30
A ja ogólnie apeluje do rozwijania odpowiedzi - albo przez odpowiadających, albo zadających pytanie, bo zawsze dobrze się czegoś nowego dowiedzieć
Adashi - 11 Stycznia 2008, 11:55
... i potem to w opowiadaniu wykorzystać Popieram
dalambert - 11 Stycznia 2008, 13:49
Rodion, co jest Kolego tłok taki w MpiK'u ,ze milczeć musisz czy co hej
hrabek - 11 Stycznia 2008, 13:56
Moze w pracy jest i nie ma czasu, jak co niektorzy?
dalambert - 11 Stycznia 2008, 14:03
Toz właśnie piszę o | dalambert napisał/a | | tłok taki w MpiK'u | coż moze nam do poniedziałku coś odpowie l albo jutro mamy SKOF'ę i Paradox hej
merula - 11 Stycznia 2008, 14:47
to się wybierasz dalambercie?
dalambert - 11 Stycznia 2008, 15:42
| merula napisał/a | | to się wybierasz dalambercie? | na liście mnie nie zauwżylaś, czy może uważasz, ze nie powinienem ?
merula - 11 Stycznia 2008, 15:45
nie czytałam zbyt dokładnie listy
POWINIENEŚ ja k najbardziej.
dalambert - 11 Stycznia 2008, 15:52
merula, merci z boku, a i grozi,że będę z Puckiem czyli mym ukochanym oberzandarmem domowym hura!
Fidel-F2 - 14 Stycznia 2008, 23:05
widzę, że Rodion nie spieszy się z wyjaśnieniami, ja w takim razie powiem kilka słów
19 lutego 1942 marynarka japońska dokonała nalotu na port i miasto Darwin w Australii
Wysłano dwieściekilkadziesiąt samolotów z czterech lotniskowców (dwa z nich to Kaga i Akagi, nie pamietam jakie jeszcze dwa brały udział). Australijczycy podobnie jak Amerykanie w Pearl harbor byli zaskoczeni mimo, że równiez byli ostrzeżeni chwilę przed nalotem. Niestety ostrzeżenie było zlekceważone. Zatoneło kilka statków i okrętów, zniszczono kilkanaście samolotów ( w tym kilka cywilnych - prywatnych). Sporo było uszkodzonych. Uszkodzona też została infrastruktura portu. Oczywiście straty w jednostkach były nieporównywalne do tych z Pearl Harbor. Zginęło i było rannych kilkaset osób. Ciekawostką jest, że mimo iz cel był zdecydowanie mniej 'wartosciowy' na Darwin spadło więcej bomb i torped niz na Hawajską wyspę.
Rodion - 15 Stycznia 2008, 19:17
Nie tyle nie spieszyłem sie, co nie moglem dostać sie na forum ( zreszta nie tylko ja ).
Od siebie dodam tylko, ze Darwin był główną baza zaopatrzeniowa w tamtym rejonie i atak na nią był ze wszech miar uzasadniony. Straty wyniosły ok. 250 osób co było niewspółmierne tak do ilości zrzuconych bomb jak i do późniejszej paniki w Australii, gdzie za każdym krzakiem widziano japońca.
Jako ciekawostkę można wspomnieć, ze i Sydney było atakowane. Co prawda przez miniaturowe łodzie podwodne, ale zawsze.
Moje pytanie:
Polskie niszczyciele przed wojna były budowane za granicą. "Wicher" i "Burza" we Francji, "Błyskawica" i "Grom" w Anglii. Następne miały być już budowane w kraju. Niestety przeszkodził temu wybuch wojny. Do budowy czego zostały wykorzystane we wrześniu, zgromadzone materiały?
Martva - 15 Stycznia 2008, 19:21
| Rodion napisał/a | | tak do ilości zrzuconych bab |
Zrzucali baby? Świnie
Rodion - 15 Stycznia 2008, 20:08
Takie specjalne, japońskie, "ona - den"
(poprawiłem, tak to bywa gdy robisz dwie rzeczy na raz )
Adashi - 15 Stycznia 2008, 22:27
Do budowy pociągu pancernego Smok Kaszubski
Rodion - 16 Stycznia 2008, 10:08
Przyznaj sie! Ktoś Ci podpowiadał?
Oczywiście
Tylko rozwiń trochę ten skład i jedziesz dalej
dalambert - 16 Stycznia 2008, 10:21
A Adashi, łobuza aby na SKOF'ie nie było gdyś się przy sobocie nad tym Kaszubskim Smokiem rozwodził dogłębnie, toż i ja uznałem, że po wysłuchaniu wykładu Twego nie wypada się na Forum wymądrzać hej
A więcej informacji też poproszę jak to to walczylo i czy sukcesy jakieś mialo bo tak ogólnie to "Piłsudskiemu' i "Danucie" niezle sie rzeczy w ramach tej nieszczesnej kampanii udały .
