Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane
fealoce - 20 Maj 2011, 22:26
Zgaga napisał/a | Nie licząc psa Connie Willis - od mBiko.
Chyba jednak muszę odświeżyć Jeroma, bo ma wrażenie, że sporo rzeczy mi umyka. |
Świetna książka Zresztą jak wszystko Connie Willis. Przeczytaj jeszcze koniecznie "Przejście" i "Księgę Sądu Ostatecznego".
A ja kończę "Wyjątkowo wredną ceremonię"
Arya - 22 Maj 2011, 13:18
illianna, tylko, jeżeli za bardzo się go nie szuka
Nacja Pratchetta
Fajne, ale bywało lepiej. 8/10
Martva - 22 Maj 2011, 18:51
w ramach odskoczni od 'Miast pod skałą' króciutki 'Kot który czytał wspak', bardzo urocza odskocznia
Ozzborn - 23 Maj 2011, 00:22
The Big Sleep - R. Chandler - łał, ale gość miał pióro. Klimat rewelacyjny. Sama intryga może nie jakaś wyszukana (choć tym razem mam wrażenie, że klasycznej intrygi i dedukcji było nieco więcej niż w Żegnaj Laleczko i Długim Pożegnaniu).
Ze zgrozą obserwuję, że mi w tym roku czytelnictwo spadło... drastycznie w zeszłym roku do końca kwietnia przeczytałem 22 książki a w tym tylko 12... być może to przez te seriale, ale z drugiej strony obserwuję też spadek chęci do czytania jak nie mam kompa pod ręką - typu przed snem czy w podróży... zmęczenie materiału? :/
Magnis - 23 Maj 2011, 19:43
Camilla Lacberg Księżniczka z lodu.
Bardzo dobra powieść łącząca wątki kryminalne z powieścią obyczajową, którą czyta się znakomicie i potrafi bardzo wciągnąć.Ocena 8/10.
Cormac McCarthy Strażnik sadu.
Świetna powieść dziejąca się na Dzikim Zachodzie gdzie poznajemy losy trzech ludzi, których losy są ze sobą powiązane.Jak zwykle jeśli chodzi o McCarthe"go dostajemy świetną powieść, ciekawą i wciągającą.Ocena 9/10.
illianna - 23 Maj 2011, 20:39
Martva napisał/a | 'Kot który czytał wspak' | włąśniezamówiła część drugą i trzecią, bo są po trzy zł na Selkarze
Magnis napisał/a | Camilla Lacberg Księżniczka z lodu.
Bardzo dobra powieść łącząca wątki kryminalne z powieścią obyczajową, którą czyta się znakomicie i potrafi bardzo wciągnąć.Ocena 8/10. | przymierzałam się do autorki, ale język strasznie pretensjonalny
nureczka - 23 Maj 2011, 20:42
illianna, a ja mam całą serią, aha! Wymieniłam się z koleżanką na "Zagadki sędziego Di".
Szenute - 25 Maj 2011, 08:00
True Blood i filozofia ciekawe choc momentami nieco poprzeginane czytadełko.
rybieudka - 25 Maj 2011, 10:22
Skończyłem wreszcze Starcie królów Martina - może nie aż tak dobre jak GoT alee mimo wszystko doskonała lektura. Fajnie się to wszystko rozwija. jedyne co mi trochę przeszkadzało o powstałe na końcu wrażenie, że to, może i bardzo długi, ale jedynie swoisty "odcinek" większej całości. Ale to detal
Hubert - 25 Maj 2011, 12:32
Przypływy Nocy. Brakowało mi moich ulubionych bohaterów, ale i tu trafiło się kilka niesamowitych postaci, jak duet Tehol i Bugg. Szczerze, to obaj wyglądają na odpowiedniki z Darudżystanu czyli Kruppego i jego najlepszego przyjaciela.
Zaczynam Wodę dla słoni.
ketyow - 25 Maj 2011, 17:53
A czytał już ktoś Eifelheim?
Ozzborn - 25 Maj 2011, 18:03
Nie.
W nocy skończyłem Linię Ognia - śp. Tomka Pacyńskiego - i, mimo że nie przepadam za współczesnymi militariami, to bardzo mi podchodzi jego poczucie humoru i oczywiście gust muzyczny Wstawki o Black Sabbath i Ozzym są zawsze bezbłędne w tym wypadku
miażdży
Wielka szkoda, że już nic nam nie napisze, i że nie miałem okazji go poznać, bo podobno był świetnym gościem
Kruk Siwy - 25 Maj 2011, 19:09
A i owszem.
marcolphus - 26 Maj 2011, 09:34
Alfred Bester Gwiazdy moim przeznaczeniem Coś jest w tej książce. Czytało się ją bardzo dobrze, sama fabuła naprawdę doskonała, co prawda końcówka w trochę dziwnym stylu, ale nie raziło mnie to zbytnio. No i kompletnie się nie zestarzała - co jak na pozycję z tamtych lat jest sporym wyczynem.
