To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ


Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.

dalambert - 14 Stycznia 2010, 11:16

Eksperyment Pucka / udany/ chleb oliwkowy z mąki orkiszowej razowei pół na pół z pszenna, oliwki zielone do mąki woda z pod oliwek zamiast kranówki.
Efekt znakomity! Ech ta piekarenka domowa :P

Kruk Siwy - 14 Stycznia 2010, 11:20

No. I po co było się tak strachać? Teraz ty się nauczysz. I wreszcie będziesz robił w domu coś pozytywnego. Hehehehe.
A zapach jaki powstaje przy produkcji chleba, mmmmm...

Fidel-F2 - 14 Stycznia 2010, 12:31

czekolada z chili, eee tam, żadna rewelacja
Anonymous - 14 Stycznia 2010, 12:33

Niedawno dorwałam czekoladę z lawendą, na promocji w Almie :wink: Chyba dodatkowo aromatyzowana, ale pyszna.
Zgaga - 14 Stycznia 2010, 14:20

Zgaga napisał/a
A u Kosika na blogu jest przepis na:
Oszukane foie gras http://rafalkosik.com/oszukane-foie-gras
Ciekawe jak by wyszło, gdyby zastąpić masło wytopionym wcześniej tłuszczem z kaczki?


Zrobiłam. Wyszło dobre, ale na kolana z wrażenia nie padłam.
Za to pyszne masło czosnkowe mi wyszło. Mniam...

lucek - 14 Stycznia 2010, 14:43

Pomarańcze dwie, za piątaka (grr..). Dobre :-)
ilcattivo13 - 14 Stycznia 2010, 18:52

ugotowana golonka, która stanowiła podstawę do czegoś w stylu sosu do spaghetti (pomidorowe, ostre od chili i papryki, dużo bazylii i oregano, zabielone śmietanką) :D

A na kolację czeka już zupa z dyni :D

Fidel-F2 - 14 Stycznia 2010, 21:43

ilcattivo13 napisał/a
A na kolację czeka już zupa z dyni
po golonkowym spaghetti?
dalambert - 14 Stycznia 2010, 21:46

Fidel-F2, ten człek / ilcattivo13, / jest prawie tak twardy jak jego KOT :D
dalambert - 15 Stycznia 2010, 10:12

Post, pod postem - ale trudno !
Pucek zawzięcie eksperymentuje domową piekarenką , był już z oliwkami w/g przepisu, z oliwkami puckowy / więcej oliwek i pszenna z orkiszową/ a teraz mam "meksykański" czyli pszenna i kulurydziana - tyż pyszne :D

Kruk Siwy - 15 Stycznia 2010, 10:25

Hihi.
Entuzjazm neofity! A u mnie kręci się chlebek z papryką. Za trzy godziny posmakuję.

Fidel-F2 - 15 Stycznia 2010, 10:29

spróbujcie zrobić chleb z kiełbasą, kroisz kromkę i już masz kanapkę
dalambert - 15 Stycznia 2010, 10:33

Kruk Siwy, znaczy z papryką w proszku, czy jakąś świeżą?
ihan - 15 Stycznia 2010, 10:34

Żadna nowość. W miejscowej piekarni sprzedają chleb z boczkiem. Jadalny.
Kruk Siwy - 15 Stycznia 2010, 10:34

Chleb z Fidelem. Kroję a niemądry komentarz sam wyskakuje.

dalambert to gotowa mieszanka jest, czyli papryka sypana. Chlebek bardzo ale to bardzo smaczny jest. Może nawet najlepszy z gotowych mieszanek, chociaż ciabatta też jest fajna.

Jedenastka - 15 Stycznia 2010, 10:38

Kruk Siwy napisał/a
Chleb z Fidelem.

Pieczonym z czosnkiem. A w pyszczku różyczka.

dalambert - 15 Stycznia 2010, 10:38

Kruk Siwy, jak znasz Pucka to ona na gotowe mieszanki nie poleci, sama skombinuje, a na mnie wypróbuje :wink:
Kruk Siwy - 15 Stycznia 2010, 10:40

A jednak warto spróbować. Ot tak dla wiedzy. A z normalnej mąki też robiliśmy. Tyż dobra i dodatki od Pucka się przydają.
Zgaga - 15 Stycznia 2010, 11:20

ihan napisał/a
Żadna nowość. W miejscowej piekarni sprzedają chleb z boczkiem. Jadalny.

Litewski chleb z boczkiem. Pycha.
Kiedyś był dowożony i sprzedawany przed Domem Polonii.

Ziuta - 15 Stycznia 2010, 11:57

Polecam maczankę po krakowsku. Wczoraj jadłem i pycha.
dalambert - 15 Stycznia 2010, 12:07

Ziuta, czy chodzi Ci o tę bułę bez ośródki nalaną jakimś sosem i rozmiękłą ?
Agi - 15 Stycznia 2010, 12:10

dalambert, taką maczankę, o jakiej pisze Ziuta robi się z karkówki duszonej w czerwonym winie z przyprawami.
dalambert - 15 Stycznia 2010, 14:14

Agi, ale generalnie to to cudo zamiast na talerzu to się w bule podaje?
Ech te krakusy to nawet na "ludwiku" oszczędzać potrafią :wink:

Agi - 15 Stycznia 2010, 14:31

dalambert, nie w bule, tylko na kromce pszennej bułki (paryskiej, wrocławskiej, jak kto woli) oczywiście na talerzu, więc złośliwość chybiona, ale z powodzeniem można serwować z ziemniakami albo z "kluchami na łachu" gotowanymi.
Makłowicz kiedyś prezentował przepis, zanotowałam i od czasu do czasu przyrządzam.

Fidel-F2 - 15 Stycznia 2010, 14:37

no to podziel się, nie każ szukac po sieci
Agi - 15 Stycznia 2010, 14:38

W domu mam dokładny przepis, wrzucę po powrocie do domu.

Ten przepis jest najbardziej zbliżony do tego, co Makłowicz podawał.

lucek - 15 Stycznia 2010, 14:42

dalambert napisał/a
Agi, ale generalnie to to cudo zamiast na talerzu to się w bule podaje?
Ech te krakusy to nawet na ludwiku oszczędzać potrafią :wink:


O, żur albo gulasz w chlebie to jedna z rzeczy najlepszych.

Agi - 15 Stycznia 2010, 14:45

Uwielbiam żurek podawany w chebie.
dalambert - 15 Stycznia 2010, 14:46

Agi, tak sobie pokpiwałem , co by nudno nie było , ale wiem co ta maczanka to wcale niezłe danie, niestety Twój link wymaga zalogowania co by przepis przeczytać, więc sprawdzę w domu.
Na razie to ozorki czekają i dylemat w: szarym ? chrzanowym ? musztardowym ?
Ech te rozterki :?: :!: :!:

Fidel-F2 - 15 Stycznia 2010, 14:47

thx


Partner forum
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group