To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Melodie przestrzeni [muzyka] - Nasze fantastyczne gusta muzyczne

Łukasz Śmigiel - 31 Maj 2006, 11:32

Aby wstępnie zakochac się w The Cure polecam odłuchanie dwóch filmowych kawałków - "Burn" z pierwszego Kruka i "Dread Song" z soundtracku do Sędziego ze Stalowym Sylwkiem. Oba utwory są miłośnie, patetyczno, poruszające :wink: :bravo
lavojtek - 31 Maj 2006, 11:55

Cytat
Znam najważniejsze płyty The Cure.

Czyli ktore? :wink:
Cytat
Muzyka zbyt uboga dla mnie. Jest klima lecz nic się nie dzieje. Zasypiam.

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Wobec tego jakie sa twoje muzyczne zainteresowania rumeli?

Na dziendobry (tak, wiem ktora godzina :oops: ) Ulver - "In the red" :bravo

Grahf - 31 Maj 2006, 14:41

lavojtku chyba urządzę sobie na kolanach pielgrzymkę do Chandlers Ford :P . Płytka Godspeed You Black Emperor! - "F#A#oo" zmiotła mnie totalnie, powiem więcej zmiażdżyła i rozpier*****a :shock: . Po wysłuchaniu nie za bardzo wiedziałem co pomyśleć/powiedzieć (podobne odczucia miałem tylko po pierwszym przesłuchaniu "Thunder Perfect Mind" Current 93). Przedziwna i przecudowna mieszanka instrumentalnego post-rocka i ambientu. Moje odkrycie roku :bravo .
lavojtek - 31 Maj 2006, 19:29

Cytat
lavojtku chyba urządzę sobie na kolanach pielgrzymkę do Chandlers Ford

Nie ma sprawy Grahfie :mrgreen: Poza tym to troche daleko :D

Cytat
Po wysłuchaniu nie za bardzo wiedziałem co pomyśleć/powiedzieć

Witaj w klubie. Druga czesc utworu "East hastings" pt. "Dead mafioso" jest kompletnie genialna! Mozna smialo powiedziec o tych kompozycjach ze sa "monumentalne". To teraz czas (o ile juz nie przesluchales :) ) na "Lift Your Skinny Fists Like Antenna". Plyte ZUPELNIE inna od "f# a# oo" ale nie mniej genialna.
Milego sluchania :wink:

Łukasz Śmigiel - 12 Czerwca 2006, 11:16

Najnowsze nabytki - zremasterowany Grechuta i best of Level 42, bardzo wakacyjne, tylko gdzie te wakacje :roll:
mad - 17 Czerwca 2006, 23:32

Właśnie zamiaruję kupić DVD Bruce`a Dickinsona. Najnowszy nabytek: DVD Milesa Davisa z Montrealu (ale to już prawie miesiąc minął).
Łukasz Śmigiel - 18 Czerwca 2006, 18:48

Dziś w audycji jazzowo, opowieść o Kind Of Blue Milesa i duuuuuuuuuuużo dobrej muzy:-)
rumeli - 19 Czerwca 2006, 10:25

Podobno Kind Of Blue to najlepsza płyta Davisa. Miałem kiedyś okres fascynacji jazzem, ale do tej płytki nie dotarłem :(
MrMorgenstern - 19 Czerwca 2006, 17:18

Do słuchania przy czytaniu albo pisaniu Fantasy najlepsze jest dla mnie Type'O'Negative Bloody Kisses czy wszystkie starsze The Cult :D
Albion - 22 Czerwca 2006, 15:46

Spróbuuj czegoś Arcany... Na deszczowe, mroczne wieczory i nie tylko polecam :mrgreen:
Zacznij od albumu Cantar de Procellaa potem posłuchaj Dark Age of Reason.
Przy tym dopiero się pisze :wink:

Dunadan - 22 Czerwca 2006, 15:52

Ja niedawno przypomniałem sobie o takim dziwnym i mało znanym zespole o nazwie Lucifer was. Zespół grał w latach 70' i nagrał jedną płytę... ostatnio się jakoś reaktywowali i nagrali jakieś nowsze utwory... takie połączenie Jethro Tull ( flet ) z ... no czymś dziwnym. Niesamowity klimat - rzadko takie coś można usłyszeć. Niestety kiedyś miałem pierwszą płytę i ją zgubiłem. Dorwałem znowu te same kawałki ale już niestety w nowszej formie ( nagranej później ) i mi się mniej podoba... zwracam się więc z prośbą - nza ktoś może ten zespół, dysponuje starymi wersjami płyty "Underground and beyond"? z góry dzięki za odpowiedź!
Pako - 24 Czerwca 2006, 11:20

Heh.. teraz zapuściłem sobie Manowara. Muza wydaje mi se tak aprzeciętna.. ale jedno chłopakom trzeba przyznać. Robią muzę podniosłą. I w klimacie :)
Argael - 24 Czerwca 2006, 11:56

Ja niestety nie trawię Manowara z powodu głosu wokalisty. Mam taką przypadłość, że jeżeli nie podoba mi się głos piosenkarza, to choćby nie wiem, jaka muzyka była dobra, cały utwór mi się nie podoba. Dotyczy to tylko mężczyzn, bo w przypadku kobiet dobra muzyka w piosence na ogół ratuje niedostatki głosowe (a potem się do głosu przywyczajam i przestaję narzekać).
Fidel-F2 - 24 Czerwca 2006, 12:01

