To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - David Weber: cykl o Honor Harrington

dalambert - 20 Listopada 2008, 13:02

Adanedhel, na Poltergaiscie w Honor Harrington, wątek " Al at cost"wrazenia" jakiś gucio się chwali, ale linka nie podaje - zobacz co tam jest grane, a w Paradoxie rzziś się pojawisz ?
Adanedhel - 20 Listopada 2008, 13:45

Nie wiem, czy będę.
Adanedhel - 23 Listopada 2008, 09:12

dalambercie, przejrzałem pobieżnie wątek Honor na Polterze, ale nic nie znalazłem. Podaj no linka do tej rozmowy. Osobiście nie sądzę, żeby ktokolwiek już miał "Storm From The Shadows" w całości. Ale gość mógł się przechwalać, że dotarł do fragmentów - oficjalnie wpuszczonych w sieć - które i ja już mam, tylko nie zacząłem czytać (jeszcze mnie poskręca przy oczekiwaniu na pełną książkę ;) ).
Lynx - 8 Grudnia 2008, 14:21

Przeczytałam pierwszy tom "Za wszelką cenę" (dzięki meruli i jej połowicowi :twisted: , oraz specjalne podziękowania dla ich kanapy :mrgreen: )
Wrażenia? Jak zawsze bezdech chwilami. Niektóre rozwiązania sytuacji: małżeństwo i prawe łoże dla syna... niezłe aczkolwiek w pewnym stopniu przewidywalne.
W kwestiach technicznych się nie wypowiadam, jako że jestem "techniczną idiotką" w przeciwieństwie do admirał Foroaker.
I tak uważam treekaty za najbardziej atrakcyjną inteligentną rasę we wszechświecie.
Okładka - żenada. Rysownik nigdy kota nie widział czy jak? A szczególnie z Cheshire? :shock: :evil:
Ufff. Czekam na tom 2. Będę miała 15.12. :mrgreen: ;P:

dalambert - 10 Grudnia 2008, 11:02

Lynx, takiej to dobrze - jesteś w sytuacji z mojej ulubionej anegdotki / może już ją puszczalem na Forum , ale powtórzę - skleroza mi pozwala :mrgreen: / jak to Franc Fiszer wychodząc z "Bukieta" / znakomita knajpa była/ spotkal Tuwima i rzucil mu pytanie :
=Julek gdzie idziesz ?
ten odparł;
-Na obiad.
Tu zasmucił się Franc i huknął :
- Toś SZCZEŚLIWY ja już po obiedzie :!: :!:
Tak i Ty moja droga masz jeszcze niezły obiad przed sobą. Techniką się nie przejmuj co i raz korekta załatwia tan takie kwiatki, ze nic ino siąć i płakać, albo chichotać =
ot - w bitwie kolejnej wyjście z nadprzestrzeni floty w odleglości - " pięćdziesięciu tysięcy milionów kilometrów" - od przeciwnika.
czy wyjście z tejże w "Cieniu Saganami" stateczku Golden Buterflay z szybkością "siedmiuset kilkudziesięciu tysięcy kilometrów na sekundę" - było nie było dwukrota szybkość światla w normalnej przestrzeni :wink:
Ale i tak dobrze się czyta :!:

Adanedhel - 10 Grudnia 2008, 13:59

Przestałem nawet zawracać sobie głowę tymi babolami. Naprawdę nie warto. Poza tym zrozumienia trochę potrzeba - pewnie tam siedzą w tym Rebisie i piją, aż na tydzień przed wydaniem ktoś sobie przypomni, że może warto by jednak poprawić te kropki i przecinki.
dalambert - 12 Stycznia 2009, 13:57

Dobre wieści ma Komodor Adi, już w łapach trzyma kolejną część Saganami - SPOJLERY mile widziane, czyli wywiad Floty działa :D :!:
Owca.von.Kozic - 12 Stycznia 2009, 16:06

Załoga RMN obaczy się na SKOfie, to wywiad udzieli spojlerów :wink:
dalambert - 12 Stycznia 2009, 16:35

Tym niemniej należy się Wywiadwi ADMIRALSKIE PODZIĘKOWANIE którego mu inniejszym UDZIELAM :bravo :!: :bravo :!:
i zobowiązuję Wywiad do przedstawienia na SKOFie obszernej analizy zagadnienia ;P:

