To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane

Arya - 7 Lutego 2011, 21:15

Malowany człowiek Petera V. Bretta
Miło się czytało. I tyle. 7/10

ilcattivo13 - 8 Lutego 2011, 22:03

"Arnhem. Ciemne światło" Bohdana Drozdowskiego. Chciałem zrobić sobie małą przerwę od fantastyki i przeczytać coś wojenno-historycznego. A że "Arnhem..." już jakiś czas leżało sobie na półce i że w sumie nie jest to jakaś gruba/wielkogabarytowa księga, to dlaczegóż by jej nie przeczytać...

No cóż... To najbardziej dołująca i najbardziej realistyczna książka o naszych żołnierzach walczących na Zachodzie, jaka mi kiedykolwiek do rąk trafiła. Odziera ona historię 1SBS z jakiegokolwiek patosu i ideowości, zastępując ją realiami brudnej polityki, uprawianej przez naszych wiernych, zachodnich "sojuszników".

Z drugiej strony, mam cały czas wrażenie, że Spielberg zanim pomyślał o "Szeregowcu Ryanie" i 'Kompanii braci", to najpierw przeczytał tę książkę i na niej właśnie oparł sceny ze szkoleń i późniejszych walk z Niemcami.

9/10

ilcattivo13 - 10 Lutego 2011, 19:52

wreszcie znalazłem odpowiedź na pytanie, co jest "Między otchłanią a morzem". Wychodzi na to, że Hałas jak "czypindzisiont" ... Może byłoby ciszej, gdyby ktoś tak mocno się nie darł po ciemku, ale co mi tam - najwyżej teraz przeczytam coś cichszego :roll: 8/10
Chal-Chenet - 12 Lutego 2011, 00:48

Jakub Małecki - Dżozef
Więcej w wątku Kuby.

Fidel-F2 - 12 Lutego 2011, 08:25

Śmierć w otchłani. Nieznane epizody bitwy o Atlantyk - Bernard Edwards Na początek irytuje tłumaczenie tytułu który w oryginale brzmi Death In The Doldrums. U-Cruiser Actions Off West Africa. Później też można zauważyć brak pełnego profesjonalizmu tłumacza chociaż nie jest to dramat. Co do samej treści to rzeczywiście można tu znaleźć parę ciekawych rzeczy, chociaż jak lubię taką literaturę tak tym razem czytanie szło mi z oporami - nie wiem czy za sprawą autora czy stylu tłumacza. Znalazłem tu pewną ciekawostkę. W polskiej literaturze tematu Polacy zwykle przedstawiani są jako wzór do nasladaowania w niemal każdym aspekcie a tu zupełnie odmiennie. Po zatonięciu jednego z transportowców w wodzie znalazło się bardzo internacjonalne towarzystwo - Brytyjczycy, polscy i greccy uchodźcy oraz włoscy jeńcy. Brytyjczycy przedstawiani są w samych superlatywach a Polacy i Grecy bardzo negatywnie - panikują, nie chcą współpracować, myślą tylko o sobie, odmawiają pomocy przy ratowaniu innych.

Od nowiu do pełni - Hanna Fronczak Więcej w wątku autorki

joe_cool - 12 Lutego 2011, 20:27

Triumf chirurgów, czyli kontynuacja Stulecia chirurgów. Ja chcę więcej!
nureczka - 12 Lutego 2011, 20:45

joe_cool, to masz jeszcze tegoż autora
Z zakresu medycyny: "Kruchy dom duszy" i "Pacjenci"
Z zakresu medycyny sądowej: "Stulecie detektywów" i "Godzina detektywów"

Agi - 13 Lutego 2011, 11:37

John Grisham - Powrót do Ford County z podtytułem Opowieści z Missisipi.
Zbiór opowiadań połączonych miejscem akcji, prowincjonalnym Ford County.
Grisham jest wnikliwym obserwatorem, bezlitośnie obnaża przywary i ułomności tzw. porządnych obywateli.
Gorąco polecam.

Magnis - 13 Lutego 2011, 21:41

Dennis Lehane Rzeka tajemnic - świetna wielowątkowa powieść gdzie znajdziemy wątek kryminalny, ale też autor wątek poświęcił tajemnicom dotyczących bohaterów i sprawom obyczajowym.Postacie są ciekawe, akcja poprowadzona została szybko i czytało mi się znakomicie.Ocena 8/10.

Cormac McCarthy Droga - świetna powieść, w której autor ukazuje świat po katastrofie, a bohaterowie - Chłopiec i Mężczyzna próbują przetrwać w tym przerażającym świecie.Ocena 8/10.

adam sangreal - 13 Lutego 2011, 21:47

Stulecie detektywów. Drogi i przygody kryminalistyki - Jürgen Thorwald

Polecam

nureczka - 13 Lutego 2011, 21:55

adam sangreal, polecałam 2 posty wyżej :)
adam sangreal - 13 Lutego 2011, 21:57

A to wybaczcie. Ale z drugiej strony, dobre książki warto promować. :P
nureczka - 13 Lutego 2011, 22:06

adam sangreal, ależ ja Cię nie karcę. Cieszę się, że Tobie też się podobała.
Agi - 13 Lutego 2011, 22:07

nureczka napisał/a
adam sangreal, polecałam 2 posty wyżej :)

nureczko, to przecież wątek "Ostatnio czytane". bywa, że kilka osób czyta to samo, nawet w jednym czasie. :wink:
Nie pesz nowego Kolegi. :mrgreen:
Edyta: Widzę, że źle Cię zrozumiałam. :)