Kings of Metal, miodzio płyta. Ma już ze 20 lat.
Dunadan - 24 Czerwca 2006, 12:16

Czyli nikt nie słyszał o Lucifer Was?... szkoda, bardzo ciekawa kapela.
Co do M'O'W - urzekła mnie prostota ich muzyki... no i teksty :D ale tak po prawdzie znam tylko pierwszą ich płytę - potwornie krótka :/

lavojtek - 24 Czerwca 2006, 14:04

Cytat
Mam taką przypadłość, że jeżeli nie podoba mi się głos piosenkarza, to choćby nie wiem, jaka muzyka była dobra, cały utwór mi się nie podoba.

Mam tak samo :) Pierwszy z brzegu przyklad - Life of Agony

Teraz przerabiam CKOD - "2006". Chlopaki nadal w formie :) Jednak mozna nagrywac w Polsce bardzo dobre plyty!

Iscariote - 24 Czerwca 2006, 23:26

Manowar jest świetny... szerzej nazywany gej metalem :P Wystarczy spojrzeć jak wyglądają, no ale Louder than Hell wgniata 8)

A ja Ametria - Hiszpański Hicior w tym momencie.. taki cover, że hej :mrgreen:

Dunadan - 24 Czerwca 2006, 23:32

Ja nie chce nic mówić ale M'O'W to kwintesencja metalu jako takiego... takie ciuchy i w ogóle styl bycia metala wykreował Judas Priest na początku lat 70'...
Co do Ametrii to przyznaje że "Hispański hicior" to chyba najlepszy cover jaki słyszałemw swoim życiu... no, może z wyjątkiem "The Wizard" zagranego najpierw przez Uriah Heep a potem o niebo lepiej przez Blind Guardian.

Fidel-F2 - 25 Czerwca 2006, 07:40

Najlepszy cover jaki słyszałem to Dyre Maker Led Zeppelin w wykonaniu Dread Zeppelin. Słuchałem tego pierwszy raz dawno temu na wykładzie. Zaplułem się próbując powstrzymać śmiech.
Dunadan - 25 Czerwca 2006, 13:34

http://www.gamespot.com/p...dXFlkTv45b8IszQ - wiedziałem że DragonForce gra niesamowicie szybko ale teraz zobaczyłem to pierwszy raz - obejrzyjcie filmik - od 3 minuty jest fajnie :D niezła jazda :mrgreen:
Łukasz Śmigiel - 25 Czerwca 2006, 18:10

Dziś w audycji pogadanki o pisaniu, czy pisać warto, gdzie pisać? (na plaży?:-)), jak to w Polszczy jest z pisaniem? Będą mnie przepytywać, bo dorwały nowe opko, panie reporterki 8) :) ZWROTNICA http://www.zwrotnica.uni.wroc.pl/
Dunadan - 25 Czerwca 2006, 19:13

łojejku, to ty audycje prowadzisz? :D ja też kiedyś popełniałem audycje, przez pół roku. Ale jakoś potem się wszystko urwało :/, czasu mało... tematyka rozumiem fantastyczna?
Pako - 25 Czerwca 2006, 19:28

Tematyka ogólnie o wszystkim: o muzyce, o pisaniu, o fantastyce. Całkiem przyjemna ta audycja :)
Dun, a w jakim radiu to robiłęś? Nie wiem, czy kiedyś cię nie słuchałem ;)

Dunadan - 25 Czerwca 2006, 19:33

Możliwe że tak - RadioAktywne, w niedziele o 12... fajnie było ale czasu brakło :/
Pako - 25 Czerwca 2006, 19:40

O.. tak, to ciebie słuchałem :)
To u was wygrałem spotkanie z Sapkowskim (dzwonić musiałem do twojej koleżanki z audycji, żeby się wypisać :( ). Fajne było :)

Dunadan - 25 Czerwca 2006, 19:44

to ty? :mrgreen: hehe, świat jest mały. Swoją drogą spotkanie było podobno... kontrowersyjne. Jak każde. Podobno bo ja miałem wtedy jakieś zaliczenie czy cóś...
No dzięki w każdym układzie.
Wracajac do wątku - obejrzał ktoś ten filmik co wyżej linka dałem?...

mad - 29 Czerwca 2006, 01:49

Mała prośba do Łukasza! Mógłbyś trochę wcześniej przypominać o swoich audycjach?
Opuściłem audycję o moim ulubionym Davisie! :evil:

mad - 3 Lipca 2006, 12:05

E, już chyba nie będę wspominał o jazzie, bo potem brak nowych wpisów.
Naprawdę niczego ciekawego latem nie słuchacie? Same przeboje Radia Zet? :(

Pako - 3 Lipca 2006, 12:44

Latem słucham tej samej muzy co zimą ;) Radio mnie odrzuca :D
Fidel-F2 - 3 Lipca 2006, 12:53

Pako no gratuluje, w tak młodym wieku i tak pozytywne odruchy.

Partner forum