Spodenki - Zemsta w szortach - głosujemy do 23.II 

baranek - 23 Lutego 2014, 21:51
  Matrim, kwestia spacji w tytule... Sprawdzałem - zdania są podzielone.

Podobnie zdania są podzielone w kwestii pisowni 'gadu,gadu".

Podobnie zdania są podzielone w kwestii używania nazwy "trzykropek" na określenie popularnego "wielokropka".
												 dziko - 23 Lutego 2014, 21:59
  Dziękuję raz jeszcze głosującym i piszącym!     

Edycja kameralna, więc wszyscy uczestnicy na podium...

Oto wielce zaskakujące wyniki:

3. Po zachodzie słońca - Czaga     

2. Utopia - tyż Czaga         

1. ...podwieczorek - no, nie uwierzycie, mowy nie ma, bo to...

baranek            

Dalej wiadomo, co i jak   
												 thinspoon - 23 Lutego 2014, 22:04
  Matrim, nie rozumiem Twojego zarzutu odnośnie braku zgodności z tematem szortu Baranka. Przecież była.
												 Matrim - 23 Lutego 2014, 22:13
  Zdania są we wszystkim podzielone     

| baranek napisał/a |  | kwestia spacji w tytule... |   

No nie uwierzę, póki nie zobaczę. Po każdym znaku interpunkcyjnym musi być przerwa. Spacji nie ma tylko przed otwierającym nawiasem itp. ale to tylko połowa znaku, więc...   

| baranek napisał/a |  | Podobnie zdania są podzielone w kwestii pisowni 'gadu,gadu.  |   

Żródło PWN.

| baranek napisał/a |  | w kwestii używania nazwy trzykropek na określenie popularnego wielokropka |   

Poetycka licencja     

thinspoon, kufa... Fakt, jestem głupi i mam niespotykaną zdolność wykładania się na rzeczach oczywistych    

baranek, pardon, "Zemsty" nie skojarzyłem.
												 Goria - 23 Lutego 2014, 22:15
  Baranku Gratulacje   ! od pierwszego przeczytania myślałam, ze to twoje   

Mama dwa medale    jupi,  i jeszcze srebrny mi bardziej pasuje do karnacji  
												 baranek - 23 Lutego 2014, 22:26
  Matrim, tak aproposik PWN, to właśnie na wypowiedzi pana z PWN w końcu się oparłem, a on napisał, że obie formy są w zasadzie dopuszczalne. Już. Tylko nie mogę teraz tej wypowiedzi znaleźć. W końcu wygrało skojarzenie z Osiecką, nie z komunikatorem.

A z tym trzykropkiem... Jedyna twardo zapisana zasada, w sumie chyba bardziej poligraficzna, stwierdza, że spacji nie ma. Jedyna twardo zapisana zasada, do której dotarłem.

Ale upierał się nie będę, bo pewności nie mam. A mając wątpliwości - rozstrzygam je na swoją korzyść. Jak większość ludzi o ciągotach narcystycznych. Jak większość ludzi.

Tym niemniej, następnym razem postaram się jeszcze bardziej.

Czaga - gratulacje. Na "Utopię" ostatecznie zagłosowałem. Ładny drobiażdżek.

Dziękuję za głosy.

Gratuluję wszystkim, którym się chciało.

Nowy temat zaraz podam w wątku głównym.
												 Matrim - 23 Lutego 2014, 22:28
  baranek, a niechta Ci będzie. Widać konserwa jestem.

Gratulacje i tak   

Czaga takoż, za Utopię szczególnie.

I dziko, za przywództwo w trudnych czasach.
												 dziko - 23 Lutego 2014, 22:34
  Specem od interpunkcji nie jestem, acz sam uwielbiam wielokropki. Z tą spacją, to wydaje mi się, że byłoby tak:

Zemsta najlepiej smakuje na... podwieczorek.

Ale już np. chyba możliwy jest taki myk, nawet jeśli nie jakiś ortodoksyjny:

- Zemsta najlepiej smakuje na... - zaczął Józef.

- ...podwieczorek - dokończył za niego Zenek.

Generalnie więc ...cośtam ma IMHO rację bytu.
												 Goria - 23 Lutego 2014, 22:34
  Matrim - nie Moby Dick, bo Dick mi się nieodzownie kojarzy z wulgarnym określeniem przyrodzenia.

mesiash - Geisha ponieważ kiedy byłam króciutko w Japonii najpiękniejszymi/najciekawszymi kobietami jakie tam widziałam były Geishe. Moja osobista preferencja.