Rafał - 14 Lutego 2011, 08:48

Wilkozacy - pióra także i forumowicza RD :wink:
joe_cool - 14 Lutego 2011, 14:05

nureczka napisał/a
Z zakresu medycyny sądowej: Stulecie detektywów

Wymiętkłam przy pierwszym rozdziale... Może dam tej książce drugą szansę. Ale te dwie z zakresu medycyny zapewne zakupię :)

nureczka - 14 Lutego 2011, 14:51

joe_cool, "Kruchy dom duszy" i "Pacjentów" wydało niedawno WL.
savikol - 14 Lutego 2011, 15:16

I jeszcze wznowiło Krew królów tegoż autora. O hemofilii.
nureczka - 14 Lutego 2011, 15:37

savikol napisał/a
I jeszcze wznowiło Krew królów tegoż autora. O hemofilii.

O, tego nie mam i nie czytałam!

fealoce - 14 Lutego 2011, 15:55

"Uciekinier" Kinga
adam sangreal - 14 Lutego 2011, 18:48

Krew Królów czeka na półce na swoją kolej - akurat była promocja na książki tego autora:P
Stormbringer - 15 Lutego 2011, 09:32

Palimpsest Valente. Trzy największe atuty tej ksiażki to język, klimat i kreacja świata. Wizja i oryginalne pomysły osiągają tu chwilami taką intensywność, że fabuła zdaje się schodzić na dalszy plan, czyta się to jednak świetnie. Autorka wie, jak malować słowami zapadające w pamięć obrazy. Warto siegnąć.
shenra - 15 Lutego 2011, 12:46

Domagalski Gniewny pomruk burzy no i dlaczego się skończyło? Hę?
joe_cool - 15 Lutego 2011, 17:00

adam sangreal napisał/a
Krew Królów czeka na półce na swoją kolej - akurat była promocja na książki tego autora:P

A gdzie ta promocja była? Jakaś lokalna? Czy internetowa?

ed: lit.

adam sangreal - 15 Lutego 2011, 22:53

joe_cool napisał/a
adam sangreal napisał/a

A gdzie ta promocja była? Jakaś lokalna? Czy internetowa?

ed: lit.

Swego czasu na merlin.pl
Kiedy mają wyprzedaże warto zamawiać hurtowo :P

rybieudka - 15 Lutego 2011, 22:54

@Stormbringer w pełni się zgadzam. W Palimpseście wszystko jest na miejscu. Pomysł to jedno, ale język jest faktycznie przebogaty i przesugestywny. Moim zdaniem to jedna z najlepszych książek jakie eis ukazały nad Wisłą w zeszłym roku

@Shenra oj tam skończyło. Niedługo dostaniemy opowiadania :D

ilcattivo13 - 16 Lutego 2011, 17:06

"Gwiezdny pył" Gaimana. Słabe i bez polotu. Historia nieciekawa, a bohaterowie jak z tektury. Gdyby bajkowy świat miał wyglądać tak jak ten z książki, to wszystkie tamtejsze istoty, gdyby tylko mogły "spindziuliły" by do naszego świata.

Gdybym miał tę książkę z czymś porównać, to jest ona poziomie "Baśni Narodów Byłych Republik Radzieckich", ale tylko w wersji "dla dziewek", bo ta "dla parobków" jest sto razy lepsza od "Gwiezdnego pyłu". Jak na pierwszy kontakt z solowym produktem Gaimana, to muszę szczerze przyznać, że się okropecznie zawiodłem. Nie wiem, kto dał mu za "Stardust" nominacje do "Locusa" i nagrodę Mythopoeic Fantasy Award, ale ci ludzie z pewnością nie czytali nigdy w życiu ani baśni Andersena, ani Braci Grimm, że o "Baśniach z tysiąca i jednej nocy" nie wspomnę.

2/10 i się zastanawiam, czy nie za dużo dałem.

Ozzborn - 16 Lutego 2011, 17:53

ilcattivo13, :shock: :shock: :shock:
nie jest to faktycznie najlepsza książka Gaimana, ale nie spodziewałem się, że można ją tak zjechać. :shock: Może Gaiman Ci nie leży? Spróbuj Amerykańskich Bogów... jak to Ci się nie spodoba, to możesz sobie darować... profanie ;P: :mrgreen:

Martva - 16 Lutego 2011, 19:03

Ozzborn napisał/a
ilcattivo13, :shock: :shock: :shock:

+1 ;P:

Magnis - 16 Lutego 2011, 19:38

Horacy Walpole i jego powieść Zamczysko w Otranto nazywaną pierwszą powieścią gotycką podobała mi się.Chociaż już się zestarzała to jednak czyta się ją znakomicie.Znajdziemy w niej grozę - duchy, odrobinę romansu i humoru co bardzo mi się podobało.Ocena 8/10 :mrgreen: .

Partner forum