Kruk Siwy - 26 Maj 2011, 09:57
Ba. Sam mistrz Lem bezwzględny dla amerykańskiej fantastyki rzecz docenił.
marcolphus - 26 Maj 2011, 10:47
Kruk Siwy napisał/a | Ba. Sam mistrz Lem bezwzględny dla amerykańskiej fantastyki rzecz docenił. |
Wiem, wiem, nawet pamiętam jego streszczenie z Fantastyki i Futurologii (notabene to chyba jedyna rzecz jaką zapamiętałem z tego tomiszcza).
xan4 - 26 Maj 2011, 11:50
Gwiazdy moim przeznaczeniem - super książka, jedna z moich wzorcowych.
U mnie Kameleon Kosika, bardzo misię, po trzech przeczytanych w prawidłowej kolejności książek Rafała mogę śmiało napisać, że:
1. Szkoda, że tak mało pisze, znaczy się pisze Felixy, ale mógłby pisać więcej dorosłej sf.
2. Powoli uznaję Rafała za odnowiciela twardej sf, mało kto tak teraz pisze, na dodatek tak dobrze.
Godzilla - 26 Maj 2011, 12:07
Ale na Felixach młodzież się uczy. Potwór Starszy właśnie się karmi Felixem i mu się podoba.
Agi - 26 Maj 2011, 12:20
Zima mej duszy Marcina Pągowskiego - polecam. Więcej w wątku Autora.
Ice - 26 Maj 2011, 19:02
Przyjaciel prawdy Dukaja- z jednej strony ukazuje sposób w jaki rodzą się teorie spiskowe, wszelkie anty-...-izmy, aż po sposób w jaki rodzi się szaleństwo i obsesja, z drugiej strony ukazuje jak nielogiczna jest postawa przeciwna, poprawna politycznie. I to wszystko na 40 stronach.
mBiko - 26 Maj 2011, 22:23
xan4 napisał/a | Powoli uznaję Rafała za odnowiciela twardej sf, mało kto tak teraz pisze, na dodatek tak dobrze. |
Dobrze gada, dać mu wódki. Moderator wydać!
Agi - 27 Maj 2011, 09:25
mBiko napisał/a | Moderator wydać! |
xan4, funkcję ma, niech się sam częstuje
E. lit.
dalambert - 27 Maj 2011, 09:42
Instrukcja gry do Wieśka
mBiko - 27 Maj 2011, 20:25
Agi napisał/a | xan4, funkcję ma, niech się sam częstuje |
Ale to trochę niezręcznie żeby sam sobie polewał.
Virgo C. - 27 Maj 2011, 20:27
Skoro dalambert tak podbił stawkę - Kodeks Jaszczuroludzi do Warhammer Fantasy Battle
konachan - 28 Maj 2011, 23:33
Siergiej Łukjanienko i Władimir Wasiljew - Dzienny patrol. Gorsza niż pierwsza część, ale i tak bardzo mi się podobała. Teraz już mnie na dobre wciągnął ten świat, nie mogę się doczekać, aż się wezmę za trzecią część cyklu.
Sandman - 29 Maj 2011, 01:35
Fiolet - Magdy Kozak - bardzo przyjemnie mi się czytało lubię takie klimaty.
Czarny horyzont - Kołodziejczaka - niezła, ale momentami mnie męczył przedstawiony świat i nazewnictwo używane przez autora.
Lewiatan - Scott Westerfeld - przyjemne czytadło dla młodzieży w klimacie steam punka. Dla odstresowania w sam raz.
marcolphus - 30 Maj 2011, 10:13
Larry Niven Pierścień - kolejna klasyka i kolejna dobra książka. Ale raczej niewybitna - mocno kojarzyła mi się ze Spotkaniem z Ramą Clarke'a. W każdym razie - obraz Pierścienia fajny, ciekawi bohaterowie, intrygująca akcja... Jedynie końcówka taka sobie. No i wiele rzeczy nie zostało wyjaśnionych do końca...
Ziemniak - 30 Maj 2011, 21:25
marcolphus, jest druga część Budowniczowie pierścienia
mBiko - 30 Maj 2011, 22:09
Ziemniak, zaraz przyjdzie Kruk i powie, że słaba.
|
|
|