Kruk Siwy - 12 Stycznia 2009, 16:42

Prosi się i nakazuje aby dalambert, dotrzymywał zobowiązań. To jest pożyczył mi nareszcie ostatnią Honor!
za Sztab Cesarski
pułkownik lekkiej kawaleri
Siwy Kruk

Lynx - 12 Stycznia 2009, 20:06

Drugi tom Honor przeczytałam dopiero w tym roku. Eeeeeeeehhhhhh.... Jeszcze :twisted: jeszcze :twisted:
Pucek - 12 Stycznia 2009, 20:54

Lynx, drugi to to znaczy co / i Wojna Honor i Za wszelką cenę, są w dwu tomach/ ale okrzyk popieram : JESZCZE , JESZCZE :lol:
Lynx - 12 Stycznia 2009, 21:18

Za wszelką cenę rzecz jasna :mrgreen:
Adanedhel - 13 Stycznia 2009, 08:52

Kruk Siwy napisał/a
Prosi się i nakazuje aby dalambert, dotrzymywał zobowiązań. To jest pożyczył mi nareszcie ostatnią Honor!

To będzie zabawnie, bo Owca też chce ;)

Wywiad Floty informuje, że jeśli zdąży coś przeczytać - przekaże. Ale obawiam się, że może to być wiadomość z kategorii "zjeść przed przeczytaniem" :twisted:

Lynx - 13 Stycznia 2009, 11:52

Melduję, że ja moge pożyczyć. Jakiś chętny?
dalambert - 14 Stycznia 2009, 11:14

Lynx, owca von Kozic, wpadniesz na SKOFę = my podtrzymujemy wszelkie zaproszenia :D
Adanedhel, melduj się ze spojlerem Drogi Komodorze, czyli Wywiad do roboty :wink:

Owca.von.Kozic - 14 Stycznia 2009, 18:00

Starszy sierżant RMMC stawi się niezawodnie!
Adanedhel - 14 Stycznia 2009, 18:54

dalambert napisał/a
Adanedhel, melduj się ze spojlerem Drogi Komodorze, czyli Wywiad do roboty ;)

To nie dość się napracował nad zdobyciem tekstu? Co? Powinienem otrzymać awans na kontradmirała i miesiąc płatnego urlopu, a nie kolejne zadanie!
Powiem coś, jak zacznę czytać. A zacznę czytać, jak znajdę czas, co teraz, w okresie sesji, może być dość kłopotliwe :cry:

dalambert - 14 Stycznia 2009, 20:39

ROYAL FORUM MARINE CROSS otrzymujesz dzisiaj za podjęte starania i skuteczność :)
awans po okazaniu zdobytych dokumentów / spojler/ :P

Lynx - 14 Stycznia 2009, 23:33

No na 100% będę wiedziała w piątek czy w tę, czy we wtę. Napiszę.
Adanedhel - 15 Stycznia 2009, 19:38

dalambert napisał/a
ROYAL FORUM MARINE CROSS otrzymujesz dzisiaj za podjęte starania i skuteczność :)

A jakiś wymierny dodatek na przykład na Skofie dostanę? :twisted:
Właśnie próbuję zacząć czytać. Zibaczymy, jak długo wytrzymam, zanim padnę ze zmęczenia :)

Adanedhel - 15 Stycznia 2009, 20:31

Dobra, dalambercie i reszto, przeczytałem wstęp i notę autora. Książka jest wersją z września zeszłego roku, jeszcze nie ukończoną, ale gdy Baen wrzucał fragmenty książki do sieci coś im się rąbnęło i wrzucili całość. Więc postanowili, ponieważ i tak by się rozeszła, umożliwić jej ściągnięcie. Ostateczna wersja ma być trochę inna.

