Powrót z gwiazd - Na grzyby
dalambert - 26 Października 2013, 11:25
Boczniaki obrodziły. Na topoli przy jezdni. Kolejny rok, znaczy topola już na straty, dobrze będzie jeśli nie wywali się na samochody.
Ale grzybki dorodne, świeżutkie i wkurzają. Ze 20 kilo taaakiego żarcia...
Idę zrobić zdjęcia - tyle będzie zbierania
Pucek wrzuci na fb
Agi - 19 Października 2014, 22:02
Sezon grzybowy jeszcze trwa. Wybrałam się dziś do lasu, bo pogoda była bez mała letnia. Przyniosłam koszyk podgrzybków i opieniek. Pierwsze suszę, drugie zamarynowałam.
Lynx - 22 Października 2014, 09:19
Rydze i maślaki. Podgrzybki i miodaki. Po ok 2 h spacerze 3/4 kosza.
aniol - 22 Października 2014, 10:41
Lynx napisał/a | Rydze i maślaki. Podgrzybki i miodaki. Po ok 2 h spacerze 3/4 kosza. |
co to miodaki? ma toto jakas inna nazwe???
Dunadan - 22 Października 2014, 11:40
aniol napisał/a | co to miodaki? ma toto jakas inna nazwe??? |
Opieńka?
dalambert - 22 Października 2014, 18:38
aniol napisał/a | co to miodaki? ma toto jakas inna nazwe??? |
Nie opieńka - piaskowiec modrzak bardzo smaczny grzyb, pokroju prawdziwka, ale w trzonie puste komory, blaszki żółtawe , w przekroju mocno niebieścieje, podgrzany nabiera pięknego żółtego koloru.
Pucek - 26 Października 2014, 14:03
Przywiozłam z działki parę pięknych gąsówek - uroczy kolorek i jadalne.
nureczka - 26 Października 2014, 14:52
A my poszliśmy na łatwiznę. Mówiąc precyzyjnie, poszliśmy do Auchana i kupiliśmy mrożone kurki.
Kurczak z kurkami w sosie śmietanowym jest bardzo mniamuśny.
May - 3 Listopada 2014, 20:13
Wczoraj ostatnia chyba wyprawa na grzyby w tym sezonie, kilka prawdziwkow i sporo podgrzybkow. Suszarka wypelniona w calosci W tym roku suszone grzyby stanowia cenny surowiec eksportowy do PL
Lynx - 9 Listopada 2014, 22:05
Dzisiaj wybraliśmy się do lasu na wybieganie pieseła i dla powietrza z młodym. Dobrze, że miałam jakąś reklamówkę w kieszeni. Jest 0,5 litrowy słoiczek marynowanych i 2 tacki suszących się.
aniol,
dalambert, u nas miodak mówi się na maślaka pstrego - https://www.google.pl/url...415653459432073
|
|
|