Bardzo dziękuję wszystkim za głosy i uwagi!!!  
												 Agi - 23 Lutego 2014, 22:55
  Czaga, baranek, moje najserdeczniejsze.  
												 dalambert - 23 Lutego 2014, 23:22
  Czaga,  gratulacje             

ale głosowałem na baranka,       
												 Magnis - 24 Lutego 2014, 07:56
  Gratulacje dla baranka za pierwsze miejsce i Czagi            .
												 konopia - 24 Lutego 2014, 10:44
  Gratulacje dla baranka  i Czagi     

czyli dobrze obstawiałem baranka jako autora podwieczorka,

(moja błyskotliwość czasem mnie zaskakuje         )
												 mesiash - 24 Lutego 2014, 11:28
  Czaga, podejrzewałem że to Twoja sprawka ten tekst, i bardzo żałuję że aż tylu ludziom nie wydało się oczywiste o czym pisałaś, bo ja od razu wyłapałem w czym rzecz  
												 Goria - 24 Lutego 2014, 11:55
  mesiash

Dziękuję    :*
												 gebilis - 24 Lutego 2014, 13:36
  Gratulacje dla autorów   
												 Goria - 24 Lutego 2014, 16:29
  Wrzuciłam trzeci do zemsty, czyli ten którego użyłam na początku w ramach zasłony dymnej, do "pierwsze koty za płoty".
												 Starscreem - 25 Lutego 2014, 10:20
  baranek, Czaga, gratulacje i podziękowania, że Wam się chciało       

Podwieczorek rzeczywiście był bardzo barankowy i zastanawiałam się, czy to zakamuflowany podpis autora, czy udane (choć w pewnym sensie naganne) naśladownictwo   

Obstawiałam, że Po zachodzie słońca napisał Blue Adept    Jakaś nienazwana wspólna cecha (najwidoczniej dziedziczna) uwydatniła się w tym szorciaku. 

Utopia mi lekko zgrzytała. Co to za cudowny świat, pozbawiony czynników nieszczęścia, w którym Dobro pożera swych wrogów w kulinarnym akompaniamencie jabłek lub grzybów? I co na to Magda Gessler?   
												 Goria - 25 Lutego 2014, 10:48
  Magda Gesler by się chyba udusiła nie mogąc zakląć   

Starscreem - miedzy innymi także o to chodziło. Za każdym razem jak mi się chce idealnego świata, to zastanawiam się trochę czy dałabym radę w nim żyć.

Ale i tak bez częściowej kastracji emocjonalnej jak u Lema pewnie się nie obejdzie.

ps. To chyba dziedziczenie kulturowe- jednak wydzierało się sobie książki i oglądało wspólnie filmy  
												 Blue Adept - 25 Lutego 2014, 15:52
  Ehh, ostatecznie nie zagłosowałem,  bo z racji pięknych okoliczności przyrody wypadłem z fazy...          

Gratuluję barankowi          oraz Czadze    . Brawa również tym, którym chciało się komentować i głosować. Jesteście najlepsiejsi.        

E.
												 konopia - 25 Lutego 2014, 18:47

| Blue Adept napisał/a |  | Jesteście najlepsiejsi. |   

No tak to już jest że ktoś musi, nie będę zaprzeczał ani popadał w fałszywa skromność, tak już mam od urodzenia, żem jezd debeściak   
												 Matrim - 25 Lutego 2014, 19:19

| Czaga napisał/a |  | bo Dick mi się nieodzownie kojarzy z wulgarnym określeniem przyrodzenia.  |   

Toż mówiłem, że powinien być Richard z Dickiem w domyśle    

I nie ulegajmy zamerykanizowanym wulgaryzmom. Taki spotted dick ma raczej mało wspólnego 
												 Goria - 26 Lutego 2014, 08:52

| Matrim napisał/a |  

Toż mówiłem, że powinien być Richard z Dickiem w domyśle     |   

żeby to było takie proste - Richard „Dick” Cheney nie pomaga.

| Matrim napisał/a |  |  I nie ulegajmy zamerykanizowanym wulgaryzmom. Taki spotted dick ma raczej mało wspólnego  |   

jeżeli chodzi o skojarzenia to jestem na straconej pozycji od kiedy zobaczyłam to    , a jeszcze święta były po drodze   

Dick in a box

http://www.youtube.com/watch?v=q3cGBYjYNKY

ps. Jeżeli chodzi o słodkości, to sprzedawali tu kiedyś kakaowe "Nigger head", potem zniknęły.

| 

|  

|