Dużo ciekawsze jest to, co Weber napisał na początek.
"Królowa niewolników II" jest już ponoć na ukończeniu, i trafiła już do redakcji Baen Books. Więc w miarę niedługo też powinna się ukazać.
Poza tym pisze o serii, trochę o tym, co będzie, więcej o tym, co miało być. Według jego własnych słów w "Za wszelką cenę" Honor miała... zginąć. Taki był jego plan od początku, gdy tylko rozpisał sobie historię Honor. Bitwa o Manticore miała być odpowiednikiem Trafalgaru, Honor do końca miała robić za Horatio Nelsona, a pałeczkę mieli przejąć Raoul Harrington i Katherine Harrington - jedno, jako dowódca floty, drugie jako polityk czy też szpieg. Zarazem następne części miały się toczyć kilkadziesiąt lat po "Za wszelką cenę".
Ale w międzyczasie wtrynił się pan Flint z pomysłem na "Królową niewolników" i wszystko poszło w diabły :mrgreen:
Całość zmierza dalej w obranym przez Webera kierunku, coraz bardziej będzie koncentrować się na walce z Manpower, ale poza tym niewiele mówi. Raoul i Katherine nadal mają ważną rolę, ale na przyszłość. Więcej uwagi będzie poświęcał postaciom postawionym nie tak wysoko jak pani Harrington-Alexander. Czyli pewnie starym już znajomym typu Terekhov, Oversteegen, Cachat i Zilwicki.
I zapowiedział, że przez następne trzy czy cztery książki dobrzy będą mieli naprawdę spore kłopoty.

To tyle. Na razie ;)

dalambert - 18 Stycznia 2009, 14:50

Adanedhel, dzieki Komodorze, jak bedziesz miał siłę po SKOFie to dawaj dalej - dobrze czynisz, My biedacy skazani na Rebis pewnie dopiero w 2010 będziemy mieli co poczytać :x
Adanedhel - 18 Stycznia 2009, 19:36

Dziś nie dam rady. Próbowałem przez chwilę, ale sobie darowałem.
dalambert - 22 Stycznia 2009, 09:57

Adanedhel, - coż Adi poczekamy / rozumiem sesja/ a tak na marginesie to naszła mnie taka refleksja o ulubionej naszej literaturze/ niezbyt odkrywcza, ale/ :
Nasze ulubione opowieści i ich tfurcy/ szczegolnie w dłuższych cyklach/ doskonale sobie radza z opowiadaniem jak to nam bohater, czy boaterka rośli w siłę i jak z brzydkiegą kaczątka objawił się smok czy insza mantykora/ Belgariada,Eragorn, Honor, por. Larry i inni/ .
Natomiast opowieść o dzialaniach Po zostaniu wielkim smokiem, jeszcze dziejąca się na szczytach wladzy galaktycznej prawie się nie zdarza, a jak się zdarza ?/Bóg- imperator Diuny/ to bidny władca znanego świata z nudów umiera i wkońcu sam organiruja zamach na siebie coby się wreszcie cuś działo :mrgreen:
Cóż łatwiej się pisze senscję w kostiumach różnych, niż opowieść o dziejach uniwersum widzianą z pozycji władcy niż ciecia :wink:

Lynx - 22 Stycznia 2009, 10:14

dalambert, Świnte słowa. Ale czytelnik ciekawy zmienia punkt/obiekt zainteresowania i można znów sagę ciągnąć np. o Dobrej Królowej Berry lub kimś do niej podobnym. Teraz może z punktu widzenia Republiki Haven?
Owca.von.Kozic - 22 Stycznia 2009, 11:13

Teraz już po ptokach, ale może by tak wolniej awansować tych naszych herosów? ;)
Poza tym coraz większą uwagę skupiać na postaciach dotąd pobocznych.

Można by wykombinować konkurs na tytuł roboczy dla kontr-serii... np. "W służbie Republiki", że sięgnę do mainstreamu :wink:

dalambert - 22 Stycznia 2009, 11:29

Ależ to, że Weber wyraźnie zostawia Honorcie na szczytach władzy , dowodzenia i polityki / z którymi to szczytami jakoś sobie Panowie Tfurcy Fantaści słabo radzą/ jest oczywiste / patrz męka "rzadowych" scen w "Wojnie Honor'/ i napewno skorzysta z tak pięknie podchodowanych postaci jak Panna Owens, Helen Zilwicki, Ruth Winton, Caschat itd.
Oby mu się pisać chciało! Może być szybko :wink:

Adanedhel - 23 Stycznia 2009, 15:10

Ależ on zapowiedział, że będzie coraz bardziej korzystał z postaci drugoplanowych! Po cichu liczę, że któraś z następnych książek będzie koncentrować się na ofensywie prowadzonej przez admirała Michaela Oversteegena ;)
Owca.von.Kozic - 23 Stycznia 2009, 15:27

To ja poproszę o "remake" kampanii 1814 tym razem w wykonaniu Lestera Tourville`a :wink:
Republika też powinna dostać swoją część tortu :D

Partner forum