PS. Rodion uznaj mu to i jedziemy dalej bo dziwna cisza się robi!
Fidel-F2 - 18 Stycznia 2008, 19:39
co z tym quizem? Adashi, zadak co bo sie brzydko wetnę
Adashi - 19 Stycznia 2008, 11:44
na śmierć o was zapomniałem, musicie mi wybaczyć, byłem ostatnio bardzo zajęty
Rodion, nie, nikt
Smok Kaszubski jako się rzekło był to skład improwizowany, zbudowany z blach stalowych przeznaczonych na kadłuby niszczycieli "Orkan" i "Huragan". Szlak bojowy chwacko opisuje wiki, więc co się będę szczypał, po prostu zacytuję
| Cytat |
6 września - ukończono budowę w warsztatach portowych Marynarki Wojennej w Gdyni
7 września - starcia z patrolami niemieckiej piechoty na zachód od Wejherowa. Wieczorem atak samolotów, Smok Kaszubski uszkadza jeden z nich
8 września - starcie z plutonem wozów bojowych gdańskiej dywizji Heimwehr w rejonie Reda-Biała Rzeka
9 września - pojedynek ogniowy z dywizjonem niemieckiej artylerii w rejonie Wejherowa. Lekko uszkodzony Smok Kaszubski wycofuje się do Redy i potem do Rumi, dowództwo po ciężko rannym kapitanie Błeszyńskim obejmuje porucznik Hubicki
10 września - rozpoznanie w opuszczonej przez polskie oddziały Redzie, ewakuacja rannych, następnie wsparcie ogniowe 3 batalionu rezerwowego atakującego wzdłuż szosy Zagórze-Reda
11 września - wsparcie ogniowe oddziałów walczących w rejonie węzła kolejowego Rumia-Zagórze
12 września - rano wsparcie ogniowe obrońców Kępy Oksywskiej z pozycji pod Chylonią. Potem w czasie przejazdu w rejon Zagórza zaatakowany przez niemieckie bombowce nurkujące, zniszczenie jednego z wagonów bojowych, uszkodzenia pozostałej części składu, 4 zabitych, liczni ranni i kontuzjowani, pociąg wyrzucony z szyn.
W dniach późniejszych odprowadzono wrak pociągu do Gdyni i rozpoczęto remont, który następnie przerwano. Załoga pociągu walczyła dalej jako oddział pieszy.
|
Pytanie brzmi: Co to jest pomelo?
P.S. Proszę nie mylić z nieśmiertelnym szlagierem pt. "Pamelo żegnaj", czy też z królową męskich snów tj. Pamelą Anderson
banshee - 19 Stycznia 2008, 11:45
owoc?
Adashi - 19 Stycznia 2008, 11:50
A ja myślałem, że to będzie trudne pytanie, na miarę tego nohejbala, hehe.
Tak owoc, ale to w ramach podpowiedzi... Ktoś wie coś więcej, co i jak z tym owocem?
dzejes - 19 Stycznia 2008, 11:57
Owoc cytrusowy, największy z pomarańczy, inna nazwa pomarańcza olbrzymia. Krzyżówki pomelo dały grejpfruta, klementynkę i masę innych cytrusów. Ostatnio (1984?) wyhodowano odmianę "sweet" - grejpfruta o obnizonej goryczy.
BTW uwielbiam cytrusy. Takie pomelo zjadam na jeden raz.
banshee - 19 Stycznia 2008, 12:01
spóźniony zapłon mam w tym momencie
dzejes - 19 Stycznia 2008, 12:06
Adashi - przesadzasz z tą rzekomą trudnością. Skoro nawet w mojej wsi bez problmu mogę kupić pomelo, klementynki, mandarynki, pomarańcze do jedzenia, pomarańcze na sok, pięć odmian grejpfrutów - to naprawdę nie taki szok.
Fakt, że kupić takiego prawdziwego pomelo wielkości ludziej głowy się nie da, ale w ogóle ten model nie jest sprowadzany. Trzeba pojechać w tropiki, żeby popróbować takich delikatesów.
EDIT: Ależ nabrałem ochoty... Na szczęście mam w lodówce 2 kg pysznych grejpfrutów, powino starczyć
Adashi - 19 Stycznia 2008, 12:08
Siłą rzeczy Szkieletor Pikachu jedzie dalej
edit: wczoraj akurat jadłem pomelo, wyśmienite
dzejes - 19 Stycznia 2008, 12:13
Bakterie Gram dodatnie i Gram ujemne. Tak tak metoda barwienia fioletem, jedne barwią się na niebiesko, drugie na czerwono.
Pytanie: jaka jest istotna różnica w budowie tych dwóch grup bakterii.
ihan - 19 Stycznia 2008, 12:26
Różnią się budową ściany komórkowej.
|
|
|